woensdag, maart 15, 2006
Mijlpaal
Ik heb net de 100e posting geplaatst, ik sta versteld van mezelf dat ik vrijwel elke dag wat weet te verzinnen en het nog upload ook.
Wil de echte wijnmaker opstaan?


Vandaag was het zover, de vijf 'bins' met topshiraz (om No.1 reserve van te maken) waren droog en klaar om geperst te worden. Dat ging met emmers vanuit de bins naar een ouderwets, houten handpersje. Onwijs gaaf om te doen. Iedereen liep als blije eitjes om de pers heen. Het verschil tussen het eerste afloopsap en de smaak als je flink geperst hebt is enorm. Zo gauw als er groene, bittere tonen meekomen zijn we gestopt. Nu twee jaar wachten tot de wijn uitgerijpt is.
De postbode
Wat kreeg ik vandaag in mijn handen gedrukt? Een pakketje uit Nederland! En wat kon daar anders inzitten dan vijf zakken oerhollandse drop, mmmmm.
dinsdag, maart 14, 2006
3000+
3 februari 1000+
23 februari: 2000+
14 maart: 3000+
hoi, hoi, hoi en ergens deze week komt er nog een mijlpaaltje aan...
23 februari: 2000+
14 maart: 3000+
hoi, hoi, hoi en ergens deze week komt er nog een mijlpaaltje aan...
maandag, maart 13, 2006
We zijn er bijna, we zijn er bijna,
maar nog niet helemaal, nog 2500 ton te gaan. In de afgelopen weken (sinds 25 januari) hebben we al 18.500 ton verwerkt. Dat laatste beetje gaan we de komende week doen. In de Noorder Paarl winery stoppen we al aanstaande woensdag, de laatste restjes gaat naar Daljosafat. Er zit dan iets van 15 miljoen liter '2006-wijn' in de tanks.
zondag, maart 12, 2006
Ruitersvlei
zaterdag, maart 11, 2006
Stone drunk
Donderdag 15:00. Waar is Buhnte? Nou ja misschien naar huis. Donderdag 21:00. Hey Buhnte, we dachten dat je naar huis was? "Nee, ik heb bij de rode wijn sectie gewerkt." Vrijdag 13:00. Waar is Buhnte? Geen idee, eens aan de rode wijn jongens vragen. "Buhnte? Nooit van gehoord, wie is dat?" Vrijdag 14:30. Ah, daar is Buhnte, naast tank 21, hij ligt op de grond. Gevallen? Beetje moe? Nee, Buhnte heeft uitgevogeld hoe je de tank kan openmaken om te proeven. De chardonnay van T21 beviel erg goed. Naar schatting 3 liter is verdwenen in 2 dagen. Buhnte heeft er erg van genoten. Nu is Buhnte thuis, zonder een baan...
vrijdag, maart 10, 2006
Concentratie
Osmose kennen we maar al te goed in de wijnmakerij, je ontrekt water aan de most voor meer concentratie (uiteindelijk ook van alcohol). Maar er is een heftige discussie gaande over de hoge alcohol percentages de laatste jaren. Met een nieuwe machine van Vaslin-Bucher kan je de wijn alle kanten op manipuleren.
- most concentratie
- wijn concentratie
- alcohol reductie van wijn
- zuur reductie van wijn
Hun 'Redux' machine reduceert het suiker gehalte van de most en schijnt geen invloed te hebben op de smaak.
Bij Boland gebruiken we een 'gewone' osmose machine om te concentreren, en zeer spaarzaam om enkele van de betere wijnen wat meer body te geven.
- most concentratie
- wijn concentratie
- alcohol reductie van wijn
- zuur reductie van wijn
Hun 'Redux' machine reduceert het suiker gehalte van de most en schijnt geen invloed te hebben op de smaak.
Bij Boland gebruiken we een 'gewone' osmose machine om te concentreren, en zeer spaarzaam om enkele van de betere wijnen wat meer body te geven.
Lief voor wyn
Nieuw bladkomt uit: Fynproe.
Voor lesers die hou van die lekker lewe, uiteet, reis, die natuur, kuns en vermaak. Hulle is lief voor wyn.
Voor lesers die hou van die lekker lewe, uiteet, reis, die natuur, kuns en vermaak. Hulle is lief voor wyn.
donderdag, maart 09, 2006
07:15
Vanmorgen heb ik een van de werkers laten staan bij het oppikken. Elke dag komen ze een beetje later en ze weten dat ik om 07:15 wegrij. Nu wil ik best wel een of twee minuutjes extra wachten, maar zij komen ook elke dag een beetje later. Na twee waarschuwingen was het zover, er moest nog iemand aankomen, maar die had nog een paar minuutjes lopen te gaan. Eigen schuld, dikke bult, ik weet niet hoe hij hier gekomen is maar om 09:00 was tie der. Zou hij morgen wel op tijd zijn?
Nieuw, nieuw, nieuw!
Ik zou het bijna vergeten, afgelopen maandag is de eerste 2006 gebotteld: Boland Kelder chenin blanc 2006. De eerste echte Udo wijn, nou ja een beetje.
Godnondesju
Ben ik even een paar maandjes weg en wat doet mijn vriendin? Het ene wijnreisje en proeverij na het andere. Duitsland, Frankrijk, binnenkort Zuid Afrika. En wat voor wijntjes worden er dan geproefd? Nou bijvoorbeeld die ene wijn waar ik alleen maar van kan dromen om hem ooit eens te proeven: Romanée-Conti en nog wel een speciale botteling waar er maar 500 flesjes van zijn. Bocuse heeft er 100 van gekocht (en dat soort zaken hoort ze dan van hem persoonlijk). Je zal zien, straks gaat ze ook nog in de wijnwereld werken...
woensdag, maart 08, 2006
Slim
In een vaktijdschrift gelezen, er is een nieuwe kunststof kurk (Smartcorq) op de markt met een chip in de kurk waar alle informatie over de wijn staat. Oogstjaar, herkomst, tips, suggestie's etc. Allemaal uit te lezen met een mobieltje. Ook handig tegen vervalsingen lijkt me.
Shiraz-Viognier
Slechts 0,3% van de aanplant is viognier (ik ken iemand die dat vééls te weinig vind) maar het zal flink groeien komende jaren. Helemaal hip en modern is het blenden van een beetje viognier met shiraz. Aangeraden wordt tussen de 3 en 8%, maar de kunst is om niet de wijn te mengen maar de druifjes voor de gisting. Dat schijnt verplicht te zijn voor Côte Rôtie, maar niet hier. Voor het merk "Matuba" hebben we vandaag een blend gemaakt van 97% shiraz en 3% viognier, van de wijn wel te verstaan niet de druiven, de geur is nu meer open en heeft meer fruit.
En weer een erbij
Een nieuwe Zuid Afrikaanse wijn: Constantia Glen. Er zijn niet veel winery's in Constantia, ik geloof zes, maar er komt er een bij: Glen Alpine. De druiven komen al van de eigen wijngaard, de winery wordt dit jaar gebouwd. Tot die tijd maakt de buurman, Steenberg Estate, hun wijn. Constantia Glen Sauvignon Blanc 2005 is dus de eerste, zal kijken of ik hem kan proeven.
dinsdag, maart 07, 2006
Micro
In Dal Winery zijn we bezig met een soort experiment. We hebben 5 open bakken gevuld met goede shiraz druifjes (300 kilo per bak) en de natuur doet zijn werk. In het weekend is de gisting begonnen en twee keer per dag breken we de hoed en mixen we de boel een beetje. De suikers dalen als een gek en de temperatuur stijgt aanzienlijk. Als alles goed blijft gaan wordt dit een toppertje.
maandag, maart 06, 2006
Wauw!
Wat een uitzicht vanaf de hoogste wijngaard van Kaapzicht. Gisteren was een hete dag met temperaturen rond de 40 graden en normaal is het zicht dan beperkt. Maar lucky me, het was helder en ik zag de zon zakken achter de Tafelberg, misschien wel de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien. Op de achtergrond de Atlantische Oceaan met wat oceaan-stomers, op de voorgrond de lichtjes van Kaapstad en in het midden de imponerende Tafelberg. Wat baal ik dat de camera kapot is.
Goed daarna een prettig vervolg met een rondleiding, proeverij (Bin 3 en Steytler Vision sprongen eruit) en de onvermijdelijke braai. Maar die werd overspoeld met een wijn of 20, o.a. wat goede Duitse rieslings (hun twee meewerkende studenten komen uit Duitsland, een van Jacob Jung in Rheingau) en als afsluiting twee fraaie Italiaanse Barolo's. Oh nee, we sloten af met een Jerepigo 1953 van K.W.V. en een klein slokje Kaapzicht Brandy.
zondag, maart 05, 2006
Het weekend
Gisteren en vandaag zijn weer ouderwets heet, ik schat tussen de 38 en 40 graden. Afgelopen week was het wat kouder en zelfs af en toe een buitje. Dat, samen met de stroomstoringen, hebben voor wat vertraging gezorgd, de verwachting is dat de oogst nu nog drie weken zal duren. Mijn rug hoopt dat het nog twee weken zal zijn, maar het zal in ieder geval iets rustiger worden. De weekends zijn om uit te rusten, dus ik lees eens een boek (ben op pagina 657 van It), doe wat boodschappen en internet veel. Afgelopen vrijdag de zoveelste braai gehad bij Joseph, maar nu kwm ik voorbereid. Namelijk met wat te eten in mijn maag. Als je om 19:00 begint met braaien mag je blij zijn als er om 23:00 wat te eten is. Bier en wijn zijn er genoeg!
Vanmiddag naar Kaapzicht, op het programma staat een rondleiding, proeverij en een ....braai.
Vanmiddag naar Kaapzicht, op het programma staat een rondleiding, proeverij en een ....braai.
Even een wijnweetje
Pinotage is een typische Zuid Afrikaanse druif. In 1925 kruisde professor Abraham Izak Perold van de Universiteit van Stellenbosch de pinot noir en de cinsaut (terplaatse hermitage genoemd) tot pinotage. Het doel was het edele karakter van de pinot te combineren met de makkelijke groeicapaciteit van de cinsaut. Het resultaat kwam pas in 1947: een geheel nieuwe druif met zijn eigen karakter. Als de druif op de juiste grond staat, er niet teveel druiven per hectare geoogst wordt en vooral op het juiste moment geoogst wordt dan krijgt de wijn geuren en smaken van banaan, pruim, kersen en cassis.
zaterdag, maart 04, 2006
Viognier
Vrijdag is de viognier binnen gekomen. Vier boeren hebben hem staan, maar twee brengen niet meer dan 300 resp. 500 kilo. De andere twee hebben iets van 25.000 kilo gebracht. En weer wat geleerd, uit een viognier-druifje komt maar weinig sap. Van de 26 ton hebben we 'slechts' 11.000 liter sap gemaakt. Maar dat is nog altijd 5 x zoveel als vorig jaar. In 2010 zal er ongeveer 150 ton opbrengst zijn als de wijngaarden van die twee boeren die nu zo weinig gebracht hebben in productie komen.
vrijdag, maart 03, 2006
ANC en DA
De verkiezingsuitslag is nog niet helemaal bekend, maar de ANC heeft flink terrein verloren. In de meeste gemeenteraden hebben ze geen absolute meerderheid meer. De partij die het meeste gewonnen heeft is de DA: Democratic Alliance oftewel de liberalen. Dit is een overwegend 'blanke' partij!
donderdag, maart 02, 2006
Sokkerboewe
Er stond een berichtje in de krant dat er 'sokkerboewe' zijn opgepakt in Amsterdam. Wat hebben de boefjes gedaan?
woensdag, maart 01, 2006
Verkiezingen
Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in het hele land en dat is een nationale vrije dag. We hoeven maar een paar uurtjes te werken om het druivensap van gisteren te verwerken. Nu is het echt jammer dat mijn camera het niet meer doet, anders had ik wat foto's van de aanplakbiljetten gemaakt. Op elke lantaarnpaal hangen er twee of drie en de meeste hebben een foto van de lokale kandidaat. Die hebben kennelijk geen geld voor een goede fotograaf, want de meeste foto's lijken eerder op een "wanted dead or alive" foto dan een vertrouwingwekkend, gerustellende foto.
Wie o Wie?
Ik heb zo'n 40 bezoekers per dag op deze blog, veel meer dan ik ooit dacht (dat was 4 of 5). Maar ik ben zo benieuwd wie het leest. Een paar weet ik uiteraard en zeker ook mensen die wel eens een comment geven, maar wil iedereen die dit berichtje leest eens zijn naam als comment geven?
Kanonkop
dinsdag, februari 28, 2006
Eindelijk
Gisteravond heb ik mijn eerste wijnproeverij in Zuid Afrika gehad. Iedereen neemt twee wijnen mee en wat kaasjes. De wijnen worden.... niet geproefd maar weggezet voor de volgende keer. We proefden dus de wijnen die vorige keer zijn meegenomen, een grappig systeem. Ik zal morgen wat proefnotities op het Prikbord zetten.
Power failure
Vandaag was het weer raak, geen stroom vanaf 12:30 tot 19:30. En deze keer vrijwel onaangekondigd en veel langer dan andere keren. Er lopen (zitten) dan een man of 50-60 niets te doen en er stonden 22 trucks en tractors met tientallen tonnen druiven te wachten. De komende dagen schijnt het niet beter te worden ;-(
maandag, februari 27, 2006
Zoet sapje
Inmiddels hebben we al 180.000 liter Jeripiko gemaakt. Dat is rosé sap laten vergisten tot ongeveer 16 graden Balling en dan wijnalcohol toevoegen tot ongeveer 17 graden alcohol en de gisting stopt. Later kunnen we dan nog de zoetheid aanpassen door meer onvergist sap toe te voegen of juist vergist sap. Heerlijk voor al die zoetekauwen hier.
zondag, februari 26, 2006
Strand's strand
Vandaag ben ik naar het strand van Strand geweest. Gelukkig was het een beetje bewolkt en niet te heet. Maar het is géén gouden tip, Strand lijkt een beetje op een blend van een verlopen Spaans Costa'tje, een buitenwijk van Leningrad en Zandvoort. Veel dikke Duitsers, achterlijke Amerikanen en erge Engelsen. Ga niet naar Strand tenzij je een fan bent van grijs beton.
Nou ja misschien was het weer niet zo erg, er is wel een breed zandstrand (heel fijn zand) en het water is nu net te doen qua watertemperatuur.
Nou ja misschien was het weer niet zo erg, er is wel een breed zandstrand (heel fijn zand) en het water is nu net te doen qua watertemperatuur.
Tring, tring
Dankzij een gouden tip (dan Sara) kan ik nu goedkoop gebeld worden vanuit Nederland. Mijn vriendin en mijn ouders hebben al gebeld. En dat voor 1/42e voor de prijs die ik betaal vanuit Zuid Afrika!
Bezoek
ARBO II
Morgenochtend duik ik weer de kelders in. De eerste 2 1/2 uur spendeer ik aan graden Balling en temperatuur opnemen. Maar als ik de '600-kelder' inkom haal ik eerst eens diep adem, want daar is 1,5 miljoen liter wijn aan het vergisten en voor de leken: als wijn vergist komt er koolzuurgas vrij. En weet je hoe weinig zuurstof er overblijft als er zoveel koolzuurgas in de lucht hangt? Uh, urgh, uhuh, ah, argh, huuuhhh,hiiehhh, HELP ik wil hier uit!
Hoffelijk
Wat afgelopen week nog eens extra op valt, is dat vrijwel iedereen heel beleefd en aardig is bij kruisingen. Er zijn veel stopborden en iedereen stopt. Er zijn veel stoplichten en niemand rijd door rood. En als de stroom is uitgevallen verwacht je een chaos, maar nee, iedereen stopt bij de stopstreep en laat één iemand voorgaan en trekt dan zelf rustig op. Tsja, dat wil niet zeggen dat er geen ongelukken gebeuren, ik heb er al vele gezien, dat komt meer door het omkopen van rij-instructeurs...
Stomme Europeanen
Wat doen we toch moeilijk in Europa, als je lichtzoete wijn wilt hebben genruik je toch gewoon druivensapconcentraat?
Zo'n 125 liter toevoegen aan 5.000 liter wijn en je hebt semi-sweet, 20 liter en je hebt dry.
Zo'n 125 liter toevoegen aan 5.000 liter wijn en je hebt semi-sweet, 20 liter en je hebt dry.
zaterdag, februari 25, 2006
De grote stad
Vandaag ben ik de hele ochtend op pad geweest om de digitale camera te laten repareren, de lens zit vast. Maar niemand kan of wil het, de bediende in de enige fotowinkel die digitale camera's verkocht begon hartelijk te lachen toen ik hem vroeg over reparatie. In Paarl? No sir, maybe in the big city, Capetown.
Dus bij een juwelier een ienieminie schroevendraaier geleend, maar ik kan niets vinden. Voorlopig geen foto's dus.
Dus bij een juwelier een ienieminie schroevendraaier geleend, maar ik kan niets vinden. Voorlopig geen foto's dus.
Nouvelle
Vrijdag zijn er twee nieuwe Franse eiken fusten gevuld met Nouvelle 2006, de wijn blijft een maand of misschien iets langer in het vat en wordt dan toegevoegd aan de rest en dat is 14.000 liter. Ben benieuwd of dat enig effect heeft, het is een experiment.
Aan en wat nu uit?
Gisteren de hele dag weer stroom, geen probleem. Maar wat nu weer? Telkom SA doet wat onderhoud aan de lijnen en er is de hele middag geen Internet mogelijk ;-(
Wat zoet is, is lekker
Lopend door de supermarkt valt op wat een zoetekauwen de Zuid-Afrikanen zijn. Eindeloze rijen snoep, koekjes, zoete broodjes en héél veel gezoete yoghurt. Met een vergrootglas door 3 meter zoete vruchtenyoghurts heb ik Bulgaarse, ongezoete, yoghurt gevonden!
donderdag, februari 23, 2006
2000+
Ha, meer dan 1000 views op de weblog!
OK, een paar van mezelf maar toch.
Dat schreef ik op 3 februari, nu kan ik schrijven: 2000+
OK, een paar van mezelf maar toch.
Dat schreef ik op 3 februari, nu kan ik schrijven: 2000+
Dipstick
Dip de dipstick in het aftreksap.
Zo dat is nog eens een opdracht. De laatste dagen loop ik met een meetlint en een stuk ijzer daaronder door de kelder en meet zo de inhoud van de tanks. T609 is 5.50 meter, dus 65.000 liter enzovoort.
Zo dat is nog eens een opdracht. De laatste dagen loop ik met een meetlint en een stuk ijzer daaronder door de kelder en meet zo de inhoud van de tanks. T609 is 5.50 meter, dus 65.000 liter enzovoort.
woensdag, februari 22, 2006
Auw
Sinds 2 weken heb ik nogal last van mijn rug, nu heb ik dat altijd al, maar het is nu wel een stuk verslechterd. Na wat speurwerk heb ik een chiropractor gevonden. Ik besteed nu 40% van mijn weeksalaris bij hun. Nicola is van de zachte aanpak, beetje masseren en oprekken, maar gisteren had ik collega Ron, en die doet niet aan gentle approach. Gewoon stevig met de duimen erin en een naald van een paar centimeter verdween in mijn rugspier (als die bestaat). Met enige moeite trok hij de naald er weer uit na een minuutje en ik hoorde: huh? Tsja, de spastische spier had de naald volledig krom getrokken...
dinsdag, februari 21, 2006
Af en aan, af en aan
De elektriciteit blijft een probleem. Het zit zo: een kerncentrale heeft wat onderhoud nodig en levert dus een kleine week gewoon geen elektriciteit. Het is de enige centrale voor Western Cape, inclusief Kaapstad. Wat nodig is moet van Gauteng komen, zo'n 1000 kilometer verderop en is lange niet genoeg. Dus wordt het gewoon om de twee uur afgesloten, dan weer 2 uur aan etc. Morgen alleen af tussen 18:30 en 22:00, maar je weet maar nooit.
maandag, februari 20, 2006
Power
De afgelopen dagen is er regelmatig een 'powerfailure' en gaan alle lichten uit, de pompen zijn stil en kunnen we niets meer doen. Vandaag is dat niet zo erg, er zijn toch geen druiven. Maar morgen wordt hetzelfde voorspeld. En de komende weken nog meer ellende. Het komt allemaal door het tijdelijk sluiten van een kerncentrale en onderhoud van een gewone centrale, tegelijk, lekker slim.
Het regent, het regent, de druifjes worden nat
Spetter, spatter, spater, de druifjes komen later.
Vanmorgen voor het eerst een echte regen bui en het duurde tot 16:00 uur! Daardoor geen oogst vandaag.
Vanmorgen voor het eerst een echte regen bui en het duurde tot 16:00 uur! Daardoor geen oogst vandaag.
zondag, februari 19, 2006
Grote hompen vlees

lagen wederom op de braai vandaag. Nadat ik gisteravond weer met Joseph aan de boemel was geweest, belt hij me om 8:35 wakker om me uit te nodigen voor een lunch. Ok, grom ik en slaap verder. Om 12:00 vertrekken we, om 12:10 is het eerste biertje alweer open. Zuid Afrikanen houden van vlees, veel vlees. Deze lunch bestond uit een kilo of 4 vlees voor 7 personen en war rijst en aardappelsalade. Nu eet ik vrijwel nooit vlees, dus ruime hoeveelheden rijst en salade op het bord en twee kleine stukjes vlees. Vol verbazing kijken ze naar me en scheppen zelf nog een flinke karbonade op. Nou ja, het is in ieder geval gezellig. Op de foto Joseph, je ziet wel aan hem dat hij van eten en drinken houdt.
zaterdag, februari 18, 2006
Groot Constantia

Vanmorgen ben ik naar Groot Constantia geweest. Een rondleiding en tasting gekregen. Jammer genoeg geen lunch aangeboden gekregen... En nog jammerder ze hebben toch geen werk voor me, had ik op gehoopt. Wat wel leuk is om te doen is picknicken of lunchen op het terrein, heel groot en genoeg gras en een koel briesje. Daar geproefd: Groot Constantia Grand Constance 2003 en dat is puur goed in het glas. Alleen te koop op het landgoed tegen de lieve som van 150 Rand voor 375ml.
vrijdag, februari 17, 2006
Druifjes, allemaal druifjes
Ik heb eens in de boeken gekeken en deze druiven zijn allemaal al binnengekomen en komen nog steeds binnen:
chardonay
chenin blanc
colombar
nouvelle
(cape) riesling
sauvignon blanc
semillon
hanepoot
wit muscadel
cabernet sauvignon
cabernet franc
merlot
shiraz
pinotage
cinsaut
tinta barocca
ruby cabernet
En dat is behoorlijk ingewikkeld in de winery. Alles moet apart gehouden worden. En daar komt bij dat we sommige streken apart houden, sommige goede kwaliteiten en uiteraard de free run juice en perssap. En vergeet dat maken van wit en rosé niet van rode druifjes...
chardonay
chenin blanc
colombar
nouvelle
(cape) riesling
sauvignon blanc
semillon
hanepoot
wit muscadel
cabernet sauvignon
cabernet franc
merlot
shiraz
pinotage
cinsaut
tinta barocca
ruby cabernet
En dat is behoorlijk ingewikkeld in de winery. Alles moet apart gehouden worden. En daar komt bij dat we sommige streken apart houden, sommige goede kwaliteiten en uiteraard de free run juice en perssap. En vergeet dat maken van wit en rosé niet van rode druifjes...
Aan de andere kant
Vanmorgen ben ik met Jurie via de Franschhoekpas naar Caledon geweest. Alhoewel het 100 kilometer van Paarl ligt, is er toch een wijngaardje die aan Boland levert. In de verre omtrek is er alleen graan te vinden maar iemand dacht laat ik eens een wijngaard aanplanten. Er staat alleen cabernet sauvignon en het zijn maar vijf hectare, maar toch. Het is een B.E.E. project (Black Economy Empowerment) en de eigenaar kent de chairman van Boland, zo gaat dat. De kwaliteit is goed, nog niet super, omdat de wijngaard nog jong is, ongeveer vijf jaar. Afgelopen winter is er een nieuwe wijngaard aangeplant, alleen was het zo droog dat een deel het niet heeft gehaald. Nu is er een dam (meertje) gebouwd en volgend jaar zal alles goedkomen.
donderdag, februari 16, 2006
Brrrr
Sinds maandag werk in de andere winery "Noorder Paarl". Het is veel drukker hier, en de uren zijn tsja, wat zal ik zeggen: lang. Van 07:00 tot 23:00 is normaal. Buiten blijft het warm, en bij 35 graden denk ik dat het vandaag wel meevalt. In sommige delen van de kelder is het fris, in één 15 graden. Dat komt omdat de tanks daar met glycol worden gekoeld, ijskragen erop en al. De wijn start de gisting op een graad of 6 en loopt dan langzaam op naar 12. Vooral de sauvignon blanc en nouvelle woren zo gemaakt en blijven hun frisheid behouden.
zondag, februari 12, 2006
De collega's


Joseph Lombardt assistent wijnmaker van Dal Josafat winery, hij leert mij de kneepjes van het vak witte wijnmaken. Hij lust graag een biertje en vooral dikke steaks van minimaal 300 gram. Dat weerhoudt hem er niet van in een tank te klimmen om 'doppe' eruit te scheppen.
Ernie, master van de sakpers. Leert mij alles over skeiers, leidingen, pompen, hoppers, press in mode 1, free run juice, pressjuice, final press en dat soort dingen. Hij is relaxed en geduldig met deze Hollander die van niks weet.
zaterdag, februari 11, 2006
Cricket

Vandaag naar een cricket game geweest, samen met rugby sporten nummer een en twee in Zuid Afrika. Nu heb ik nooit begrepen wat er leuk is aan cricket maar nu weet ik het wel. Je zit aan de rand van het veld in de schaduw, je hebt eten en drinken bij je en je kletst wat, je kijkt wat en de tijd verstrijkt vanzelf. Een wedstrijd duurt uren en uren, dus zorg wel dat je genoeg bier bij de hand hebt. De regels snap ik nog steeds niet, opeens was de wedstrijd afgelopen en bleken 'we' van Paarl verloren te hebben.
vrijdag, februari 10, 2006
Merlot enzo
Vandaag zijn de eerste merlot druifjes binnengekomen en tot rode most vermalen. Geen rosé, die maken we nu vooral van pinotage. Verder bracht Eric zijn beste chenin blanc druiven binnen en daar kwam 7300 liter puik sap uit. Morgen gaan we 5 gebruikte vaten van Ch. Lafitte ermee vullen en 2 gebruikte vaten van vorig jaar. De rest wordt verwerkt tot zijn 'gewone' wijn. De temperaturen in de kelder zijn iets omlaag gegaan, gelukkig maar.
Vaten vullen
donderdag, februari 09, 2006
Oud nieuws
Op http://www.wosa.co.za/news.aspx?NEWSID=7909
Bernard Smuts reports that Boland Kelder started harvesting their first 200 tons in Paarl on January 25. With 21,000 tons to go, he's upbeat. 'We started with Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinotage. It's from the Perdeberg and from Drakenstein on the Wellington side of Paarl,' he shouts over the cellar din, while tasting juices from grapes received. 'At the moment, it looks good. Acids are high and Ph is low - what we want. Something different this year is that berries are smaller, which provides a better skin/juice ratio for the reds.' Smuts predicts a slow ripening period for whites and reds, noting that cool evenings could be contributing to their 2006 harvest dates being 10 days later.
Bernard Smuts reports that Boland Kelder started harvesting their first 200 tons in Paarl on January 25. With 21,000 tons to go, he's upbeat. 'We started with Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinotage. It's from the Perdeberg and from Drakenstein on the Wellington side of Paarl,' he shouts over the cellar din, while tasting juices from grapes received. 'At the moment, it looks good. Acids are high and Ph is low - what we want. Something different this year is that berries are smaller, which provides a better skin/juice ratio for the reds.' Smuts predicts a slow ripening period for whites and reds, noting that cool evenings could be contributing to their 2006 harvest dates being 10 days later.
Cijfertjes
Vandaag een berichtje in de plaatselijke krant over de exportcijfers. De export stijgt, maar toch gaat het niet zo goed. Was de stijging in het jaar '04-'05 nog 12%, afgelopen jaar was het slechts 5%, veel minder dan verwacht. Nederland is de tweede exportmarkt en daar gaat het ronduit slecht, twee jaar geleden een plus van 18%, vorig jaar een min van 5% (en dat maakt 2,4 miljard liter). Nog slechter nieuws: de export van bottelwyn is met 1% gedaald, de bulkwijn met 22% gestegen. En wat vangen 'we' hiervoor? Gemiddeld 13,69 Rand per liter (euro 1,43 per fles). Het verschil tussen bottelwyn en bulkwyn is enorm: euro 1,86 t.o. 0,51 per fles. Als dat een gemiddelde is weten jullie wel hoe het kan dat er ZA wijnen in Nederland te koop zijn voor minder dan 2 euro per fles!
woensdag, februari 08, 2006
Wild of langzaam
Dagelijks meet ik 's morgens de volgende gegevens in alle tanks: Balling en temperatuur. Nu zijn er enorme verschillen tussen de ene tank en de andere, ik geef twee voorbeelden.
chardonnay
datum Balling temperatuur
28/1 24,6 13
29/1 24,6 13
30/1 24 10
31/1 23,6 11
01/2 22,6 12
02/2 22,2 12
03/2 21 12
04/2 19 12
05/2 16,6 11
06/2 14,4 11
07/2 11,8 13
08/2 9,9 12
droë wit
datum Balling temperatuur
04/2 22,1 18
05/2 21,7 19
06/2 14,4 19
07/2 3,4 24
08/2 0,5 23
Zie wat de temperatuur met de snelheid van gisting doet. We hebben grote moeite om de temperatuur in de kelder en de tanks laag te houden. Alle koeling draait op volle capaciteit, maar we kunnen niet alles laag genoeg houden.
chardonnay
datum Balling temperatuur
28/1 24,6 13
29/1 24,6 13
30/1 24 10
31/1 23,6 11
01/2 22,6 12
02/2 22,2 12
03/2 21 12
04/2 19 12
05/2 16,6 11
06/2 14,4 11
07/2 11,8 13
08/2 9,9 12
droë wit
datum Balling temperatuur
04/2 22,1 18
05/2 21,7 19
06/2 14,4 19
07/2 3,4 24
08/2 0,5 23
Zie wat de temperatuur met de snelheid van gisting doet. We hebben grote moeite om de temperatuur in de kelder en de tanks laag te houden. Alle koeling draait op volle capaciteit, maar we kunnen niet alles laag genoeg houden.
Cabernet Franc II
Al eerder geschreven over de C.F., en ook al over witte wijn van rood sap maken. Nu weet ik ook hoe dat gebeurd. Men neme 'free run juice' maximaal één uur drainen. Dan als de gisting start gemalen charcoal toevoegen, 60 gram per hectoliter. Na de gisting is de wijn wit geworden. Ik heb het reeds geproefd (tijdens de gisting) maar kan nog niet bepalen of het lekker wordt. Als je wat minder charcoal gebruikt krijg je rosé!
dinsdag, februari 07, 2006
Cabernet Franc
De laatste paar dagen komen er enorme hoeveelheden cabernet franc binnen, ik wist niet dat die zoveel was aangeplant. Kennelijk doet hij het goed in omgeving Paarl. Van de eerste druiven is rosé gemaakt, nu gaan we er rode wijn van maken. Normaal worden de druiven gekneusd en lekken ze uit in 'skeiers', vandaag worden de druiven rechtstreeks in de 'sakpers' gepompt en daar lekt het eerst uit en dan wordt het gelijk geperst. Uiteraard wordt het apart gehouden en later beoordeeld wat ermee moet gebeuren.
maandag, februari 06, 2006
Raadsel
Wellicht is de posting van afgelopen zaterdag verdwenen door het woord , wat ik nu tussen ** ga zetten. De vraag was wat de juiste vertaling van de volgende Afrikaanse zin is:
Cabernet Sauvignon kan sewe draers kry indien stokke baie *geil* is.
Cabernet Sauvignon kan sewe draers kry indien stokke baie *geil* is.
Experimenteren met hout

Afgelopen zaterdag zijn er 11 fusten gevuld met chardonnay. Allemaal hetzelfde sap maar met twee gistsoorten (EC1118 en D47), vier soorten toasting (M, M+, MP en MT) en van zes kuipers: Mistral, Loureiro, Quintessence, Francois Freres, Cadus en Heinrich. Zo krijg je variatie en complexiteit! De gisting zal een week of drie, vier duren (in het fust) en ik hoop dat ik regelmatig een drupje in het glas krijg om het verschil te proeven.
zondag, februari 05, 2006
Die Hollander

Gisteren een zeer genoeglijke avond gehad bij Eric Verhaak en zijn vrouw Mariëtte, eigenaars van Groot Parys. Alle details over dit landgoed zullen te lezen zijn op mijn tweede column voor Perswijn. We hebben een flink gat geslagen in de wijnvoorraad en tot 01:30 buiten bij een lekker vuurtje gezeten. Het leven is goed!
Weblog doet vreemd
Krijg ik opeens berichten dat de weblog vreemd doet, helemaal geen toegang, foutmeldingen bij de comments, een stuk die er nog wel opstaat, maar die ik niet meer kan bewerken en mijn stuk van zaterdag is helemaal verdwenen. Die ging over Afrikaans en Babylonische spraakverwarringen en ben ik nu kwijt. Tsja, eerst maar eens kijken of het nu beter gaat.
vrijdag, februari 03, 2006
Hout, hout, hout en hout

Als je een echt vat gebruikt (nieuw) kost dat 15.45 R. per liter.
Staven kosten 0.33 R. per liter.
Chips kosten 0.03 R. per liter.
Oakmor (fynchips) kosten 0.015 R. per liter.
Wat zou je dan kiezen als wijnmaker in economisch moeilijke tijden?
Nog wat info, één staaf is genoeg om 65 liter wijn te 'behandelen'. De totale investering dit jaar zal dit jaar meer dan 750.000 Rand in hout, hout, hout en hout zijn.
donderdag, februari 02, 2006
Klaar

De allereerste rode wijn van pinotage is uitgegist. Dat duurde slechts een week! Dat komt omdat er weinig sap was, dat was al weggelopen voor de rosé. Dan voegen ze wat gist toe en het gaat loos. De gisting werd gestart op 18 graden en eindigde op 24 met 2 Balling aan suiker over. Na het aflopen van de wijn blijft er een enorme hoeveelheid schillen en pitten over die handmatig uit de tank wordt geschept. Dat wordt nog een keer geperst in de sakpers en wat dan overblijft gaat naar de final press, om stookwyn van te maken.
woensdag, februari 01, 2006
ARBO
Vandaag de eerste echte zomerdag, dat wil zeggen 41 graden buiten in de schaduw. De hele dag heb ik gewerkt bij de sakpers, dat is een ballonpers en die is wat hoger in de winery gesitueerd. De temperatuur aldaar: 37 graden. Het is geen pretje om 10 uur achter elkaar in 37 graden te verkeren. Sterker nog, het zuigt alle energie uit je. Maar ja, ik ben hier vrijwillig heen gegaan dus morgen ben ik weer op de post.
dinsdag, januari 31, 2006
Hoeveel?

Elke morgen om 07:00 rij ik weg om de werkers op te halen, vanmorgen heb ik een nieuw record gevestigd en heb 13 mensen en mezelf in een bakkie gekregen. Dat bakkie is niet groter dan een middenklasse auto, heeft alleen een laadbak ipv een achterbank. Om bij de winery te komen moet je een redelijke steile heuvel op, dat haalde ik net, terug naar versnelling twee en planken.
maandag, januari 30, 2006
Dal winery
Vanaf vandaag ga ik twee weken op de andere winery werken, de Dal Josafat winery, ligt op 10 minuutjes rijden van de Top winery oftewel Northern winery. Top heet top omdat het op een heuvel ligt, niet omdat daar de topwijnen gemaakt worden. De assistent daar is Joseph, een uitermate aardige kerel en ... kleurling. De enige kleurling in het bedrijf die een verantwoordelijke positie heeft. Er valt dus nog wel het een en ander te verbeteren...
zondag, januari 29, 2006
Droog
Vandaag was ik weer sportief en heb een hiking gedaan in de Jonkershoek Nature Reserve. Een afstand van 7 kilometer, maar door de hitte en zon en stijgen en dalen toch wel zwaar. Het pad loopt langs een eerste waterval die allesbehalve water liet zien en de tweede was ook kurkdroog. Nou ja, dat krijg je met een warme, droge zomer.
zaterdag, januari 28, 2006
Armoede
Gisteren heb ik een stuk of 10 'workers' naar huis gebracht, samengepropt in een klein 'bakkie'. Tot nu toe dacht ik dat er in Paarl geen sloppenwijk was, maar nu weet ik beter. Als je de laatste huizen gehad hebt, en dan voorbij het industrieterrein en dan nog even verder begint het. Ver weg van toeristen en rijke witte wijken liggen uitgestrekte sloppenwijken, sommige in de vorm van een soort huisje met wat beton en golfplaat, maar de meeste van oude houten planken en plastic zeil. Families wonen op zo'n 12 vierkante meter. Triest om te zien, en ik begrijp nu dat ze kunnen leven van 220 Rand per week. Nou ja leven, laten we het overleven noemen.
vrijdag, januari 27, 2006
Brand!

Dat er branden branden is niets nieuws, maar gisteren is er wel een hele grote fik geweest op de tafelberg. Een mevrouw gooide haar peuk achteloos weg en nu staat de helft van de tafelberg te branden. Ze is gearresteerd en terecht. In de Bainskloof is al een week een fikkie bezig, tot nu toe is zo'n 700 hectare wijngaard verbrand. Zie ook http://www.news24.com/Die_Burger/Nuus/0,,4-75_1870473,00.html
Zoet en zuur
De regels over toevoegingen hier zijn wat soepeler dan in Europa heb ik het idee. Zuur mag je op elk moment toevoegen, in de ongegiste most, gegiste most en kant en klare wijn. Ze gebruiken vooral wynsteensuur (tartaric) en appelsuur (malic). Wat ik helemaal niet wist dat ze ook geconcentreerd druivensap mogen toevoegen, niet alleen aan de most, maar ook aan het eindproduct. Wil de klant een beetje zoet? Dan gooien we gewoon wat 'suiker' erbij.
donderdag, januari 26, 2006
Meer en meer druiven
Elkde dag komen er meer druiven binnen: sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, nouvelle en pinotage zijn de eersten. Van de pinotage wordt alleen rosé gemaakt, want de eerste druiven zijn nooit de beste. Behalve dan nouvelle, die als een baby vertroeteld wordt met koolzuurgas tegen oxidatie en alle aandacht van 'ons' wijnmakers. De pinotage druiven worden gekneusd en het sap loopt ongeveer 1 uur af, de rest gaat naar een tank om droë rooi van te maken. Ik heb nooit goed beseft dat de kleur onmiddelijk wordt afgegeven, na een uur wordt het sap al te rood voor rosé. Zo leer ik elke dag wat bij.
woensdag, januari 25, 2006
De eerste druiven!

Eindelijk was het zover, vanmorgen om 8:45 stond de eerste tractor met.... Sauvignon Blanc voor de deur. Na een klein opstartprobleempje is er al 79 ton binnengekomen en verwerkt tot zo'n 50.000 liter most. Tegelijk ook pinotage om rosé van te maken. Dat gaat uiteraard via een andere 'hopper' of 'receiver'. Na het uitlekken wordt het sap naar een 'afzaktank' gepompt, morgen naar de fermentatietank.
Gaaf om dit te zien en mee te maken!
Vreemd bezoek

Vannacht viel de stroom uit van van 3 tot 4 en ik ging even naar buiten kijken. Het was nogal donker in mijn kamertje, maar ik zag wel een donker hoopje liggen op de vloer. Eerst wou ik het wegvegen, maar toch maar even de zaklamp erbij. Zit er een flinke pad in mijn kamer! Gauw een doos erop gezet (was te donker om hem buiten te zetten) en de volgende morgen heb ik hem vriendelijk de deur gewezen.
maandag, januari 23, 2006
Ringen
Wat hebben we vandaag gedaan? Rubbers proberen te vervangen. De bestaande voorraad was te klein, dus de vraag: "do you have a bigger size rubber for me" was niet zo gek...
Verder twee nieuwe collega's: André en Laurence, want overmorgen gaat het echt beginnen!
Verder twee nieuwe collega's: André en Laurence, want overmorgen gaat het echt beginnen!
zondag, januari 22, 2006
Hiking
Boven Franschoek kan je mooi wandelen. Vandaag de Franschoek Pass beklommen, tot 1400 meter hoogte. De wind blaast als een gek om je hoofd. Hoogtepunt waren twee steenbokken die erg schrokken van een gekke Nederlander. Helaas zijn ze veel te snel, dus geen foto's. In 5 uur tijd helemaal niemand tegengekomen, nou ja die twee steenbokken dan.
zaterdag, januari 21, 2006
Spending Money
Gisteren was een heuglijke dag:
1 eerste werkweek zat erop
2 de eerste salaris betaling
Mijn salaris wordt in een envelopje gegeven en bestaat uit 6 briefjes van 100 rand. Dat is een overweldigende 83 euro per week! En dat voor 45 uren per week, nog geen 2 euro per uur.
Maar dan de seizoenswerkers, er zijn er nu een stuk of 25 aan het werk. Op vrijdagmiddag gaan ze in de rij staan voor een kantoortje, raampje open en er wordt een envelop gegeven, met daarin: 220 rand (30 euro). Oef, zij werken er hard voor en moeten niet alleen eten hiervan kopen maar ook van wonen etc. De mensen die er wat langer zijn, krijgen ook nog 2 flessen (goedkope) wijn.
1 eerste werkweek zat erop
2 de eerste salaris betaling
Mijn salaris wordt in een envelopje gegeven en bestaat uit 6 briefjes van 100 rand. Dat is een overweldigende 83 euro per week! En dat voor 45 uren per week, nog geen 2 euro per uur.
Maar dan de seizoenswerkers, er zijn er nu een stuk of 25 aan het werk. Op vrijdagmiddag gaan ze in de rij staan voor een kantoortje, raampje open en er wordt een envelop gegeven, met daarin: 220 rand (30 euro). Oef, zij werken er hard voor en moeten niet alleen eten hiervan kopen maar ook van wonen etc. De mensen die er wat langer zijn, krijgen ook nog 2 flessen (goedkope) wijn.
vrijdag, januari 20, 2006
wat heet heet?
iedereen op de hele wereld heeft het altijd over het weer, ook hier in Paarl. Ze waarschuwen me voor de temperatuur in februari: 35 tot 40 graden. Nu is het 's avonds nog lekker, koelt af tot 15 of soms 20 graden, straks schijnt het heet te blijven. Maar vandaag was het al 35 graden (ja ja echt gewoon in de schaduw) en als je dan een klusje in de zon moet doen...
donderdag, januari 19, 2006
Smerig goedje
Vanmorgen naar de verste wijngaard geweest bij Piketberg, zo'n 120 kilometer van de winery vandaan. Jammer, maar de druifjes daat zijn nog niet rijp, minstens twee weken nog. Vanmiddag staat het toevoegen van sulfiet op het programma. Ik zou een gasmasker opmoeten, het ruikt vies en slaat op je keel. Maar dat soort zaken worden hier gewoon gedaan, een arbeidsinspectie zal er wel niet zijn...
woensdag, januari 18, 2006
Wanneer?

Vandaag met de viticulturist (Jurie Germishuys) op pad geweest. Er zijn 96 verschillende boeren die leveren aan Boland. Hij gaat naar de wijngaard, proeft druiven en zegt: nog minstens drie dagen. Ik proef alleen maar zoet en zuur. Hij proeft of het een chardonnay of chenin blanc is, ik denk alleen: wat knap. Goed, waarschijnlijk as woensdag de eerste oogst binnen: of pinotage of chardonnay.
dinsdag, januari 17, 2006
De makers van
Boland wijnen:
Bernard Smuts: hoofd wynmaker
Chris Crafford: assistent wynmaker
JG Auret: assistent wynmaker
Udo Göebel: assistent assistent wynmaker
Bernard Smuts: hoofd wynmaker
Chris Crafford: assistent wynmaker
JG Auret: assistent wynmaker
Udo Göebel: assistent assistent wynmaker
maandag, januari 16, 2006
Internet
Eindelijk een Internet café gevonden, het komt dus wel goed met webloggen. Alleen foto's moet ik nog uitvinden, hoe krijg ik die van de camera op de weblog?
Het is gigantisch hier, ik geloof dat ze 12 miljoen liter wijn maken. En dat gaat allemaal binnenkomen de komende 6 weken. Het schijnt dat op het hoogtepunt er 24 uur achter elkaar gewerkt wordt, dan 2 uur slapen en dan weer door. Ik hoop dat ze mij een beetje sparen.
Het is gigantisch hier, ik geloof dat ze 12 miljoen liter wijn maken. En dat gaat allemaal binnenkomen de komende 6 weken. Het schijnt dat op het hoogtepunt er 24 uur achter elkaar gewerkt wordt, dan 2 uur slapen en dan weer door. Ik hoop dat ze mij een beetje sparen.
In de winery
Vandaag om 7:30 begonnen, de tijd dat normaal de wekker gaat. Ze zijn duidelijk niet gewend iemand erbij te hebben, maar uiteindelijk kreeg ik een rondleiding, wat is waar enzo. Daarna opgehaald voor een tour langs de andere werkplekken en de bottelarij. Tijd om even 'chillen' en nu ben ik aan het echte werk begonnen. Oftewel samples halen uit tanks en daarvan de vrije en totaal sulfiet meten. Simpel werk, maar het ging toch al fout...
zondag, januari 15, 2006
Even op kantoor
Zo eindelijk even internetten. Heb gisteren de hele stad afgezocht naar een internet cafe, maar niet gevonden. Ik zit nu even op kantoor te werken. Hoe het nu hier is? Warm, zonnig en spannend. De eerste braai is achter de rug en vandaag naar een natuurpark geweest. Drie uur gelopen in de brandende zon. Water raakte op dus ook een lift gekregen. Prachtig uitzicht, foto's volgen hopelijk ooit. Morgen om 7:30 ga ik echt beginnen.
vrijdag, januari 13, 2006
Ik ben er!

Veilig aangekomen, na een lange vlucht. Zit in een heel leuk klein huisje met uitzicht op de wijngaarden van Paarl. De mensen zijn aardig en hebben erg hun best gedaan voor mij. De koelkast ligt vol eten en vrijwel alle spullen in het appartementje zijn nieuw.
Rustig aan vandaag, het is meer dan 30 graden, gisteren ging ik weg met 0 graden en regen.
woensdag, januari 11, 2006
Doris
Nog 24 uur
Nu nog exact één etmaal voordat ik vertrek. Dozen vol met zooi (en wijn) staan klaar om in een piepkleine berging gepropt te worden. Pfwoeh, geen tijd voor de weblog, ik moet door.
dinsdag, januari 10, 2006
Inpakken en ...
Wat een troep heb ik de afgelopen jaren weer verzameld. Met een verhuizing gooi je altijd veel weg, maar kennelijk leer ik er niets van en bewaar weer allemaal zaken die helemaal niet bewaard hoefden te worden. Drie volle vuilniszakken en vier dozen met oud papier staan klaar.
Toevoeging: ook nog 4 zakken voor Leger des Heils ;-)
Toevoeging: ook nog 4 zakken voor Leger des Heils ;-)
maandag, januari 09, 2006
Eindelijk
Een paar dagen voor vertrek is mijn huisje verhuurd aan kijker 2. Voor minimaal 4 maanden, misschien langer. Ik geloof het pas als de eerste centjes op de rekening staan.
zaterdag, januari 07, 2006
Cheap Ticket
vrijdag, januari 06, 2006
Korte broek
Waar koop je in de Hollandse winter een paar shorts? Weersverwachting voor Kaapstad voor vandaag: 28° en zonnig.
Weer in Kaapstad
Weer in Kaapstad
donderdag, januari 05, 2006
De kijker (2)
Vanavond komt Marcel kijken, die wil voor drie maanden huren. En ook een mailtje van iemand die wil huren vanaf half maart tot juli, dat zou goed uitkomen met kijker 1.
Het huisje is nog nooit zo lang achter elkaar, zo opgeruimd geweest met al die kijkers!
Het huisje is nog nooit zo lang achter elkaar, zo opgeruimd geweest met al die kijkers!
woensdag, januari 04, 2006
Het vertrek
Nog één week tot V-day. Met BA vlieg ik via London naar Kaapstad, waar ik om 6:00 AM aankom. Leuk voor degene die mij komt ophalen ;-)
dinsdag, januari 03, 2006
De kijker
Sigrid, Ted en Foppe zijn geweest, ze willen voor 7 weken huren. Ik denk dat ik het maar doe, dan heb ik weer even tijd om een nieuwe huurder te vinden. Voordeel: ze betalen de gehele huur vooruit.
maandag, januari 02, 2006
De voorbereidingen
Vandaag is de eerste vakantie dag, niet naar kantoor geweest. Wel heb ik nog veel te doen: huis verhuren, reisverzekering, post doorsturen en meer praktische regeldingen. Morgen komt een kijker, die wil mijn huisje huren voor twee maanden. Oef, ik hoop dat het lukt.
Abonneren op:
Posts (Atom)