zaterdag, maart 04, 2006
Viognier
Vrijdag is de viognier binnen gekomen. Vier boeren hebben hem staan, maar twee brengen niet meer dan 300 resp. 500 kilo. De andere twee hebben iets van 25.000 kilo gebracht. En weer wat geleerd, uit een viognier-druifje komt maar weinig sap. Van de 26 ton hebben we 'slechts' 11.000 liter sap gemaakt. Maar dat is nog altijd 5 x zoveel als vorig jaar. In 2010 zal er ongeveer 150 ton opbrengst zijn als de wijngaarden van die twee boeren die nu zo weinig gebracht hebben in productie komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Udo: wat doen ze uiteindelijk met de overblijvende pulp? Gaat dat weer als compost de wijngaard in? Dat moet nogal een karrevracht zijn!
De druiven worden gekneusd en het 'vrijloopsap' wordt apart gehouden. De pulp die overblijft gaat naar de Dröe Wit. Na de gisting wordt de pulp geperst en wat dan overblijft is echt droog en wordt of als bemester verkocht (is niet zo goed, de zuurgraad is hoog) of als veevoer ofzo. Zelfde met de steeltjes.
Uit een viognier-druifje komt weinig sap: daarom is die wijn zo lekker!
lekker voor de beestjes, worden ze daar niet dronken van?
Een reactie posten