Dagelijks meet ik 's morgens de volgende gegevens in alle tanks: Balling en temperatuur. Nu zijn er enorme verschillen tussen de ene tank en de andere, ik geef twee voorbeelden.
chardonnay
datum Balling temperatuur
28/1 24,6 13
29/1 24,6 13
30/1 24 10
31/1 23,6 11
01/2 22,6 12
02/2 22,2 12
03/2 21 12
04/2 19 12
05/2 16,6 11
06/2 14,4 11
07/2 11,8 13
08/2 9,9 12
droë wit
datum Balling temperatuur
04/2 22,1 18
05/2 21,7 19
06/2 14,4 19
07/2 3,4 24
08/2 0,5 23
Zie wat de temperatuur met de snelheid van gisting doet. We hebben grote moeite om de temperatuur in de kelder en de tanks laag te houden. Alle koeling draait op volle capaciteit, maar we kunnen niet alles laag genoeg houden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Het is wat moeilijk leesbaar zie ik, maar zijn er prikkers die het kunnen verklaren en weten hoe het precies met graden Balling zit?
Kun je aan de wijnkneuzen onder ons eerst uitleggen wat Balling eigenlijk is, of moet ik daar de Jancis maar op naslaan?
tsja, ik weet dus niet precies wat Balling is en de wijnmaker ook niet, hij zegt het is gewoon Balling en bij bepaalde graden doe je dit en anders dat.
Balling/ Baumé Oechsle Pot.alc.
18.0 10 75 10
19.8 11 84 11
21.7 12 93 12
23.5 13 101 13
25.3 14 110 14
27.1 15 119 15
Beetje geholpen? Balling is ook Brix!!
Dankzij Jancis.
Udo, je hebt gelijk, staatjes gaan niet lekker op dit medium.
aha, de meeste wijnen die ik meet beginnen rond de 25 balling, dat is een hooge potentieel alcohol!
Een reactie posten