woensdag, februari 08, 2006

Wild of langzaam

Dagelijks meet ik 's morgens de volgende gegevens in alle tanks: Balling en temperatuur. Nu zijn er enorme verschillen tussen de ene tank en de andere, ik geef twee voorbeelden.

chardonnay
datum Balling temperatuur
28/1 24,6 13
29/1 24,6 13
30/1 24 10
31/1 23,6 11
01/2 22,6 12
02/2 22,2 12
03/2 21 12
04/2 19 12
05/2 16,6 11
06/2 14,4 11
07/2 11,8 13
08/2 9,9 12

droë wit
datum Balling temperatuur
04/2 22,1 18
05/2 21,7 19
06/2 14,4 19
07/2 3,4 24
08/2 0,5 23

Zie wat de temperatuur met de snelheid van gisting doet. We hebben grote moeite om de temperatuur in de kelder en de tanks laag te houden. Alle koeling draait op volle capaciteit, maar we kunnen niet alles laag genoeg houden.

6 opmerkingen:

Udo zei

Het is wat moeilijk leesbaar zie ik, maar zijn er prikkers die het kunnen verklaren en weten hoe het precies met graden Balling zit?

Anoniem zei

Kun je aan de wijnkneuzen onder ons eerst uitleggen wat Balling eigenlijk is, of moet ik daar de Jancis maar op naslaan?

Udo zei

tsja, ik weet dus niet precies wat Balling is en de wijnmaker ook niet, hij zegt het is gewoon Balling en bij bepaalde graden doe je dit en anders dat.

Anoniem zei

Balling/ Baumé Oechsle Pot.alc.
18.0 10 75 10
19.8 11 84 11
21.7 12 93 12
23.5 13 101 13
25.3 14 110 14
27.1 15 119 15

Beetje geholpen? Balling is ook Brix!!
Dankzij Jancis.

Anoniem zei

Udo, je hebt gelijk, staatjes gaan niet lekker op dit medium.

Udo zei

aha, de meeste wijnen die ik meet beginnen rond de 25 balling, dat is een hooge potentieel alcohol!