donderdag, februari 01, 2007

Stro wijn

Op het beste gedeelte van ons wijn estate (20 ha.) zijn we sinds eind 2004 aan het overschakelen naar organisch. We zijn tot de oogst van 2008 in conversie, zoals dat door de inspecteurs uit Europa wordt genoemd. Aangezien Boland Kelder niet al te veel voor onze druifjes betaalt, en wij, onze koeien en eenden er wel heel veel tijd en energie in hebben gestoken dachten we dat het een veel beter idee was om te proberen een stro wijn (soort van dessert wijn) te maken. In Zuid Afrika maken Klein Constantia, Lammershoek en De Trafford maar ook anderen prachtige stro wijnen.

Een paar weken terug hebben we houten stellages gebouwd en netten gespannen onder onze oude eiken en olijfbomen, want er mag niet teveel direct zonlicht bij komen. Vanochtend hebben wij onze mensen gebriefd om alleen de mooie egale trossen uit een aantal rijen te plukken en deze zijn met de tractor naar de houten stellages gereden. Voorzichtig uitgeschud op de netten en daar liggen ze nu uit te drogen met als doel te zoeten en concentratie van smaak te verkrijgen. Althans dat is wat ze zeggen. Over een week of drie met de hand persen en dan in de kelder laten liggen voor...?

Maar nu genoeg gefreak. Morgen weer gewoon parsen, dat wil zeggen een tonnetje of 35 binnenknippen.

Geen opmerkingen: