zaterdag, februari 17, 2007

Pars Groot Parys, weekeditie 1

Vrijdagmiddag 16 februari 15.30 uur. We zijn vandaag iets eerder gestopt omdat de we niet helemaal zeker zijn van onze suikers.

Na een dag of 10 parsen, zit het hele span (team) in een ritme. Alles loopt op rolletjes. Het span, met veel mensen van buitenaf is gevormd en iedereen weet wat wanneer te doen. Daarnaast is het ook gewoon leuk! Er wordt namelijk heel wat geschreeuwd, afgelachen en geroddelt tijdens de pars. Echter je moet scherp blijven want plotseling kun je toch ineens in een stuk wijngaard terecht komen, dat gewoon nog niet klaar is om te oogsten. “Die druiwe lyken blou” (niet rijp en dus lage suikers), wordt er dan ineens geroepen. Omdat je dat lekkere ritme niet wilt kwijtraken is het dan toch heel verleidelijk om door te gaan en een kans te wagen. Want dat ritme krijg je niet zo maar terug. Mensen gaan ergens anders werken en voordat je weer in dezelfde cadans zit, ben je zo een week verder. En als je dan ineens moet oogsten heb je de mensen niet! Niet leuk... en kostbaar.

Dus vanochtend toch maar monsters in de wijngaard genomen en naar de wijnkelder gebracht. Op het einde van de middag komen de resultaten. Op basis hiervan gaan we dan maandag verder... of niet en moeten we wachten.

Zoals vorige week aangegeven ligt onze eigen wijn al te fermenteren, maar moet er nog wel een tonnetje of 300 aan de kelder worden aangeleverd. En dat is werken! Je staat zelf een groot gedeelte van de dag op de parsbak potten met zo’n 18 kilo aan druiven naar binnen te gooien en in de parsbak staan drie mensen, die de hele dag blaadjes, krentjes en vrot staan uit te nemen. Donovan, onze gekleurde farmmanager in spe, loopt in de wijngaard om de mensen (70) in de verschillende rijen te dirigeren en beslist daarnaast welke gedeeltes van het blok wijngaard dat die dag geoogst gaat worden het eerst aan de beurt zijn. Mariëtte en ik noemen hem Napoleon. Ja hij is klein en sharp as a knife. Vanaf het begin is hij opgevallen. Toen we het estate kochten was hij een van de jongste werknemers, maar organiseerde wel in jaar 2 reeds een wilde staking. Een ANC provinciaal parlementslid heeft in die tijd gefaciliteerd in het vinden van een oplossing. Een band was toen echter geschapen en nadat de blanke farmmanager een andere baan vond, hebben we hem de kans gegeven. En deze heeft hij ten volle aangegrepen! En dat is echt bijzonder. Een kleurling, die (bijna) een farm runt van 80 hectare, is nog echt heel uitzonderlijk in het nieuwe Zuid Afrika.
Bijna, omdat ook Donovan er toch ook af en toe even niet is zoals afgelopen maandag. Hij is sinds kort vader van een tweede kind, wat op zich natuurlijk niet zo bijzonder is. Dit echter bij twee vrouwen, die beiden met hun extended families op ons estate wonen. Zoals te begrijpen ;-) geeft dit soms wel eens wat spanning en met name in het weekend met een slok op leidt dit tot een vechtpartijtje of twee. Dinsdag was hij echter weer present. Met hier en daar nog wat zwellingen en pleisters.

Volgend jaar ligt het in de bedoeling dat hij, met zijn span, de oogst geheel zelf gaat doen. Ook de contacten met de wijnkelder, voor het deel van de oogst dat niet gebruikt wordt voor onze eigen wijn, moet hij dan gaan managen. Daar kan namelijk nog heel wat fout gaan.

En wat wij dan gaan doen. Tsja....

Lekker naweek.

Eric en Mariëtte

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Chers amis
Chaque année ; c’est une rêve. Quel type de vin on aura ? Le vendange, les fûts, le temps qui passe, la première fois qu’on déguste, le vin qui tourne dans la bouche et voilà ; on connaît la direction, les premières émotions ! Il faut encore quelques mois pour la finalisation sera fait, mais si la direction est connue la rêve peut donner des résultats étonnants. Et chaque année a donnée déjà ses épreuves. Mais maintenant la seule questions pour les prochaines semaines ; Qu’est que 2007 va donner ?

Udo zei

gebabelfisht:
Geachte vrienden Elk jaar; het is een droomt. Welk soort wijn men zal hebben? Oogst, de vaten, de tijd die voorbijgaat, de eerste keer die men proeft, de wijn die in de mond richt en daar is; men kent de directie, de eerste ontroeringen! Het duurt nog enkele maanden voor de finaliteit zal gedaan worden, maar als de directie wordt gekend droomt kan verwonderlijke resultaten geven. En elk jaar heeft reeds zijn proeven gegeven. Maar handhavend de enige vragen voor de volgende weken; Wat is dat 2007 zal geven?