maandag, februari 05, 2007

Een ondergewaardeerd druivenras

Naast de Loire streek staat met name Zuid Afrika bekend om zijn chenin blanc. Helaas is de chenin blanc die in Nederlandse supermarkten te koop is vaak van bedenkelijke kwaliteit en dat heeft het imago van deze variëteit zeker geen goed gedaan. Tot voor een aantal jaren had de druif ook in Zuid Afrika een slechte reputatie. Goedkoop spul dat met name voor groot verpakkingen 'droë wit' werd gebruikt. Als gevolg hiervan is er de laatste 10 à 15 jaar heel veel chenin blanc wijngaard, met name op de goede gronden uitgekapt en herplant met meer edele rassen. Gelukkig komt daar nu met rasse schreden verandering in.
Er wordt niets meer uitgekapt en er wordt enorm geëxperimenteerd om de chenin blanc, met zijn vele mogelijkheden, te laten spreken. In eerste instantie werd dit met name gezocht in Loire-achtige wijnen, misschien wel een beetje te veel copy / paste, echter nu zie je de wijnmakers alle kanten opgaan. Wij zijn zelf echte fans. We denken dat deze druif een prachtige balans kan geven van het frisse, speelse in de sauvignon blanc en de boterigheid van de chardonnay en in onze ogen dus een grote toekomst heeft. Zeker als het basis materiaal (de druiven) komt van oude stokken op topgrond. Een aantal mooie voorbeelden: Raats, De Trafford, Jean Daneel, Mulderbosch en zo zijn er nog wel een paar te noemen.

Morgen gaan we nog een dagje chenin blanc oogsten voor Boland Kelder. Dinsdag en woensdag gaan we dan voor onze eigen Groot Parys Chenin Blanc aan de slag. Elk jaar weer spannend!

Geen opmerkingen: