maandag, februari 19, 2007

Groot Parys oogst 2007, weekeditie deel 2

Dit jaar gaat bekend staan om zijn lage opbrengst. Normaal krijgt Boland Kelder tot 550 liter sap per ton druiven nu slechts 480. Boland kelder is daar om twee redenen blij mee. Enerzijds omdat ze in deze tijden van grote wijn-overschotten minder hoeven te verkopen en anderzijds omdat jaren van “dikke doppen” meestal bekend staan als kwalitatief goede jaren. Grote kans, dat het dit jaar ook zo zal zijn, aangezien we een schitterend jaar achter de rug hebben gehad qua weer.

Voldoende koude dagen in de winter (minimaal 10 dagen met een gemiddelde van minder dan 10 graden en dit is meer bijgeloof, minimaal 1 week sneeuw op de ons omringende bergen) en een koud voorjaar, zomer met voldoende regelmatig gevallen regens. Slechts een minpuntje waren de temperaturen van boven de 40 graden rondom 23 januari jongstleden. De wijngaard heeft aldus geen stress gehad en dat zie je bij Groot Parys dan ook letterlijk terug. In andere jaren waren de wijnstokken echt vermoeid na de oogst, dit jaar lijkt het wel alsof de zomer nog moet beginnen!


Gisteren dus bij de kelder geweest om samen met de wijnmaker Naude onze wijn in de verschillende tanks en vaten te proeven. Naude, een man van weinig woorden en ingehouden emoties, toverde een voor hem ongewoon brede grijns op zijn gezicht na het proeven, dit direct gevolgd door een zin met toch wel 5 woorden: “Mooie vrugte, mooi suur Eric” !


Het is ons doel om wijnen te maken, die zo natuurlijk (in de wijngaard en kelder) mogelijk zijn en waar het fruit niet overpowered wordt door het hout. Daarnaast zoeken we bij onze chenin naar een wijn, die elegant en doordrinkbaar is. Niet dat je bij het eerste glas denkt, wauw... en bij het tweede glas al denkt van nou.... Laag alcohol speelt hier zeker een rol. De chardonnay is nu nog te zwaar vinden wij, echter daar zijn we ook in de richting aan het gaan van meer elegantie en minder power (dit jaar slechts 1/3 first fill en alle vaten fin grain).


Dat is nu allemaal wel mooi gezegd, echter de proof blijft (bij wijn) natuurlijk wel in de bottle. Eind 2007 weten we meer. En oh ja, we hebben de suikers binnen. Deze waren toch ok, morgen om 6 uur dus weer parsen.


Lekker!


Eric & Mariëtte

Geen opmerkingen: