dinsdag, februari 06, 2007

Chenin Blanc

Nadat wij Groot Parys Estate in 2002 kochten, hebben wij op ons estate van 81 HA ongeveer 400 gaten van 2 meter diep laten graven.
Benny Schloms, wetenschappelijk medewerker van de universiteit van Stellenbosch, heeft persoonlijk met een lepeltje bodemmonsters genomen en sindsdien weten wij dus hoe onze gronden geklassificeerd zijn voor wat betreft het verbouwen van wijn. De 'boplaas' zit grotendeels in de top 5 % van Zuid Afrika en de 'onderplaas' zit in de top 25 %. De boplaas bestaat uit grote rode klippen heel erg lijkend op die van Chateauneuf-du-Pape en de onderplaas uit alluviale gronden.
Voor onze eigen wijn hebben we ons de eerste paar jaren daarom geconcentreerd op de boplaas. Daar is heel veel werk gaan zitten in het in balans brengen van de stokken, blokken en grond. Tot 6 keer toe wordt hier per jaar door de wijngaard gegaan en vanaf eind 2004 zijn we in conversie naar biologisch. Dekgewassen worden ieder jaar geplant en de compost van de koeien wordt verspreid. Ook wordt er geen water meer gegeven aan deze blokken, wat niet lijdt tot stress bij de wijnstokken en dat is echt heel uitzonderlijk in het relatief warme Paarl. De waterhuishouding in deze blokken moet dus optimaal zijn! En natuurlijk worden er er ook geen chemicalien meer gebruikt. Dáár gaan we dinsdag dus parsen.

En het leuke van deze blokken is dat zij elk jaar bijna op dezelfde dag (nu dus) worden geparst. Deze druiven storen zich namelijk niet aan natte, droge, koude en/of hete jaren. Ook dit jaar geldt dit weer. Alle druiven op het estate worden tussen de 10 en 14 dagen vroeger geoogst, maar deze druiven niet. Zij lijken boven weersomstandigeheden verheven te staan en bij wijze van spreke zélf te bepalen wanneer ze zover zijn dat ze richting kelder kunnen.
Het alcoholpercentage van onze Chenin Blanc ligt al 5 jaar tussen de 12 en 13 %. Dit zonder 'trucs' en dat is toch wel heel bijzonder voor een wijn uit Zuid Afrika. En de restsuikers zijn ook minimaal (een slanke wijn).

Daarnaast staat er echter op de onderplaas een jong, mooi en smaakvol blok chenin blanc, dat wij hebben 'grootgebracht' . Aangezien we elk jaar minimaal één experiment uitvoeren, gaan we dit jaar een gedeelte van dat blok apart oogsten (woensdag) en krijgt ook zijn eigen tank bij Boland Kelder. Wij zijn zeer benieuwd, wat dit gaat brengen!

Eric & Mariëtte

Geen opmerkingen: