dinsdag, februari 27, 2007

Leuke e-mail

"Zoals beloofd mail ik je hierbij mijn bevindingen met je wijnen. Buck´s Ridge was lekker vol en sappig, een zeer geslaagde shiraz. En de Lammershoek… Tja, toen ik die dronk wist ik weer waarom ik wijn zo lekker vind. Een topper!"

Ha zo'n mail van een tevreden klant maakt mijn dag :-)

De smaak te pakken

Hoe vaak drink je normaal champagne of lekkere bubbels? Normaal niet elke dag, maar gisteren en eergisteren en eer-eergisteren wel. Op de beurs in Haarlem was een standje van Philliponnat en dus dronken we na afloop een fles leeg met zijn vieren. En gisteren hadden we kabeljauw uit de oven en een gaste die champagne kan waarderen, een lege fles Canard-Duchêne La Grande Cuvée na afloop bewees dat het lekker was. En zaterdag dronk ik een proefglaasje Simonsig Vonkelwyn, dat doe ik op vrijwel elke proeverij die ik geef. Een mooie baan heb ik!

maandag, februari 26, 2007

Rare mensen

Op Culinaire Winter in Haarlem heb ik geholpen bij een wijnproeverij van Wijnwereld. Wat een typetjes lopen daar rond. Iedereen denkt een beetje verstand van wijn te hebben en je krijgt uitspraken als: doe mij die Franse maar, Franse wijn vind ik lekker. In deze tempranillo zit duidelijk cabernet sauvignon (niet dus). Deze is mij te stroef en bitter (een lichte fruitige wijn, zonder een spoor van tannine). In de bar schenken ze vieze wijn, deze is lekker (exact dezelfde wijn) etc etc.
Dan liever mijn eigen proeverijen, zaterdagavond had ik er weer een. Bij iemand thuis, een grote groep (daardoor een beetje luidruchtig), maar wel met belangstelling en wat goede vragen. Opvallend: iedereen heeft de rosé besteld, voor mij het bewijs dat het geen typische zomerwijn meer is.

zaterdag, februari 24, 2007

95% klaar

Nog 25 ton te gaan. Deze week de ruby cabernet binnen gehaald. Dit met een klein team. Ongeveer 30 mensen. Onze eigen mensen plus een aantal van een boerderij bij ons in de buurt. Met dit aantal hoeven we alleen onze eigen lorrie (vrachtwagen) te gebruiken en wordt er geen huur betaald voor de tweede lorrie die we normaal wel gebruiken. Met deze manier van oogsten gebruiken we ook geen contractor, die normaal een mannetje of 40 levert. Deze moet natuurlijk ook verdienen en dat gaat aldus ten koste van onze...
Dit was dus een week van op de kleintjes letten. Gelukkig begrijpen onze mensen dat ook, want het is niet goed voor de motivatie om met een kleine groep aan een blok van 7 hectare te moeten beginnen. Met een grote groep valllen ze letterlijk zo’n blok aan en zien ze zelf dat het opschiet. Met een kleine groep is dit natuurlijk anders en de rijen worden dan tegen de middag steeds láááááánger.

Toch nog wel wat lichte sensatie te melden, want ergens om 15.13 uur op woensdag kwamen er ineens allerlei vrouwen uit de rijen rennen. “Geelslang, geelslang...”. Dat wil zeggen: een dodelijk Kaapse Cobra was gesignaleerd. De mannen met stokken en klippen erop af, omsingeld en dood geknuppeld.

Het blok is af en wederom binnen de specificaties van Boland Kelder. Dus we zijn erg tevreden!

Daarnaast deze week het vaatje voor onze eerste stro wijn gehaald, een 'mandjies' pers geregeld bij een kennis van ons in Paarl en door de rijen gestapt waar de steeds rijper (nu 27.5 balling) wordende chenin blanc nog hangt. Naast de chenin blanc druiven, die reeds een aantal weken liggen te drogen, hebben we namelijk in de wijngaard nog wat laten hangen. We wachten zo lang als mogelijk met deze druiven te oogsten, liefst tot vlak voor de eerste regens die waarschijnlijk ergens in de komende maand moeten gaan vallen. Vlak daarvoor een uurtje oogsten en samen met de gedroogde druiven persen. Leuk!

Als we dit gaan doen, zullen we onze bevindingen nog voor een laatste keer beschrijven op Udo’s weblog.

Eric en Mariëtte

woensdag, februari 21, 2007

Panelproeverij

Vrijwel elke dinsdagavond is het weer genieten, dan proeven we 24 wijnen in een thema voor Perswijn. Gisteren de vijfde serie witte bourgogne's, nu vnl. Chassagne-Montrachet (+1e cru) en een paar Corton-Charlemagne's grand cru. De wijnen van Vincent Girardin vallen vaak in positieve zin op. De Corton-Charlemagne 2003 was heel rijp en al wat ontwikkeld, dik en notig (15,5/20).

Quintessence Corton Charlemagne 2003, wat een wijn! Donkergoudgeel van kleur. Nog gesloten neus met tikje vanille en veel rijp fruit als banaan en mango, rokerig. Dikke volle aanzet, wel gelijk mooi fris, bloemig, lekker fruit, notig, zeer complex, enorme lengte. Persoonlijke score 17,5/20.

Le Montrachet 2000: volgeel, nog iets gesloten neus, honing, boterig, anijs, intrigerend. Vol, dik, toch elegant, rijp fruit (banaan), mooi bittertje, lengte, mineralig. 18/20

Batard-Montrachet 1999: goudgeel, open, gerijpt, abrikoos, gedroogd fruit, amandelspijs. Vol en dik, goed gerijpt, nootachtig bitter, boers, droge, lange afdronk. 17/20

dinsdag, februari 20, 2007

Wijnbar Vyne

Wat doe je op een zondagmiddag zonder afspraken? Juist, een beetje wandelen door Amsterdam. Winkels kijken en verbazen over de drukte. Dan op zoek naar wijnbar Bubbles aan de Nes, maar die zijn we kennelijk voorbij gelopen, niet gevonden!

Dan naar Vyne op de Prinsengracht. Een pijpenla, strak ingericht en bommetjevol mensen. Veel jonge mensen, het zal een hippe hotspot zijn. Het aantal open wijnen is enorm, de drie Enomatic kasten is bij lange na niet genoeg, de koelkasten eronder puilen uit van de flessen. We kiezen twee witte wijnen uit die goed zouden moeten passen bij een hapje van coquille St. Jacques: een weissburgunder en droge Vouvray. De prijzen zijn fors, zeer fors. Voor een proefglaasje betaal je in dit geval ongeveer 5 euro, voor een 'vol' glas een tientje. De glazen zelf zijn heel ok, maar de hoeveelheid is net genoeg voor twee slokjes. De combinatie met het eten was niet geweldig, de coquille was veel hoger op smaak dan de wijn.

Afsluiten met een flight pinot noir: een Sancerre, een Duitse van Jacob Duijn en een Chileen. De wijnen zijn prima, de prijs voor de flight acceptabel (ik geloof 11 euro). Voor 5 proefbeetjes en twee hapjes waren we 30 euro kwijt en met 3 euro fooi erbij is dat veel geld.

De totaalindruk is wel positief: mooie inrichting, goede glazen, kundig personeel. De prijs is voor mij veel te hoog, maar als de bar gewoon volzit kan ik de ondernemer geen ongelijk geven.
Oh ja, wat echt niet kan: een glas Champagne (M&C) voor onze ogen teruggieten in de fles omdat het verkeerd was ingeschonken.

maandag, februari 19, 2007

Rosé







Ik krijg net een staatje binnen over de rosé verkoop in Nederlandse supermarkten, het aandeel is nu 13,5% in volume en 13,9% in omzet. In 2003 was het volume aandeel nog maar 6,5%. Bij mij was het aandeel rosé 5,9%, maar ik ben pas eind september begonnen.


Groot Parys oogst 2007, weekeditie deel 2

Dit jaar gaat bekend staan om zijn lage opbrengst. Normaal krijgt Boland Kelder tot 550 liter sap per ton druiven nu slechts 480. Boland kelder is daar om twee redenen blij mee. Enerzijds omdat ze in deze tijden van grote wijn-overschotten minder hoeven te verkopen en anderzijds omdat jaren van “dikke doppen” meestal bekend staan als kwalitatief goede jaren. Grote kans, dat het dit jaar ook zo zal zijn, aangezien we een schitterend jaar achter de rug hebben gehad qua weer.

Voldoende koude dagen in de winter (minimaal 10 dagen met een gemiddelde van minder dan 10 graden en dit is meer bijgeloof, minimaal 1 week sneeuw op de ons omringende bergen) en een koud voorjaar, zomer met voldoende regelmatig gevallen regens. Slechts een minpuntje waren de temperaturen van boven de 40 graden rondom 23 januari jongstleden. De wijngaard heeft aldus geen stress gehad en dat zie je bij Groot Parys dan ook letterlijk terug. In andere jaren waren de wijnstokken echt vermoeid na de oogst, dit jaar lijkt het wel alsof de zomer nog moet beginnen!


Gisteren dus bij de kelder geweest om samen met de wijnmaker Naude onze wijn in de verschillende tanks en vaten te proeven. Naude, een man van weinig woorden en ingehouden emoties, toverde een voor hem ongewoon brede grijns op zijn gezicht na het proeven, dit direct gevolgd door een zin met toch wel 5 woorden: “Mooie vrugte, mooi suur Eric” !


Het is ons doel om wijnen te maken, die zo natuurlijk (in de wijngaard en kelder) mogelijk zijn en waar het fruit niet overpowered wordt door het hout. Daarnaast zoeken we bij onze chenin naar een wijn, die elegant en doordrinkbaar is. Niet dat je bij het eerste glas denkt, wauw... en bij het tweede glas al denkt van nou.... Laag alcohol speelt hier zeker een rol. De chardonnay is nu nog te zwaar vinden wij, echter daar zijn we ook in de richting aan het gaan van meer elegantie en minder power (dit jaar slechts 1/3 first fill en alle vaten fin grain).


Dat is nu allemaal wel mooi gezegd, echter de proof blijft (bij wijn) natuurlijk wel in de bottle. Eind 2007 weten we meer. En oh ja, we hebben de suikers binnen. Deze waren toch ok, morgen om 6 uur dus weer parsen.


Lekker!


Eric & Mariëtte

zondag, februari 18, 2007

And the winner is...

In een nieuwsberichtje uit Zuid Afrika stond een overzicht van het aantal wijnshows in het land, dat zijn er nogal wat!

National Young Wine Show (founded in 1952)

Diners Club Winemaker of the Year (1981)

SAA Wine Awards (1986)

Veritas (1991)

Michelangelo International Wine Awards (1997)

Santé Classic Wine Trophy (1998)

Old Mutual Trophy Wine Show (2002)
Pinotage Association Top 10

Peter Schulz Excellence Awards for Port

WINE magazines Challenges for Cap Classique, Chenin Blanc and Shiraz

Best Value Wine Guide

SA Woman Winemaker of the Year Award (2004)

Winemakers' Choice Awards (2005)

SA Terroir Wine Awards (2006)

zaterdag, februari 17, 2007

Pars Groot Parys, weekeditie 1

Vrijdagmiddag 16 februari 15.30 uur. We zijn vandaag iets eerder gestopt omdat de we niet helemaal zeker zijn van onze suikers.

Na een dag of 10 parsen, zit het hele span (team) in een ritme. Alles loopt op rolletjes. Het span, met veel mensen van buitenaf is gevormd en iedereen weet wat wanneer te doen. Daarnaast is het ook gewoon leuk! Er wordt namelijk heel wat geschreeuwd, afgelachen en geroddelt tijdens de pars. Echter je moet scherp blijven want plotseling kun je toch ineens in een stuk wijngaard terecht komen, dat gewoon nog niet klaar is om te oogsten. “Die druiwe lyken blou” (niet rijp en dus lage suikers), wordt er dan ineens geroepen. Omdat je dat lekkere ritme niet wilt kwijtraken is het dan toch heel verleidelijk om door te gaan en een kans te wagen. Want dat ritme krijg je niet zo maar terug. Mensen gaan ergens anders werken en voordat je weer in dezelfde cadans zit, ben je zo een week verder. En als je dan ineens moet oogsten heb je de mensen niet! Niet leuk... en kostbaar.

Dus vanochtend toch maar monsters in de wijngaard genomen en naar de wijnkelder gebracht. Op het einde van de middag komen de resultaten. Op basis hiervan gaan we dan maandag verder... of niet en moeten we wachten.

Zoals vorige week aangegeven ligt onze eigen wijn al te fermenteren, maar moet er nog wel een tonnetje of 300 aan de kelder worden aangeleverd. En dat is werken! Je staat zelf een groot gedeelte van de dag op de parsbak potten met zo’n 18 kilo aan druiven naar binnen te gooien en in de parsbak staan drie mensen, die de hele dag blaadjes, krentjes en vrot staan uit te nemen. Donovan, onze gekleurde farmmanager in spe, loopt in de wijngaard om de mensen (70) in de verschillende rijen te dirigeren en beslist daarnaast welke gedeeltes van het blok wijngaard dat die dag geoogst gaat worden het eerst aan de beurt zijn. Mariëtte en ik noemen hem Napoleon. Ja hij is klein en sharp as a knife. Vanaf het begin is hij opgevallen. Toen we het estate kochten was hij een van de jongste werknemers, maar organiseerde wel in jaar 2 reeds een wilde staking. Een ANC provinciaal parlementslid heeft in die tijd gefaciliteerd in het vinden van een oplossing. Een band was toen echter geschapen en nadat de blanke farmmanager een andere baan vond, hebben we hem de kans gegeven. En deze heeft hij ten volle aangegrepen! En dat is echt bijzonder. Een kleurling, die (bijna) een farm runt van 80 hectare, is nog echt heel uitzonderlijk in het nieuwe Zuid Afrika.
Bijna, omdat ook Donovan er toch ook af en toe even niet is zoals afgelopen maandag. Hij is sinds kort vader van een tweede kind, wat op zich natuurlijk niet zo bijzonder is. Dit echter bij twee vrouwen, die beiden met hun extended families op ons estate wonen. Zoals te begrijpen ;-) geeft dit soms wel eens wat spanning en met name in het weekend met een slok op leidt dit tot een vechtpartijtje of twee. Dinsdag was hij echter weer present. Met hier en daar nog wat zwellingen en pleisters.

Volgend jaar ligt het in de bedoeling dat hij, met zijn span, de oogst geheel zelf gaat doen. Ook de contacten met de wijnkelder, voor het deel van de oogst dat niet gebruikt wordt voor onze eigen wijn, moet hij dan gaan managen. Daar kan namelijk nog heel wat fout gaan.

En wat wij dan gaan doen. Tsja....

Lekker naweek.

Eric en Mariëtte

Notensoep

Samen met Frank Jacobs proefde ik gisteren een Thelema cabernet sauvignon 1998. Wie zegt dat Zuid Afrikaanse wijnen niet kunnen ouderen? Deze was in perfecte staat, had een zwoel Bordeaux karakter en een hint van de kenmerkende mint. We hebben de kaders en te proeven wijnen voor een proeverij voor de Verenigde Vinologen Nederland besproken.
In de avond genoot ik samen met Sabina van een etentje bij fotograaf Alef Starreveld, ook omdat de door Sabina gemaakte website af is. We dronken een wooded chenin blanc 2005 van Groot Parys, die waanzinnig goed paste bij amandel(!)soep.

donderdag, februari 15, 2007

Nokwanda

De naam van een nieuwe cuvée? Een vergeten druivenras? Een mysterieus wijngebied? Nee hoor, de naam van het schip waar mijn 4e order uit Zuid Afrika op zit. De Safmarine Nokwanda 702B wordt 26 februari in de haven verwacht. Meerdere wijnen zijn op dit moment op of bijna op en nieuwe voorraad is dringend gewenst. Daarnaast komt er wijn van een nieuwe winery: Scali!

woensdag, februari 14, 2007

Lekkere combi

Mijn instelling met wijn/spijs combinaties is een beetje vreemd. Ben groot voorstander van het vinden van exact de juiste combinatie, als beide lekkerder worden is het gelukt. Maar in de dagelijkse gang van zaken trek ik toch meestal een willekeurige lekkere fles open en is de keus meer hebben we zin in rood, rosé of wit? Gisteren werd dat rood, een volle, kruidige, syrah/mourvèdre van Newton Johnson. En wat aten we daarbij? Schorseneren met wat gegratineerde kaas en een smeuïge risotto. De wijn en het eten doet niets met elkaar, maar wat geeft het als beide op zich lekker zijn?

dinsdag, februari 13, 2007

Drip, drip

Dit stukje gaat niet over drip-irrigatie maat over een lekkend dak.

Tring: "Hallo" (de telefoniste), "ik verbind u door".
"Aha, ik snap het, acuut probleem, ik verbind u door met de aannemer" (de vastgoed beheerder).
Tring: "Hallo" (de telefoniste van de aannemer), "ik verbind u door".
"Mmm, ik snap het, maar lastig, druk enzo. Ik verbind u door met de opzichter" (de aannemer coördinator).
"Tsja, we gaan kijken of we met een ladder het dak op kunnen, we bellen u terug"(de opzichter).

De volgende dag.
Tring: "Hallo" (de telefoniste), "ik verbind u door".
"Aha, ik snap het, niet teruggebeld? Ik verbind u door met de aannemer" (de vastgoed beheerder).
"Nee, lastig, te hoog voor ladder, hoogwerker dan maar. Schikt volgende week?" (de opzichter).

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Het regent hierbinnen, mafkees!

maandag, februari 12, 2007

Ontdek!

De beslissing is genomen, ik ga het doen. Wat? Deelnemen aan Ontdek de Nieuwe Wereld. Als je zoiets doet moet je opvallen en dat ga ik doen door het organiseren van een Masterclass. Ik heb Paul Kretzel van Lammershoek zover gekregen speciaal hiervoor over te komen. Nou ja een tussenstop op weg naar Canada, maar toch. Naast zijn eigen wijnen, laat ik wat andere wijnen uit Swartland proeven. Lees de beschrijving maar.

zondag, februari 11, 2007

Terug naar Zuid-Afrika


Er is afgelopen dagen weer van alles gebeurd en weinig tijd voor de weblog. Woensdagavond een etentje met een prima wijnarrangement, donderdag achter de PC gewerkt en 's avonds een Catena Malbec 2003 soldaat gemaakt. Vrijdag bestellingen wegbrengen en in de avond een proeverij voor een paar mensen in Amsterdam. Zeer succesvol en met een dikke bestelling naar huis. Gisteravond bij opa gegeten (met een glaasje Welmoed pinotage) en daarna naar het AZ stadion. Koud en nat, maar best leuk om weer eens een live voetbal-wedstrijd te kijken. Geen wijn, wel warme chocolademelk. Ondertussen een mailing over de wijnreis verstuurd en binnen enkele uren zat die vol, ik ga dus terug naar Zuid-Afrika!

vrijdag, februari 09, 2007

Nieuws van TMV

Ik ben best trots dat ik agent ben van Tulbagh Mountain Vineyards, een winery die aan het begin staat van grote roem. In Wine Spectator januari 2007 staan twee beoordelingen:

South Africa's success with Syrah continues to grow, and the grape is now firmly entrenched as a leading variety, along with Cabernet Sauvignon, for red wines. In addition, South African vintners are showing a growing interest in other Rhône varieties, both red and white. For the most part, the wines show a combination of New World fruit with Old World elegance and minerality. Here's a selection of new releases, led by Rudi Schultz's small-production gem. One to keep an eye on is Tulbagh Mountain Vineyards, a newcomer led by winemaker Chris Mullineux.

TULBAGH MOUNTAIN VINEYARDS Syrah-Mourvèdre Tulbagh 2004
90/100
Nice Syrah-driven notes of black cherry and mineral, along with good smoke, game, tobacco, olive and mineral hints. Rich, smoky finish shows power and purity. Fine length too. Drink now through 2008. 1,175 cases made. —J.M.

TULBAGH MOUNTAIN VINEYARDS Viktoria Western Cape 2005
88/100
Nice focus, with red and black currant fruit framed by vanilla, sanguine and mineral notes that linger through the finish. Syrah, Mourvèdre, Cinsault and Cabernet Sauvignon. Drink now. 1,830 cases made. —J.M.

donderdag, februari 08, 2007

Rokende schoorsteen


Ook de druifjes van ons jong blok chenin blanc zijn vandaag binnengehaald. Al onze eigen wijn zit nu in tanks of houten vaten, dus die stress is er gelukkig vanaf!

Nu gaan we ons de komende twee weken concentreren op onze cashflow. Want wijn maken is leuk, maar kost het een en ander ;-)

We hebben tot vandaag ruim 200 ton geparst en moeten er nog ongeveer 350. Dat heet gewoon werk, Elke dag proberen 40 ton te parsen. Nog een tonnetje of 50 chenin, 200 ton colombar en 100 ton cabernet franc. Alhoewel niet sexy voor de weblog zijn deze inkomsten voor ons wel van cruciaal belang om de schoorsteen rokende te houden.

Dus hierbij het officieuze afscheid van de oogst 2007. Echter als het ons lukt om onze eerste stro wijn in een vat te krijgen, komen we natuurlijk bij jullie terug.

Het ga jullie goed.

Eric en Mar.

woensdag, februari 07, 2007

De buit is binnen

Vanmiddag even geloerd in de kelder en jawel daar zit nu 8500 liter Groot Parys in de tank. Voor onze ongehoute Chenin Blanc 5000 liter en 3500 liter voor onze gehoute Chenin Blanc. Die paar uur parsen voor je eigen wijn blijft toch heel spannend. De wijn, die er van wordt gemaakt, wordt wel voor een paar jaar geschonken en iedereen kan dan zo maar zeggen wat ze er van vinden. Wat natuurlijk goed is, maar als het van jezelf is...

Vanochtend om 06.00 uur gestart en om 09.29 uur klaar met onze eigen wijn. Alles binnen op een zo laag mogelijke temperatuur. Boland Kelder, die de wijn voor ons maakt, is gewend aan grote hoeveelheden. Echter zij eren gelukkig ook het kleine. Als we met de lorrie (vrachtauto) bij de kelder aankomen, is de aflaaibak bij de kelder al afgespoten en ook de leidingen naar de tanks zijn schoongemaakt. Onze druiven worden dus, zover dat mogelijk is in een zo grote kelder, met zo veel mogelijk 'liefde' behandeld.
Op het moment dat we onze eigen kelder op het estate krijgen kan alles dus alleen nog maar beter worden. Dan kunnen we echt micro gaan managen. Alle krentjes kunnen er dan uit. De druiven kunnen dan ook nog zachter worden behandeld, want nu gaan ze toch in een lorrie met minimaal 6 ton gelijk. We hopen dat dit in 2008 werkelijkheid gaat worden!

Morgen naar ons jong blok. Twaalf ton druiven worden geparst en die gaan ongeveer 5000 liter wijn opleveren. Over een maand of 4 weten we of dit blok (in de toekomst) de concurrentie aan kan met de oude stokken op klipperige (rotsachtige) grond, die we vandaag hebben geparst.
Alsof jong oranje tegen oranje voetbalt dus. Wederom, we zijn benieuwd en een ding is zeker: het leven is dus echt leuk!

dinsdag, februari 06, 2007

Sandrine

Mijn vader heeft afgelopen zaterdag een geweldig etentje meegemaakt, bij De Librije en met de keldermeester van Yquem: Sandrine Garbay. De mooiste wijnen kwamen op tafel, geweldig eten en na afloop een wandeling naar huis met een tussenstop bij... Febo!
Hier staan nog wat meer foto's.

Chenin Blanc

Nadat wij Groot Parys Estate in 2002 kochten, hebben wij op ons estate van 81 HA ongeveer 400 gaten van 2 meter diep laten graven.
Benny Schloms, wetenschappelijk medewerker van de universiteit van Stellenbosch, heeft persoonlijk met een lepeltje bodemmonsters genomen en sindsdien weten wij dus hoe onze gronden geklassificeerd zijn voor wat betreft het verbouwen van wijn. De 'boplaas' zit grotendeels in de top 5 % van Zuid Afrika en de 'onderplaas' zit in de top 25 %. De boplaas bestaat uit grote rode klippen heel erg lijkend op die van Chateauneuf-du-Pape en de onderplaas uit alluviale gronden.
Voor onze eigen wijn hebben we ons de eerste paar jaren daarom geconcentreerd op de boplaas. Daar is heel veel werk gaan zitten in het in balans brengen van de stokken, blokken en grond. Tot 6 keer toe wordt hier per jaar door de wijngaard gegaan en vanaf eind 2004 zijn we in conversie naar biologisch. Dekgewassen worden ieder jaar geplant en de compost van de koeien wordt verspreid. Ook wordt er geen water meer gegeven aan deze blokken, wat niet lijdt tot stress bij de wijnstokken en dat is echt heel uitzonderlijk in het relatief warme Paarl. De waterhuishouding in deze blokken moet dus optimaal zijn! En natuurlijk worden er er ook geen chemicalien meer gebruikt. Dáár gaan we dinsdag dus parsen.

En het leuke van deze blokken is dat zij elk jaar bijna op dezelfde dag (nu dus) worden geparst. Deze druiven storen zich namelijk niet aan natte, droge, koude en/of hete jaren. Ook dit jaar geldt dit weer. Alle druiven op het estate worden tussen de 10 en 14 dagen vroeger geoogst, maar deze druiven niet. Zij lijken boven weersomstandigeheden verheven te staan en bij wijze van spreke zélf te bepalen wanneer ze zover zijn dat ze richting kelder kunnen.
Het alcoholpercentage van onze Chenin Blanc ligt al 5 jaar tussen de 12 en 13 %. Dit zonder 'trucs' en dat is toch wel heel bijzonder voor een wijn uit Zuid Afrika. En de restsuikers zijn ook minimaal (een slanke wijn).

Daarnaast staat er echter op de onderplaas een jong, mooi en smaakvol blok chenin blanc, dat wij hebben 'grootgebracht' . Aangezien we elk jaar minimaal één experiment uitvoeren, gaan we dit jaar een gedeelte van dat blok apart oogsten (woensdag) en krijgt ook zijn eigen tank bij Boland Kelder. Wij zijn zeer benieuwd, wat dit gaat brengen!

Eric & Mariëtte

maandag, februari 05, 2007

Een ondergewaardeerd druivenras

Naast de Loire streek staat met name Zuid Afrika bekend om zijn chenin blanc. Helaas is de chenin blanc die in Nederlandse supermarkten te koop is vaak van bedenkelijke kwaliteit en dat heeft het imago van deze variëteit zeker geen goed gedaan. Tot voor een aantal jaren had de druif ook in Zuid Afrika een slechte reputatie. Goedkoop spul dat met name voor groot verpakkingen 'droë wit' werd gebruikt. Als gevolg hiervan is er de laatste 10 à 15 jaar heel veel chenin blanc wijngaard, met name op de goede gronden uitgekapt en herplant met meer edele rassen. Gelukkig komt daar nu met rasse schreden verandering in.
Er wordt niets meer uitgekapt en er wordt enorm geëxperimenteerd om de chenin blanc, met zijn vele mogelijkheden, te laten spreken. In eerste instantie werd dit met name gezocht in Loire-achtige wijnen, misschien wel een beetje te veel copy / paste, echter nu zie je de wijnmakers alle kanten opgaan. Wij zijn zelf echte fans. We denken dat deze druif een prachtige balans kan geven van het frisse, speelse in de sauvignon blanc en de boterigheid van de chardonnay en in onze ogen dus een grote toekomst heeft. Zeker als het basis materiaal (de druiven) komt van oude stokken op topgrond. Een aantal mooie voorbeelden: Raats, De Trafford, Jean Daneel, Mulderbosch en zo zijn er nog wel een paar te noemen.

Morgen gaan we nog een dagje chenin blanc oogsten voor Boland Kelder. Dinsdag en woensdag gaan we dan voor onze eigen Groot Parys Chenin Blanc aan de slag. Elk jaar weer spannend!

zaterdag, februari 03, 2007

Oude wijn

Wat een kan een gerijpte Bordeaux toch mooi zijn...
Gisteravond in het glas: Lagrange 1994 Saint Julien
Kleur: volrood, bruine gloed
Geur: al bij inschenken komen er hemelse geuren naar boven, rijpe kersen en cassis, bos in de herfst, licht gebrand hout, zoete bloemen, potloodslijpsel
Smaak: vol en geconcentreerd en tegelijkertijd waanzinnig zacht. Tannines zijn helemaal rijp, verder laurierdrop, zwarte truffel, niet te zoete bramenjam, eindeloze afdronk.
De wijn heb ik al een jaar of 8 in huis en voldoet helemaal aan de hoge verwachtingen: 18/20

Ondersteundende diensten

Mogen wij even voorstellen: Kasie, ons hoofd ondersteundende diensten. Naast het afknippen van de trossen en de vrachtwagens naar de kelder brengen, moeten er namelijk nog een aantal dingetjes gedaan worden. De 70 mensen, waarvan 55 tijdelijk, die nu voor ons werken, krijgen per geparste pot een cointjie (spreek uit coinkie) of een pinnetjie. Aan het einde van de dag worden die geteld en de aantallen in de rekenaar gezet, zodat we bij kunnen houden hoeveel ton we hebben geparst en wat deze 70 mensen op het eind van de week krijgen betaald. Per cointjie krijgen ze namelijk 2 Rand (dat is ongeveer 20 eurocent) en per dag worden er ongeveer 60 potten gemiddeld per persoon geparst. Dat betekent dus, dat deze mensen met 12 euro per dag naar huis gaan. En daar hebben ze dan echt voor staan te beuken bij temperaturen van rond de 35 graden!
Toch zien zij dit als goed geld verdienen want normaal verdienen ze (als ze al werk hebben) ‘slechts' de helft. Elke avond worden de cointjies en pinnetjies dan in een lekker warm sopje gezet, opnieuw geteld en verdeeld over zakjes voor de dag van morgen. Heel leerzaam, intelligent en dankbaar werk ;-)
Gisteren weer 20 ton netjes binnengebracht bij de kelder.

vrijdag, februari 02, 2007

De stand van zaken

Een zeer duidelijke melding uit Zuid Afrika:

"Ons es moeg"

Eric & Mariëtte

Ondertussen is er wel goed nieuws, de site van Groot Parys is online! Nog niet helemaal af, maar wel mooi.

Te koop

Sinds gisteren staat mijn appartement te koop op Funda. Ik hoop en verwacht dat het binnen drie maanden verkocht is. Wat wel jammer is, ik had daar een perfecte wijnopslag in de berging, in het nieuwe huis is het vochtig en tochtig in de schuur, niet geschikt. Voorlopig sla ik mijn voorraadje maar op in de opslag voor WineMatters.

donderdag, februari 01, 2007

Stro wijn

Op het beste gedeelte van ons wijn estate (20 ha.) zijn we sinds eind 2004 aan het overschakelen naar organisch. We zijn tot de oogst van 2008 in conversie, zoals dat door de inspecteurs uit Europa wordt genoemd. Aangezien Boland Kelder niet al te veel voor onze druifjes betaalt, en wij, onze koeien en eenden er wel heel veel tijd en energie in hebben gestoken dachten we dat het een veel beter idee was om te proberen een stro wijn (soort van dessert wijn) te maken. In Zuid Afrika maken Klein Constantia, Lammershoek en De Trafford maar ook anderen prachtige stro wijnen.

Een paar weken terug hebben we houten stellages gebouwd en netten gespannen onder onze oude eiken en olijfbomen, want er mag niet teveel direct zonlicht bij komen. Vanochtend hebben wij onze mensen gebriefd om alleen de mooie egale trossen uit een aantal rijen te plukken en deze zijn met de tractor naar de houten stellages gereden. Voorzichtig uitgeschud op de netten en daar liggen ze nu uit te drogen met als doel te zoeten en concentratie van smaak te verkrijgen. Althans dat is wat ze zeggen. Over een week of drie met de hand persen en dan in de kelder laten liggen voor...?

Maar nu genoeg gefreak. Morgen weer gewoon parsen, dat wil zeggen een tonnetje of 35 binnenknippen.