maandag, januari 29, 2007

“I don’t like Mondays”

Vrijdagavond samen met Mar op de stoep nazinderen van de eerste week... alle chardonnaydruiven bij de kelder binnen op premium niveau. Dat is nog nooit gebeurd. Dus dat geeft (mede) een heerlijk relaxt gevoel... Zondagavond op dezelfde stoep, wederom met een glas wijn, maar nu veel zakelijker, beetje gespannen. Kunnen we onze druiven er dit jaar op tijd afhalen? Het is namelijk zo dat als je de druiven niet binnen een bepaald suiker, zuur en PH gehalte bij Boland Kelder binnen brengt, je slechts 25 tot 50 % van de normale prijs per ton druiven krijgt. Alle kosten zijn dan echter al gemaakt, dus als je dan maar 50 % krijgt is dat niet leuk. Het is al geen vetpot, mede door de overproduktie van wijn op wereldschaal!

Ieder jaar heeft dus zo zijn specifieke ding. Dit jaar is dit het feit dat eigenlijk al onze druivenrassen (chardonnay, chenin blanc, colombar en cabernet franc) ongeveer gelijk rijp zullen zijn. Dat kun je eigenlijk niet zien aankomen. Achteraf kun je het wel verklaren. We hebben namelijk een mooi najaar gehad waardoor de wijnstokken reserves hebben kunnen opbouwen. De winter was koud (voor ZA begrippen uiteraard), met veel regen. In het voorjaar en begin zomer was het koel met regelmatig voldoende regen. Gevolg: de plant is in optimale conditie om suikers te bouwen. En dan als klap op de vuurpijl de hitte van vorige week. Zoals vrijdag bleek toen we suikers namen, heeft dit een soort turbo gezet op de suikerontwikkeling. Het zou dus kunnen zijn dat onze oogst dit jaar maar 4 weken duurt, in plaats van de 'normale' 6.

We proberen dus nu zo veel mogelijk mensen te krijgen om te parsen. Alleen dat gaat niet een, twee, drie. Niet alleen andere wijnboeren oogsten nu natuurlijk ook, maar bijvoorbeeld ook fruit telers. Dit betekent dat het altijd zo'n week tot 10 dagen duurt voordat je een vast team hebt, waar je de hele periode mee werkt. Zelfs als je veel meer betaalt, blijf je met dit probleem zitten. Dit jaar is het dus de vraag of we wel de tijd hebben om dit team te vormen. Klimmen de suikers niet te snel? Daarom dit weekend nog met een aantal mensen gesproken om op een of andere manier extra mensen te krijgen. We hopen morgen met een mannetje of 70 aan de slag te gaan. Maandag is echter altijd moeilijk omdat voor velen een zwaar weekend is geweest met veel drank en te weinig eten. “I don’t like Mondays” kun je hier dan ook heel letterlijk opvatten!

Geen opmerkingen: