maandag, januari 22, 2007

Groot Parys oogst 2007, deel 1.

Regelmatig zullen de eigenaren van Groot Parys (Paarl, Zuid-Afrika) verslag doen van de oogst 2007.

Oogsten lijkt een beetje op zwanger zijn! Je bent elke keer weer zenuwachtig, je probeert je zo goed als mogelijk voor te bereiden, bent hardstikke blij als het (wederom) goed verloopt, trots op het resultaat, waar je ook nog eens jaren van kunt genieten!

Deze week veel rond gelopen in onze wijngaard (81 hectare). De ene keer met Jurie, dit is onze viticulturist, de andere keer alleen en de volgende dag met Donevine, onze voorman. Veel kijken, proeven en voelen. Wordt het een vroeg jaar? Zijn de trossen mooi gelijk? Welke geuren voeren dit jaar de boventoon in de druiven. Met name dat laatste blijft uniek. Hetzelfde blok met druiven geeft elk jaar weer net een ander smaak af. Vanaf vorige week zijn we ook bezig met het tellen van de oogstscharen en potten. De vrachtwagen heeft een een service beurt gekregen en de bakkken waar de druiven in worden gelegd zijn geschilderd. De fiches, die de mensen krijgen als ze een pot (18 kg) hebben geplukt zijn weer uit de kast gehaald. Ook werden gesprekken gevoerd met contractors die voor ons extra mensen gaan werven. Soms oogsten we namelijk 50 ton druiven per dag en werken we met bijna 100 mensen. En natuurlijk liggen onze houten vaten in de kelder schoongemaakt te wachten op de komst van de nieuwe lichting druiven.

Morgen gaan we voor de eerste keer suikers in de druiven meten. Op het eind van de dag weten we dan meer over of we deze week al los kunnen, of dat we nog een weekje moeten wachten. Spannend!

Geen opmerkingen: