dinsdag, januari 30, 2007

Babbelas en andere dwelms

De haan kraaide maandagochtend en wederom was er een nieuwe dag geboren. Een aantal van onze medewerkers hadden de haan helaas niet gehoord en dus stonden wij vandaag niet met 70 mensen te parsen maar met... 35. De andere helft had er dus spontaan een lang weekend van gemaakt.

Er wordt hier in het weekend enorm gezopen en gerookt (dwelms). Op zich gebeurt dat ook in andere landen, maar hier is het 48 uur lang. Men start vrijdagavond, gaat dan 48 uur door, slaapt her en der op volledig willekeurige plekken, heeft een vechtpartijtje, en slaapt dan maandag of de roes uit of men is babbelas (shaky) op het werk. Dinsdag moet er dan wel weer gewerkt worden, want het geld is op. Woensdag is het dan klein saterdag. En vrijdag is het alweer amper naweek (bijna weekend). Waarom dit zo is, weet niemand zeker. Cultuur, het afhankelijk zijn gemaakt van alcohol door de VOC entrepeneurs en de boeren tijdens de apartheid, maar ook de genen schijnen mee te kunnen spelen.

Desalnietemin is er vandaag geparst (en dat is écht werken) en gelukkig is nu alle chardonnay op premium niveau binnen. Goed voor het moreel. Ook het eerste bakje steen (chenin blanc) is geoogst. Daar gaan we morgen mee verder. Donovan, onze voorman, heeft vanmiddag een rondje gemaakt in de diverse townships en daar is hem plechtig beloofd, dat morgen iedereen weer vars en vrolyk da sal wees.

Geen opmerkingen: