woensdag, januari 24, 2007

Eerste dag van de pars

06.00 uur. Iedereen present. De eerste dag van de pars (oogst) is altijd bijzonder. Er hangt een sfeer van verlangen in de lucht! De zon is net op en daar gaan we met zijn allen. Een vrolijke optocht van een vrachtauto, bakkies, tractors, potten, oogstscharen en mensen uitgedost in de meest beeldige kleding en petjes. Zelfs een petje met “50 cent” ontbrak niet. Want ook deze is hier razend populair. Het blok waar we gingen oogsten was al bepaald door middel van de suikermonsters en het proeven met de wijnmaker, dus met gezwinde spoed aan de slag.
Grootste zorgen voor vandaag waren:

1. Brengen we de chardonnay binnen op klasse 1 niveau, want deze vracht wordt gebruikt voor onze eigen wijn en
2. Houden onze mensen het uit vandaag, want het is hier 40 graden.

Beiden gelukt. De chardonnay is als klasse 1 binnengebracht. Dat wil zeggen optimaal in suiker, zuur en PH. We zeiden al tegen onze wijnmaker Naudé toen we vanochtend bij de kelder aankwamen; de druifjes zijn OK, dus nu is het aan jou om er iets moois in de fles van te maken. We geven ze dit jaar iets meer dopcontact dan in andere jaren omdat dáár in 2007 nu juist de smaak zit. En dat willen we terug zien in de fles!
Na dit dopcontact gaan ze geperst en wel de houten vaten in. De ene helft nieuw Frans eiken en de andere second fill.
En de mensen. Ook die zijn dag een gelukkig goed doorgekomen. Tegen een uur of drie zaten ze er wel helemaal doorheen, maar met ijskoude Cola kregen ze net genoeg energie om de dag af te maken. De kop is er dus af. Lekker gevoel. Morgen verder met een grotere club mensen. Want door de warmte klimmen de suikers snel en dalen de zuren in de chardonnay. Vandaag een kleine 25 mensen, morgen 45.
Weersvoorspelling: 41 graden. Grrrrrrr.

Geen opmerkingen: