maandag, december 31, 2007

Terugblik op 2007

Weer een jaar voorbij gevlogen, tijd om even terug te kijken. Het eerste volle jaar van WineMatters is zeer goed verlopen, uiteindelijk heb ik ongeveer 35% meer omzet gehad dan ik eind vorig jaar had gedacht. Daarmee kon ik de boterhammen dun beleggen en en bleef er geld over om af en toe leuke uitstapjes te maken. Komend jaar wil ik 25% meer verkopen en zodoende een min of meer normaal salaris uit het bedrijfje halen.

Wat waren de hoogtepunten in 2007:
in januari had ik een ongeluk met een vervangende bestelauto, om het jaar eens slecht te beginnen. De volgende dag was gelijk een van de (wijn)hoogtepunten van het jaar. Een proeverij met waanzinnig veel topwijnen, waaronder een Petrus 1989. Later die maand een proeverij met 20 Gaja wijnen en een Magnumproeverij (38 wijnen uit een magnumfles). Op deze weblog hield Eric een oogstverslag bij.
Februari begon met het te koop zetten van mijn appartement en het organiseren van een wijnreis naar ZA die binnen mum van tijd 'uitverkocht' was. Een aantal Perswijn panelproeverijen gedaan met prachtige witte Bourgogne's. De thuisproeverijen die ik zelf gaf waren zeer succesvol.
In maart kwam een nieuwe wijn binnen: Scali. Halverwege de maand proefden we Kaapse Prut bij een ZA promotie, wat later geresulteerd heeft in SAT als goede klant. Samen met Frank Jacobs gaf ik een proeverij van Zuid-Afrikaanse topwijnen voor de VVN. Eind maart was het appartement verkocht.
April begon met een proeverij in de Heineken Music Hall met een optreden van Marco Borsato. De eerste flessen chenin blanc 2006 met glazen stolpje (vino-lok) kwamen binnen (in 9 maanden de hele oogst verkocht). In de Telegraaf werden twee Winematters wijnen aanbevolen en de ene proeverij volgde na de andere. De belangrijkste was Ontdek de Nieuwe Wereld van Perswijn, waarvoor Paul en Anna Kretzel van Lammershoek overkwamen.
Mei was de maand van de eerste wijnreis, met 11 wijngekken door de Weskaap trekken van winery naar winery.
Juni begon met een wedstrijdproeverij, de Grand Prix Saint Hubert. Na lang beraad kochten we een oud tweedehandsje, een Kever van 40 jaar oud. Hoogtepunt van de maand was het 'Groot Parys' diner in Blaricum.
Op 2 juli is mijn vriendin Sabina jarig en dat vierden we met een lekker etentje. Halverwege de maand was er een stormachtige proeverij en winemakersdiner in Haarlem. In het Parool stond een zeer positief artikel over Groot Parys, waarna de bestellingen binnenstroomden.
Tot mijn grote verrassing bleef de drukte aanhouden in augustus. Nieuwe wijnen blijven binnenkomen. Bij Groot Parys is er pinotage aangeplant, bij Buck's Ridge is de totale oogst naar de knoppen door een bottelfout. Enkele WineMatters wijnen zijn verkrijgbaar bij het romantische kasteel Engelenburg.
De eerste september werd gevierd met een geweldig etentje in De Kas, een fles Lafite 1995 ging open om te vieren dat ik 20 jaar in het vak zat. Als jurylid voor de Nederlandse Wijnkeuring proefde ik nogal wat Nederlandse wijnen. De Open Dag van WineMatters was redelijk succesvol en ik organiseerde een Nieuwe Wereld proeverij met veel topwijnen. Ik ging twee weken naar Zuid-Afrika en Sabina een paar daagjes naar de Elzas en een week naar Amerika. Lammershoek stond in het Volkskrant Magazine. Met vader en moeder 700 kistjes wijn ingepakt.
Oktober begon goed met een bezoek aan een wijnbeurs in Londen, maar de maand kreeg een zwarte rouwrand doordat de opa van Sabina op 12 oktober overleed. Eerder dit jaar (12 januari) overleed haar oma. Bevan Newton Johnson kwam over en we organiseerden een diner en drukbezochte proeverij.
In de november editie van Perswijn stond een groot artikel van Rene van Heusden over WineMatters met flink wat orders tot gevolg. Vele proeverijen begin oktober, een voor 85 mensen, een record. Hubrecht Duijker schreef het Financiële Dagblad over Groot Parys.
De maand december begon lekker met een wilddiner en het jaarlijkse paneleten bij Perswijn. Proeverijtjes waren er ook, bij een vrouwenvereniging, in een tent en een voor studenten. De weken voor Kerst waren superdruk, vooral met bezorgen van de bestellingen. De opslag staat weer nokkievol, terwijl er zoveel is uitgegaan!

Als ik het allemaal op een rijtje zet is er echt veel gebeurd en georganiseerd. Komende maanden ga ik dat weer doen, heb er nu al zin in!

zaterdag, december 29, 2007

De balans

De laatste bestellingen van dit jaar staan klaar, morgen wat wegbrengen en overmorgen komt de koerier nog een keer. Vandaag nog een doosje Vonkelwyn weggebracht en wat troep opgeruimd in de opslag. Morgen of overmorgen ga ik balansen, dat moet natuurlijk voor de belastingdienst en ook van mezelf. Zo kan ik gaan uitrekenen hoeveel winst er afgelopen jaar gemaakt is en hoeveel van de schuld er afgelost kan worden.

vrijdag, december 28, 2007

Zelf wijnmaken

Wat hebben we een plezier gehad, voor mijn vader hadden we een Kerstquiz gemaakt met moeilijke wijnvragen. De hoofdprijs werd onthuld op tweede Kerstdag: in februari een goed weekje naar Zuid-Afrika om wijn te maken. Dus we gaan samen en strijken neer in Tulbagh bij Buck's Ridge. Dat is een klein wijnhuis, maar wel met een eigen kelder. Zo hoop ik dat we het meeste kunnen leren, van plukken tot maken. En uiteraard zal er tijd zijn om de omgeving te verkennen, het is een idyllisch plekje met meertjes, bergen en wijngaarden.

donderdag, december 27, 2007

Elke dag wijn

Elke dag wijn, schrijf ik in mijn nieuwsbrief. Sommige mensen nemen dat iets té letterlijk, bleek gisteren tijdens het kerstdiner bij mijn ouders. Lief klein neefje Joeri griste de fles Banyuls 1991 van tafel en vlak voordat hij 'm aan zijn mond zette, hoorden we nog 'Dat moet van die enge man.' Nee mannetje, dit is niet de bedoeling. Drink jij nog maar even diksap, dan maken de grote mensen deze fles dessertwijn wel soldaat (bij een bordje chocolademousse).

maandag, december 24, 2007

Volle bak

Het ging er met dozen tegelijk uit afgelopen weken, en met pallets tegelijk naar binnen. Vandaag kreeg ik nog even 6 pallets wijn te verstouwen, gelukkig konden de meeste zo naar binnen. De Lammershoek roulette zat er gelukkig bij, die was uitverkocht. En twee nieuwe wijnen van Scali. Een nieuw oogstjaar van de syrah (2004) en echt nieuw is de blanc 2006. Een zeer aparte wijn, ontzettend donker van kleur omdat de schilletjes van de chenin gedeeltelijk zijn meevergist. Vanavond gaat er gelijk een flesje open!

zaterdag, december 22, 2007

Proeverij hier, proeverij daar

Het is winter en prachtig buiten. Blauwe hemel, paar graden vorst en de bomen helemaal berijpt. Perfect weer om vanavond een krachtige fles rood open te trekken, zo eentje waar je het warm van krijgt.
Afgelopen week heb ik drie proeverijen gegeven, het begon met 50 vrouwen van een vrouwenvereniging uit een naburig dorp. Naarmate de avond vorderde werden ze steeds luidruchtiger en de stemming was opperbest. Tien bestellingen gekregen, waarvan een van twee flessen...

Toen naar een grote tent naast de Arena waar de voorstelling Afrika! Afrika! gegeven wordt. Zo'n 65 mensen hadden een prijs gewonnen: voor de voorstelling een wijnproeverij met eten erbij. En dat allemaal in een uurtje tijd! Pittige soep, bobotie, tipsytert en melktert werden begeleid door zes van mijn wijnen.

Gisteravond in hartje Amsterdam 11 studenten, ook prijswinnaars. Was eigenlijk best wel leuk, ok er werd gewoon gerookt tijdens het proeven en de bono's stonden al klaar, maar toch luisterden de meesten goed. En iedereen bestelde wat, ook al hebben ze een studentenbudget.
Zondag ga ik het brengen, hebben ze het nog voor de kerst in huis.

dinsdag, december 18, 2007

Eric en Mariëtte

Omdat ik niet zoveel tijd heb om wat op deze blog te schrijven, kopieer ik zo af en toe maar even wat van een andere site. Zo zag ik net op de site van Hubrecht Duijker dit staan als een van de hoogtepunten van zijn recente ZA reis: Of de extra proeverij van Eric en Mariëtte Verhaak (zie foto), de gedreven Nederlandse eigenaren van het domein Groot Parys, op de patio van Grande Roche, met hun buitengewone Chenin Blancs.

zondag, december 16, 2007

Grappig

Het heeft echt niets met wijn te maken, maar omdat het zo grappig is:
Vrolijke kerst! (laden kan even duren).

woensdag, december 12, 2007

Hedonistisch genieten

Gisteravond waren we met het proefpanel van Perswijn te gast bij Ronald en zoon Sjoerd. Iedereen neemt wat lekkere flessen mee en zij zorgen voor de gerechten. Een jaarlijkse traditie die mij zeer aanspreekt.
Wat kregen we: Aperitief
1997 Bollinger La Grande Année

Mooi diepe champagne, met citrus en ook subtiel zoetje. Pastte goed bij een zalm-hapje.

Kerpen Riesling 1990 Auslese **
Zind Humbrecht Clos Jebsal Pinot Gris SGN 95

De riesling kwam nog jong over, de SGN was zeer dik en rijk, prachtig bij de foie gras.

Gosset Blanc de Blancs Extra Brut
Roederer Cristal 94

Waanzinnige ‘tussenwijntjes’, De Gosset was een unieke fles, niet of nauwelijks te koop. Zeer elegant en strakdroog. Cristal was fraai gerijpt en dik en combineerde buitengewoon goed met een coquille op een plakje pancetta..

Batard 83 Lequin Rousseau
Meursault-Genevrieres 2002, Comtes Lafon

De Batard was overleden en rook naar oloroso. De Meursault was erg jong, maar de combi met verse foie gras klikte meteen.

1997 Almaviva
Quinta do Crasto, Maria Teresia 1996

Indrinkers voor rood, met een elegante Almaviva (ook cassis en eucalyptus) en de Douro die dik, zwoel en warm was, voor mij een beetje té.

Cornas Vielles Vignes 1989, Auguste Clape
1981 Grange

YESSSSS ! Een wijn van mijn ooit te drinken wijnlijst : 1981 Grange! Niets genoteerd, alleen van genoten: prachtig. De Cornas moest een bijrol spelen, maar was toch erg aardig. De duif ging goed bij beide wijnen.

Monthelie 76 Lalou Bize Leroy
Clos des Lambrays 1998

Wat kan oude Bourgogne mooi zijn! En dan nog wel van Lalou J De Lambrays is natuurlijk een ‘hogere’ wijn en toonde zich jong en veelbelovend.

1995 Ornellaia
1982 Tignanello

Beide wijnen blind als Bordeaux weggezet, maar nee dus. De Ornellaia was jong en strak, de Tignanello gerijpt en wulps. Een verrassend gerecht erbij: roti van hert.

Ducru-Beaucaillou 1986
Mouton-Rothschild 1986
Grand-Puy-Ducasse 1947

De wijnen vergelijken heeft geen zin, maar de Mouton stak er met kop en schouder bovenuit. Parker gaf er 100 puntjes aan en wie ben ik om dat tegen te spreken? De ervaring om een wijn 1947 te drinken was minstens zo bijzonder, kruidig en vuursteen, nog uitermate levend!

Mouton-Rothschild 1969
Mouton-Rothschild 1968
Mouton-Rothschild 1967

Wat een demasqué! De gokjes op het juiste oogstjaar liep uiteen van 1982 tot dertiger jaren. Buitengewoon blij werd ik van de 1969, mijn geboortejaar! De 1968 viel er kwalitatief tussenuit, maar de 1967 was weer top.

Rieussec 86
Kracher TBA Grande Cuvée Novelle Vague Nr. 10 98
Klein Constantia Vin de Constance 2001

Klabeng ! Dat was het effect van de Kracher, mijn hemel wat een concentraat. WS gaf er 98 punten aan en terecht. De Rieussec werd om mij heen ook de hemel in geprezen, voor mij was de boenwasgeur wat te sterk. De Vin de Constance kan je niet vergelijken, maar was voor mij heel aangenaam, fris en zoet tegelijk. Het begeleidende gerechtje was stoofpeer met een sabayon op basis van TBA: hemels! De Vin de Constance én de Kracher combineerde zeer goed.

Shafer Hillside Select, Cabernet-sauvignon 1997
Osborne 94
Noval 94

Eind van een onvergetelijke avond. Eerst een rode (op laatst besloten die toch maar te openen) die makkelijk overeind bleef na het zoete geweld (99 Parker). De Osborne viel weg (erg alcoholisch) en de Noval was een waardig afluiter en prima begeleider van een oude Reypenaar.

Vandaag geen wijn en een stamppotje om bij te komen...

dinsdag, december 11, 2007

Paneleten

Jawel, vanavond is het weer zover: paneleten bij Perswijn. Om een jaar wekelijks proeven af te ronden komt het panel bij elkaar om lekker te eten en te drinken. Meestal kookt Sjoerd (zoon van uitgever Ronald de Groot) en iedereen neemt een, twee of drie flessen bijzondere wijn mee.
Mijn bijdrage dit jaar:


Bollinger La Grande Année 1997 (degorgée april 2004)
Almaviva 1997
Klein Constantia Vin de Constance 2001 (50 cl)

Morgen (of overmorgen gezien de te verwachten dufheid) het verslag.

maandag, december 10, 2007

Nummer een

Het is altijd goed om in het nieuws te komen en als dat nog eens heel positief is ben ik blij. Deze keer staat een van mijn wijnen (Amehlo Red 2003) op nummer 1 van een Top5 lijstje, klik op de link die te zien:

zondag, december 09, 2007

Wild Diner

In restaurant De Goede Gooier genoten we gisteren weer van lekker eten en mooie wijnen, dit was het menu:

Aperitief met verfijnde amuse
Simonsig Cuvée Royale 1999 Vonkelwyn

Terrine van licht gerookte parelhoenfilet en iets eendenlever geserveerd op een salade van witlof en gebakken paddenstoelen met een vinaigrette van hazelnoten
Groot Parys wooded Chenin Blanc 2006 Paarl én Newton Johnson pinot noir 2006 Hemel-en-Aarde Vallei
-----0-----
Gebraden filet en gebraisseerd boutje van Eemlands polder eend geserveerd met wildjus met gedroogde cranberry en gebakken groene kool
Newton Johnson syrah-mourvèdre 2004 Hemel-en-Aarde Vallei én Grangehurst pinotage 2001 Stellenbosch
-----0-----
Gepocheerde peer verpakt in gekruimeld roggebrood en bittere chocolade met een mousse van blauwe kaas
Grangehurst shiraz/cabernet sauvignon 2003 Stellenbosch
-----0-----
Koffie met kletskoppen en bonbons

Dat het gezellig was bleek wel, want voor we het wisten was het middernacht!

zaterdag, december 01, 2007

Schoonmaken

Kort berichtje van Groot Parys: "Achter op de farm zijn ze begonnen met schoonmaken."
Toch een belangrijk moment, de voorbereidingen op de ontwikkeling van het land zijn nu echt begonnen. Eerst nog wat geld uitgeven en dan ontvangen. Daarmee kan de komende jaren een mooie investering gedaan worden!

vrijdag, november 30, 2007

Kaapse klassieker

Hubrecht Duijker schrijft vanmorgen in het Financiële Dagblad:
Na een gouden handdruk te hebben gekregen bij de Belgische tabaksdivisie van Sara Lee besloten Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte om ergens op het zuidelijk halfrond wijn te gaan maken. Ze keken overal, maar kozen uiteindelijk voor de Kaap. Dicht bij Paarl, aan de voet van het luxueuze hotelcomplex Grande Roche, werd Groot Parys Estate hun eigendom, een historisch rijk domein met maar liefst 80 hectare wijngaarden en 3000 vierkante meter aan voornamelijk oude gebouwen. ‘Ruimte, rust en licht’, we werden er verliefd op.’
De vorige eigenaar had alle druiven naar de plaatselijke Boland coöperatie gebracht, en ook de nieuwe uitbaters bleven dat doen – althans voor het grootste deel. Want van ongeveer zeven hectare stenige grond (‘die volgens onderzoekers van Stellenbosch behoort bij de beste 5 procent van Zuid-Afrika’) besloten ze zelf wijn te produceren, uitsluitend witte. Mede dankzij contacten met andere wijnbouwers leerden Eric en Mariëtte al gauw het belang van ‘balans in de wijngaard’, de optimale verhouding tussen wortelgroei, bladontwikkeling, trosgrootte en andere aspecten. ‘En waar haalt de plant zijn balans vandaan? Uit de grond.’ Vandaar dat de Verhaaks niet alleen heel veel tijd in hun akker doorbrengen, maar ook stapsgewijs overgingen op een milieuvriendelijke, biodynamische manier van telen.
Veruit de belangrijkste variëteit van Groot Parys is een Kaapse klassieker, chenin blanc. Geen andere druif groeit zo lang (ruim 350 jaar) op zo’n groot oppervlak (een kleine twintig procent) in Zuid-Afrika. Van stokken die al drie jaar geen irrigatie kregen, wat in Paarl bepaald uitzonderlijk is, worden op Groot Parys verbijsterend goede wijnen vervaardigd. Die Tweede Droom 2007, een in langzaam in tanks vergiste Chenin Blanc, smaakt enerzijds levendig en knisperend fris, anderzijds naar appel en mild citrusfruit, met tegelijk iets van het ‘groene’ aroma dat je veelal aantreft in een Sauvignon Blanc (€7,45). Er bestaat eveneens een op vat vergiste en gelagerde versie van, jaargang 2006, die dankzij milde roosteraroma’s nog wat extra dimensie biedt (€8,95).

donderdag, november 29, 2007

Sterren

De Platter 2008 is uit en twee van 'mijn' wineries scoren uitzonderlijk goed: Grangehurst en Scali. Grangehurst Pinotage 2001 krijgt vier sterren, de Cabernet Sauvignon / Merlot 2001 én de Nikela 2001 krijgen 4 1/2! Scali pinotage en syrah 2004 beide vier sterren (ondergewaardeerd!) en de blanc 2006 4 1/2. Groot Parys heeft voor de eerste keer 4 sterren gekregen voor een chenin blanc, voor de uitzonderlijke wild yeast 2006.

woensdag, november 28, 2007

Wat een leven

Wat een vinologisch leven, zaterdag was het Baltasar, maandag top-Grieken en gisteren Barolo's. Vrijwel elke dag wijnfeest! De Barolo proeverij werd afgesloten door een Gaja Sperrs 2001, een der beste en duurste Barolo's. Ik haalde het er niet uit, maar dat kwam denk ik door de vermoeidheid, laat geworden op maandag en 23 stevige wijnen ervoor geproefd. Straks mijn eigen wijnen weer eens proeven, een proeverijtje voor 17 mensen.

zondag, november 25, 2007

Vreemd gaan

In Leusden hebben we zaterdag veel Spaanse wijnen gedronken van het merk Baltasar. Die wordt al jaren de hemel in geprezen, maar kon mij tot nu toe niet bekoren. Nu kregen we er een stuk of 10 in het glas, de meeste waren niet echt mijn ding, maar de Baltasar Gracián Viñas Viejas 2005 viel in positieve zin op. De importeur is nog niet zo lang bezig en deed vreselijk zijn best, dus na afloop toch maar een doosje gekocht. Ondanks de duizenden flessen die in mijn eigen opslag staan. Af en toe vreemd gaan mag best, met wijn dan!

vrijdag, november 23, 2007

Hogere accijns

"Het Productschap Wijn heeft met verbazing kennis genomen van het vandaag genomen besluit van de Tweede Kamer om de accijns op wijn en tussenproducten vanaf 1 januari 2008 met ruim 16% te verhogen. "
Dat is even lekker! Over zes weken gaat dit al in, het is 'slechts' €0,07 per fles, maar toch. Mijn verkoopprijzen kan ik niet veranderen met €0,07 dus dat zijn extra onkosten. Op 30.000 flessen per jaar is dat zomaar €2.100,- euro en daar weet ik veel leukere dingen mee te doen.

woensdag, november 21, 2007

Eilandia

Berichtje van Nadia Cilliers, wijnmaakster bij Newton Johnson:
"I am very happy the L’illa is doing so well, we are also very happy with the 2007 in barrel and tank. Depending on the blending, we should look at bottling the 2007 in June 2008. We were at Eilandia over the weekend and the vineyard is looking good this year. It has finished flowering now (it is much earlier than here!) so we will see how it turns out. We usually only pick the Chenin blanc in early April, so it still has some way to go."

maandag, november 19, 2007

Spot the Pinotage

In de mailbox van Jeremy Walker:

The July 2007 edition of Wineland / Wynland included an article headed “Spot the Pinotage” – interesting stuff. An overview of the article follows below:

Tired of the constant sniping at Pinotge on the UK Wine Forum (www.wine-pages.com/forum) from those who say they dislike the variety, Keith Prothero bet all-comers that they could not detect a Pinotage when tasted blind with other wines.

A crazy comparison – but I was quite amused to read about this “Spot the Pinotage” tasting that was held recently in the UK. The bets were on (£200 prize) for any tasters who could spot the Pinotage in a line-up of 12 international wines that included classics such as Château Mouton-Rothschild, Clos Vougeot, Jaboulet Hermitage La Chapelle and Ornellaia. Apparently the task at hand – to pick out the lone Pinotage (Grangehurst 2000) – “proved harder than they thought”.

Only two of the ten tasters correctly identified the Pinotage. One wine-lover thought Grangehurst 2000 Pinotage was Mouton-Rothschild while another picked it as the Wine of the Night – and commented “maybe a very good Hermitage?”. Hopefully this will encourage the anti-Pinotage contingent of wine drinkers to have a more open-minded approach to Pinotage!

zaterdag, november 17, 2007

Reis je rot

De wijnproeverijen brengen me door het hele land, dan zit je in Den Haag, even later in Zeist en gisteren.... Hoorn! Een thuiswedstrijd is ook wel eens lekker, want ik had een proeverij voor de PV van het Westfriesgasthuis. Hulp van mijn vader was onontbeerlijk met 45 proevers. Hij had een lekker dagje want hij 'mocht' overdag alle bestellingen in Den Haag doen (van de proeverij in de officiersmess van het MinDef) en 's avonds nog even naar Hoorn rijden. Gelukkig had ik na afloop 17 bestellingen en vier boekingen voor de wijnreis! Vandaag voorbereiden op de volgende, morgen mag ik naar Barendrecht...

dinsdag, november 13, 2007

De week van

Een terugblik op de afgelopen week: zondag de 4e stonden we op een reisbeurs van een grote reisorganisatie. Bijna 700 bezoekers en zo'n 80 mensen bezochten onze stand. Een aantal bestellingen mogen noteren, waaronder een van een BN'er. Maandag een proeverij in een rokerig café, dit was een opmerkelijke want het café is eigendom van de ex van Sabina! Ging wel weg met een een goedgevulde 'orderportefeuille'. Dinsdag een waar ik echt tegenop zag, een wijn-kaasproeverij voor 85 mensen in een officiersmess van het MinDef. Maar alles ging goed, zeker door de hulp van mijn vader en Jos + Fred (twee vrienden). En de kaasjes van Anne-Wies natuurlijk! Zo werd het snel vrijdag en had ik een verhelderend gesprek met mijn accountant, wat blijkt? WineMatters maakt al een beetje winst, genoeg voor een dunbelegd boterhammetje. Zaterdag 13 rokende, jonge vrouwen die lekker kaasjes en quiches zaten te eten en ondertussen de wijntjes naar binnen zaten te slurpen… Een mix tussen leuk en leerzaam zullen we maar zeggen.

zondag, november 11, 2007

Ridder (zonder wit paard)

We kennen een ridder! Een echte! Maar kruistochten of heldhaftige zwaardgevechten hoeven we niet te vrezen: deze ridder excelleert in de nobele kunst van het wijnmaken. Ruud Jonker van wijngaard De Swanenplaats in Venhuizen is onlangs door de 'Weltbund der Weinritter' tot ridder geslagen. Ruud is de allereerste Nederlander die tot dit wijnbolwerk heeft weten door te dringen. Zijn jonkvrouw Yvonne meldt dat vlakbij de oude stadstoren van het Duitse Boppard een indrukwekkende ceremonie werd gehouden: "Na het afleggen van de eed, de ridderslag, een slok wijn uit een bewerkte gouden beker en het uitreiken van de oorkonde en het omhangen van bijbehorende keten, verliet de stoet ridders de binnenplaats, nu allen met een brandende fakkel, weer richting hotel om de avond gezamelijk met een galadiner en een avondvullend programma voort te zetten." Betekent dit dat de antieke tractor van De Swanenplaats wordt ingeruild voor een edel ros? Ruud staat links op de foto, met ridderlijke snor.

woensdag, november 07, 2007

Riding the storm

Tsjonge wat een drukte hier, drie dagen achter elkaar een proeverij. In een hotel op een reismarkt, in een rokerige kroeg en op een militaire kazerne! Gek genoeg gaf de rokerijge kroeg de meeste omzet...
Naast mijn dagelijkse beslommeringen is het ook tijd voor een update van de situatie bij Buck's Ridge, waar de hele oogst naar de knoppen was. De afgelopen maanden is hij bezig geweest met een alternatief, maar dat is niet gelukt. Wachten dus op de volgende oogst en ondertussen:

Thankfully the Olive Oil has been keeping us afloat, although it's just about sold out, and our cottages are doing well so we're just riding the storm with the help of a bank overdraft and are looking forward to bottling our next vintages which are tasting really great!

maandag, november 05, 2007

Eindelijk

Vandaag kreeg ik de bevestiging dat de nieuwe wijnen van Grangehurst op de boot zitten, alle 2001's en de private reserve 2003. Die laatste is de wijn die nu al in Perswijn staat, maar dus nog even op zich laat wachten. Ondertussen heeft Jeremy zijn nieuwe website live gezet en die ziet er gelikt uit: http://www.grangehurst.co.za/.

zaterdag, november 03, 2007

WineMatters in Perswijn

Een spannende dag, als het goed is ligt Perswijn zo in de bus. Die is altijd leuk om te lezen, maar nu sta ik er in met een twee pagina's groot artikel. Rene van Heusden heeft me enkele maanden geleden geïnterviewd en hij heeft vijf van mijn favoriete wijnen geproefd. Ik weet al dat hij ze lekker vind, maar hoe pakt het artikel uit?
Verder heb ik nogal wat Zuid-Afrikaanse Bordeaux-blends ingestuurd voor een proefthema en ik heb stille hoop dat die er heel goed uit gaan komen. Tenslotte is de Simonsig Vonkelwyn 1999 beoordeeld en die staat in de finale top-10 van Sprankelend, dat moet dus wel een hoge score zijn. Ik ben al bezig om wat extra voorraad naar Nederland te halen, als hij de finale wint verwacht ik toch extra vraag ernaar.

Laat die Perswijn maar komen!

dinsdag, oktober 30, 2007

Houten berg

Vandaag is er een berg lege houten kisten binnengekomen waar je U tegen zegt. Twee pallets, ongeveer 400 stuks. Die staan nu tot op plafondhoogte gestapeld in de opslag. Waarom? Voor de te verwachten stroom eindejaarsorders met lekkere wijn in fraaie houten kistjes!

maandag, oktober 29, 2007

Wijnstudiereis

En sinds vandaag is de wijnstudiereis ook bekend: van 13 mei tot en met 23 mei. Het goede nieuws is dat er al twee boekingen zijn en dat binnen een paar dagen!

vrijdag, oktober 26, 2007

wijnliefhebbersreis

Eindelijk is alles bekend voor de nieuwe wijnliefhebbersreis. Het wordt een groepsreis met maximaal 12 liefhebbers van 29 april tot en met 8 mei 2008. De eerste uitnodigingen zijn verstuurd, nu maar kijken hoe de belangstelling is. Veel mensen hebben hun interesse getoont, maar tussen interesse en boeken zit nog altijd een verschil. Maar als ik er mee bezig ben wou ik dat het al eind april was: ik wil weer naar de zon, lekkere wijn en aardige mensen!

dinsdag, oktober 23, 2007

Smaak...mmmmm

Als je zelf geen tijd hebt om te schrijven zijn er altijd nog anderen die over je schrijven: op smaak.blogo.nl staat een artikel over WineMatters.

maandag, oktober 15, 2007

Wacky Wine Weekend

Wat een weekend! Ik heb wel eens gehoord van een Wacky Wine Weekend en dit leek er sterk op. Zaterdag Bevan Newton Johnson van het vliegveld gehaald en we gingen vrijwel rechtstreeks door naar het restaurant voor het wijnmakersdiner. Een select groepje, totaal 14 mensen, maar dat relatief kleine aantal maakte de sfeer des te beter. Bevan vertelde met passie over zijn wijnen en dan smaken ze des te beter. Na afloop een paar leuke orders ontvangen. En dan gisteren, tsjonge wat een mensen zijn er geweest. Ik schat tussen de 70 en 80, waardoor het af en toe dringen was voor de proeftafels. Dit was samen met Club Africa georganiseerd en we hebben de volgende wijn-spijsreis bekend gemaakt. Er is veel serieuze belangstelling voor en ik heb er alle vertrouwen in dat we twee reizen volkrijgen in mei 2008. Er zijn ook al serieus belangstellenden voor een reis september 2008: gaaf. Helemaal vrolijk werd ik vanmorgen na het optellen van alle orders afgelopen weekend, al het werk heeft ook echt wat opgeleverd: heerlijk!

zondag, oktober 14, 2007

foto's 1 jaar Winematters



Winematters 1 jaar

Udo en Sabina zijn vanmiddag hard aan het werk om officieus het 1 jarig bestaan te vieren met een proeverij. Wij hebben het echter hier in Zuid Afrika al officieel gevierd op 24 september. Op nationale braaidag bij Joseph, zijn Zuid Afrikaanse maatje, met nog een aantal vrienden. Lekker braaien, maar natuurlijk eerst gestart met een glaasje sjampoepel!
Drie mensen die elkaar nu heel goed kennen en dat door het feit dat Udo de guts had om zijn droom waar te maken! Gefeliciteerd Eric en Mariette.

zaterdag, oktober 13, 2007

Meneer van Riemsdijk


Het is lekker hectisch met een bezoek aan de MEGA tasting in Londen, veel bestellingen, een wijnmaker over, proeverij en diner dit weekend. Maar dat alles wordt overschaduwd doordat gisteren de opa van Sabina is overleden. Pfwoeh, narigheid en leuke dingen wisselen elkaar snel af.

Opa was 86 en hield van een glaasje rode wijn voor én bij het eten. Goed voor je hart en bloed, ik weet zeker dat het hem de afgelopen 10 jaar gezonder heeft gehouden. Maar een zwak hart blijft een zwak hart en die kan het op een gegeven moment opgeven. Tot het laatst toe had hij trek in lekker eten en een tweede bordje ging er altijd wel in. Een gezellige vent waar we met plezier op bezoek bij gingen. Opa: we missen je nu al.

vrijdag, oktober 05, 2007

Londen

Weinig geschreven de laatste dagen, weinig tijd en weinig zin. Het grootste deel van de kisten is weg, een deel moet nog omdat we te kort brieven hadden die erin moeten. Verder wat bestellingen uitgereden, wat administratie gedaan en proberen genoeg mensen te vinden voor de proeverij en diner van volgende week. Vooral het diner is moeizaam, ik kan nog wel wat deelnemers gebruiken. Morgenavond doe ik samen met Sabina nog een proeverij in Zwaag en zondag vertrekken we naar London. Daar is op maandag en dinsdag een grote wijnbeurs en die gaan we bezoeken. De dag ervoor en erna is bedoeld om wat van de stad te zien.

zondag, september 30, 2007

Afromatic

Als de order binnenkomt ben je blij, als je de order gaat verwerken iets minder. Eerst zorgen dat alles op tijd aanwezig is: 700 flessen wijn, 28 kilo houtwol en 700 lege houten kistjes en bedrukte deksels. Alleen die kistjes zijn al drie kuub! Met vader en moeder een Afromatic, assemblagelijn met de hand, gevormd. Vijftien manuren later is het klaar en morgen kunnen we gaan uitleveren.

zaterdag, september 29, 2007

Warmte

Het is zover, de dag die je zo lang mogelijk wilt uitstellen is gekomen. De verwarming gaat aan, bah. Als het nou nog een open haard was, maar nee. Gewoon aan de knop van de thermostaat draaien en het werkt. Om mijn mistroostige gevoel te verdrijven gaat er straks een lekker flesje open, ik twijfel tussen een Groot Parys Wild Yeast en een TMV Swartland Syrah. Sabina zit ook nog eens in de VS en komt pas maandagmorgen terug. Om dat ook nog eens te compenseren ga ik iets eten met veel gesmolten kaas, toch maar de Wild Yeast dan?

maandag, september 24, 2007

Kom geniet die Nasionale Braaidag

Dat kan alleen in Zuid-Afrika, een dag waarop iedereen rond het vuur gaat zitten: lekker kuier, drink en eet. Er is een speciale website waar op wordt bijgehouden hoeveel mensen aan het braaien zijn. Wij kunnen niet achterblijven, Eric & Mariëtte gaan met mij mee naar Joseph. Vandaar naar zijn neef en wat vrienden om een lekkere braai mee te maken. Wij regelen de wijn en bier zij het eten.

zondag, september 23, 2007

De afgelopen dagen

De dagen van het harde werken zijn voorbij. Nadat ik donderdag bij Newton Johnson ben geweest (lunch in het Heaven reastaurant) hoopte ik op walvissen in de Schulphoek baai. Niets!
De volgende morgen nog een uur naar buiten gestaard terwijl de gebakken eitjes voor mijn neus werden geschoven. Niets! Een minuut nadat ik wegliep schijnt er een walvis een sprong gemaakt te hebben. Gelukkig stopte ik net buiten Hermanus nog even in een andere baai en zag daar een stuk of drie walvissen. Heel in de verte nog een die ook uit het water sprong, maar meer dan een grote plons zag ik niet.
Dan naar Cape Agulhas, naar Dirk Human van Black Oystercatcher. Scheuren over 38 kilometer dirtroad, dat kan alleen met een gehuurde auto. Na een lange lunch en het proeven van de nieuwste wijnen weer tig kilometer dirtroad naar Bredasdorp en via Napier naar Paarl. Dat is 175 km, die ik in 1 1/2 uur heb gereden inclusief het 'nemen' van de Franschhoek Pass. Ja, de Citi Golf kan 180 per uur! De weg was rustig en het asfalt goed.
Zaterdag heb ik geluncht bij 96 Winery Road en de volgende stop was Grangehurst dat vlakbij ligt. Jeremy is een vriend geworden, hij is al twee keer in Nederland geweest en ik ben nu vier keer bij hem geweest. We dronken o.a. mijn leukste project van het afgelopen jaar: een Private Reserve. Dat is een vaatje wat ik bij mijn vorige bezoek heb ontdekt en die wordt speciaal voor mij gebotteld. De wijn is bestemd voor de Cape Winemakers Guild, maar ik heb de helft ingepikt. Dat mag eigenlijk niet volgend de regels van de CWG, maar als niemand het doorvertelt is er niks aan de hand. Het is een shiraz- cabernet sauvignon en de lekkerste rode wijn die ik afgelopen twee weken heb geproefd, mmmmm.

zaterdag, september 22, 2007

Hellup actie

Wat is er precies aan de hand bij Buck's Ridge: na een eerder bericht op 11 augustus kwam ik afgelopen week bij ze. Het blijkt dat ze niet kunnen bewijzen dat door de schuld van de bottelaar hun wijn is geoxideerd. Het betreft de hele oogst rood van het jaar 2006. Ze hebben de flessen voor minder dan 1 euro moeten verkopen, terwijl alles anderhalf jaar op eiken fusten heeft gerijpt. Dat is een dure manier van wijnmaken. Toppunt is dat er gewoon een rekening binnenkwam van de bottelaar, die ze ook nog hebben betaald! Ze zijn te aardig en niet hard genoeg lijkt me. De cashflow-situatie is nijpend, failliet zullen ze niet direct gaan omdat er waarde zit in het estate. Op mijn aandringen is Brendon nu bezig labels te bestellen voor de witte wijn en hij zal ongetwijfeld wat geld kunnen lenen om de flessen verkoopklaar te maken. Als ik twee pallets inkoop en vooruit betaal in plaats van na zestig dagen, is hij eventjes gered en kan hij ondertussen proberen wat rood aan te kopen en onder eigen label met wat winst te verkopen. De witte wijn is een barrel fermented en barrel aged chenin blanc met een paar procent viognier erbij voor extra dimensie. De verkoopprijs zal waarschijnlijk € 7,95 bedragen. Ik zal iedereen op de hoogte houden hoe dat verder gaat.

Hulptroepen in aantocht

Udo's bericht Cashflow over de pech bij winery Buck's Ridge, of mogen we het eerlijk een ramp noemen, heeft de gemoederen op het wijnprikbord flink losgemaakt. In het draadje 'HELLUP!!!' roept prikker Hendrik andere wijnliefhebbers op het forum op om de witte wijn van Buck's Ridge te bestellen. 'Hier is een medemens in nood en hulp is onderweg' schrijft medeprikker Robèrt. Een hartverwarmende gedachte. Udo weet echter nog van niks - ben benieuwd naar zijn reactie als ik hem straks spreek. Werk aan de winkel als hij over vier dagen weer in Nederland terug is!

Het kan anders


Vanochtend in het Volkskrant Magazine: Lammershoek Pinotage Barrique 2005 in de rubriek 'fles van de week' van Onno Kleyn.
Het volledige artikel:

Waarom Omdat er veel te veel slechte pinotage wordt gedronken. Van de weeromstuit denken heel wat wijnliefhebbers dat pinotage, of erger, Zuid-Afrikaanse wijn per definitie slecht is. De helft van het snel gegroeide marktaandeel van Zuid-Afrika komt voor rekening van Kaapse Pracht, treurige wijn die voor bijna niks bij de Aldi wordt verkocht. De rode cinsault-pinotage heeft de kenmerkende rubbergeur die alle matige pinotages vertonen - die van gekookte autobanden - en die niet verward moet worden met fatsoenlijk zwart fruit als bramen.
Kenmerken De LammershoekPinotage Barrique 2005 bewijst dat het anders kan, ook al is het een wijn die in het volle, donkere blijft met geur en smaak (15 procent alcohol!). Pruimen, chocolade, dat zijn zo de aromatische gedachten die mij invielen. Terecht roept men op hem iets fris te schenken, zeg na een half uurtje koelkast, omdat hij anders te donkerbruin en log overkomt. Die temperatuur laat je dan wel de duidelijk aanwezige tannines goed proeven, dat looizuur dat aan de binnenkant van je mond trekt,maar dat heb je nu eenmaal bij de betere rode wijnen. Lammershoek ligt ergens bij Swartland, noordelijk van Kaapstad. De wijngaard is in handen van Paul en Anna Kretzel, die vrijwel geheel biologisch werken, maar dat niet op de etiketten vermelden.
Drinken bij Rood vlees, het liefst in saus of marinade; pittigheid geen bezwaar. En dat betekent dus ook struisvogel, eend, Zuid-Afrikaanse sosaties of de echte saté kambing met sojasaus en rode uien. Vooral niks flauws of subtiels.

woensdag, september 19, 2007

Wingerd in wording

Een paar maanden geleden is er bij Groot Parys pinotage geplant. Echt van die hele kleine stekjes die er nog een paar jaar over doen om groot te worden en de eerste oogst af te geven. Op de foto staat Eric met de kleine stok. Elke plant moet met de hand onkruidvrij worden gehouden, want dit stuk wingerd wordt biologisch verbouwd. In twee blokken zijn dat ongeveer 3.000 plantjes, ga er maar eens aan beginnen!

dinsdag, september 18, 2007

Cashflow

Deze reis is anders dan de vorige keren. Niet meer van winey naar winery op zoek naar nieuwe schatten. Niet met een groep enthousiastelingen van winery naar winey en constant op je horloge kijken hoe het met het schema staat. Wel de relaties onderhouden met de diverse eigenaren en wijnmakers. Op een vriendschappelijke manier, waarbij ik elke dag wel word uitgenodigd voor de lunch of diner. Bij de mensen thuis dan, niet stijfjes in een restaurant. Zo at ik gisteren bij Brendon en Sue van Buck's Ridge en de buren waren er ook: de nieuwe wijnmaker van TMV en zijn vrouw. De situatie bij Buck's Ridge is nijpend, de hele oogst rood 2006 is verknoeid door de bottelaar, maar ze komen er niet uit wie schuldig is. Bewijzen is lastig en het komt erop neer dat ze kunnen fluiten naar hun centen. Daardoor is de cashflow beneden alle peil, eigenlijk is er geen geld om de witte 2006 te labelen en de verkoop te starten. Als ik terug ben zal ik mijn uiterste best doen om wat pallets te slijten en het geld dan alvast over te maken zodat de problemen kunnen worden opgelost. De wijn is in ieder geval prima, een barrel fermented chenin blanc 2006 die in mei al prima smaakte en nu nog lekkerder is.

maandag, september 17, 2007

Ondertussen, in de Elzas

Terwijl in Zuid-Afrika de boerewors op de braai wordt gestapeld (zie vorig bericht), is in de Elzas de oogst in volle gang. Dat lees ik niet in de krant, dat zag ik afgelopen weekend met eigen ogen. Biodynamische dominee Jean-Michel Deiss vertelde me over zijn kindjes (de druiven), de geboorte van een wijn (gisting) en de energie van zijn druiven en zijn wijngaard. Deiss loopt door de wijngaard, streelt de bladeren en praat met de planten en zo bepaalt hij of het al tijd is om te oogsten. Bij het tweede interview met de nuchtere wijnboer Philippe Klee stonden de vraagtekens op zijn voorhoofd toen ik hem naar het humeur van zijn druiven vroeg. Wat denken jullie, zijn dit gelukkige druiven?

zondag, september 16, 2007

Steak

Wat doe je op een zaterdag in Paarl? Juist: braaien! In de middag ging ik naar mijn goede vriend Joseph, waar het bier al koud stond. Zakje chips en pinda's erbij en lekker ouwehoeren. Niks geen wijn of exquise hapjes. Achter het huis heeft hij een half olievat op een kruiwagen, dat is de braai. Kooltjes aan (moet eigenlijk hout zijn) en wachten maar. Het bier was al snel op, dus op naar 'Kabouter', een illegale bierwinkel. Vanaf zatermiddag mag er namelijk geen alcohol meer verkocht worden in de gewone winkels. Om 19.00 kwam Joseph vol trots met een giga steak tevoorschijn. Samen met een flink stuk boerewors heb ik mijn vleesconsumptie voor het komende jaar wel weer gehad.

zaterdag, september 15, 2007

Pinotage

Sinds gisteren weet ik alles van pinotage, bij Lammershoek en Scali heb ik het hemd van het lijf gevraagd over dit druivenras. Dit alles met het doel om het door te vertellen aan Eric & Mariëtte, die dit jaar pinotage hebben aangeplant. Vanmorgen dus alles doorgenomen, met in het achterhoofd dat ze de komende jaren druiven aankopen om er zelf wijn van te maken. Pas over een jaar of 5 zijn de eigen stokken oud genoeg voor een eerste oogst. De truc is lage opbrengst en balans in de wijngaard. Met het wijnmaken zijn er ook een paar tips doorgekomen. Spannend hoe dat verder gaat.
Bij Scali kwam ik er achter dat zij ook chenin blanc Strawwine gemaakt hebben, dat ligt nu nog in het vat en ik heb het niet geproefd, maar wel leuk dat ook zij het proberen!

vrijdag, september 14, 2007

Baby-vaatje

Paarl is zonnig vandaag, ok het is koud door de wind, maar alles beter dan regen. Gisteren heb ik drie wineries bezocht: Boland Kelder, Ingwe en Radford Dale. In de middag slechts 6 wijnen geproefd en geen flesjes meegekregen, wat een tegenvaller! Gelukkig hadden we 's morgens alle wijnen van Groot Parys in het glas: 13 vaatjes wooded chenin blanc 2007 en drie vaatjes wooded chardonnay 2007 en als zoete afsluiter een mini-glaasje uit het baby-vaatje strawwine. Die had ik in mei geproefd en dat was toen bruingrijze blubber, nu een heldere goudgele nectar. Volgens de wijnmaker moet het nog 6 maanden in het vaatje, als ik het zo proef denk ik: bottelen maar. Eric gaat op zoek naar mooie flesjes om dit kostbare sapje te presenteren. Voor 55 liter strawwine is ongeveer 500 kilo druiven gebruikt...

woensdag, september 12, 2007

Glaasje en kaasje

Vanuit Paarl een berichtje. Vlucht ging prima, peace of cake eigenlijk. Drie films, wat eten en je bent er. Eric van Groot Parys haalde me op en gisteravond lekker bijgepraat met een glaasje en kaasje. Om 01:45 gaan slapen...
Vandaag plannen maken, morgen de eerste afspraak.

maandag, september 10, 2007

Druk, druk, druk

De laatste dag, nog even druk. Wijnmakersdiner voorbereiden, mails afhandelen, proeverijen bevestigen, drukproef doormailen voor een bedrukt kistje, wijn bestellen voor in de kistjes (700 flessen!), achterstallige betalingen checken, cadeaus kopen voor vrienden en leveranciers in ZA en oh ja: de koffer moet gepakt! Morgenavond 21:35 land ik bij Kaapstad, ik verwacht om 22:30 een wijntje te kunnen drinken bij Eric & Mariëtte van Groot Parys.

zondag, september 09, 2007

Brrr

Een beetje brak ben ik wel, gisteren hebben we zo'n 40 wijnen geproefd en gedronken. Maar er zaten vele toppers tussen en het liep op rolletjes. Leuk gezelschap, lekker eten, wat wil ik nog meer?
Mooi weer in Paarl misschien. Eric mailt net door dat het nog wat koud is. Het weerbericht:

Forecast: Tuesday, 11 September 2007
Min: 6°C
Max: 19°C
Weather: Partly cloudy, rain overnight (60%)
Wind: strong north-westerly

Brrr, 's nachts maar een extra dekentje over me heen.

zaterdag, september 08, 2007

Toppers

Ik ben er helemaal klaar voor, vanmiddag gaan we een ongelooflijke serie mooie wijnen uit de Nieuwe Wereld proeven. Na het aperitief (Simonsig 1999) staan er zeventien toppers klaar om blind geproefd te worden. Daar zitten enkele van de beste wijnen ter wereld bij, ten minste als we de internationale beoordelingen mogen geloven. Daarna komen er lekkere hapjes, kaas en worst en nog eens een stuk of 10 extra flesjes om het af te leren. Zal laat terug zijn, dus het verslag volgt morgenmiddag.

vrijdag, september 07, 2007

Wijnmakersdiner

Zet maar alvast in de agenda: op zaterdag 13 oktober is er weer een wijnmakersdiner. Deze keer met Bevan Newton Johnson, hij komt speciaal over voor het diner op zaterdag en een proeverij op zondag. Het diner zal bij De Goede Gooier zijn, waar ik uitstekende ervaringen mee heb.

donderdag, september 06, 2007

Hieperdepiep Hoera

Er is er een jarig en dat ben ik! Een online bloemetje kreeg ik al opgestuurd vanuit Zuid Afrika, de sms'jes en mailtjes stromen binnen, een fraai cadeau kreeg ik vanmorgen (biografie van Nelson Mandela), wat volgt?
En de open dag was gisteren succesvol. Ongeveer 20 mensen zijn langsgeweest en ik heb zes orders. Dat aantal is laag maar toch is de omzet zo'n € 2.000,-! En goede contacten overgehouden, dus in de toekomst komt daar ook nog wel wat uit.

woensdag, september 05, 2007

Wijnproeven

Hoeveel wijnen kan je op een dag proeven? Veel lijkt me, mits je regelmatig oefent. Gisteren was zo'n oefendag, waarbij ik 's morgens in de jury zat voor de Nederlandse Wijnkeuring. Zo'n 40 glazen Nederlandse wijn kwamen voorbij, waarbij wit nog wel eens aardig was, maar de rode mij niet konden bekoren. Alles ging blind, dus ik weet niet welke de lekkere waren. Wel leuk om met zo'n bont gezelschap te proeven. Een aantal met een Perswijn linkje: René van Heusden, Andre Sauerbier, Charlotte van Summeren en jury-voorzitter Frank Jacobs. 's Avonds schoof ik fris en fruitig aan om 24 Grüner Veltliners te proeven in het panel van... Perswijn.

maandag, september 03, 2007

Alles klaar

De voorbereidingen voor de open dag as woensdag van 15.00 tot 19.00 zijn in volle gang. Alle uitnodigingen zijn de deur uit, de opslag is opgeruimd, de toegang is versierd met een paar mooie uitvergrotingen van wijngaarden enzo. Witte wijnen liggen koud, hapjes zijn besteld, de statafels kan ik morgen ophalen. Mijn steun en toeverlaat komt helpen. Nu maar hopen dat het druk wordt!

zaterdag, september 01, 2007

20 jaar

Vandaag zit ik 20 jaar in het wijnvak. Op zeventienjarige leeftijd, als broekie begonnen bij een Klerks slijterij in Lisse. OK, over 5 daagjes is het mijn verjaardag dus ik was zo goed als 18. De eerste wijn waarvan ik dacht: "WAUW, kan wijn zo goddelijk smaken" was L'Eglise Clinet Pomerol 1975. De laatste wijn waarvan ik dacht: "WAUW, kan wijn zo goddelijk smaken" was Château Lafite-Rothschild 1995, gisteren gedronken met vriendin en ouders bij etentje in De Kas. Nu perfect op dronk, kan nog vele jaren mee, maar of die nog beter wordt? Het was de mooiste fles uit mijn bescheiden voorraad, ga nu alvast nadenken over de wijn voor het 25-jarig jubileum.

Over restaurant De Kas is al veel geschreven, zeker toen het net open was. Het etentje is zeer goed bevallen, vooral door het gebruik van veel, superverse groente. Waar de bediening bij andere bezoeken nogal eens tegenviel, was het nu perfect. De BYO fles werd keurig opgevangen en op het juiste moment gepresenteerd in een Riedel karaf. Water en wijn bijschenken juist als dat nodig was. Een rondleiding door het kas-gedeelte van De Kas door de sommelier. En als klap op de vuurpijl werd ons een flesje TBA 1992 Weisser Burgunder van Wittman (Rheinhessen) aangeboden. Een jonge jaargang zie ik bij Dielen voor € 78,- per flesje staan! Uiteraard had hij eerder al een glaasje Lafite 1985 van mij aangeboden gekregen. Achteraf zag ik op de rekening dat er zelfs geen kurkengeld is berekend, zo kan het ook.

Samenvatting: het eten is niet goedkoop maar wel erg goed, de wijnkaart is overzichtelijk en met kunde samengesteld, de bediening vriendelijk en goed. Een aanrader!

woensdag, augustus 29, 2007

Printen en vouwen

Het idee is al maanden oud, maar nu gaat het er eindelijk van komen: een open dag. Gericht op ondernemers in de buurt van de opslag en misschien wat privéklanten. Wijn voor de vrijdagmiddagborrel, voor relatiegeschenken of thuis, er zit denk ik wel markt in. Daarom zit ik al twee dagen brieven te printen, vouwen en in enveloppen te stoppen. Want dat is het leuke van een eenmanszaak je mag het gewoon allemaal zelf doen! Woensdag 5 september van 15.00 tot 19.00 is iedereen van harte welkom op de Corantijn 25e te Zwaag.

dinsdag, augustus 28, 2007

Vreetschuur

Deze week is het Restaurant week, in een groot aantal restaurants kan je eten voor een verlaagde prijs. Wij aten een drie-gangen menu voor €25,- bij Fifteen in Amsterdam. Vooral uit nieuwsgierigheid geboekt, de beoordelingen op Iens zijn niet heel positief.
Mijn mening: het is groot en massaal, een hip aangekleede vreetschuur. Een intiem, romantisch etentje is wat lastig als er nog 118 andere gasten aan het eten zijn in een grote ruimte. Bediening is wisselend, er lopen tiepetjes rond die zo van de straat geplukt lijken te zijn en ook profs die precies weten wanneer ze aan tafel moeten verschijnen. Een fles Yalumba viognier 2006 werd keurig door de sommelier van schroefdop ontdaan en smaakte zeer goed voor € 34,- per fles. De risotto was rijk gevuld met paddestoelen, room en kaas: lekker. Vriendinlief had kalfssukade, ook goed. Ik had een soort groentequiche en die was slap en smakeloos en heb ik niet opgegeten. Als toet kwam er pannacotta met watermeloen en die was weer prima.

Voor de verlaagde prijs net aan ok, maar zou er voor de normale prijs (ik geloof €46,- p.p.) niet terugkomen. Wel een belevenis om er geweest te zijn en mensen te kijken.

zondag, augustus 26, 2007

Wijn op een toastje

We zitten lekker buiten in het zonnetje en eten een toastje met blauwe kaas en drinken een koel glas Newton Johnson chardonnay 2005 erbij. Die is voller en krachtiger dan ik me herinner uit Zuid-Afrika. De vanille komt sterk naar voren, maar bij de kaas gaat het perfect. Maar dan komt het, op de pittige kaas hebben we een toefje Kracher Beerenauslese Wein Gelee gedrapeerd. Dat potje stond al tijden in de kast te wachten en is zelfs al een paar maanden over de datum. Want wanneer eet je dat nou? Op blauwe kaas is het een aanrader, nu bedenken waar we de rest van het potje aan gaan opmaken.

Stoeplegende

Gelezen op broodjeaap.nl

Op een lijnvlucht van Johannesburg naar Londen, beklaagt een oudere blanke Zuid-Afrikaanse dame zich bij de stewardess over de passagier die naast haar zit."Moet je nu toch zien. Jullie hebben me naast een zwarte neergezet. Dat kan toch niet? Jullie kunnen toch niet van mij verlangen dat ik de hele vlucht naast een kaffer zit? Regel een andere zitplaats!"

"Het spijt mij mevrouw", rageert de stewardess vriendelijk glimlachend. "De vlucht is erg vol en het ziet er niet naar uit dat we ergens anders nog een plek over hebben. Meer weet u wat? Ik kijk even in de Business Class om te kijken of daar nog plek is."
De oudere vrouw kijkt de zwarte man naast haar vernietigend aan en haalt triomfantelijk haar neus op. De stewardess komt even later weer terug. "Ik heb goed nieuws. We hebben op het laatste moment nog een afmelding gekregen en in de Business Class is nog een luxe stoel vrij. Het is voor ons hoogst ongebruikelijk om iemand tijdens de vlucht een plaats aan te bieden in de Business Class, maar ik heb toestemming gevraagd aan de piloot. Hij was het met mij eens dat het geen stijl is dat iemand noodgedwongen urenlang naast zo'n strontvervelend persoon moet zitten."
De vrouw wil al opstaaan, maar dan zegt de stewardess. "U kunt hier blijven zitten. Ik had het tegen de meneer die naast u zit."
Wanneer de zwarte man grijnzend opstaat, geven alle passagiers een staande ovatie.

Waar of niet waar? Het verhaal over de racistische Zuid-Afrikaanse passagier verscheen voor het eerst op diverse websites op internet in 1998. Het verhaal was in Zuid-Afrika al wat langer bekend. Broodje aap-verhalen (in het Afrikaans 'stoeplegendes') zijn in Zuid-Afrika bij blank en zwart een belangrijk onderdeel van de populaire cultuur.

zaterdag, augustus 25, 2007

OAD

Reisburo OAD gaat wijnproeverijen organiseren, ik denk ter promotie van ZA reizen. En de eerste bus met OAD reizigers is al bij Groot Parys langsgeweest voor een lunch en tasting. Toch maar eens bellen met het hoofdkantoor?

vrijdag, augustus 24, 2007

Bacchanaal

Zet zeven wijnliefhebbers, zo'n 10 flessen wijn en wat lekkere hapjes bij elkaar en je krijgt vanzelf een fantastische avond. Zo af en toe komen de oud-collega's van Gall & Gall bij elkaar om slap over wijn te ouwehoeren. Van deze zeven zit er nog maar een bij Gall & Gall, het zijn allemaal jonge honden die niet van plan zijn 25 jaar bij dezelfde baas te werken. Lekkerste wijnen: Simonsig 1999 (logisch, had ik zelf meegenomen) en McRaewood shiraz van Jim Barry.

woensdag, augustus 22, 2007

Zonnige toekomst

Wat voor maand is augustus normaal? Zonnig, warm, vakantietijd? Dan zou de handel toch stil moeten liggen. Misschien een flesje rosé hier of daar. Nu is dit mijn eerste augustus maand, want WineMatters bestaat nog geen jaar. Vergelijken kan dus niet, maar toch is deze augustus nu al de beste maand van dit jaar. En met beste bedoel ik dan de meeste omzet. Een lekker gevoel en ik zie de toekomst zonnig in!

dinsdag, augustus 21, 2007

Romantisch kasteel

In het wonderschone Brummen staat een wonderschoon kasteel: Engelenburg. Daar hebben ze de grootste collectie Zuid-Afrikaanse wijnen van Nederland in de kelder. De kaart van het restaurant gaat pagina na pagina door met fraaie wijnen. Nu zijn er ook een paar WineMatters wijnen verkrijgbaar, o.a. Black Oystercatcher en Grangehurst. Dus wil je een romantisch weekendje boeken, met lekker eten en drinken? Boeken maar!

maandag, augustus 20, 2007

Vleermuis verloor

Overal kattenharen, kleed schots-en-scheef, bloedsporen op de vloer wat is er aan de hand? Gisternacht moet er een flink gevecht hebben plaatsgevonden in de woonkamer. En de verliezer ligt met de handjes omhoog op het kleed....

Onze kat Evi heeft het gewonnen van een vleermuis! Dat is de tweede vleermuis in huis, de eerste vloog vorig jaar nog gewoon weg. Nu kreeg ik de kans zo'n beestje van dichtbij te bekijken, best wel mooi eigenlijk.


zondag, augustus 19, 2007

Nu even niet!

Een weekendje weg, even eruit. Geen computer, geen telefoon, alleen maar aandacht voor de schitterende heide, het gezellige restaurant, het warme weer en... elkaar. Of niet? In het bestelbakkie passen, naast onze weekendtas, nog makkelijk veertig dozen wijn, die we onderweg naar de Veluwe her en der kunnen bezorgen. En als we onderweg worden opgebeld of er voor een buurtbarbecue van dit weekeinde wat wit en rood besteld kan worden, zeggen we ook geen nee. Weekend verpest? Helemaal niet! Wijn bezorgd, ietsje later dan gedacht in hotel ingecheckt en daarna rustig aan. Vrienden Job en Loesje zorgen voor Moscato d'Asti en een schaal aardbeien, waar we van snoepen in park Sonsbeek in Arnhem. Instant vakantiestemming, wat een heerlijk weekend!

woensdag, augustus 15, 2007

Auw, mijn rug

Het is weer lekker druk, van vakantietijd merk ik niets. Eerst de succesvolle Parool-actie en nu weer allemaal nieuwe wijnen die voor extra omzet zorgen. Als ik de nieuwe oogstjaren meetel heb ik gisteren 10 nieuwe wijnen binnen gekregen: 6 pallets! Om dat allemaal kwijt te kunnen moest ik eerst twee pallets verstapelen en nog eens twee nieuwe afstapelen en verdelen in de hoeken en gaten. Het staat dus bommetjevol, maar het vliegt er ook met dozen tegelijk uit. Da's maar goed ook, want begin september komt er alweer een pallet aan, van Elgin Vintners.

zaterdag, augustus 11, 2007

What a bloody tragedy!

De eigenaars van Buck's Ridge (Sue en Brendon) zijn aardige mensen en je gunt ze het allerbeste. Een paar jaar geleden alle bezittingen verkocht om wijn en olijfolie te gaan maken. Een paar cottages voor de cashflow. Het is al niet makkelijk als alles volgens plan gaat, maar als het tegenzit is het helemaal lastig.

Hun tweede oogst voor rood, de 2006, was klaar. Mooi gerijpt in eiken fusten, bijna 1 1/2 jaar met liefde vertroeteld. Dan is het moment daar en ga je bottelen. Eenmaal in de fles smaakt de wijn helemaal niet lekker meer, geoxideerd. Blijkt er tijdens het bottelproces een fout gemaakt te zijn, waardoor er heel veel zuurstof in de wijn terecht gekomen is. Misschien door ozon, wat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de apparatuur, misschien een lekke pijp.

Eind van het liedje is dat alles naar de knoppen is en misschien nog verkocht kan worden als 'cheap quaffer' aan horeca die het niet al te nauw neemt met de kwaliteit voor R7,- per fles (€ 0,65). Totale schade R 800.000,-!

Om toch rode wijn onder het label te kunnen verkopen proberen ze nu andere wijn aan te kopen om dat te bottelen onder eigen naam, maar de financiën laten dat eigenlijk niet toe. Om met Brendon's woorden te spreken: "what a bloody tragedy!"

vrijdag, augustus 10, 2007

Nie kak he nie

Bericht van Groot Parys:

De keuzes voor Groot Parys zijn nu dus gemaakt. Specialisatie op de Zuid Afrikaanse variëteiten, nl de chenin blanc en pinotage en daarmee dan bij de besten gaan behoren. Wij voelen ons met deze keuze senang.

Voor onze vakantie reeds besloten waar we wilden gaan planten. Op de klippegronden, naast onze chenin, waar anders natuurlijk dan op onze topgronden! Na onze vakantie kwam de reeds bestelde bulldozer, die in eerste instantie de grond tot 1.4 meter omgewoeld om zodoende alles lekker los te maken. De wortels moet makkelijk kunnen penetreren en de natuurlijke materie wordt in de grond gelijkelijk verdeeld. Goed voor de groeikracht. De grond zelf hadden we reeds 2 jaar braak laten liggen. Even rust na 25 jaar wijnstokken te hebben gevoed. Dit wordt streng geadviseerd door de viticulturist.

De plantjes waren ook al besteld, dus die hebben we dinsdag bij de kweker opgehaald. De kweker zelf hebben we uitgekozen met Gawie, de man die ons adviseert op het vlak van viticulture zaken. Gegarandeert virus vrij is natuurlijk het minste wat we moeten hebben!

Gisteren heeft Wilem Syster, onze trekkerdrywer, de grond mooi egaal gemaakt en zijn de plant lijnen uitgezet. De plantjes worden 1.2 meter uit elkaar geplant in rijen van 2.4 meter breed. Deze spatieëring wordt mede bepaald door kwaliteit grond, variëteit van druivestokken en mogelijkheid van in de rijen gaan met een trekker. Dan vandaag de jonge planjes de grond in.

Donovan vanochtend wederom als een geboren leider briefing aan de mensen gegeven. “Manne, ek wil vandag nie kak he nie. Die stokke hier es vir gehaltwyne en ons gaan nou mooi plant.” Dus met een mannetje of 20 gaten van ongeveer 60 cm diep graven, nou ja graven eigenlijk was het meer met pikhouwelen de klippe weghalen, plantje voorzichtig laten zakken, wortels spreiden zodat er geen blokkades gevormd worden waardoor ze niet kunnen groeien, dan water erin en het plantje langszaam optrekken zodat de entlas ongeveer 3 vingers breed boven de grond uitsteekt en de wortels nog vrijer komen te zitten. Nu elke dag nat houden en onkruid onder beheer houden. Met name dat laatste zal veel tijd vergen want we boeren hier organisch, dus alles met de hand. We willen met name de eerste twee jaar geen onkruid zien rondom de druivenstruik, want met name dat jaar is het druivenplanje erg gevoelig voor de concurentie van onkruid op het vlak van water en wortelgroei. Daarna (gelukkig) elk jaar minder! De eerste pinotage van eigen grond zal nog een jaar of 4 duren.

donderdag, augustus 09, 2007

Historische dag

Vandaag is het een historische dag bij Groot Parys. Ze gaan pinotage planten. Het is de eerste keer dat er op Groot Parys en nog wel op de beste gronden (klippe) rood geplant wordt. Sinds 1699 was er alleen wit geplant.
Vorig jaar heb ik samen met Eric en Mariëtte talloze flessen pinotage geleegd om er achter te komen of er echt, echt lekkere pinotage bestaat. De slotsom was dat er meer vieze dan lekkere bestaan, maar dat enkele echt heel goed zijn. Kanonkop en Grangehurst kan ik me goed herinneren.