woensdag, augustus 29, 2007

Printen en vouwen

Het idee is al maanden oud, maar nu gaat het er eindelijk van komen: een open dag. Gericht op ondernemers in de buurt van de opslag en misschien wat privéklanten. Wijn voor de vrijdagmiddagborrel, voor relatiegeschenken of thuis, er zit denk ik wel markt in. Daarom zit ik al twee dagen brieven te printen, vouwen en in enveloppen te stoppen. Want dat is het leuke van een eenmanszaak je mag het gewoon allemaal zelf doen! Woensdag 5 september van 15.00 tot 19.00 is iedereen van harte welkom op de Corantijn 25e te Zwaag.

dinsdag, augustus 28, 2007

Vreetschuur

Deze week is het Restaurant week, in een groot aantal restaurants kan je eten voor een verlaagde prijs. Wij aten een drie-gangen menu voor €25,- bij Fifteen in Amsterdam. Vooral uit nieuwsgierigheid geboekt, de beoordelingen op Iens zijn niet heel positief.
Mijn mening: het is groot en massaal, een hip aangekleede vreetschuur. Een intiem, romantisch etentje is wat lastig als er nog 118 andere gasten aan het eten zijn in een grote ruimte. Bediening is wisselend, er lopen tiepetjes rond die zo van de straat geplukt lijken te zijn en ook profs die precies weten wanneer ze aan tafel moeten verschijnen. Een fles Yalumba viognier 2006 werd keurig door de sommelier van schroefdop ontdaan en smaakte zeer goed voor € 34,- per fles. De risotto was rijk gevuld met paddestoelen, room en kaas: lekker. Vriendinlief had kalfssukade, ook goed. Ik had een soort groentequiche en die was slap en smakeloos en heb ik niet opgegeten. Als toet kwam er pannacotta met watermeloen en die was weer prima.

Voor de verlaagde prijs net aan ok, maar zou er voor de normale prijs (ik geloof €46,- p.p.) niet terugkomen. Wel een belevenis om er geweest te zijn en mensen te kijken.

zondag, augustus 26, 2007

Wijn op een toastje

We zitten lekker buiten in het zonnetje en eten een toastje met blauwe kaas en drinken een koel glas Newton Johnson chardonnay 2005 erbij. Die is voller en krachtiger dan ik me herinner uit Zuid-Afrika. De vanille komt sterk naar voren, maar bij de kaas gaat het perfect. Maar dan komt het, op de pittige kaas hebben we een toefje Kracher Beerenauslese Wein Gelee gedrapeerd. Dat potje stond al tijden in de kast te wachten en is zelfs al een paar maanden over de datum. Want wanneer eet je dat nou? Op blauwe kaas is het een aanrader, nu bedenken waar we de rest van het potje aan gaan opmaken.

Stoeplegende

Gelezen op broodjeaap.nl

Op een lijnvlucht van Johannesburg naar Londen, beklaagt een oudere blanke Zuid-Afrikaanse dame zich bij de stewardess over de passagier die naast haar zit."Moet je nu toch zien. Jullie hebben me naast een zwarte neergezet. Dat kan toch niet? Jullie kunnen toch niet van mij verlangen dat ik de hele vlucht naast een kaffer zit? Regel een andere zitplaats!"

"Het spijt mij mevrouw", rageert de stewardess vriendelijk glimlachend. "De vlucht is erg vol en het ziet er niet naar uit dat we ergens anders nog een plek over hebben. Meer weet u wat? Ik kijk even in de Business Class om te kijken of daar nog plek is."
De oudere vrouw kijkt de zwarte man naast haar vernietigend aan en haalt triomfantelijk haar neus op. De stewardess komt even later weer terug. "Ik heb goed nieuws. We hebben op het laatste moment nog een afmelding gekregen en in de Business Class is nog een luxe stoel vrij. Het is voor ons hoogst ongebruikelijk om iemand tijdens de vlucht een plaats aan te bieden in de Business Class, maar ik heb toestemming gevraagd aan de piloot. Hij was het met mij eens dat het geen stijl is dat iemand noodgedwongen urenlang naast zo'n strontvervelend persoon moet zitten."
De vrouw wil al opstaaan, maar dan zegt de stewardess. "U kunt hier blijven zitten. Ik had het tegen de meneer die naast u zit."
Wanneer de zwarte man grijnzend opstaat, geven alle passagiers een staande ovatie.

Waar of niet waar? Het verhaal over de racistische Zuid-Afrikaanse passagier verscheen voor het eerst op diverse websites op internet in 1998. Het verhaal was in Zuid-Afrika al wat langer bekend. Broodje aap-verhalen (in het Afrikaans 'stoeplegendes') zijn in Zuid-Afrika bij blank en zwart een belangrijk onderdeel van de populaire cultuur.

zaterdag, augustus 25, 2007

OAD

Reisburo OAD gaat wijnproeverijen organiseren, ik denk ter promotie van ZA reizen. En de eerste bus met OAD reizigers is al bij Groot Parys langsgeweest voor een lunch en tasting. Toch maar eens bellen met het hoofdkantoor?

vrijdag, augustus 24, 2007

Bacchanaal

Zet zeven wijnliefhebbers, zo'n 10 flessen wijn en wat lekkere hapjes bij elkaar en je krijgt vanzelf een fantastische avond. Zo af en toe komen de oud-collega's van Gall & Gall bij elkaar om slap over wijn te ouwehoeren. Van deze zeven zit er nog maar een bij Gall & Gall, het zijn allemaal jonge honden die niet van plan zijn 25 jaar bij dezelfde baas te werken. Lekkerste wijnen: Simonsig 1999 (logisch, had ik zelf meegenomen) en McRaewood shiraz van Jim Barry.

woensdag, augustus 22, 2007

Zonnige toekomst

Wat voor maand is augustus normaal? Zonnig, warm, vakantietijd? Dan zou de handel toch stil moeten liggen. Misschien een flesje rosé hier of daar. Nu is dit mijn eerste augustus maand, want WineMatters bestaat nog geen jaar. Vergelijken kan dus niet, maar toch is deze augustus nu al de beste maand van dit jaar. En met beste bedoel ik dan de meeste omzet. Een lekker gevoel en ik zie de toekomst zonnig in!

dinsdag, augustus 21, 2007

Romantisch kasteel

In het wonderschone Brummen staat een wonderschoon kasteel: Engelenburg. Daar hebben ze de grootste collectie Zuid-Afrikaanse wijnen van Nederland in de kelder. De kaart van het restaurant gaat pagina na pagina door met fraaie wijnen. Nu zijn er ook een paar WineMatters wijnen verkrijgbaar, o.a. Black Oystercatcher en Grangehurst. Dus wil je een romantisch weekendje boeken, met lekker eten en drinken? Boeken maar!

maandag, augustus 20, 2007

Vleermuis verloor

Overal kattenharen, kleed schots-en-scheef, bloedsporen op de vloer wat is er aan de hand? Gisternacht moet er een flink gevecht hebben plaatsgevonden in de woonkamer. En de verliezer ligt met de handjes omhoog op het kleed....

Onze kat Evi heeft het gewonnen van een vleermuis! Dat is de tweede vleermuis in huis, de eerste vloog vorig jaar nog gewoon weg. Nu kreeg ik de kans zo'n beestje van dichtbij te bekijken, best wel mooi eigenlijk.


zondag, augustus 19, 2007

Nu even niet!

Een weekendje weg, even eruit. Geen computer, geen telefoon, alleen maar aandacht voor de schitterende heide, het gezellige restaurant, het warme weer en... elkaar. Of niet? In het bestelbakkie passen, naast onze weekendtas, nog makkelijk veertig dozen wijn, die we onderweg naar de Veluwe her en der kunnen bezorgen. En als we onderweg worden opgebeld of er voor een buurtbarbecue van dit weekeinde wat wit en rood besteld kan worden, zeggen we ook geen nee. Weekend verpest? Helemaal niet! Wijn bezorgd, ietsje later dan gedacht in hotel ingecheckt en daarna rustig aan. Vrienden Job en Loesje zorgen voor Moscato d'Asti en een schaal aardbeien, waar we van snoepen in park Sonsbeek in Arnhem. Instant vakantiestemming, wat een heerlijk weekend!

woensdag, augustus 15, 2007

Auw, mijn rug

Het is weer lekker druk, van vakantietijd merk ik niets. Eerst de succesvolle Parool-actie en nu weer allemaal nieuwe wijnen die voor extra omzet zorgen. Als ik de nieuwe oogstjaren meetel heb ik gisteren 10 nieuwe wijnen binnen gekregen: 6 pallets! Om dat allemaal kwijt te kunnen moest ik eerst twee pallets verstapelen en nog eens twee nieuwe afstapelen en verdelen in de hoeken en gaten. Het staat dus bommetjevol, maar het vliegt er ook met dozen tegelijk uit. Da's maar goed ook, want begin september komt er alweer een pallet aan, van Elgin Vintners.

zaterdag, augustus 11, 2007

What a bloody tragedy!

De eigenaars van Buck's Ridge (Sue en Brendon) zijn aardige mensen en je gunt ze het allerbeste. Een paar jaar geleden alle bezittingen verkocht om wijn en olijfolie te gaan maken. Een paar cottages voor de cashflow. Het is al niet makkelijk als alles volgens plan gaat, maar als het tegenzit is het helemaal lastig.

Hun tweede oogst voor rood, de 2006, was klaar. Mooi gerijpt in eiken fusten, bijna 1 1/2 jaar met liefde vertroeteld. Dan is het moment daar en ga je bottelen. Eenmaal in de fles smaakt de wijn helemaal niet lekker meer, geoxideerd. Blijkt er tijdens het bottelproces een fout gemaakt te zijn, waardoor er heel veel zuurstof in de wijn terecht gekomen is. Misschien door ozon, wat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de apparatuur, misschien een lekke pijp.

Eind van het liedje is dat alles naar de knoppen is en misschien nog verkocht kan worden als 'cheap quaffer' aan horeca die het niet al te nauw neemt met de kwaliteit voor R7,- per fles (€ 0,65). Totale schade R 800.000,-!

Om toch rode wijn onder het label te kunnen verkopen proberen ze nu andere wijn aan te kopen om dat te bottelen onder eigen naam, maar de financiën laten dat eigenlijk niet toe. Om met Brendon's woorden te spreken: "what a bloody tragedy!"

vrijdag, augustus 10, 2007

Nie kak he nie

Bericht van Groot Parys:

De keuzes voor Groot Parys zijn nu dus gemaakt. Specialisatie op de Zuid Afrikaanse variëteiten, nl de chenin blanc en pinotage en daarmee dan bij de besten gaan behoren. Wij voelen ons met deze keuze senang.

Voor onze vakantie reeds besloten waar we wilden gaan planten. Op de klippegronden, naast onze chenin, waar anders natuurlijk dan op onze topgronden! Na onze vakantie kwam de reeds bestelde bulldozer, die in eerste instantie de grond tot 1.4 meter omgewoeld om zodoende alles lekker los te maken. De wortels moet makkelijk kunnen penetreren en de natuurlijke materie wordt in de grond gelijkelijk verdeeld. Goed voor de groeikracht. De grond zelf hadden we reeds 2 jaar braak laten liggen. Even rust na 25 jaar wijnstokken te hebben gevoed. Dit wordt streng geadviseerd door de viticulturist.

De plantjes waren ook al besteld, dus die hebben we dinsdag bij de kweker opgehaald. De kweker zelf hebben we uitgekozen met Gawie, de man die ons adviseert op het vlak van viticulture zaken. Gegarandeert virus vrij is natuurlijk het minste wat we moeten hebben!

Gisteren heeft Wilem Syster, onze trekkerdrywer, de grond mooi egaal gemaakt en zijn de plant lijnen uitgezet. De plantjes worden 1.2 meter uit elkaar geplant in rijen van 2.4 meter breed. Deze spatieëring wordt mede bepaald door kwaliteit grond, variëteit van druivestokken en mogelijkheid van in de rijen gaan met een trekker. Dan vandaag de jonge planjes de grond in.

Donovan vanochtend wederom als een geboren leider briefing aan de mensen gegeven. “Manne, ek wil vandag nie kak he nie. Die stokke hier es vir gehaltwyne en ons gaan nou mooi plant.” Dus met een mannetje of 20 gaten van ongeveer 60 cm diep graven, nou ja graven eigenlijk was het meer met pikhouwelen de klippe weghalen, plantje voorzichtig laten zakken, wortels spreiden zodat er geen blokkades gevormd worden waardoor ze niet kunnen groeien, dan water erin en het plantje langszaam optrekken zodat de entlas ongeveer 3 vingers breed boven de grond uitsteekt en de wortels nog vrijer komen te zitten. Nu elke dag nat houden en onkruid onder beheer houden. Met name dat laatste zal veel tijd vergen want we boeren hier organisch, dus alles met de hand. We willen met name de eerste twee jaar geen onkruid zien rondom de druivenstruik, want met name dat jaar is het druivenplanje erg gevoelig voor de concurentie van onkruid op het vlak van water en wortelgroei. Daarna (gelukkig) elk jaar minder! De eerste pinotage van eigen grond zal nog een jaar of 4 duren.

donderdag, augustus 09, 2007

Historische dag

Vandaag is het een historische dag bij Groot Parys. Ze gaan pinotage planten. Het is de eerste keer dat er op Groot Parys en nog wel op de beste gronden (klippe) rood geplant wordt. Sinds 1699 was er alleen wit geplant.
Vorig jaar heb ik samen met Eric en Mariëtte talloze flessen pinotage geleegd om er achter te komen of er echt, echt lekkere pinotage bestaat. De slotsom was dat er meer vieze dan lekkere bestaan, maar dat enkele echt heel goed zijn. Kanonkop en Grangehurst kan ik me goed herinneren.

woensdag, augustus 08, 2007

Vakantietijd

Het is even stil geweest op dit blog, had gewoon niet zoveel zin te schrijven. Afgelopen dagen blijven de bestellingen n.a.v. het stuk in Parool en mijn nieuwsbrief binnendruppelen, dat is nog niet eerder gebeurd. Ik bedoel dat het effect dagen, nee weken lang duurt. Door de vakantietijd?
En vandaag buitengewoon goed nieuws, er is een nieuwe lading wijn aangekomen in Rotterdam, en daar zit o.a. de nieuwe rosé 2007 in! En nieuwe wijnen van Newton Johnson. En nieuwe wijnen van Lammershoek. En nieuwe voorraad van Amehlo. Dinsdag wordt het gelost in mijn opslag.

zaterdag, augustus 04, 2007

Fruitig

Wat is er lekkerder dan om met dit zomers weertje een grote fruitsalade te verorberen? Juist, met een flinke scheut Beerenauslese erdoorheen. Jammer dat het nog iets te vroeg is om een glaasje erbij te drinken :-)

vrijdag, augustus 03, 2007

Hemelse combinatie

De zon schijnt uitbundig, de gemakkelijke stoeltjes staan op het balkon, de voeten liggen behaaglijk voor ons. Beneden in de fruitschaal wacht een suikermeloen al een week op zijn einde. In de koelkast ligt al een jaar een fles Beerenauslese te wachten op een perfecte partner.
Hé! Wacht eens even. Is één en één drie?

donderdag, augustus 02, 2007

Hiep Hiep Hoera

Om de 40e verjaardag van Ed te vieren zijn we gaan eten bij 1619. De zon scheen uitbundig, op het terras was een tafel vrij, een fles prosecco stond koel. Het leven is helemaal niet verkeerd op die manier. Als nagerecht koos ik voor chocolademousse (!) en Sabina voor een kaasplankje van l'Amuse. Mjammie, proost op Ed!

woensdag, augustus 01, 2007

What a day

Daar sta je dan, op de hoek van de Keizers- en Brouwersgracht. Midden op straat, de auto op slot, de sleutel in de deur, maar de deur gaat niet meer open. De sleutel zelf gaat er niet meer uit. Gelukkig kunnen andere auto's er zich langswurmen. Tien bestellingen en 17 dozen Groot Parys zijn al geleverd en dan wil je naar huis. ANWB gebeld, maar na 15 minuten zelf prutsen schiet de sleutel opeens los en kan ik weer verder. Dat was het grootste avontuur van gisteren...