vrijdag, november 30, 2007

Kaapse klassieker

Hubrecht Duijker schrijft vanmorgen in het Financiële Dagblad:
Na een gouden handdruk te hebben gekregen bij de Belgische tabaksdivisie van Sara Lee besloten Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte om ergens op het zuidelijk halfrond wijn te gaan maken. Ze keken overal, maar kozen uiteindelijk voor de Kaap. Dicht bij Paarl, aan de voet van het luxueuze hotelcomplex Grande Roche, werd Groot Parys Estate hun eigendom, een historisch rijk domein met maar liefst 80 hectare wijngaarden en 3000 vierkante meter aan voornamelijk oude gebouwen. ‘Ruimte, rust en licht’, we werden er verliefd op.’
De vorige eigenaar had alle druiven naar de plaatselijke Boland coöperatie gebracht, en ook de nieuwe uitbaters bleven dat doen – althans voor het grootste deel. Want van ongeveer zeven hectare stenige grond (‘die volgens onderzoekers van Stellenbosch behoort bij de beste 5 procent van Zuid-Afrika’) besloten ze zelf wijn te produceren, uitsluitend witte. Mede dankzij contacten met andere wijnbouwers leerden Eric en Mariëtte al gauw het belang van ‘balans in de wijngaard’, de optimale verhouding tussen wortelgroei, bladontwikkeling, trosgrootte en andere aspecten. ‘En waar haalt de plant zijn balans vandaan? Uit de grond.’ Vandaar dat de Verhaaks niet alleen heel veel tijd in hun akker doorbrengen, maar ook stapsgewijs overgingen op een milieuvriendelijke, biodynamische manier van telen.
Veruit de belangrijkste variëteit van Groot Parys is een Kaapse klassieker, chenin blanc. Geen andere druif groeit zo lang (ruim 350 jaar) op zo’n groot oppervlak (een kleine twintig procent) in Zuid-Afrika. Van stokken die al drie jaar geen irrigatie kregen, wat in Paarl bepaald uitzonderlijk is, worden op Groot Parys verbijsterend goede wijnen vervaardigd. Die Tweede Droom 2007, een in langzaam in tanks vergiste Chenin Blanc, smaakt enerzijds levendig en knisperend fris, anderzijds naar appel en mild citrusfruit, met tegelijk iets van het ‘groene’ aroma dat je veelal aantreft in een Sauvignon Blanc (€7,45). Er bestaat eveneens een op vat vergiste en gelagerde versie van, jaargang 2006, die dankzij milde roosteraroma’s nog wat extra dimensie biedt (€8,95).

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Udo ,

Leuk stuk free publicity. Zo zie je maar , wijnschrijvers zijn je allerbeste vrienden !

Ronald Heijden