Bericht van Groot Parys:
De keuzes voor Groot Parys zijn nu dus gemaakt. Specialisatie op de Zuid Afrikaanse variëteiten, nl de chenin blanc en pinotage en daarmee dan bij de besten gaan behoren. Wij voelen ons met deze keuze senang.
Voor onze vakantie reeds besloten waar we wilden gaan planten. Op de klippegronden, naast onze chenin, waar anders natuurlijk dan op onze topgronden! Na onze vakantie kwam de reeds bestelde bulldozer, die in eerste instantie de grond tot 1.4 meter omgewoeld om zodoende alles lekker los te maken. De wortels moet makkelijk kunnen penetreren en de natuurlijke materie wordt in de grond gelijkelijk verdeeld. Goed voor de groeikracht. De grond zelf hadden we reeds 2 jaar braak laten liggen. Even rust na 25 jaar wijnstokken te hebben gevoed. Dit wordt streng geadviseerd door de viticulturist.
De plantjes waren ook al besteld, dus die hebben we dinsdag bij de kweker opgehaald. De kweker zelf hebben we uitgekozen met Gawie, de man die ons adviseert op het vlak van viticulture zaken. Gegarandeert virus vrij is natuurlijk het minste wat we moeten hebben!
Gisteren heeft Wilem Syster, onze trekkerdrywer, de grond mooi egaal gemaakt en zijn de plant lijnen uitgezet. De plantjes worden 1.2 meter uit elkaar geplant in rijen van 2.4 meter breed. Deze spatieëring wordt mede bepaald door kwaliteit grond, variëteit van druivestokken en mogelijkheid van in de rijen gaan met een trekker. Dan vandaag de jonge planjes de grond in.
Donovan vanochtend wederom als een geboren leider briefing aan de mensen gegeven. “Manne, ek wil vandag nie kak he nie. Die stokke hier es vir gehaltwyne en ons gaan nou mooi plant.” Dus met een mannetje of 20 gaten van ongeveer 60 cm diep graven, nou ja graven eigenlijk was het meer met pikhouwelen de klippe weghalen, plantje voorzichtig laten zakken, wortels spreiden zodat er geen blokkades gevormd worden waardoor ze niet kunnen groeien, dan water erin en het plantje langszaam optrekken zodat de entlas ongeveer 3 vingers breed boven de grond uitsteekt en de wortels nog vrijer komen te zitten. Nu elke dag nat houden en onkruid onder beheer houden. Met name dat laatste zal veel tijd vergen want we boeren hier organisch, dus alles met de hand. We willen met name de eerste twee jaar geen onkruid zien rondom de druivenstruik, want met name dat jaar is het druivenplanje erg gevoelig voor de concurentie van onkruid op het vlak van water en wortelgroei. Daarna (gelukkig) elk jaar minder! De eerste pinotage van eigen grond zal nog een jaar of 4 duren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten