zaterdag, maart 18, 2006

Wijn, wijn en wijn

Maar liefst drie winerys bezocht vandaag: Jordan, De Toren en Meerlust. Job, die bij De Toren werkt, had me uitgenodigd voor deze trip samen met twee van zijn huisgenoten en Rachel Erasmus, die bij Jordan werkt. Dus een rondleiding en een proeverij, waarbij de Jordan shiraz en de Cobbler's Hill veel indruk maakte. En dan De Toren, erg leuk om daar te kijken, totaal andere manier van werken dan Boland of Jordan. Veel kleiner en alles tot in de puntjes uitgewerkt. Van elke meter grond is bekend wat de eigenschappen zijn, de juiste kloon van elk ras staat op de juiste plek. Twaalf dames zoeken elke trosje na op eventuele foutjes, open fermenters en alles wordt geperst in een kleine basketpress. En eindelijk snap ik waarom De Toren De Toren heet. Er wordt geen pomp in de winery gebruikt, alles gaat met zwaartekracht. Dus het sap wat uit de pers loopt, gaat in een tank die met een lift onder de grond is gezakt en als ze klaar zijn met persen gaat de lift omhoog. Om de lift te huisvesten is een toren gebouwd. Proefnotitie staat op het prikbord. Meerlust was een beetje teleurstellend, dezelfde wijnen geproefd als vorige week (de pinot noir is nog steeds een aanfluiting, de Meerlust Red 2002 top) en de wijnmaker had geen tijd voor ons. En dan te bedenken dat zijn vriendin met ons mee was! 's Avonds een flesje Springfield Wild Yeast Chardonnay gedronken bij wat verse pasta, yummie. Een kleine duizend rand lichter en enkele topwijntjes zwaarder kijk ik terug op een mooie dag.

Geen opmerkingen: