zaterdag, mei 02, 2009

Twee keer vijf sterren

Chardonnay van Groot Parys en Cabernet Sauvignon van Cape Rock zijn genomineerd voor de prijs 'Beste Chardonnay onder € 10,-' en 'Beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50', dat was vorige week al bekend. Dit weekend valt een verse Perswijn op de mat, met daarin proefnotities en de beoordeling van de wijnen.

Groot Parys staat direct op pagina 10, onder het kopje 'Geselecteerd'. Met de tekst:
Soms krijg je heel bijzondere wijnen op tafel, waar je even over moet nadenken, zoals deze Tweede Droom. Het tegendeel van een industrieel gemaakte Chardonnay, is dit puur handwerk. De wijn gist op de eigen gisten van de schillen, vat voor vat, en de wijnmakers wachten rustig af wat het resultaat is. En dat kan van vat tot vat en van jaar tot jaar nogal eens verschillen. In 2008 stopte de gisting vroeger dan verwacht, zodat er aardig wat restsuiker overbleef. Consequentie is dat het alcoholgehalte lager uitviel: 13,4 % tegen ruim 15 % in 2007. En de balans is verrassend goed, ondanks het restzoet. Zorgt de natuur dan toch zelf voor het juiste evenwicht? Het suikerrijke karakter va de druiven in het warme Paarl wordt in elk geval op een natuurlijke wijze omgezet in een wijn die niet te zwaar en te log overkomt. De geur is heerlijk breed en getoast, de smaak is breed en sappig, met - uiteraard - een hint van zoet, vanille, intensiteit, mineralen en zuren.
Het eindoordeel: vijf sterren.

Voor Cape Rock moet ik helemaal naar pagina 69 bladeren, maar daar staat hij dan ook: als beste Cabernet Sauvignon van Zuid-Afrika. Met vijf sterren (hoger kan niet!) scoort hij hoger dan bijvoorbeeld de wijn van prestigehuis Tokara. De beschrijving:
Breed en zwoel, in de smaak niet te zwaar, gelikt, vanille, romig, sappig, mooie tannines, geweldige wijn.

Hele slimme lezers van dit weblog bestellen als de donder een doosje of twee van deze topwijnen, want het zou zomaar kunnen dat ze een prijs winnen volgende week, tijdens het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld. En dan razen we waarschijnlijk snel door de voorraad heen...

Geschreven door Sabina, want Udo zit in Zuid-Afrika.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Sabina,

je hebt de Cape Rock op pagina 11 gemist! Maar als je het niet erg vindt, ga ik de Groot Parys over een week of wat eerst maar eens ter plaaatse proeven.....:-)

Ger

Udo zei

Wow, je hebt gelijk! Snel die pagina ook inscannen en naar Gavin, de wijnmaker, sturen.