vrijdag, mei 29, 2009

Verslag wijnreis

Op het wijnprikbord is Ger begonnen met het verslag van de wijnreis. Inmiddels is hij bij dag drie en elke dag komt er een verhaal bij. Zeer lezenswaardig!

Zóóó 2008

Gelezen in Smaak:

Nieuwe zomerkleren moeten er komen. Mijn favoriete spijkerbroek van vorig jaar is verwassen en kennelijk zijn mijn t-shirts zooo 2008. Dus ik sta in een pashokje met een stapel nieuwe kleren. Ik probeer een overhemd, ik pas een broek en ik trek een shirt over mijn hoofd. Oh, die prikkende kaartjes! Als ik bij de kassa sta en mijn nieuwe zomergarderobe in een grote tas wordt geschoven, denk ik aan mijn wijnrek. Is dat wel klaar voor het voorjaar? Heb ik wijntrends gemist en zet ik mezelf voor schut bij modegevoelige vrienden door de verkeerde fles open te trekken? Wijntrends zijn niet zo opvallend als modetrends, waarschijnlijk omdat slijterijen niet zoveel werk maken van hun etalage: een paar dozen met wat flessen en dan heb je het wel weer gehad. Maar ze zijn er wel degelijk en iemand met een neus voor trends – en zo voel ik me nu wel, met die tas met hippe kleren bungelend aan mijn arm – pikt ze feilloos op. Chardonnay is bijvoorbeeld helemaal passé. Vijf jaar geleden was je een hele bink als je een vette, houtgerijpte witte wijn openmaakte, maar nu is dat net zo achterlijk als witte sportsokken. Nee, sauvignon blanc moet het zijn, het liefst zo droog mogelijk. Eerlijk gezegd krijgen veel mensen maagzuur van een wijn met zoveel zuren en zo weinig zoet, maar goed, het is nou eenmaal de mode, dus we drinken dat. Drinken dat? Dronken dat, zul je bedoelen. Sauvignon blanc is zooo 2008! Een echte stoere knaap bestelt nu met een achteloos gebaar een glas saké. Saké, dat is de nieuwe sherry. Want sherry, dat was twee jaar geleden helemaal de bom. En maar volhouden dat je het lekker vond, terwijl je het met grote slokken probeerde weg te spoelen. Achteraf gezien stonden we best voor gek, aan de tapasbar met onze koele glazen, terwijl de echte Spanjaard allang weet dat je bij die vette happen gewoon een groot glas bier moet drinken, of twee.
Rosé, zeg je? Oh nee, er is nog iemand in het rosé-tijdperk blijven kleven. Luister nou maar naar deze wijn-modepolitie: rosé is nee, nee, néé. Rosé drinken is anno nu het wijnequivalent van de driekwartbroek, de bodywarmer, het joggingpak – rosé is volledig achterhaald. Ja, natuurlijk wordt het nog veel gedronken. En natuurlijk zijn er rosés die stiekem best lekker zijn. En die drink ik dan ook stiekem. Zoals mijn oude t-shirts nog best tevoorschijn zullen komen als ik lekker op de bank wil hangen, zo haal ik – gordijnen dicht, niemand die het ziet – soms een fles rosé uit de koelkast. Maar als je het me vraagt? Nee, zeg ik dan, geef mij maar prosecco. Die Italiaanse wijn die de laatste tijd zo ontzettend goed is verkocht, dat het niet meer aan te slepen was. Net zoals nep-Rolex en nep-Gucci is er tegenwoordig veel nep-prosecco op de markt. En net als die andere rip-offs is de kwaliteit een stuk minder dan het origineel. Dus prosecco? Die haalt 2009 niet, ten onder gegaan aan zijn eigen succes.
Wat drink je dan, na zo’n modegevoelig uitstapje door de stad? Als al je nieuwe zomerkleren netjes in de kast hangen en je je zere voeten eindelijk op de salontafel laat bijkomen, dan schenk je als echte fashionisto in je glas: Zuid-Afrikaanse chenin blanc. Want lekkere wijn drinken is altijd in de mode.

donderdag, mei 28, 2009

Wereldprimeur

Little JohnToet, toet, daar staat de vrachtwagen voor de deur.

Een nieuwe lading uit Zuid-Afrika is aangekomen. Eindelijk weer rosé, een nieuwe jaargang sauvignon van Elgin Vintners, een nieuwe viognier, een eenmalige partij goedkope (maar prima) rode wijn
én ... een WERELDPRIMEUR! Razendtrots ben ik op het feit dat ik de importeur ben van de wijnen van Chris en Andrea Mullineux. Hun wijnen gaan in slechts 6 landen verkocht worden en alles gaat op allocatie. Chris ken ik van zijn tijd bij TMV en sindsdien heb ik hem op de voet gevolgd. Elke paar maanden mailen, elke keer dat ik in Zuid-Afrika was hem opgezocht. Waarom? Omdat hij in mijn ogen de nieuwe 'ster-wijnmaker' is, zeg maar de nieuwe Eben Sadie. En nu heb ik de eerste partij binnen, als eerste ter wereld. Een witte blend en een zoete strawwine in halve flesjes. De syrah volgt over een paar maanden. De wijnen staan nog niet op de site maar lezers die een flesje willen proberen kunnen mij mailen. Ze kosten normaal € 16,95, maar ik maak wel een speciaal weblog-prijsje.

maandag, mei 25, 2009

De rode wijn druipt langs de muur naar beneden

De gootsteen was verstopt. Hoho, denken de lezers. Deze weblog gaat over wijn, wat heeft de gootsteen ermee te maken? Heb geduld, lezers, dat komt nog. De gootsteen was dus verstopt. Waarschijnlijk omdat ik de laatste tijd vaak wortelsalade heb gemaakt en die fliebertjes wortel van de keukenmachine afspoel in de gootsteen. Dat gaat goed, die oranje fliebertjes verdwijnen in het putje. Maar op lange termijn veroorzaken ze - zo blijkt - een verstopping. Geen probleem! In de supermarkt haal ik gootsteengif en dat giet ik in het putje. Dat moet zes uur intrekken en inderdaad, na zes uur liep de bak weer leeg met een draaikolkje, zoals dat moet. Zaterdagavond dronken we wijn (zie je wel, lezers?) en die was helemaal niet lekker. Hup, die goten we door de gootsteen want dat was geen enkel bezwaar na het ontstoppen! Binnen tien minuten stond de benedenbuur aan de voordeur. Hij had het hele weekend al lekkage en kon niet ontdekken waar het vandaan kwam. En nu de rode wijn langs zijn muren droop, dacht hij: he, het is iemands gootsteen. En laat mijn bovenbuurman nou wijnhandelaar zijn! Zodoende.

Dus nu ligt Geub in het gootsteenkastje met een decoupeerzaag en moet de vloer waarschijnlijk worden opengebroken. De moraal van dit verhaal: vieze wijn mag door het putje, maar gootsteenontstopper is link spul.

Geschreven door Sabina, want Udo is druk met de gootsteen.

maandag, mei 18, 2009

Tweede plek

Hij was sterk in tijdritten. Hij was sterk in bergetappes. En hij had een goede ploeg. Als je het zo bekijkt, had Joop Zoetemelk alles in huis om de Tour te winnen. Toch werd hij tweede.
Dat geldt ook voor Cape Rock: alle kwaliteiten aanwezig, en vandaag tweede geworden bij de wedstrijd 'Beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50'. Nou troost ik mezelf met de gedachte dat een tweede plek ook heel goed is. Dat Cape Rock heel erg veel wijnen heeft ingehaald. En dat voor een nieuwkomer! Maar toch: een eerste plek was wel heel erg mooi geweest.
Volgend jaar weer! En hopelijk houdt de vergelijking met Joop Zoetemelk op, want die werd maar liefst zes keer tweede bij de Tour de France...

Geschreven door Sabina, want Udo is in Zuid-Afrika.

donderdag, mei 14, 2009

Plakkies aan je voeten

Udo zit te genieten in Zuid-Afrika, maar hier in Nederland kun je je ook echt Zuid-Afrikaans voelen. Bijvoorbeeld als je bij de eerste zonnestralen je plakkies aan je voeten schiet. Plakkies? Dat is Afrikaans voor slippers. Twee TU-studenten bedachten een project waarbij in het Zuid-Afrikaanse Durban echte plakkies worden gemaakt van autobanden. En die zijn nu in Nederland te koop. Volkomen fashionably verantwoord, want ontworpen door Jan Jansen. Volkomen geweten-verantwoord, want de opbrengst gaat naar de mensen die in de fabriek werken en naar Zuid-Afrikaanse weeshuizen. Lees er meer over op www.plakkies.co.za.

Regen of zon?


Bij aankomst van de groep waarschuwde ik al voor slecht weer op komst. Gelukkig waren de eerste drie dagen zonnig en warm. Kaapstad, de tafelberg, Kirstenbosch, Cape Point etc. zijn bezocht in heerlijk zonnig weer. De eerste gamedrive in het wildpark Bartholomeus Klip was fantastisch, met een waanzinnig mooie zonsondergang. Vandaag regent het en brandt de open haard. Vanavond drinken we stevige rode wijn van Lammershoek en wellicht een Zuid-Afrikaanse port om warm te blijven.

woensdag, mei 13, 2009

Scali

Een bezoek bij Willie en Tania de Waal is altijd 'een groot plesier'. Hun hartelijkheid en gastvrijheid is overweldigend. De liefde en passie voor het vak straalt van hen af. Na de proeverij kregen we een heerlijke driegangen-lunch, begeleid door hun wijnen. Buiten straalde de zon, wat wil een mens nog meer?

Godendrank

We zitten op schema, na twee volle dagen Kaapstad heeft de groep 48 verschillende wijnen geproefd en gedronken. Traditiegetrouw is er elke morgen een nieuwe Vonkelwyn en de lunches en diners worden ook rijkelijk besprenkeld met godendrank. Het diner bij Aubergine gisteravond was weer fantastisch. Zeker met de wijnen van Cape Rock erbij, met uitleg van wijnmaker Gavin Brand. Zijn cabernet sauvignon 2007 blijft geweldig en maakt wat ons betreft grote kans om te winnen komende zondag. Maar helemaal objectief zijn we niet...

zondag, mei 10, 2009

Feestje

Wat doe je als er wijnmakers overkomen voor een etentje? Juist, je bereidt een leuke proeverij voor. Wijn voor wijn ingeschonken, de meeste bij eten. Willie en Tania de Waal van wijnhuis Scali zijn goed in het herkennen van druiven en streken. Bij de meeste wijnen zaten ze dicht in de buurt.
Dit dronken we:

aperitief
Rustenberg rousanne 2008

bij pindasoep:
Beaumont Hope Marquerite chenin blanc 2008

bij gevulde skorsies:
Groot Parys chenin blanc 2008 vatgegis
Groot Parys chardonnay 2008 vatgegis

tussenwijn:
Sequillo blanc 2007

hoofdgerecht:
Steytler pinotage 2006
Columella 2006

tussenwijn:
Huet Le Mont Vouvray moelleux 1997

bij dessert:
Groot Parys Vin de Paille 2008

Het was een groot feest en alle wijnen waren goed tot zeer goed. Ik ben helemaal klaar voor de volgende groep die vanavond in Kaapstad aankomt.

Lekker weertje?

Vandaag is weer zonnig begonnen, winter in Zuid-Afrika is zo slecht nog niet. Maar nu het slechte nieuws, de voorspellingen zijn slecht voor de komende dagen. Regen, bewolkt en koud. Dat wordt binnenblijven en rode wijn drinken!

zaterdag, mei 09, 2009

Private Reserve

Wat is er nou leuker dan je eigen wijn te blenden? Dat is wat ik gisteren met Jeremy Walker van Grangehurst heb gedaan. Met drie proefmonsters en dan uitproberen. We hebben uiteindelijk drie monsters gemaakt, allemaal shiraz-cabernet sauvignon blends. De nieuwe groep wijnliefhebbers die morgen naar Zuid-Afrika vertrekt mag de doorslag geven. Uiteindelijk zal deze wijn speciaal voor mij gebotteld worden en omstreeks oktober in Nederland zijn.

donderdag, mei 07, 2009

Plaaswerkerswyn update

Samen met Eric en Donovan hebben we vanmiddag de Plaaswerkerswyn geproefd. Je weet wel, de rosé die we afgelopen februari samen met de plaaswerkers van Groot Parys hebben gemaakt. En jawel, het ziet er goed uit! Een mooi lichte kleur, helemaal droog en het fruit begint erdoor te komen. De wijn zit nu in de malo, daarmee worden harde appelzuren omgezet in zachtere melkzuren. Als dat over een paar weken achter de rug is kunnen we nadenken over bottelen. Bij de plaatselijke glasboer is een fles uitgezocht (doorzichtig en met schroefdop) en we gaan nu nadenken over het etiket. Als alles meezit is de wijn rond augustus in Nederland.

Leuk, kaartjes!

Van de organisatie van het evenement 'Ontdek de Nieuwe Wereld' heb ik een paar toegangskaartjes gekregen. Zin om zondag 17 mei naar de proeverij toe te gaan? Stuur me dan even een e-mail.

Geschreven door Sabina, Udo is in Zuid-Afrika.

Afspraak in Tulbagh

Contact met de lokale bevolking staat altijd hoog op de verlanglijst van toeristen. Zelf ben ik ook nog steeds een beetje toerist in Zuid-Afrika en als ik een gesprekje kan aanknopen met twee lieftallige dames, dan laat ik het niet na. Terwijl ik op de groep wachtte aan het eind van de Kerkstraat in Tulbagh begonnen twee dames een gesprek met mij. Wat ik aan het doen was enzo. In mijn beste Afrikaans uitleg gegeven en een paar foto's gemaakt. En de afspraak gemaakt dat als ze over exact twee weken om 14.00 uur weer op dezelfde plek zijn, dan krijgen ze de geprinte foto's. En Sabina, maak je geen zorgen, hier zijn de dames:

woensdag, mei 06, 2009

De groep (min een) bij Newton Johnson

Wat een reis!

Klaar! De eerste wijnreis van 2009 zit er op. Elke reis en elke groep is weer anders en zoals gewoonlijk ging alles weer goed en was het heel gezellig. En uitputtend, elke dag vroeg uit de veren en als laatste naar bed. De eerste dagen was dat zo rond 02.00, later steeds iets vroeger. Gelukkig bleven we in een regelmatig ritme van wijndrinken. Elke morgen Vonkelwyn (een traditie), heerlijke lunches (met veel wijn), aperitief (Vonkelwyn) en diner met nog meer wijn. Zo af en toe in het hotel nog een extra flesje. Gisteren was een balansdagje en wat vandaag ons brengen gaat?

Als ik alles goed heb opgeschreven en onthouden en geteld hebben we 172 verschillende wijnen geproefd en gedronken! Het totale aantal gedronken flessen ligt nog veel hoger. Dit is de lijst:

Wijnlijst wijnreis Zuid-Afrika 25/04 – 05/05

zaterdag 25/04
Simonsig Vonkelwyn Brut 2007
Vergenoegd Terrace Bay Red 2003

zondag 26/04
lunch Belthazar:
Morgenhof MCC brut 2004
Bon Courage J. Breuere MCC brut 2005
Barton chenin blanc unwooded 2007
The Trafford chenin blanc 2006

diner Five Flies:
High Constantia Clos André MCC brut 2004
Iona sauvignon blanc 2008
Mullineux white blend 2008
Mullineux syrah 2008
Mullineux Vin de Paille 2008
Cederberg shiraz 2006

maandag 27/04
ontbijt:
Colmant MCC 2007

proeverij Groot Constantia:
semillon/sauvignon blanc 2008
sauvignon blanc 2008
shiraz 2006
Gouverneurs reserve rood 2006
Cape Ruby 2006

lunch:
Groot Constantia MCC 2005
Groot Constantia sauvignon blanc 2008
Gouverneurs reserve chardonnay 2007
Groot Constantia cabernet sauvignon 2006
Backsberg chardonnay 2007

diner Beluga:
Steenberg MCC
Raats chenin blanc 2007
Saronsberg chardonnay 2006
Cape Rock SGVM 2008
Cape Rock SVM 2007
Cape Rock cab.sauv. 2007(Perswijn *****)

dinsdag 28/04
ontbijt:
Môreson MCC 2004

proeverij Klein Constantia:
rosé 2008
rhine riesling 2007
sauvignon blanc 2008
chardonnay 2006
cabernet sauvignon 2006
Anwilka 2006
Vin de Constance 2004
lunch Scali
Scali blanc 2007
Scali pinotage 2005
Scali syrah 2005

diner Bartholomeus Klip:
Pieter Cruytthof MCC
Kasteelberg MCC 2004
Lammershoek ch.bl. 2008
Lammershoek roulette blanc 2007
Lammershoek pinotage 2006
Lammershoek roulette rouge 2006
Lammershoek syrah 2007
Lammershoek pinodoux 2005

woensdag 29/04
ontbijt:
Kloovenburg shiraz rosé Vonkel (Sparkling)

proeverij Buck´s Ridge
Buck´s Ridge syrah/mourvedre 2007
Buck´s Ridge cabernet sauvignon / petit verdot 2007 (2 verschillende vaten)
Buck´s Ridge shiraz/viognier 2008 (Udo’s wijn)
Buck´s Ridge strawwine sauvignon blanc 2008

welkomst-Vonkel Stellenbosch
Pongracz MCC 2005

diner Umami
JC le Roux pinot noir 2000 MCC
Uva Mira sauvignon blanc 2008
Kanu chenin blanc 2008
Kleine Zalze chenin blanc 2008
Rudera Robusto chenin blanc 2007
Jordan unwooded chardonnay 2008
De Meye cabernet sauvignon 2005
Kanu Keystone bordeaux-blend 2004
Ken Forrester Noble T NLH 2007
Simonsig Viognier 2005 (afgekeurd)
Uva Mira chardonnay 2007

nachtwijn
Eagles Nest shiraz 2006 (Platter *****)


donderdag 30/04
ontbijt
Pongracz rosé MCC 2005
Krone Borealis MCC 2005

lunch en proeverij Grangehurst:
rosé 2006
pinotage 2001
pinotage 2002
cabernet/merlot 2001
cabernet/merlot 2002
Nikela 2001
Nikela 2002
shiraz/cabernet sauvignon private reserve 2003
cape reserve blend 2005
shiraz/cabernet sauvignon (private reserve?) 2005

proeverij Vergelegen
sauvignon blanc 2008
chardonnay 2008
white 2007 (semillon/ sauvignon blanc)
cabernet sauvignon 2005
Red 2004
V 2005

terugkom-Vonkel Stellenbosch
Krone Borealis MCC 2005

diner LQF:
Môreson MCC 2005
Groot Parys chenin blanc 2008 wooded
Springfield Special Cuvée sauvignon blanc 2008
Groot Parys wooded chardonnay 2008 (Perswijn *****)
Springfield work of time 2003
Pierre Jourdan ratafia
Springfield Whole Berry cabernet sauvignon 2007

vrijdag 01/05
ontbijt
Pierre Jourdan MCC

proeverij Ridgeback
Vansha white 2009
Viognier 2007
Shiraz rosé 2009
Vansha red 2008
Ridgeback shiraz 2006
Ridgeback The Journey (Bordeaux-blend) 2006
Ridgeback ‘His Master’s Choice’ 2005
Ridgeback Viognier natural sweet 2009


lunch en proeverij Groot Parys:
chenin blanc 2008 unwooded
chenin blanc 2008 spontane gisting
chenin blanc 2008 wooded (al gehad)
chenin blanc 2007 wooded
chenin blanc 2006 wooded
chardonnay 2008(al gehad)
chardonnay 2007
chardonnay 2006
Vin de Paille 2008

diner Kleine Zalze / Terroir
Ross Gower pinot noir 2006 MCC
Kleine Zalze chardonnay Vineyard Selection 2008
Kleine Zalze pinot noir 2007
Hamilton Russell chardonnay 2008
Kleine Zalze SMV 2007
Asara NLH 2004

zaterdag 02/05
ontbijt
Sparkling (naam vergeten)

proeverij Tokara
Tokara Walker Bay sauvignon blanc 2007
Tokara Elgin sauvignon blanc 2008
Zondernaam sauvignon blanc 2008
Zondernaam chenin blanc 2007
Zondernaam chardonnay 2008
Tokara Walker Bay chardonnay 2007
Tokara Stellenbosch chardonnay 2006
Tokara White 2007
Tokara rosé 2008
Zondernaam c.s. 2006
Zondernaam shiraz 2006
Tokara Red 2005
Zondernaam NLH 2007
Tokara NLH 2007

lunch Vrede & Lust
Colmant Kaapse Vonkel 2007 (al eerder gehad)
Graham Beck Kaapse Vonkel 2007

proeverij Simonsig
Simonsig Kaapse Vonkel brut 2007
Simonsig Kaapse Vonkel brut rosé 2007
Simonsig Kaapse Vonkel Cuvée Royale 2003

braai
Simonsig chenin blanc 2008
Simonsig chardonnay 2007
Simonsig viognier 2005
Tokara Stellenbosch chardonnay 2006 (al eerder gehad)
Buck´s Ridge syrah/mourvedre 2007 (al eerder gehad)
Cape Rock SGVM 2008 (al eerder gehad)
Cape Rock SVM 2007(al eerder gehad)
Cape Rock cab.sauv. 2007 (al eerder gehad)
Boland pinotage 2007
Boland shiraz/viognier 2007
(+ 36 kleine en 12 grote biertjes)

zondag 03/05
ontbijt
Laborie Sparkling 2003

welkomst-Vonkel Schulphoek
Môreson MCC 2006 (al eerder gehad)

diner Schulphoek
Simonsig Kaapse Vonkel brut 2005 magnum
Oom Pagel semillon 2006
Vergelegen White 2003
Summaridge chardonnay 2005
Eventide viognier 2006
Paul Cluver gewürztraminer 2004
Springfield Wild Yeast chardonnay 2004
Springfield Methode Ancienne chardonnay 2006
Spiceroute Flagship shiraz 2003
Scali pinotage 2001
Klein Constantia Rhine Riesling NLH 2006 (Platter *****)
Zandvliet Kalkveld shiraz 1998

maandag 04/05
ontbijt
Simonsig Kaapse Vonkel brut rosé 2007 (al eerder gehad)

lunch cq proeverij Newton Johnson:
Newton Johnson sauvignon blanc 2008
Newton Johnson sauvignon blanc/semillon 2007
Newton Johnson chardonnay 2007 Kaaimansgat
Newton Johnson chardonnay 2008 ‘Domaine’
Newton Johnson Felicité rosé 2008
Newton Johnson Felicité pinot noir 2008 Eilandia
Newton Johnson pinot noir 2007 Elgin
Newton Johnson pinot noir 2008 ‘Domaine’
Newton Johnson syrah-mourvèdre 2006
Newton Johnson L’illa 2007

Proeverij Luddite
Luddite shiraz 2004
Luddite shiraz 2005
Luddite CWG shiraz 2005

Tussenwijn
Nederburg Sparkling

laatste diner Schulphoek (met nog 7 man)
Môreson MCC 2006 (al eerder gehad)
Solms Delta Amalie 2006 viognier-grenache blanc
Neil Ellis chardonnay 2005
Springfield Wild Yeast chardonnay 2004 (al eerder gehad)
Lindhorst pinotage 2005
Scali Blanc 2006
Luddite shiraz 2005(al eerder gehad)
Mischa shiraz 2003
Newton Johnson L’illa 2007 (al eerder gehad)

dinsdag 05/05
ontbijt
Simonsig Kaapse Vonkel brut 2007 (al eerder gehad)

maandag, mei 04, 2009

Wijn van de Week


Kijk eens op de site van Perswijn.

Nou moet ik eerlijk zeggen: ik hou de site van Perswijn bij. Zorg voor nieuwe berichtjes, bewerk de beelden en al dat soort digitale werkjes. Deze keer mocht ik een wijn van de week uitkiezen uit de wijnen die in de nieuwe editie van het blad in de rubriek 'Geselecteerd' staan. Tja, wat zal ik doen? Toch maar even afgestemd met Sjoerd, het 'geweten' van de site, want ik wil er natuurlijk geen problemen mee krijgen!

Ook geschreven door Sabina, want Udo is in Zuid-Afrika.

zondag, mei 03, 2009

Geweldige wijn op pagina 12

Ger schreef het gisteravond al: op pagina 12 van Perswijn staat een lovende beschrijving van de Cabernet Sauvignon van Cape Rock. In de rubriek 'Geselecteerd' is te lezen:

Het gebied van de Olifantsrivier is een van de nieuwere wijnregio's van Zuid-Afrika. Het is een enorm gebied, dat ten noorden van Swartland ligt. Het beslaat de gehele kuststreek en loopt een flink stuk landinwaarts, in de richtng van de grens met Namibië. Niet direct een gebied voor wijn, zou je denken, vanwege de warmte. Maar Cape Rock - opgericht in 2001 - laat zien dat er mogelijkheden zijn voor rood. In eerste instantie werd gemikt op een soort Rhônewijnen van syrah en mourvèdre, maar de cabernet sauvignon blijkt het hier ook verrassend goed te doen. De wijn is opmerkelijk elegant en open van karakter, en met zijn rijping op een combinatie van Frans en Amerikaans eiken lekker exotisch in zijn vanille, zonder dat het overdreven is. Een bijzonder glas Cabernet, veel wijn voor je geld, in de geur heerlijk breed en zwoel, in de smaak niet te zwaar, gelikt; romig, sappig, mooie tannines, geweldige wijn.
Het eindoordeel: vijf sterren.

Wijnmaker Gavin Brand ontcijferde het Nederlands van het ingescande artikel dat ik hem mailde en reageert met veel gevoel voor understatement: "It is a very nice little writeup from what I could understand."

Wijn proeven?
Dat kan op zondag 18 mei in het Mövenpick in Amsterdam (tijdens Ontdek de Nieuwe Wereld).
Wijn bestellen?
Snel, snel, snel naar onze site.

Ook geschreven door Sabina, want Udo zit in Zuid-Afrika.

zaterdag, mei 02, 2009

Twee keer vijf sterren

Chardonnay van Groot Parys en Cabernet Sauvignon van Cape Rock zijn genomineerd voor de prijs 'Beste Chardonnay onder € 10,-' en 'Beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50', dat was vorige week al bekend. Dit weekend valt een verse Perswijn op de mat, met daarin proefnotities en de beoordeling van de wijnen.

Groot Parys staat direct op pagina 10, onder het kopje 'Geselecteerd'. Met de tekst:
Soms krijg je heel bijzondere wijnen op tafel, waar je even over moet nadenken, zoals deze Tweede Droom. Het tegendeel van een industrieel gemaakte Chardonnay, is dit puur handwerk. De wijn gist op de eigen gisten van de schillen, vat voor vat, en de wijnmakers wachten rustig af wat het resultaat is. En dat kan van vat tot vat en van jaar tot jaar nogal eens verschillen. In 2008 stopte de gisting vroeger dan verwacht, zodat er aardig wat restsuiker overbleef. Consequentie is dat het alcoholgehalte lager uitviel: 13,4 % tegen ruim 15 % in 2007. En de balans is verrassend goed, ondanks het restzoet. Zorgt de natuur dan toch zelf voor het juiste evenwicht? Het suikerrijke karakter va de druiven in het warme Paarl wordt in elk geval op een natuurlijke wijze omgezet in een wijn die niet te zwaar en te log overkomt. De geur is heerlijk breed en getoast, de smaak is breed en sappig, met - uiteraard - een hint van zoet, vanille, intensiteit, mineralen en zuren.
Het eindoordeel: vijf sterren.

Voor Cape Rock moet ik helemaal naar pagina 69 bladeren, maar daar staat hij dan ook: als beste Cabernet Sauvignon van Zuid-Afrika. Met vijf sterren (hoger kan niet!) scoort hij hoger dan bijvoorbeeld de wijn van prestigehuis Tokara. De beschrijving:
Breed en zwoel, in de smaak niet te zwaar, gelikt, vanille, romig, sappig, mooie tannines, geweldige wijn.

Hele slimme lezers van dit weblog bestellen als de donder een doosje of twee van deze topwijnen, want het zou zomaar kunnen dat ze een prijs winnen volgende week, tijdens het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld. En dan razen we waarschijnlijk snel door de voorraad heen...

Geschreven door Sabina, want Udo zit in Zuid-Afrika.