vrijdag, februari 08, 2008

Suikers

Bericht van Groot Parys:

Slechts een zeer klein gedeelte van onze wijngaard van 65 hectare gebruiken we tot nu toe voor onze eigen wijn, 95 % van onze druiven gaat namelijk naar Boland Kelder. Een bedrijf wat onder andere levert aan Gall & Gall in Nederland. Als wijn boer die levert aan Boland Kelder wordt je met name afgerekent op de hoogte van je suikers in je druiven. Als je goed zit krijg je betaald, als je fout zit bijna niets.

Dat laatste is 'vrij pijnlijk' want dat betekent dat al de kosten die je hebt gemaakt over een heel jaar ook voor de kat z’n ... zijn geweest. Vandaar dat suikers deze weken een dominante rol spelen in ons leventje spelen! Aan het begin van elke pars (oogst) is het met name zoeken naar waar te beginnen en na een dag of twee nog veel belangrijker hoe snel kunen we de de druiven eraf krijgen.

Je neemt dus monsters van de druiven in de verschilende blokken van je wijngaard, brengt deze naar de wijnkelder en dan krijg je op het eind van de middag de resultaten terug. Je weet dat enerzijds suikers heel snel kunnen klimmen naar een niveau waar je bijna niets meer betaald krijgt. Anderzijds weet je dat als je heel veel mensen hebt rondlopen je niet snel kunt stoppen als het wat betreft suikers niet goed zit. Ook slecht voor de motivatie als je de mensen na een uur of twee weer naar huis moet sturen.

Gisteren hebben we echter de knoop doorgehakt om groot te gaan parsen, vandaag dus met een mannetje of 60. Dat was wel nodig, want het bleek dat we toch ineens best hoog in de suikers zaten. Parsen dus en een beetje snel ook!

Flink gezweet vandaag, gelukkig alles (net) binnen de suikers eraf, maar morgen nog een dag in een aangrenzend blok. Hopen dat het goed komt...

Geen opmerkingen: