zaterdag, september 22, 2007

Het kan anders


Vanochtend in het Volkskrant Magazine: Lammershoek Pinotage Barrique 2005 in de rubriek 'fles van de week' van Onno Kleyn.
Het volledige artikel:

Waarom Omdat er veel te veel slechte pinotage wordt gedronken. Van de weeromstuit denken heel wat wijnliefhebbers dat pinotage, of erger, Zuid-Afrikaanse wijn per definitie slecht is. De helft van het snel gegroeide marktaandeel van Zuid-Afrika komt voor rekening van Kaapse Pracht, treurige wijn die voor bijna niks bij de Aldi wordt verkocht. De rode cinsault-pinotage heeft de kenmerkende rubbergeur die alle matige pinotages vertonen - die van gekookte autobanden - en die niet verward moet worden met fatsoenlijk zwart fruit als bramen.
Kenmerken De LammershoekPinotage Barrique 2005 bewijst dat het anders kan, ook al is het een wijn die in het volle, donkere blijft met geur en smaak (15 procent alcohol!). Pruimen, chocolade, dat zijn zo de aromatische gedachten die mij invielen. Terecht roept men op hem iets fris te schenken, zeg na een half uurtje koelkast, omdat hij anders te donkerbruin en log overkomt. Die temperatuur laat je dan wel de duidelijk aanwezige tannines goed proeven, dat looizuur dat aan de binnenkant van je mond trekt,maar dat heb je nu eenmaal bij de betere rode wijnen. Lammershoek ligt ergens bij Swartland, noordelijk van Kaapstad. De wijngaard is in handen van Paul en Anna Kretzel, die vrijwel geheel biologisch werken, maar dat niet op de etiketten vermelden.
Drinken bij Rood vlees, het liefst in saus of marinade; pittigheid geen bezwaar. En dat betekent dus ook struisvogel, eend, Zuid-Afrikaanse sosaties of de echte saté kambing met sojasaus en rode uien. Vooral niks flauws of subtiels.

Geen opmerkingen: