woensdag, augustus 16, 2006

Tikken

Gisteren heb ik de eerste beschrijving gemaakt van een winery en twee wijnen. Best wel een puzzeltje om dat op een heldere manier te doen en de juiste info te vinden. Dit is het geworden over de Culraithin syrah 2002 Paarl:
Sinds de oogst van 2002 heeft wijnmaker Clive Kerr zijn shiraz omgedoopt tot syrah. Waarom is niet helemaal duidelijk, deze wijn heeft veel meer van een rijke, zwoele shiraz dan een klassieke, kruidige syrah.
Op het beste deel van de wijngaard staan de shiraz druiven op een verweerde granieten ondergrond. Door de hoogte (200 meter) is het iets koeler dan beneden waar de winery staat. De pluk vond plaats op 25 februari 2002, de druiven waren superrijp en dat geeft een hoog suikergehalte. Na gisting bleek er maar liefst 15,8% alcohol te zijn gevormd, gelukkig kan de structuur van de wijn dit aan. Die gisting is traditioneel in open gistkuipen en de hoed (de schillen en pitten) is 6 keer per dag door de wijn geroerd. Rijping van iets meer dan één jaar vond plaats in Franse eikenhouten vaten, hiervan was 25% nieuw.

En over de smaak van de wijn:
Kleur: zeer donkerrood
Geur: heel open, komt het glas uit gestoven, zwart fruit, pruimen, laurier en specerijen
Smaak: dik, stevig, krachtig, flinke tannine’s, peperig, drop, zwart- en rood fruit, eucalyptus, echt shiraz
Houdbaar: begint op dronk te komen, zal zich verbeteren tot en met 2008 en blijft dan nog zeker 5 jaar lekker.
Lekker bij: rood vlees, wild, eend, stoofpotten, oude kaas. Zorg ervoor dat de vleesgerechten kruidig zijn en er mag best een saus bij met een uitgesproken smaak.

1 opmerking:

Anoniem zei

doe mij deze maar!!

wij hebben 3 weken "geluierd" in Spanje, maar jij hebt bepaald niet stil gezeten!!!! Als ik zo lees wat je allemaal gedaan hebt, dat is niet mis
Ik vind ook die 3-hoek om onze woonplaats heen voor de introductieproeverijen wel goed getrokken.

Ga zo door Udo en succes!!