vrijdag, januari 25, 2008

Het Experiment, introductie

We willen weten of wijn tegen zonlicht, vrieskou en verwaarlozing kan. En heus niet alleen omdat ons wijnrek uit esthetische overwegingen niet de allerbeste plek in huis heeft (volgens tips op het wijnprikbord: de slaapkamer).

Laten we het wetenschappelijk aanpakken. We stellen een onderzoeksteam samen bestaande uit één officiële vinoloog (Udo), één officiële wetenschapper (Sabina) en twee proefdieren (de katten*).

Udo: “Myth Busters is het gaafste programma op televisie.”
Sabina: “America’s Next Top Model is ook leuk, maar dat kunnen we niet als voorbeeld voor ons experiment gebruiken.”


We nemen vier flessen van dezelfde wijn: chenin Blanc unwooded van Groot Parys. Fles Eén zetten we op ons balkon. Daar krijgt de wijn het zwaar te verduren: het balkon ligt uit de wind op het zuidwesten en dat betekent – hebben we proefondervindelijk afgelopen zomer vastgesteld – zinderende hitte terwijl de rest van Hoorn zacht voorjaarsweer geniet. Kun je nagaan wat er gebeurt als het echt warm wordt. Fles Twee leggen we in de bestelauto van Udo. De wijn wordt geklotst en geschud, ruim 20.000 kilometer lang. Fles Drie leggen we in het vriesvak.

Sabina: “Een fles in het vriesvak. Gaat dat niet ontploffen?”
Udo: “Nee, dat gebeurt alleen met flesjes bier die je vergeet.”
Sabina: “OK.”


Onderzoeksopzet: de flessen blijven een half jaar op hun onherbergzame plaats. Daarna zullen ze blind worden geproefd tijdens een proeverij waar ook een controlefles zal worden ingezet. Proeven we verschil? Beter of slechter?

Udo: “De fles in de vriezer is ontploft.”
Sabina: “Ik zeg niks.”


Een nieuwe fles ligt in de vriezer. Het wordt een spannend half jaar.

*) Wees niet bang: de rol van de proefdieren zal in de loop van dit experiment verwaarloosbaar klein blijken. Morele support, verder niks. Maar als we ze niet noemen, zijn ze beledigd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze toeschouwer zegt met wetenschappelijke zekerheid, dat die nieuwe fles het in de vriezer ook gaat begeven, verder mooi experiment!
Ruud

Anoniem zei

Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat is het hoogst wetenschappelijk haalbare. We zullen het proefondervindelijk bewijzen!

Robert Koopman zei

Nogmaals, als ik ergens een kleine website moet maken dan wil ik dat graag doen hoor.
Eenvoudig, een sfeerfoto van elke fles maar vooral met de uiteindelijke resultaten!
Weg met de energie-verslindende klimaatkasten...:-)
Weg meg de dure wijnkelders!
En hup met het leuke wijnrek in de woonkamer naast de open haard.
Of zet je flessen op een triltafel, smaken ze na maanden nog lekkerder ook!!!

Heerlijk, proefjes doen.