donderdag, januari 24, 2008

Bericht van Groot Parys over Straw Wine

Flesjes en kurken waren reeds op Groot Parys afgeleverd en aldus begon gisterochtend het bottelen van onze eerste straw wine. Om half acht de flessen in een sopje om ze mooi schoon te krijgen, naspoelen met warm water en in de zon laten drogen. Om 9 uur met onze oude trouwe Mercedes uit 1966 volgeladen naar Boland Kelder alwaar onze baby barrel met Straw Wine op een van onze oude chardonnay vaten gezet. Twee houders van 18 liter schoon gemaakt, met de mond aanzuigen van de wijn en jawel daar stroomde ons eerste op de farm gemaakte Straw Wine. Dopje met 1 gram sulphur erin: “Nee Eric, dat moet echt en het is al het minimum om de wijn goed te laten blijven” zei Naudé de wijnmaker van Boland en aldus ging de wijn met een klein beetje druk (perspomp) vanuit de 18 liter houders via een groffe filter naar de 375 ml flesjes. Een filter was noodzakelijk, want anders zou het toch echt een Straw Wine worden met kleine krentjes erin ;-)
Elk flesje gecheckt op inhoud, soms een beetje bijvoegen met een pipet en soms wat uithalen. Flesje doorgeven naar Mariette en daar ging de Sardijnse kurk er in, 126 flesjes en 2 uur later was het klaar. Baby barrel was leeg, flesen waren vol en alles terug in de Merc naar de farm, alwaar het waxen begon. Mariette heeft 3 uur lang elk flesje in gloeiend hete wax in een pannentje rondgedraaid en om half zes was alles klaar. We waren zo klaar met de dag, dat we nog niet geproefd hebben, maar gewoon een frisse ongehoute Chenin 2007 hebben opengeklikt. Met de hoge temperaturen hier stond ons hoofd niet naar Straw Wine, maar zaterdag aanstaande gaat de eerste open. Guido Franque, vriend, wijnschrijver, Belg, somelier, restauratier en docent komt met een groep studenten langs op Groot Parys. Een mooi moment dus om hem dan te proeven. Hij was ook de eerste man, die in 2003 onze eerste ongehoute Chenin proefde in Europa. Zo is dus alles weer mooi rond.

En dan volgende week weer parsen. Suikers zijn genomen en jawel ze zijn wederom aan het klimmen!

Geen opmerkingen: