woensdag, januari 30, 2008

Brand!

Bericht van Groot Parys in de mailbox:

We kregen vanmiddag wederom de resultaten van een aantal druivenmonsters binnen. Tijdens het lezen van de fax ging er zoiets door je hoofd heen van hè het ruikt hier. Waar ken ik die lucht van. Beetje bruine lucht. Brand zal wel in de bergen weg zijn... Even later gaat er door je hoofd, maar het kan niet in de bergen zijn, want de wind komt uit het zuidwesten vandaag. Harde wind. Onrust... dus snel naar de stoep. En jawel groot vuur aan de overkant van de farm waar de Bergrivier loopt.

Oeps het zal toch niet aan onze kant zijn. Snel In het bakkie richting de rivier, Donovan de farmmanager gebeld en daarna de brandweer. Bij de rivier aangekomen blijkt direct dat het aan onze kant is. Huizenhoge vlammen en een continue reeks van kleine ontploffingen waardoor het vuur al springend zijn weg aan het banen was. Dit alles op een meter of 10 van de wijngaard.

Een enorme hitte. Het enige wat we konden doen was met takken de wijngaard beschermen en hopen dat de wind niet zou draaien naar het zuidoosten, de overwegende wind in onze zomer en in de richting van 40 hectare van onze wijngaard!!! Onze eigen trekker met 2000 liter pomp was snel ter plaatse en Donovan was direct op weg naar onze rivierpomp om die zo snel als mogelijk aan te zetten, zodat we de wijngaard bij het vuur nat konden maken. Brandweer was gelukkig ook snel ter plaatse. De wind bleef in de goede hoek en het vuur denderde over een afstand van een kleine kilometer op 10 meter afstand van onze wijngaard. Na een uur of twee was de brand meester.

Donovan belde zojuist weer dat er vlammen waren gesignaleerd, dus nog even nablussen vanavond en dan houden we voor de zekerheid ook maar alle spuiten aan in het betreffende stuk wijngaard. Je weet maar nooit wat er vannacht gebeurt. Dat wordt een onrustige nacht, maar alles beter als dat je oogst verbrand een dag of twee voordat de oogst start!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oei,Oei, dat is met recht kantje boord geweest zeg! Gelukkig geen schade.
Ruud

Robert Koopman zei

Vreemd, kleine explosies?

Gelukkig is het goed afgelopen.