vrijdag, juli 02, 2010
Verhaal over Niels
En weer staat er een mooi verhaal over Luddite op de website By The Grape. Leuke publiciteit!
donderdag, juli 01, 2010
Bestelauto
Vandaag was al de eerste keer dat ik de grotere bestelauto goed kon gebruiken. Voor vijf klanten had ik 54 dozen wijn aan boord en dat ging met gemak.
Nu is de auto weer leeg, een lekkere dag dus. Een wat mindere constatering is het verbruik, ik kan 886 kilometer rijden op één tank, dat is wel goed. Maar er moest wel 68.52 liter diesel in, een verbruik van ongeveer 1 op 13 en dat is minder.
Nu is de auto weer leeg, een lekkere dag dus. Een wat mindere constatering is het verbruik, ik kan 886 kilometer rijden op één tank, dat is wel goed. Maar er moest wel 68.52 liter diesel in, een verbruik van ongeveer 1 op 13 en dat is minder.
dinsdag, juni 29, 2010
Lamlendig
Na een lichte vorm van lamlendigheid afgelopen weekend begint de energie weer terug te komen. Ik denk dat een combinatie van warmte en de restanten van een flinke verkoudheid ervoor zorgden dat ik niet veel zin had te werken. Ik had moeten bezorgen maar ik ben met Sabina naar een parkje gegaan voor een picknick. Ik had naar Taste of Amsterdam moeten gaan, maar deed het niet.
Vandaag staat op het programma: verhuisbriefjes schrijven, aanmaningen versturen, facturen maken, kast leegruimen, wijn bezorgen en wijnproeven bij Perswijn.
Vandaag staat op het programma: verhuisbriefjes schrijven, aanmaningen versturen, facturen maken, kast leegruimen, wijn bezorgen en wijnproeven bij Perswijn.
zondag, juni 27, 2010
Mullineux white
Gelezen op Jancis Robinson's website:
Mullineux, White 2008 Swartland
Super-talented new operation in South Africa makes the most of old bushvines in a recently revived region. Very complex blend for the money. Should age well too.
Mullineux, White 2008 Swartland
Super-talented new operation in South Africa makes the most of old bushvines in a recently revived region. Very complex blend for the money. Should age well too.
vrijdag, juni 25, 2010
Een normale werkdag
Vandaag zal een rustige werkdag worden en de komende week zal het niet veel anders zijn. In het licht van de aanstaande verhuizing heb ik geen activiteiten gepland en zijn er geen proeverijen. Maandag zal ik nog een nieuwsbrief versturen en dat is het dan.
Wat ga ik dan wel doen? Nu eerst de auto wegbrengen om uit te lijnen, hij trekt wat naar rechts. Op de fiets terug en dan achter de PC. Een verhaal over rosé schrijven wat in een rosé mixdoos gaat (25x6 van verkocht), orders invoeren in de administratie en speuren naar een opslag. Vanmiddag voetbal kijken (Porugal - Brazilië klinkt goed!) en vanavond hebben we een afspraak met de verkopers van ons nieuwe huis. Kennismaken en wat opmeten.
Wat ga ik dan wel doen? Nu eerst de auto wegbrengen om uit te lijnen, hij trekt wat naar rechts. Op de fiets terug en dan achter de PC. Een verhaal over rosé schrijven wat in een rosé mixdoos gaat (25x6 van verkocht), orders invoeren in de administratie en speuren naar een opslag. Vanmiddag voetbal kijken (Porugal - Brazilië klinkt goed!) en vanavond hebben we een afspraak met de verkopers van ons nieuwe huis. Kennismaken en wat opmeten.
donderdag, juni 24, 2010
Groot Parys diner
Het diner en de voorafgaande proeverij bij De Goede Gooier met Groot Parys wijnen was succesvol. Goede opkomst en lekkere sfeer. Leuk om de nieuwe wijnen uit 2009 te kunnen proeven. Na ernstige vertraging komen die naar verwachting over drie weken aan.
Een plaatje van het diner, ik zit in het geruite hemd achterin.
Een plaatje van het diner, ik zit in het geruite hemd achterin.

dinsdag, juni 22, 2010
Lekkere lunch
Uitverkoop
Over een goede twee weken gaan we verhuizen, van Hoorn naar Koog aan de Zaan. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe opslagruimte in de Zaanstreek. Valt nog niet mee om iets geschikts te vinden en wat ook nog betaalbaar is.
Vooruitlopend heb ik wel alvast een magazijnuitverkoop gepland, dat zal zijn op zondag 11 juli van 13.00 tot 17.00.
Vooruitlopend heb ik wel alvast een magazijnuitverkoop gepland, dat zal zijn op zondag 11 juli van 13.00 tot 17.00.
zondag, juni 20, 2010
Anabelle
zaterdag, juni 19, 2010
De nieuwe auto
vrijdag, juni 18, 2010
Chris en Andrea Mullineux
Fijn berichtje over de wijnen van Chris en Andrea Mullineux:
http://www.wine-pages.com/organise/mullineux.htm
Update:
Ik zie nu dat er nog meer wijnen van mij beschreven zijn:
http://www.wine-pages.com/organise/netwon-johnson.htm
http://www.wine-pages.com/organise/luddite-wines.htm
http://www.wine-pages.com/organise/swartland-wines.htm
http://www.wine-pages.com/organise/mullineux.htm
Update:
Ik zie nu dat er nog meer wijnen van mij beschreven zijn:
http://www.wine-pages.com/organise/netwon-johnson.htm
http://www.wine-pages.com/organise/luddite-wines.htm
http://www.wine-pages.com/organise/swartland-wines.htm
donderdag, juni 17, 2010
zondag, juni 13, 2010
Rhône
Ik ben klaar voor mijn trip naar de Rhône, alleen nog even 1.000 kilometer overbruggen met de auto. Maar dan staan er vier dagen lang leuke bezoekjes en etentjes op het programma. Tijd voor verslag zal er niet zijn, de hele dag is volgepland met proeverijen. Woensdagnacht ben ik weer terug.
zaterdag, juni 12, 2010
Quiz
Doe mee met de Zuid-Afrika quiz op Perswijn! Wees niet ongerust, ik en mijn vader doen niet mee.
woensdag, juni 09, 2010
dinsdag, juni 08, 2010
Andere auto
Geef toe, de oude auto was echt aan vervanging toe. En de diefstal was het laatste zetje wat ik nodig had dus ik heb vandaag een andere auto gekocht:

Vanaf donderdag 17 juni mag ik erin rijden, eerst nog wat opknappen en een grote beurt. Belettering doe ik na de verhuizing begin juli. Blij dat dit eindelijk geregeld is!

Vanaf donderdag 17 juni mag ik erin rijden, eerst nog wat opknappen en een grote beurt. Belettering doe ik na de verhuizing begin juli. Blij dat dit eindelijk geregeld is!
maandag, juni 07, 2010
Diefstal
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Na mijn juichende bericht over de omzet nu een minder vrolijk bericht. Mijn bestelauto is leeggejat! Er zaten nogal wat dozen wijn in die ik had opgehaald en helaas had ik geen tijd ze in de opslag te zetten, dat zou ik vandaag doen. Volgens mij zijn er nu 140 flessen verdwenen. De vuile glazen van de laatste proeverij staan er nog wel in. Erg balen want de meeste flessen waren de speciale flessen met WK schroefdop van Groot Parys, en daar zijn er niet veel van beschikbaar. Heel vervelend en ik baal als een stekker!
zaterdag, juni 05, 2010
Flickr
Na een beetje puzzelen is het me gelukt foto's op Flickr te plaatsen. Deze zijn bedoeld voor de Plaaswerkerswyn site.
vrijdag, juni 04, 2010
+ 97%
Na een lange dag achter de computer (zonde van het mooie weer!) ben ik weer bij met de admin. Periode 4 en 5 moesten nog ingevoerd worden. Periode 4 is nipt beter dan 2009 ( € 360,- euro meer) maar dan periode 5! Mei is traditioneel 'slecht' omdat ik vorige jaren lang weg was op wijnreis. Dit jaar niet, dus dat bood extra kansen. Maar op geen moment heb ik het idee gehad dat de omzet... 97%!!! hoger is geweest dan vorig jaar. Cumulatief over 2010 is het nu 26% hoger :-)
Dat maakt het wel dat ik hypotheek-aanvraag die komende week de deur uit moet met vertrouwen tegemoet zie.
Dat maakt het wel dat ik hypotheek-aanvraag die komende week de deur uit moet met vertrouwen tegemoet zie.
1500
Op deze vroege morgen zit ik de statistieken voor mijn website te bekijken. Elke maand heb ik zo'n 1500 bezoeken op de site, best wel veel. Dan weet je dat je het niet voor niets doet. Een site bijhouden is veel werk maar absoluut noodzakelijk!
Ik heb geen teller op de weblog, dus geen idee hoeveel mensen dit lezen. Dat er weinig reacties komen zegt niets heb ik wel geleerd.
Ik heb geen teller op de weblog, dus geen idee hoeveel mensen dit lezen. Dat er weinig reacties komen zegt niets heb ik wel geleerd.
donderdag, juni 03, 2010
De wedstrijd
Komende zondag staat er een wedstrijd op het programma: de Grand Prix Saint Hubert. Blind proeven van tien rode wijnen in een team. Dinsdag hebben we de laatste oefensessie gedaan en dat ging redelijk. Ik merk dat 's avonds proeven als je moe bent toch een stuk lastiger is dan gedurende de dag als je fit bent.
De dagen ervoor waren redelijk druk bezet met een bubbelfeestje op zaterdag, een wijnbeurs op zondag en bijkletsen (begeleid door mooie wijnen...)met Frank Jacobs op maandag.
De dagen ervoor waren redelijk druk bezet met een bubbelfeestje op zaterdag, een wijnbeurs op zondag en bijkletsen (begeleid door mooie wijnen...)met Frank Jacobs op maandag.
dinsdag, juni 01, 2010
Favorieten bij Hubrecht Duijker
Van de website van Hubrecht Duijker geplukt:
Er heeft een nieuwe sessie plaatsgevonden van de Wijnclub Abcoude. Voor een uitverkocht huis – zo’n zestig deelnemers, meer ruimte was er niet – heb ik een proeverij gegeven van kwaliteitswijnen uit Zuid-Afrika. Het land niet alleen van de WK voetbal, maar ook het land waar Nederlanders de wijndruif hebben geïntroduceerd, halverwege de 17e eeuw. En waar Simon van der Stel het eerste commerciële wijndomein creëerde, Constantia. Een domein dat op den duur de ooit wereldberoemde, zoete Vin de Constance voortbracht. In Abcoude, locatie café-restaurant De Eendracht, werden acht wijnen geschonken. Uit reacties bleken de volgende favoriet te zijn:
. de verrukkelijke Simonsig Kaapse Vonkel 2008 die €13,95 kost bij www.winematters.nl;
. de knisperend frisse, Nieuw-Zeelands gestijlde Elgin Vintners 2009 Sauvignon Blanc à €8,95 bij dezelfde importeur;
Maar ook bijvoorbeeld de Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2009 van €8,45.
Er heeft een nieuwe sessie plaatsgevonden van de Wijnclub Abcoude. Voor een uitverkocht huis – zo’n zestig deelnemers, meer ruimte was er niet – heb ik een proeverij gegeven van kwaliteitswijnen uit Zuid-Afrika. Het land niet alleen van de WK voetbal, maar ook het land waar Nederlanders de wijndruif hebben geïntroduceerd, halverwege de 17e eeuw. En waar Simon van der Stel het eerste commerciële wijndomein creëerde, Constantia. Een domein dat op den duur de ooit wereldberoemde, zoete Vin de Constance voortbracht. In Abcoude, locatie café-restaurant De Eendracht, werden acht wijnen geschonken. Uit reacties bleken de volgende favoriet te zijn:
. de verrukkelijke Simonsig Kaapse Vonkel 2008 die €13,95 kost bij www.winematters.nl;
. de knisperend frisse, Nieuw-Zeelands gestijlde Elgin Vintners 2009 Sauvignon Blanc à €8,95 bij dezelfde importeur;
Maar ook bijvoorbeeld de Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2009 van €8,45.
maandag, mei 31, 2010
Wijnheld Eric op BTG
Wijnheld: Eric Verhaak, Groot Parys from Derrick Neleman on Vimeo.
Deze video komt heel binnenkort op By The Grape.
vrijdag, mei 28, 2010
Publiciteit
Gelezen in De Telegraaf:
Felicité Pinot Noir 2009,
Eilandia
Deze frisse pinot komt grotendeels uit Eilandia, iets meer in het binnenland van de Kaap. Toch is het hier koel genoeg voor deze fragiele druif. Een heerlijk zachte en soepele pinot met kruiden en een licht pepertje, kersen en aardbeien met kleine hint van zoet. Op zijn lekkerst na een uurtje koelkast.
8,95 euro, WineMatters
En op een internetsite over Mullineux:
The 2009 strawwine is 8%, over 11.5 acidity and roughly 460 g of residual sugar. It is one of the hedonistic and beautiful sweet wines I have ever tasted.
The colour is stunning being deep auburn. The nose is spellbinding with apricot, dripping with barley sugar, quince and a touch of lanolin. Wonderful balance on the unctuous palate but suffused with a degree of tension that so few sweet wines can pull off. Succulent apricot, caramel-coated apples, honey and tangerine on the mellifluous finish. Pure and vibrant. This is a nectar, an essensia. A lot of love went into the wine.
Felicité Pinot Noir 2009,
Eilandia
Deze frisse pinot komt grotendeels uit Eilandia, iets meer in het binnenland van de Kaap. Toch is het hier koel genoeg voor deze fragiele druif. Een heerlijk zachte en soepele pinot met kruiden en een licht pepertje, kersen en aardbeien met kleine hint van zoet. Op zijn lekkerst na een uurtje koelkast.
8,95 euro, WineMatters
En op een internetsite over Mullineux:
The 2009 strawwine is 8%, over 11.5 acidity and roughly 460 g of residual sugar. It is one of the hedonistic and beautiful sweet wines I have ever tasted.
The colour is stunning being deep auburn. The nose is spellbinding with apricot, dripping with barley sugar, quince and a touch of lanolin. Wonderful balance on the unctuous palate but suffused with a degree of tension that so few sweet wines can pull off. Succulent apricot, caramel-coated apples, honey and tangerine on the mellifluous finish. Pure and vibrant. This is a nectar, an essensia. A lot of love went into the wine.
donderdag, mei 27, 2010
07:39
De telefoon gaat, de chauffeur van Bakker Logistiek. Hij is er over 20 minuten met vier pallets wijn. Dus nu ga ik razendsnel naar de opslag om ruimte te maken!
dinsdag, mei 25, 2010
Kaartjes ONW
Wie wil er as zondag naar de beurs Ontdek de Nieuwe wereld? Ik sta er met een standje en ik heb genoeg vrijkaartjes over. Stuur mij een bericht en we regelen het!
Niels Verburg
De vier dagen met Niels Verburg zijn omgevlogen, met allemaal goede ervaringen. Overal lekker druk en goede reacties van mijn klanten zoals deze:
"Allereerst onze complimenten met het voortreffelijk georganiseerde wijnmakersdiner in de Engelenburg gisterenavond.
Heel geslaagd, de groep niet te groot/niet te klein, voortreffelijk gegeten en gedronken."
Dat daar gelijk een bestelling bij zat is natuurlijk ook meegenomen!
"Allereerst onze complimenten met het voortreffelijk georganiseerde wijnmakersdiner in de Engelenburg gisterenavond.
Heel geslaagd, de groep niet te groot/niet te klein, voortreffelijk gegeten en gedronken."
Dat daar gelijk een bestelling bij zat is natuurlijk ook meegenomen!
vrijdag, mei 21, 2010
Heerhugowaard
donderdag, mei 20, 2010
woensdag, mei 19, 2010
Gratis wijnproeverij
Komende vrijdag heb ik een proeverij in De Melkweg. Vrij kort geleden georganiseerd en nu maar hopen dat er genoeg mensen op af komen. Dus plaats ik berichtjes op het prikbord, op Facebook, op Linkedin en nu hier.
Had je het nog niet gelezen?
In de Galerie van De Melkweg in Amsterdam houdt WineMatters een bijzondere inloop-wijnproeverij op vrijdagavond 21 mei van 18.30 tot 21.00. Niels Verburg presenteert er zijn Luddite shiraz, wij staan er met de wijnen van Newton Johnson en Elgin Vintners. In de Melkweg Galerie is er een foto-tentoonstelling van Cloete Breytenbach over de wijk District Six in Kaapstad.
De toegang is geheel gratis.
Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@winematters.nl of te bellen met 06-18334966.
Had je het nog niet gelezen?
In de Galerie van De Melkweg in Amsterdam houdt WineMatters een bijzondere inloop-wijnproeverij op vrijdagavond 21 mei van 18.30 tot 21.00. Niels Verburg presenteert er zijn Luddite shiraz, wij staan er met de wijnen van Newton Johnson en Elgin Vintners. In de Melkweg Galerie is er een foto-tentoonstelling van Cloete Breytenbach over de wijk District Six in Kaapstad.
De toegang is geheel gratis.
Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@winematters.nl of te bellen met 06-18334966.
zaterdag, mei 15, 2010
vrijdag, mei 14, 2010
Underground boerenmarkt
Geen idee of er ook wijn staat, maar wel mijn lieve vriendin met 20 potjes lemon curd. Komt dat kijken en proeven en kopen!
Wanneer: zondag 16 mei van 12.00 tot 17.00 uur
Waar: Downtown 75, Rokin (pijlen brengen je naar de juiste plek)
Meer info: http://koken.blogo.nl/2010/05/05/underground-boerenmarkt
(of google even op underground boerenmarkt)
Wanneer: zondag 16 mei van 12.00 tot 17.00 uur
Waar: Downtown 75, Rokin (pijlen brengen je naar de juiste plek)
Meer info: http://koken.blogo.nl/2010/05/05/underground-boerenmarkt
(of google even op underground boerenmarkt)

donderdag, mei 13, 2010
Plaaswerkersrosé

De website is nog niet klaar maar er kan wel gereserveerd worden, het gaat per doos van zes flessen voor € 45,- en maximaal twee dozen per klant. Ik verwacht dat de wijn binnen twee weken uitverkocht is, dus mail mij gelijk als je wat wilt hebben.
woensdag, mei 12, 2010
Opslag gevuld
Voor de Zuid-Afrika reis vlogen de dozen de deur uit en waren er iets van 15 wijnen uitverkocht. Dat moest allemaal aangevuld worden en zo kon het gebeuren dat er vanmorgen een vrachtwagen met 10 (ja echt t i e n) pallets voor de deur stond. Iedereen die wel eens bij mij in de opslag geweest is snapt dat dat niet past. Dus vier pallets afgestapeld en de rest naar binnen gepropt. Het past!
Maar dat was nog niet alles, er is nog meer onderweg. Ik schat dat op nog 4 pallets. Snel weer wat verkopen dus...
Maar dat was nog niet alles, er is nog meer onderweg. Ik schat dat op nog 4 pallets. Snel weer wat verkopen dus...
dinsdag, mei 11, 2010
Persbericht
Yvonne Pater brengt Zuid-Afrikaans kookboek uit.
Op 22 mei presenteert Yvonne Pater haar Zuid-Afrikaanse kookboek ‘Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika’. Deze feestelijke gelegenheid vindt plaats in Café CharlieS in Hoorn. Yvonne zal het eerste exemplaar van haar kookboek overhandigen aan Niels Verburg. Niels Verburg is wijnmaker in Zuid-Afrika, met een Nederlandse achtergrond en op uitnodiging van WineMatters in Nederland. Wat: boekpresentatie ‘Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika’ Waar: café CharlieS www.charlies.nl Adres: Dubbele Buurt 4, 1621 JV Hoorn Wanneer: Zaterdag 22 mei vanaf 21:30 uur
Het kookboek neemt je mee op reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika. Van Zulu maispap in het oosten naar potbrood van de Nama op de grens met Namibië.
In 2002 pakte Yvonne Pater haar koffers en vertrok naar Zuid-Afrika om daar anderhalf jaar als SCORE vrijwilliger met de lokale bevolking te werken. Het land en zijn bewoners hebben haar gegrepen en nog steeds keert ze regelmatig terug naar het prachtige Zuid-Afrika.
Yvonne heeft tijdens haar verblijf in Zuid-Afrika veel bijzondere mensen ontmoet. Ms. Shongwe in Driefontein, Anna Maswanganyi in Olifantshoek, Mina in Lekkersing, haar Pakistaanse buurman in Nelspruit. Allemaal nodigden zij haar uit en gaven haar een nieuwe culinaire ervaring. Zij deelden hun manier van koken en hun speciale gerechten met Yvonne. Dat is een grote eer en daar is zij hen dankbaar voor.
Haar passie voor koken en voor Zuid-Afrika komt samen in dit boek. Inmiddels heeft ze haar eigen onderneming BOOK-A-COOK opgezet en organiseert ze onder andere Zuid-Afrikaanse kookworkshops (http://www.book-a-cook.nl).
De gerechten die Yvonne tijdens haar verblijf en haar reizen door Zuid-Afrika heeft verzameld, wil ze graag met je delen. Zodat ook jij kan genieten van de rijke smaken die het mooie en veelzijdige Zuid-Afrika te bieden heeft.
Door de aanschaf van dit kookboek steun je Ms. Shongwe en haar gezin, de gastfamilie waar Yvonne verbleef tijdens haar vrijwilligerswerk in het dorp Driefontein.
Titel: 'Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika', 64 blz.
Uitgever:. TO4press i.s.m. BOOK-A-COOK
Auteur: Yvonne Pater
Prijs: € 14,50
ISBN: 978-90-815527-1-4
Bestellen: http://www.book-a-cook.nl
Voor meer informatie:
Yvonne Pater
tel. nummer: 06 278 817 18
e-mail: info@book-a-cook.nl
website: http://www.book-a-cook.nl
Op 22 mei presenteert Yvonne Pater haar Zuid-Afrikaanse kookboek ‘Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika’. Deze feestelijke gelegenheid vindt plaats in Café CharlieS in Hoorn. Yvonne zal het eerste exemplaar van haar kookboek overhandigen aan Niels Verburg. Niels Verburg is wijnmaker in Zuid-Afrika, met een Nederlandse achtergrond en op uitnodiging van WineMatters in Nederland. Wat: boekpresentatie ‘Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika’ Waar: café CharlieS www.charlies.nl Adres: Dubbele Buurt 4, 1621 JV Hoorn Wanneer: Zaterdag 22 mei vanaf 21:30 uur
Het kookboek neemt je mee op reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika. Van Zulu maispap in het oosten naar potbrood van de Nama op de grens met Namibië.
In 2002 pakte Yvonne Pater haar koffers en vertrok naar Zuid-Afrika om daar anderhalf jaar als SCORE vrijwilliger met de lokale bevolking te werken. Het land en zijn bewoners hebben haar gegrepen en nog steeds keert ze regelmatig terug naar het prachtige Zuid-Afrika.
Yvonne heeft tijdens haar verblijf in Zuid-Afrika veel bijzondere mensen ontmoet. Ms. Shongwe in Driefontein, Anna Maswanganyi in Olifantshoek, Mina in Lekkersing, haar Pakistaanse buurman in Nelspruit. Allemaal nodigden zij haar uit en gaven haar een nieuwe culinaire ervaring. Zij deelden hun manier van koken en hun speciale gerechten met Yvonne. Dat is een grote eer en daar is zij hen dankbaar voor.
Haar passie voor koken en voor Zuid-Afrika komt samen in dit boek. Inmiddels heeft ze haar eigen onderneming BOOK-A-COOK opgezet en organiseert ze onder andere Zuid-Afrikaanse kookworkshops (http://www.book-a-cook.nl).
De gerechten die Yvonne tijdens haar verblijf en haar reizen door Zuid-Afrika heeft verzameld, wil ze graag met je delen. Zodat ook jij kan genieten van de rijke smaken die het mooie en veelzijdige Zuid-Afrika te bieden heeft.
Door de aanschaf van dit kookboek steun je Ms. Shongwe en haar gezin, de gastfamilie waar Yvonne verbleef tijdens haar vrijwilligerswerk in het dorp Driefontein.
Titel: 'Een reis door de lokale keuken van Zuid-Afrika', 64 blz.
Uitgever:. TO4press i.s.m. BOOK-A-COOK
Auteur: Yvonne Pater
Prijs: € 14,50
ISBN: 978-90-815527-1-4
Bestellen: http://www.book-a-cook.nl
Voor meer informatie:
Yvonne Pater
tel. nummer: 06 278 817 18
e-mail: info@book-a-cook.nl
website: http://www.book-a-cook.nl
zondag, mei 09, 2010
234
Ben weer terug na een schitterende maar intensieve reis door het mooie Zuid-Afrika. Er was geen tijd voor postings en updates want was was deze groep lekker bezig! Van vroeg in de morgen (Vonkelwyn) tot diep in de nacht lekker eten en drinken. De teller is na 11 dagen blijven staan op 234 verschillende Zuid-Afrikaans wijnen. Voor een deel geproefd en voor een groot deel gedronken. Daarmee is er meer geproefd dan de vorige groep die op 232 is blijven steken!
dinsdag, mei 04, 2010
Shiraz
Uitspraak van Niels Verburg tijdens een diner in Stellenbosch:
You drink Shiraz,
You piss Pinot Noir
Cheers to that!
You drink Shiraz,
You piss Pinot Noir
Cheers to that!
woensdag, april 28, 2010
Alles mee?
Je gaat naar Zuid-Afrika en neemt mee:
wijn
drop
saté-saus
kaas
pannelappen
oh ja, ook nog kleren en een foto-camera.
Ik ben er klaar voor en stap iets na zeven uur op de trein.
wijn
drop
saté-saus
kaas
pannelappen
oh ja, ook nog kleren en een foto-camera.
Ik ben er klaar voor en stap iets na zeven uur op de trein.
dinsdag, april 27, 2010
Vonkelwyn!
We hebben zojuist een huis gekocht! We zijn tevreden met de prijs en de verkopers kennelijk ook. Begin juli verhuizen, dat is wel heel snel. Maar vanavond eerst een flesje Cuvée Royale soldaat maken: hieperdepiep!
Check in
Laatste dag! Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik een 'to do' lijstje gemaakt en daar staan 19 dingen op. Te beginnen met het om 08.00 in ontvangst nemen van een zending wijn, 1200 flessen van Newton Johnson. En inchecken, dat ga ik nu proberen.
Zag gisteren dat de weersverwachtingen zeer goed zijn voor Kaapstad:
Thursday: Cloud on the mountains 14°c / 24°c
Friday: Partly cloudy 13°c / 25°c
Wel met het bekende straffe windje. Wellicht moeten we dan vrijdag de Tafelberg op ipv donderdag?
In het weekend gaan we iets meer het binnenland in:
Saturday 01/05 Clear skies 10°c 24°c
Sunday 02/05 Clear skies 7°c 27°c
Zie ook de lekkere frisse nachten!
Nu inchecken.
Zag gisteren dat de weersverwachtingen zeer goed zijn voor Kaapstad:
Thursday: Cloud on the mountains 14°c / 24°c
Friday: Partly cloudy 13°c / 25°c
Wel met het bekende straffe windje. Wellicht moeten we dan vrijdag de Tafelberg op ipv donderdag?
In het weekend gaan we iets meer het binnenland in:
Saturday 01/05 Clear skies 10°c 24°c
Sunday 02/05 Clear skies 7°c 27°c
Zie ook de lekkere frisse nachten!
Nu inchecken.
maandag, april 26, 2010
Een dag als vandaag
De administratie is zo goed als gedaan, vandaag staat in het teken van Magister Vini. We hebben een begeleidingsdag in Maarn en gaan wijnproeven olv Frank Jacobs en krijgen les in vinificatie van Karel de Graaf. Op de heenweg geef ik heel vel orders af aan mijn vader die ze gaat bezorgen. Op de terugweg ordertje bezorgen en eten bij mijn zus en kijken of mijn oude printer het bij haar wel doet. Dan Sabina ophalen van Schiphol die terugkomt van een persreis in Navarra. Zo rond 23.00 weer thuis, lekker gevuld.
vrijdag, april 23, 2010
Klaar
De administratie is zo goed als bijgewerkt. Alleen nog aanmaningen sturen, er staat voor ongeveer € 10.000,- open aan betalingen die al binnen hadden moeten zijn. Schaam jullie!
Voor de zekerheid doe ik dat morgen, ben nu te moe en dan ga ik ietwat pissig mailen.
Voor de zekerheid doe ik dat morgen, ben nu te moe en dan ga ik ietwat pissig mailen.
Spannend
Nee niet dat ik nu 6 bestellingen ga wegbrengen maar ik heb wel net een bod geplaatst op een huis in Koog aan de Zaan. Flink lager dan de vraagprijs. Ben benieuwd naar tegenbod!
Kom je Niels een handje gaven?
donderdag, april 22, 2010
Drastische maatregelen
We laten ons niet kisten door haperende internetverbindingen, een wasmachine die alleen nog ratelt en niet wast, een droger die rode lampjes knippert en een printer die niet print. Afgelopen dagen is hier een nieuwe WIFI-router gekocht en aangesloten, een wasmachine annex droger-mannetje met gouden handjes langsgeweest en ik heb een giga-printer gekocht die ik nu ga neerzetten. Wat euros armer maar we kunnen weer werken en wassen!
Oh ja, ondertussen zijn we voor de tweede keer in ons mogelijke nieuwe huis geweest en hebben daar vanmorgen een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Bij de gemeente Zaandam navraag gedaan naar de funderingsproblematiek en advies ingewonnen bij een paar mensen. Gaan we een bod doen of niet?
Update printer:
Hij doet het! Mijn desktop via USB-kabel en de laptop van Sabina via WIFI. Ben trots op mezelf...
Oh ja, ondertussen zijn we voor de tweede keer in ons mogelijke nieuwe huis geweest en hebben daar vanmorgen een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Bij de gemeente Zaandam navraag gedaan naar de funderingsproblematiek en advies ingewonnen bij een paar mensen. Gaan we een bod doen of niet?
Update printer:
Hij doet het! Mijn desktop via USB-kabel en de laptop van Sabina via WIFI. Ben trots op mezelf...
woensdag, april 21, 2010
Bijna weg
Nog een week tot vertrek naar het mooie Zuid-Afrika. Kreeg vandaag bericht dat we onze vaste chauffeur Donald weer krijgen, daar ben ik blij mee. De meeste dingen zijn ook voorbereid en anders gaan we improviseren. Nu nadenken over korte broek, zonnebrand en zonnebril.
Printer
Het is voor vandaag mooi geweest, de printer doet het niet meer op onverklaarbare wijze. Kan geen facturen printen en de wijnlijst voor de studenten morgen ook niet. Pfwoeh, stomme computer!
dinsdag, april 20, 2010
Leuk, maar druk
Er gebeurd heel veel op zakelijk en privé-vlak. Veel leuke dingen, maar wel druk. De ene na de andere proeverij en de wijn vliegt de tent uit. Het eerste kwartaal is geweldig verlopen, de omzet is 22% gestegen!
Ondertussen zijn we op huizenjacht en proberen we een hypotheek te krijgen. Oh ja, de BTW aangifte moet ook en de aangifte 2009 schreeuwt om aandacht.
Nog maar een week en dan zit ik in Zuid-Afrika en moet alles af. En dan komt er net weer een leuke order uit Finland! Nu 80 flessen, iets minder dan vorige keer maar toch leuk. Dagen vliegen voorbij en ik krijg niet meer dan 14 werkuren in een dag...
Ondertussen zijn we op huizenjacht en proberen we een hypotheek te krijgen. Oh ja, de BTW aangifte moet ook en de aangifte 2009 schreeuwt om aandacht.
Nog maar een week en dan zit ik in Zuid-Afrika en moet alles af. En dan komt er net weer een leuke order uit Finland! Nu 80 flessen, iets minder dan vorige keer maar toch leuk. Dagen vliegen voorbij en ik krijg niet meer dan 14 werkuren in een dag...
zondag, april 18, 2010
Wijnkronieken
Gelezen op Wijnkronieken:
Deze beurs was er eindelijk ook eens gelegenheid om met het indrukwekkende assortiment van Winematters kennis te maken. Udo Göebel is al wat langer een grote bekende onder de kleine importeurs, maar afgezien van zijn Lammershoek Roulette 2004 en een Chenin Blanc van Groot Parys, Die Tweede Droom, had ik nog niets geproefd. Opnieuw was ik onder de indruk van de Roulette, een prachtige Rhone-blend, maar ook bijvoorbeeld van de 'simpele' Vansha 2009 van Ridgeback, uit Paarl, of the Felicité 2009 van Newton Johnson, een Pinot Noir uit Walker Bay/Hermannus, een van de koelste gebieden van Zuid-Afrika.
Deze beurs was er eindelijk ook eens gelegenheid om met het indrukwekkende assortiment van Winematters kennis te maken. Udo Göebel is al wat langer een grote bekende onder de kleine importeurs, maar afgezien van zijn Lammershoek Roulette 2004 en een Chenin Blanc van Groot Parys, Die Tweede Droom, had ik nog niets geproefd. Opnieuw was ik onder de indruk van de Roulette, een prachtige Rhone-blend, maar ook bijvoorbeeld van de 'simpele' Vansha 2009 van Ridgeback, uit Paarl, of the Felicité 2009 van Newton Johnson, een Pinot Noir uit Walker Bay/Hermannus, een van de koelste gebieden van Zuid-Afrika.
zaterdag, april 17, 2010
Ik lijk wel gek
Alles voor de opleiding. Gisteravond om 01:00 naar bed na een leuke proeverij in Dordrecht en net om 06.00 opgestaan om naar Stamford UK te rijden (!) voor een unieke proeverij. Wat voor wijnen staat op het prikbord. Dankzij de IJslandse vulkaan kunnen we niet vliegen en om het niet te missen rijden we via de kanaaltunnel erheen, zo'n 1200 km heen en weer. Nu komt de net nieuw aangeschafte TomTom erg van pas. Fingers crossed voor een plekje in de trein!
vrijdag, april 16, 2010
donderdag, april 15, 2010
Leuk!
Krijg net een leuk telefoontje, ik heb een nieuwe opdracht binnengesleept! Voor Schretlen & Co ga ik wine & dine-avonden bijwonen. Als Vinoloog dan, niet als vermogende klant. Regelmatig schuif ik dan aan bij een goed restaurant en ga dan wat vertellen over de wijnen die de klanten meenemen. Uiteraard smikkel ik dan wat mee en proef een slokje van de meegenomen wijnen. Erg leuke opdracht!
23.000
Twee dagen geleden gebeurde waar ik al een tijd bang voor was: de computer startte niet meer op. Nu staat er al een paar maanden een nieuwe PC maar ik had geen tijd om die in te richten. Gelukkig kreeg ik het oude PC'tje gisteren weer aan de praat en nu durf ik hem niet meer uit te zetten. Belagrijke bestanden staan nu op de harde externe schijf en ben de de mailbox aan het doorploegen. Hoe vind je belangrijke mails tussen 23.000 verzonden emails?
Heb nu besloten alles weg te gooien van voor 2009, dat karweitje kost me nu al een half uur...
Heb nu besloten alles weg te gooien van voor 2009, dat karweitje kost me nu al een half uur...
maandag, april 12, 2010
Grootse wijnen
Dag een van de wijnbeurs in Rotterdam is succesvol verlopen. Zo'n 650 bezoekers en een goede sfeer. Onze tafel was direct vanaf 12.00 druk en dat duurde eigenlijk tot het einde en iets later. Veel directe bestellingen krijg je nooit op beurzen, we zullen het meer moeten hebben van naamsbekendheid en eerste kennismaking met eventueel nieuwe klanten. En gelukkig waren er ook veel bestaande klanten die even langskwamen.
Concrete stand tot nu toe: vijf bestellingen voor ongeveer € 1.000,-. Eens kijken hoe het vandaag zal gaan.
vrijdag, april 09, 2010
Betrapt op Google Streetview
Zelfs op mooie zonnige dagen moet uw wijnleverancier keihard werken. Zegt 'ie. Maar een blik op het nietsverhullende programma Google Streetview brengt de waarheid aan het licht. Op een mooie doordeweekse dag (dat zien we aan alle lege parkeerplekken onder het huis) zijn bij één huis de ramen en deuren open om de zomer binnen te laten. En op het balkon, even inzoomen, wat zien we daar?

donderdag, april 08, 2010
Mullineux 2009
Na enig aandringen heb ik het volgende bereikt bij Chris Mullineux:
Yes, you will be the first world wide to import the 09 White and the 09
Straw Wine! They will get the wines in Norway 3 weeks after you, and in
the UK 4 weeks after you!
Daar ben ik heel blij mee! De 2008 straw wine was snel uitverkocht en de 2008 White hou ik een beetje achter om te voorkomen dat het uitverkocht raakt. Begin juni staat die ook nog in Arts & Auto.
Yes, you will be the first world wide to import the 09 White and the 09
Straw Wine! They will get the wines in Norway 3 weeks after you, and in
the UK 4 weeks after you!
Daar ben ik heel blij mee! De 2008 straw wine was snel uitverkocht en de 2008 White hou ik een beetje achter om te voorkomen dat het uitverkocht raakt. Begin juni staat die ook nog in Arts & Auto.
dinsdag, april 06, 2010
Geef terug!
Na alle succes van afgelopen week is het wel erg leeg in de opslag. Vele wijnen zijn op of bijna op. Voorraadbeheer is op dit moment mijn grootste zorg, niet of ik wel voldoende verkoop. Een luxe-positie maar het geeft wel kopzorgen. Wie krijgt wel en wie niet en aan wie kan ik reeds geleverde wijnen terugvragen :-)
Donderdag komt er gelukkig weer een en ander binnen, 1680 flessen om precies te zijn. Maar daar zit nog geen Scali of Elgin Viognier bij, dat gaat nog zes weken duren...
Donderdag komt er gelukkig weer een en ander binnen, 1680 flessen om precies te zijn. Maar daar zit nog geen Scali of Elgin Viognier bij, dat gaat nog zes weken duren...
maandag, april 05, 2010
Pallet wijn
Ook met de Paasdagen wordt er hier gewoon gewerkt. De bult aan bestellingen van afgelopen dagen moet verwerkt worden. Vanmiddag ga ik naar mijn ouders en neem zo'n 240 flessen mee die mijn vader gaat uitrijden. "Doe je zelf ook nog wel iets?", vraagt Sabina. Jazeker, ik ga ook nog het nodige uitrijden komende dagen, ik schat 210 flessen. En dan staan er nog 10 dozen voor de koerier klaar. Alles bij elkaar een pallet wijn, april is goed begonnen!
zondag, april 04, 2010
Soms zit het mee en soms zit het tegen
Als je zes bestellingen wilt uitrijden op onbekende adressen en je navigatie geeft alleen witte lichtflitsjes dan zit het tegen.
Als een klant speciaal voor mij uit Antwerpen komt rijden, de kofferbak volgooit voor een dikke duizend euro dan zit het mee.
Prettige Pasen!
Als een klant speciaal voor mij uit Antwerpen komt rijden, de kofferbak volgooit voor een dikke duizend euro dan zit het mee.
Prettige Pasen!
vrijdag, april 02, 2010
Soms zit het tegen en soms zit het mee

Via de mail, telefoon en website stroomden de orders binnen en ik heb voor enkele duizenden euro's wijn verkocht. Klein nadeeltje: de Scali pinotage 2006 is nu op!
Het laatste
Het einde was natuurlijk niet het einde maar gewoon 1 april :-)
Het huis is trouwens wel verkocht en daar zijn we blij mee!
Waar wel een einde aan komt is de aanvoer van Buck's Ridge syrah/mourvèdre. Sue en Brendon hadden al besloten te stoppen met wijnmaken en door te gaan met olijfolie. Nou dacht ik ruim voldoende te hebben ware het niet dat ik aan een (zakelijke) klant 90 dozen van 12 verkocht heb. Dus ik snel bijbesteld maar wat bleek? Er zijn 50 dozen verdwenen uit de voorraad van Sue en Brendon. Het blijft tegenzitten voor hen. Daarmee bleven er nog 75x12 over en die heb ik allemaal besteld. Half mei is dat er weer (het is nu op bij mij) en dat is dan echt het laatste.
Het huis is trouwens wel verkocht en daar zijn we blij mee!
Waar wel een einde aan komt is de aanvoer van Buck's Ridge syrah/mourvèdre. Sue en Brendon hadden al besloten te stoppen met wijnmaken en door te gaan met olijfolie. Nou dacht ik ruim voldoende te hebben ware het niet dat ik aan een (zakelijke) klant 90 dozen van 12 verkocht heb. Dus ik snel bijbesteld maar wat bleek? Er zijn 50 dozen verdwenen uit de voorraad van Sue en Brendon. Het blijft tegenzitten voor hen. Daarmee bleven er nog 75x12 over en die heb ik allemaal besteld. Half mei is dat er weer (het is nu op bij mij) en dat is dan echt het laatste.
donderdag, april 01, 2010
Het einde
Het is een moeilijke beslissing geweest maar gisteren is ons woonhuis eindelijk verkocht en dat maakt het wat makkelijker. We pakken de boel in en stoppen ermee in dit kikkerlandje. Op naar Zuid-Afrika, naar de zon, lekker eten en goede wijn. We gaan ons geluk beproeven in het maken van wijn en de schrijverij. Het waren drie mooie jaren! Lopende zaken maken we nog af maar dan is het mooi geweest, dank voor het meelezen en de klandizie en tot in Zuid-Afrika?
woensdag, maart 31, 2010
Cape Bridge
Al een behoorlijke tijd weet ik dat de aanvoer van de huidige huiswijn (Cape Bay) opgedroogd was. Het was voor de leverancier niet meer rendabel. De zoektocht naar een nieuwe heeft lang geduurd en ik heb vele kandidaten afgewezen, maar nu heb ik toch een nieuwe gevonden: Cape Bridge. Volkomen toevallig dat de namen nog een beetje op elkaar lijken.
Ik ga beginnen met superjonge, verse wijn: cabernet/shiraz 2009 en chardonnay 2010. Die laatste is pas over twee maanden beschikbaar maar tot die tijd heb ik nog wat Cape Bay chardonnay. De rode verwacht ik over een week of 5 in Nederland.
Ik ga beginnen met superjonge, verse wijn: cabernet/shiraz 2009 en chardonnay 2010. Die laatste is pas over twee maanden beschikbaar maar tot die tijd heb ik nog wat Cape Bay chardonnay. De rode verwacht ik over een week of 5 in Nederland.
dinsdag, maart 30, 2010
Jurgen wint

Op zich niet zo vreemd want als er iemand thuis is in Zuid-Afrikaanse wijnen is Jurgen het wel. Hij werkt er elke dag mee en is nog zeer recent in Zuid-Afrika op wijnreis geweest. Tel daar zijn aanstekelijk enthousiasme bij op en je hebt een winnaar.
In oktober gaat hij Nederland vertegenwoordigen tijdens de finale in Kaapstad. Hup Holland Hup! Het hele bericht is hier te lezen.
zaterdag, maart 27, 2010
Goede reclame
Het lijkt op een regelrechte stortvloed, aan goede publiciteit dan.
In Perswijn kregen al mijn shiraz wijnen 4 sterren of meer.
De Scali kreeg het volle pond met vijf sterren in Perswijn.
De Felicité pinot noir staat op By The Grape.
Groot Parys staat op By The Grape.
Buck's Ridge staat op By The Grape
Luddite stond al op By The Grape en kreeg 5 sterren in Decanter.
In WineLife staat Lammershoek roulette rouge bij de beste biologische wijnen in Nederland verkrijgbaar.
In Perswijn kregen al mijn shiraz wijnen 4 sterren of meer.
De Scali kreeg het volle pond met vijf sterren in Perswijn.
De Felicité pinot noir staat op By The Grape.
Groot Parys staat op By The Grape.
Buck's Ridge staat op By The Grape
Luddite stond al op By The Grape en kreeg 5 sterren in Decanter.
In WineLife staat Lammershoek roulette rouge bij de beste biologische wijnen in Nederland verkrijgbaar.
vrijdag, maart 26, 2010
Plaaswerkerswyn 2009
Goed nieuws, de Plaaswerkerswyn 2009 rosé gaat aanstaande maandag naar de haven en het weekend erop op de boot. Dan nog drie weken en dan is de wijn hier net op tijd voor het rosé-seizoen.
Derrick van By The Grape heeft de flessen al gezien en stuurde mij net de eerste foto:
Derrick van By The Grape heeft de flessen al gezien en stuurde mij net de eerste foto:

woensdag, maart 24, 2010
Zondag wijnproeven?
Heb je zin om komende zondag wijn te komen proeven in Alkmaar?
Mijn vader en ik staan vanaf 12.00 klaar met wat leuke wijnen bij:
Buitengewoon Alkmaar
Koedijkerstraat 12
1823 CR ALKMAAR
Mijn vader en ik staan vanaf 12.00 klaar met wat leuke wijnen bij:
Buitengewoon Alkmaar
Koedijkerstraat 12
1823 CR ALKMAAR
dinsdag, maart 23, 2010
Het regent sterren
Na alle goede score's in Perswijn lees ik net dat Luddite shiraz 2005 de hoogste score heeft gehaald bij Decanter: 5/5!
Creamy and fleshy, with expressive brambly fruit forming the upfront, forward nose. Despite the weighty levels of fruit on show, this wine retains poise and grace, with a nice bit of tannic grip and flecks of minerality.
Creamy and fleshy, with expressive brambly fruit forming the upfront, forward nose. Despite the weighty levels of fruit on show, this wine retains poise and grace, with a nice bit of tannic grip and flecks of minerality.
maandag, maart 22, 2010
Prowein
Mijn ervaring op Prowein is positief. De reis erheen best lang (fiets, trein, trein, trein, bus, hotel, bus, trein, U-Bahn, beurs) maar dan ben je er ook. Het is gigantisch, van de ene kant naar de andere lopen duurt zomaar een half uur. Maar gelukkig hoef ik alleen maar naar de Zuid-Afrika stands en dat is goed te doen. Was op zoek naar een nieuwe huiswijn en daar heb ik meerdere kandidaten voor gevonden.
Nu prijs vergelijken en nog een keer thuis proeven. Over een maand of drie moet het dan in de opslag staan.
Ga zometeen weer naar huis, heb nu een uurtje over in het hotel.
Nu prijs vergelijken en nog een keer thuis proeven. Over een maand of drie moet het dan in de opslag staan.
Ga zometeen weer naar huis, heb nu een uurtje over in het hotel.
zaterdag, maart 20, 2010
Spijckers
Een goede voorbereiding is alles dus ik heb gisteravond met Sabina gegeten bij restaurant Spijckers. Om het wijnmakersdiner te bespreken en de gerechtjes te bedenken. Wat een feestje was het al en dan hebben we geeneens alle wijnen geproefd die we gaan schenken. Als je komende donderdag tijd hebt, er kunnen nog een paar mensen bij. Een indruk van wat je gaat krijgen:
Wijnmakersdiner 25 maart 2010
Ontvangst/amuse
Newton Johnson Felicité dry rosé 2009
of
Newton Johnson Felicité no oak chardonnay 2009
of
Newton Johnson Felicité pinot noir 2009
Gang 1 (sushi, tonijn)
Newton Johnson sauvignon blanc 2009 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Newton Johnson Résonance sauvignon blanc/semillon 2008 Hemel-en-Aarde Vallei
Gang 2 (kip met sesam)
Newton Johnson chardonnay 2007 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Scali Blanc 2007 Voor-Paardeberg
Tussenwijn: Scali Pinotage 2006 Voor-Paardeberg
Gang 3 (Rib-eye)
Newton Johnson syrah-mourvèdre 2006 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Scali Syrah 2006 Voor-Paardeberg
Gang 4 (Dessert)
Newton Johnson L’illa Noble Late Harvest 2007
Wijnmakersdiner 25 maart 2010
Ontvangst/amuse
Newton Johnson Felicité dry rosé 2009
of
Newton Johnson Felicité no oak chardonnay 2009
of
Newton Johnson Felicité pinot noir 2009
Gang 1 (sushi, tonijn)
Newton Johnson sauvignon blanc 2009 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Newton Johnson Résonance sauvignon blanc/semillon 2008 Hemel-en-Aarde Vallei
Gang 2 (kip met sesam)
Newton Johnson chardonnay 2007 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Scali Blanc 2007 Voor-Paardeberg
Tussenwijn: Scali Pinotage 2006 Voor-Paardeberg
Gang 3 (Rib-eye)
Newton Johnson syrah-mourvèdre 2006 Hemel-en-Aarde Vallei
en
Scali Syrah 2006 Voor-Paardeberg
Gang 4 (Dessert)
Newton Johnson L’illa Noble Late Harvest 2007
zondag, maart 14, 2010
Dwergschaapjes
Wil je een scriptie schrijven over dwergschaapjes in een biologische wijngaard?
Klik hier en ontdek hoe en wat.
Klik hier en ontdek hoe en wat.
zaterdag, maart 13, 2010
Geslaagd!
Ik ben blij! De post bracht net heuglijk nieuws: ik ben geslaagd voor Module 1 van het examen Magister Vini. De theorie ging goed: twee voldoende en een ruim voldoende. Voor proeven voldoende.
Op 24 juni volgt het volgende examen, module 2.
Op 24 juni volgt het volgende examen, module 2.
vrijdag, maart 12, 2010
Luddite
Kijk, dat is nou eens leuk om te lezen. Anda Schippers schrijft zeer positief over de Luddite op By The Grape.
donderdag, maart 11, 2010
Grootse wijnen
Ik heb wat vrijkaarten gekregen voor het proefevenement www.grootsewijnen.nl, wie wil erheen? Ik stuur ze bij voorkeur mee met een bestelling :-)
Ik sta er zelf op zondag, misschien ook nog op maandag.
Ik sta er zelf op zondag, misschien ook nog op maandag.
maandag, maart 08, 2010
Voorjaar?
Wat verlangen we allemaal naar het voorjaar. Gisteren was het bijna zover, windstil en zonnig. Met Sabina heb ik twee uur gelopen rondom Kasteel Engelenburg, heerlijk.
En 's avonds fantastisch gegeten op het kasteel en dan rol je erna zo je bed in. Vandaag de tegenprestatie, ik ga een gedeelte van het (nieuwe) personeel vertellen over het mooie Zuid-Afrika en de achtergronden van de wijnbouw daar. Uiteraard begeleid door een selectie wijnen. Leuk om te doen en daarna is het enthousiasme voor Zuid-Afrika hopelijk alleen maar groter.
En 's avonds fantastisch gegeten op het kasteel en dan rol je erna zo je bed in. Vandaag de tegenprestatie, ik ga een gedeelte van het (nieuwe) personeel vertellen over het mooie Zuid-Afrika en de achtergronden van de wijnbouw daar. Uiteraard begeleid door een selectie wijnen. Leuk om te doen en daarna is het enthousiasme voor Zuid-Afrika hopelijk alleen maar groter.
zondag, maart 07, 2010
Ontmoet de wijnmaker
Over twee weken is het Prowein en twee van 'mijn' wijnmakers komen even over. Ik ben een beetje laat met alles organiseren, maar de woensdag en donderdag zijn klaar. Kijk voor de details op mijn website. Voor de vrijdag denk ik aan een 'doe het zelf' diner in Amsterdam. Met wat uitleg over de ZA keuken, uitleg over ZA wijnen en dan zelf meehelpen te koken. Maandag weet ik of dat lukt.
zaterdag, maart 06, 2010
Wild and wonderful
Harvest is wild and wonderful.
It has been a hot year and I think the reds in general will show more open, red fruit. We have had to adapt in the cellar, but all analysis looks very good on paper, very nice natural acidity! We still have some Sauvignon blanc to pick early next week and will probably start with Syrah by end of next week or early the week after. Excited though!
vrijdag, maart 05, 2010
Goede start
Het jaar 2010 is qua omzet goed begonnen. Was januari zo'n beetje gelijk aan 2009, in februari was er een tussensprintje. Nou is dat altijd een relatief rustige maand, sterker nog de rustigste van het jaar en dan is het makkelijk om procentueel goed te scoren. Maar een plus van 62% had ik nooit verwacht. De twee maanden bij elkaar is plus 20% en daar ben ik buitengewoon tevreden over.
Maart en april waren vorig jaar zéér goede maanden dus ik zal er alles aan moeten doen om die plus vast te houden. Met alle proeverijen die er aan komen heb ik goede hoop dat het gaat lukken.
Maart en april waren vorig jaar zéér goede maanden dus ik zal er alles aan moeten doen om die plus vast te houden. Met alle proeverijen die er aan komen heb ik goede hoop dat het gaat lukken.
zaterdag, februari 27, 2010
Wijnproeven bij CILO
Zondag 7 maart kan je vijf van mijn wijnen proeven bij CILO in Zutphen. Deskundige uitleg krijg je van Arjen Pleij van Kasteel Engelenburg.
De proefijst:
Groot Parys chenin Blanc 2009 ongehout
Newton Johnson no oak chardonnay 2009
Newton Johnson Felicité rosé 2009
Lammershoek Aprilskloof red red 2007
Buck´s Ridge shiraz-mourvedre 2007
De proefijst:
Groot Parys chenin Blanc 2009 ongehout
Newton Johnson no oak chardonnay 2009
Newton Johnson Felicité rosé 2009
Lammershoek Aprilskloof red red 2007
Buck´s Ridge shiraz-mourvedre 2007
vrijdag, februari 26, 2010
Bezoekers

Heeft iemand nog een briljant idee: laat het weten!
woensdag, februari 24, 2010
By The Grape
Het is alweer een paar maanden geleden dat een van mijn wijnen in de pers stond. Ik moet daar aan blijven werken, de leukste nieuwe wijnen onder de aandacht brengen van een groter publiek. Vandaag staat de Felicité pinot noir op By The Grape en ik heb op dit moment nog maar 8 dozen in voorraad!
Update: nog maar 4 dozen. Gelukkig komt over een week of drie de nieuwe oogst binnen.
Laatste update: de 2008 is uitverkocht!
Update: nog maar 4 dozen. Gelukkig komt over een week of drie de nieuwe oogst binnen.
Laatste update: de 2008 is uitverkocht!
zaterdag, februari 20, 2010
Terugblik wijnreis
Een week na de reis heeft het niet zoveel zin meer om een uitgebreid dag tot dag verslag te maken. In vogelvlucht:
Het ongeluk gebeurde dinsdagmorgen ron 10:30 en gaf nogal wat regelwerk en kopzorgen. De afgelopen vier jaar heb ik de auto gehuurd van dezelfde verhuurmaatschappij en nooit hebben ze mij verteld dat je op gravelroads niet verzekerd bent. De voorwaarden verschillen per verhuurder maar de mijne sluit verzekering helemaal uit. Waar betaal je dan voor vraag je je af?
Gelukkig was de sfeer na het ongeluk net zo goed als ervoor, ik had me ook goed kunnen voorstellen dat mijn mede-reizigers boos waren of naar huis wilden. Niks daarvan, we zijn dezelfde middag gewoon aan de slag gegaan bij Chris en Andrea Mullineux.

Via het vliegveld om een nieuwe auto op te halen naar Hermanus. Super-de-luxe slapen bij Schulphoek en kijken bij Newton Johnson. Wat is het uitzicht daar toch mooi!

Jan was in zijn nopjes om de melkkoeien te bekijken en de kleine melkerij. Van 60 liter melk per dag worden er boerenkaasjes gemaakt, leuk om te zien.

Donderdag was lekker rustig. Eerste stop nog een keer Newton Johnson met lunch, de volgende Luddite. Niels Verburg van Luddite was net de shiraz aan het bottelen voor Elgin Vintners, klein wereldje niet?

Vrijdag begon feestelijk met de verjaardag van mijn vader. Rebecca had een fraai taartje gebakken en Petro had de bubbels klaarstaan:

Na dit luxe ontbijt een kort bezoek bij Elgin Vintners, ook kort bij Grangehurst om te eindigen bij Groot Parys. Ook hier slingers en bubbels!

De dag eindigde met een luxe diner bij Delaire, een top-restaurant dat vorig jaar zomer is geopend. Zeer goede service van de sommelier, eten prima in orde: aanrader!

De zaterdag was gevuld met het maken van Plaaswerkerswyn, daarover volgt later een apart verslag. Zondag ging Jan met een kennis over oude koeien praten en de rest ging naar Lammershoek om wat te proeven. Best trots ben ik om als eerste ter wereld (muv de makers uiteraard) de Lammershoek grenache rosé 2009 te proeven. Op mijn verzoek gemaakt, serieuze wijn op een gebruikt vat gegist en gerijpt. Donker van kleur, niet fris en fruitig, wel vol en krachtig. Over enkele maanden exlusief bij WineMatters te koop!
Eric toonde vooral interesse in de druiven voor straw wine:

De KLM terugvlucht gaat pas om 00:50 dus we hadden de hele avond nog. Daar hebben we gebruik van gemaakt om de zon onder te zien gaan in Camps Bay, een levendige wijk in Kaapstad aan het strand. Een geweldige afsluiting van deze werkvakantie!
Het ongeluk gebeurde dinsdagmorgen ron 10:30 en gaf nogal wat regelwerk en kopzorgen. De afgelopen vier jaar heb ik de auto gehuurd van dezelfde verhuurmaatschappij en nooit hebben ze mij verteld dat je op gravelroads niet verzekerd bent. De voorwaarden verschillen per verhuurder maar de mijne sluit verzekering helemaal uit. Waar betaal je dan voor vraag je je af?
Gelukkig was de sfeer na het ongeluk net zo goed als ervoor, ik had me ook goed kunnen voorstellen dat mijn mede-reizigers boos waren of naar huis wilden. Niks daarvan, we zijn dezelfde middag gewoon aan de slag gegaan bij Chris en Andrea Mullineux.

Via het vliegveld om een nieuwe auto op te halen naar Hermanus. Super-de-luxe slapen bij Schulphoek en kijken bij Newton Johnson. Wat is het uitzicht daar toch mooi!

Jan was in zijn nopjes om de melkkoeien te bekijken en de kleine melkerij. Van 60 liter melk per dag worden er boerenkaasjes gemaakt, leuk om te zien.

Donderdag was lekker rustig. Eerste stop nog een keer Newton Johnson met lunch, de volgende Luddite. Niels Verburg van Luddite was net de shiraz aan het bottelen voor Elgin Vintners, klein wereldje niet?

Vrijdag begon feestelijk met de verjaardag van mijn vader. Rebecca had een fraai taartje gebakken en Petro had de bubbels klaarstaan:

Na dit luxe ontbijt een kort bezoek bij Elgin Vintners, ook kort bij Grangehurst om te eindigen bij Groot Parys. Ook hier slingers en bubbels!

De dag eindigde met een luxe diner bij Delaire, een top-restaurant dat vorig jaar zomer is geopend. Zeer goede service van de sommelier, eten prima in orde: aanrader!

De zaterdag was gevuld met het maken van Plaaswerkerswyn, daarover volgt later een apart verslag. Zondag ging Jan met een kennis over oude koeien praten en de rest ging naar Lammershoek om wat te proeven. Best trots ben ik om als eerste ter wereld (muv de makers uiteraard) de Lammershoek grenache rosé 2009 te proeven. Op mijn verzoek gemaakt, serieuze wijn op een gebruikt vat gegist en gerijpt. Donker van kleur, niet fris en fruitig, wel vol en krachtig. Over enkele maanden exlusief bij WineMatters te koop!
Eric toonde vooral interesse in de druiven voor straw wine:

De KLM terugvlucht gaat pas om 00:50 dus we hadden de hele avond nog. Daar hebben we gebruik van gemaakt om de zon onder te zien gaan in Camps Bay, een levendige wijk in Kaapstad aan het strand. Een geweldige afsluiting van deze werkvakantie!

vrijdag, februari 19, 2010
Netwerken
Er zijn zoveel netwerksites dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij springen er twee uit: Linkedin en Facebook.
Linkedin is meer voor de zakelijke contacten en Facebook is internationaal. Twee van mijn wijnhuizen zijn actief op Facebook en zetten er regelmatig updates op, leuk om te zien wat er speelt door het jaar heen. Meekijken kan bij Lammershoek en Mullineux.
Linkedin is meer voor de zakelijke contacten en Facebook is internationaal. Twee van mijn wijnhuizen zijn actief op Facebook en zetten er regelmatig updates op, leuk om te zien wat er speelt door het jaar heen. Meekijken kan bij Lammershoek en Mullineux.
maandag, februari 15, 2010
zondag, februari 14, 2010
Laatste dag
Een zwaar auto-ongeluk afgelopen dinsdag heeft verdere verslaggeving verhinderd. Meer daarover over een paar dagen, het belangrijkste is dat iedereen leeft. Een bloedneus, blauwe plekken, spierpijn, scheve nekwervels en een brandwond is alles. Dat is allemaal verholpen of geneest vanzelf.
De nieuwe Plaaswerkerswyn (rosé van ruby cabernet) is gemaakt en met de ervaring van vorig jaar gaat het nu zeker lukken.
Met vele handen is er samengewerkt, we waren een goed team. De Plaaswerkers hebben geoogst en later ook geholpen bij het wijnmaken. Verder mijn vader bij de onsteler als kwaliteitscontroleur, ik als fotograaf en Eric en Jan bij de pers. Dat is zwaar werk en je moet niet bang zijn voor vuile handen:
De nieuwe Plaaswerkerswyn (rosé van ruby cabernet) is gemaakt en met de ervaring van vorig jaar gaat het nu zeker lukken.
Met vele handen is er samengewerkt, we waren een goed team. De Plaaswerkers hebben geoogst en later ook geholpen bij het wijnmaken. Verder mijn vader bij de onsteler als kwaliteitscontroleur, ik als fotograaf en Eric en Jan bij de pers. Dat is zwaar werk en je moet niet bang zijn voor vuile handen:
dinsdag, februari 09, 2010
Dag 4 wijnreis
Dit is de dag der dagen, de belangrijkste reden voor deze trip. De wijn die we (mijn vader en ik) in 2008 gemaakt hebben moet gebotteld worden. Het is een shiraz-viognier 2008.
De rit van Paarl naar Tulbagh is fraai en met wat tussenstops zijn we net na de middag terplaatse.Even bijkletsen, een broodje en de nieuwe olijfoliepers bekijken om dan een plan te maken voor het bottelen.
De wijn zelf smaakt een beetje raar, de shock van het overpompen en het toevoegen van een beetje sulfiet maakt het moeilijk om de wijn te beoordelen. Omdat er toch wat wijn bij moet om 300 flessen te krijgen besluiten we om wat shiraz toe te voegen uit een ander vat. Zelfde oogstjaar, zelfde wijngaard. De wijn knapt er van op.
Brendon heeft alles keurig voorbereid:
- de wijn is van de barrel gerackt naar een bottlingtank.
- er is een beetje sulfiet toegevoegd (naar 30 mg vrij, nog steeds extreem laag)
- schone lege flessen staan in neutrale dozen klaar
- een slangetje met zogenaamde flycatcher hangt in de tank
- een mini vulapparaatje die precies 750 ml in de fles doet (nou ja bijna precies)
- kurken
- kurkmachine
- capsules
- shrinker om de capsules vast te krijgen
Er komt dus heel wat bij kijken voordat je kan bottelen. Na een langzame start zit het tempo erin. Brendon, Jan, Ruud en ik zelf hebben een fijne produktielijn opgezet.
Na twee uur is het klaar, 300 flessen zijn gevuld.
Twee biertjes om dit te vieren: proost!
De rit van Paarl naar Tulbagh is fraai en met wat tussenstops zijn we net na de middag terplaatse.Even bijkletsen, een broodje en de nieuwe olijfoliepers bekijken om dan een plan te maken voor het bottelen.
De wijn zelf smaakt een beetje raar, de shock van het overpompen en het toevoegen van een beetje sulfiet maakt het moeilijk om de wijn te beoordelen. Omdat er toch wat wijn bij moet om 300 flessen te krijgen besluiten we om wat shiraz toe te voegen uit een ander vat. Zelfde oogstjaar, zelfde wijngaard. De wijn knapt er van op.
Brendon heeft alles keurig voorbereid:
- de wijn is van de barrel gerackt naar een bottlingtank.
- er is een beetje sulfiet toegevoegd (naar 30 mg vrij, nog steeds extreem laag)
- schone lege flessen staan in neutrale dozen klaar
- een slangetje met zogenaamde flycatcher hangt in de tank
- een mini vulapparaatje die precies 750 ml in de fles doet (nou ja bijna precies)
- kurken
- kurkmachine
- capsules
- shrinker om de capsules vast te krijgen
Er komt dus heel wat bij kijken voordat je kan bottelen. Na een langzame start zit het tempo erin. Brendon, Jan, Ruud en ik zelf hebben een fijne produktielijn opgezet.
Na twee uur is het klaar, 300 flessen zijn gevuld.
Twee biertjes om dit te vieren: proost!
1000
Hieperdepiephoera: dit is bericht 1.000 op deze weblog. Begin 2006 begonnen naar aanleiding van mijn wijnmaakavontuur in Zuid-Afrika en bericht nummer 1.000 schrijf ik tijdens een nieuw wijnmaakavontuur in Zuid-Afrika!
maandag, februari 08, 2010
Dag 3 wijnreis
Met een enorm duf hoofd wakker geworden, geen hoofdpijn, dat is dan weer het voordeel van goede wijn drinken. Eerste stop is Fairview om wat vers brood te kopen. Tweede stop is Groot Parys, met Jan en Eric. Mijn vader is nog ziek (was hij al vanuit Nederland) en die blijft de hele dag binnen en slaapt veel.
De transformatie van het oude Manor House naar het nieuwe blijft een waanzinnig mooi gezicht. Nu nog even een uitbater vinden! Het gedeelte rechts van het huis is verkocht en dat is goed nieuws voor de kaspositie. Er komt een kantoor van een tafeldruivenboer in. Dat zal wel een grote zijn want ze hebben 40 man in dienst. En het eerste plot wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort in gebruik genomen. Als er eindelijk echt een huis staat volgen hopelijk meer mensen, er zijn nu nog plenty plots te koop.
Derde stop is Letitia ophalen in Stellenbosch, leuk om haar eindelijk weer te zien. Ze was de dame die het proeflokaal leidde bij Boland in 2006 en werkt nu voor Spier. Met ons vier naar Joseph om zijn verjaardag te vieren. Geen wijn maar Windhoek bier. Een klein flesje voor mij, het hakt erin.
Zo rond 19.00 weer terug bij E&M thuis en dan is er gek genoeg toch weer lust naar wijn. Er staan nog tig restjes van het bachanaal van de dag ervoor. De Palladius toont zich beter, maar toch wel veel alcohol en weing verfijning.
Een versterkende soep van Mariëtte geeft weer energie, ik voel me een stuk beter.
Toch vroeg naar bed, Eric moest om 06:00 naar het land om verder te gaan met oogsten en wij hebben een spannende dag voor de boeg.
Daarover later vandaag meer.
De transformatie van het oude Manor House naar het nieuwe blijft een waanzinnig mooi gezicht. Nu nog even een uitbater vinden! Het gedeelte rechts van het huis is verkocht en dat is goed nieuws voor de kaspositie. Er komt een kantoor van een tafeldruivenboer in. Dat zal wel een grote zijn want ze hebben 40 man in dienst. En het eerste plot wordt hoogstwaarschijnlijk binnenkort in gebruik genomen. Als er eindelijk echt een huis staat volgen hopelijk meer mensen, er zijn nu nog plenty plots te koop.
Derde stop is Letitia ophalen in Stellenbosch, leuk om haar eindelijk weer te zien. Ze was de dame die het proeflokaal leidde bij Boland in 2006 en werkt nu voor Spier. Met ons vier naar Joseph om zijn verjaardag te vieren. Geen wijn maar Windhoek bier. Een klein flesje voor mij, het hakt erin.
Zo rond 19.00 weer terug bij E&M thuis en dan is er gek genoeg toch weer lust naar wijn. Er staan nog tig restjes van het bachanaal van de dag ervoor. De Palladius toont zich beter, maar toch wel veel alcohol en weing verfijning.
Een versterkende soep van Mariëtte geeft weer energie, ik voel me een stuk beter.
Toch vroeg naar bed, Eric moest om 06:00 naar het land om verder te gaan met oogsten en wij hebben een spannende dag voor de boeg.
Daarover later vandaag meer.
zondag, februari 07, 2010
Avond twee wijnreis
Hoe verloopt een avond en middag met acht wijnliefhebbers?
Je begint met een bubbeltje (Colmant rosé) en dan nog een bubbeltje (Vouvray 2007).
In de koelkast staat een arsenaal witte wijnen die een voor een naar voren komen. Allemaal blind natuurlijk. Beginnen met frisse ongehoute chenin, houtgelagerd volgt en tussendoor chardonnay. Opvallend mooi was de Groot Parys chenin blanc gehout 2009, vol en toch frisse zuren. Favorieten van de avond naast de GP: Huet Haut Lieu 2007, El Bandito (bizarre wijn) en Beaumont Hope Marguerite (Platter 5 sterren). Tegenvaller: Palladius 2007 (Platter 5 sterren). Kost € 50,- per fles en dat proef je er niet vanaf.
Ik geloof dat we zo'n 12 witte wijnen dronken en tegen 20.00 is het dan de hoogste tijd voor rood. Carignan van Fairview was gelijk een mooie instinker. De ene na de andere topper volgde. Zeer fraai waren Scali syrah 2003, Waterford The Gem 2004, Ashbourne 2005 en Cederberg Teen die Hoogte 2007 en Le Riche cabernet sauvignon 2004. Tegenvaller: Beyerskloof Diesel pinotage (Platter 5 sterren). Platter-score's moet je met een korreltje zout nemen.
Na een flesje of tien rood ging het licht uit.
Je begint met een bubbeltje (Colmant rosé) en dan nog een bubbeltje (Vouvray 2007).
In de koelkast staat een arsenaal witte wijnen die een voor een naar voren komen. Allemaal blind natuurlijk. Beginnen met frisse ongehoute chenin, houtgelagerd volgt en tussendoor chardonnay. Opvallend mooi was de Groot Parys chenin blanc gehout 2009, vol en toch frisse zuren. Favorieten van de avond naast de GP: Huet Haut Lieu 2007, El Bandito (bizarre wijn) en Beaumont Hope Marguerite (Platter 5 sterren). Tegenvaller: Palladius 2007 (Platter 5 sterren). Kost € 50,- per fles en dat proef je er niet vanaf.
Ik geloof dat we zo'n 12 witte wijnen dronken en tegen 20.00 is het dan de hoogste tijd voor rood. Carignan van Fairview was gelijk een mooie instinker. De ene na de andere topper volgde. Zeer fraai waren Scali syrah 2003, Waterford The Gem 2004, Ashbourne 2005 en Cederberg Teen die Hoogte 2007 en Le Riche cabernet sauvignon 2004. Tegenvaller: Beyerskloof Diesel pinotage (Platter 5 sterren). Platter-score's moet je met een korreltje zout nemen.
Na een flesje of tien rood ging het licht uit.
zaterdag, februari 06, 2010
Dag 2 wijnreis
Wat is dat lekker wakker worden, het zonnetje schijnt en de vogels tjirpen. Op blote voetjes en met t-shirt naar buiten. Dag 2 is goed begonnen.
De vlucht met KLM was prima, zelfs was het eten binnen te houden. De wijn blijft lastig, maar acceptabel. Helaas zat de businessclass vol, anders hadden we een glaasje daar vandaan kunnen krijgen. Omstreeks 24.00 konden we op weg naar onze eerste stop: Groot Parys. Zo laat kan je lekker doorblazen (wel goed denken aan links rijden) en zo waren we 00:30 op bestemming.
Het hartelijke weerzien met Eric & Mariëtte werd beklonken met de eerste wijnen. Groot Parys wooded chenin blanc 2009 (primeur en lekker!), Black Oystercatcher cabernet-merlot 2005 en Lammershoek zinfandel-syrah 2006 werden nog even geslacht zodat we om 03:00 lekker konden slapen.
Later vandaag vervolg.
Update:
Boodschappen zijn gedaan, we zijn R 1.000 armer, Zuid-Afrika is wat duurder geworden. Daarna op wijnjacht en dat is gelukt. De vier mooie flessen waren R 1.160 dus de pot is alweer leeg. Nou ja, morgen maar bezuinigen.
Over een half uurtje komen Gavin en Willie&Tania, ben benieuwd hoe ze het blindproeven gaan doen.
De vlucht met KLM was prima, zelfs was het eten binnen te houden. De wijn blijft lastig, maar acceptabel. Helaas zat de businessclass vol, anders hadden we een glaasje daar vandaan kunnen krijgen. Omstreeks 24.00 konden we op weg naar onze eerste stop: Groot Parys. Zo laat kan je lekker doorblazen (wel goed denken aan links rijden) en zo waren we 00:30 op bestemming.
Het hartelijke weerzien met Eric & Mariëtte werd beklonken met de eerste wijnen. Groot Parys wooded chenin blanc 2009 (primeur en lekker!), Black Oystercatcher cabernet-merlot 2005 en Lammershoek zinfandel-syrah 2006 werden nog even geslacht zodat we om 03:00 lekker konden slapen.
Later vandaag vervolg.
Update:
Boodschappen zijn gedaan, we zijn R 1.000 armer, Zuid-Afrika is wat duurder geworden. Daarna op wijnjacht en dat is gelukt. De vier mooie flessen waren R 1.160 dus de pot is alweer leeg. Nou ja, morgen maar bezuinigen.
Over een half uurtje komen Gavin en Willie&Tania, ben benieuwd hoe ze het blindproeven gaan doen.
vrijdag, februari 05, 2010
Dag 1 wijnreis
De laatste voorbereidingen gingen niet helemaal goed. Ik heb ingecheckt met mijn vaders paspoortnummer en andersom. Nu maar hopen dat ze op Schiphol niets zien of dat het niet erg is.
De koffer zit stampvol kadootjes (koekjes, drop en CD's) en flessen wijn. Wat Groot Parys die weer terug gaat om in de toekomst vergelijkende proeverijen te doen en wat flessen om blind te laten proeven aan diverse wijnmakers.
De laatste werkdag was een lange en met veel kilometers: 330 om precies te zijn. En om 21:30 was ik nog in de opslag voor een laatste bestelling.
Nu naar het station de trein gaat om 07:29.
De koffer zit stampvol kadootjes (koekjes, drop en CD's) en flessen wijn. Wat Groot Parys die weer terug gaat om in de toekomst vergelijkende proeverijen te doen en wat flessen om blind te laten proeven aan diverse wijnmakers.
De laatste werkdag was een lange en met veel kilometers: 330 om precies te zijn. En om 21:30 was ik nog in de opslag voor een laatste bestelling.
Nu naar het station de trein gaat om 07:29.
donderdag, februari 04, 2010
Bijna weg
De wekker ging vroeg: 04:20, om zeker te zijn van goede plekken in het vliegtuig naar Capetown. Met mijn vader en goede vriend Jan Stapel gaan we tien dagen lang naar Zuid-Afrika. Hoogtepunten: zaterdag diner bij Groot Parys met drie wijnmakers (Willie & Tania de Waal, Gavin Brand) en uiteraard Eric & Mariëtte (mag je ook wel wijnmakers noemen). De oogst 2010 is daar vandaag begonnen.
Maandag naar Tulbagh om onze eigen wijn te bottelen die we in 2008 hebben gemaakt. In het laatste weekend staat zelf wijnmaken op het program, afhankelijk van de druiven uiteraard. Dat wat rijp is gaan we gebruiken.
Tussendoor bezoekjes aan al mijn wijnhuizen en ik ga ook nog op zoek naar een nieuw huis.
Ik zal proberen elke dag verslag te doen.
Maandag naar Tulbagh om onze eigen wijn te bottelen die we in 2008 hebben gemaakt. In het laatste weekend staat zelf wijnmaken op het program, afhankelijk van de druiven uiteraard. Dat wat rijp is gaan we gebruiken.
Tussendoor bezoekjes aan al mijn wijnhuizen en ik ga ook nog op zoek naar een nieuw huis.
Ik zal proberen elke dag verslag te doen.
dinsdag, februari 02, 2010
maandag, februari 01, 2010
Brand bij Groot Parys
Op hun weblog lees je het hele bericht.
Abonneren op:
Posts (Atom)