vrijdag, maart 30, 2007

Andere oogsten

Er zat nog een mailtje van Groot Parys in de mailbox:

Donderdag ochtend zat Eric om 06:15 in ons bakkie om 50 bosjes lavendel af te leveren aan een groothandel in Kaapstad. Blijkbaar zijn we inmiddels ECHTE boeren, want de geplande aankomst tijd van 07:00 uur werd met een uur overschreden wegens files. Aangekomen bleek ook onze onwetendheid betreffende de sideline in lavendel die we hebben opgezet; de bloemetjes waren lichtjes gaan hangen, ze moeten geplukt worden, dan in bosjes worden samengebonden, afknippen en dan twee minuten met de voetjes in kokend water. Vervolgens door naar een laagje koud water en zo laten staan en aanleveren. Dat hadden wij niet gedaan.

Dus ter plekke bosjes afgeknipt en bovenstaande uitgevoert. Spannend of ze het nog zouden halen, de lavendeltjes. Om 14:00 uur kwam het telefoontje; ze zijn práchtig opgetrokken; we betalen het hele bedrag. Grote opluchting over kleine meevallers ! Ook de melding dat men het hele bedrag ging betalen was prettig, omdat we R. 10,- per bosje hadden gevraagd, maar daar de vervoerskosten even bij vergeten waren. We konden de dame niet telefonisch bereiken toen we ons dat na aflevering van de proefbosjes op dinsdag realiseerden en hadden maar een mail gestuurt, die zonder reactie was gebleven. Blijkbaar is dus ook de rand extra per bosje geen probleem.

Toen Mar diezelfde ochtend om 07:20 in de auto zat om Maud en Maartje bij de schoolbus af te zetten begon het zachtjes te regenen. @#!$%^&&@%!!!. Dat is niet goed voor de druifjes voor ons stro wijn experiment. Thuisgekomen meteen Donevine gebelt (inmiddels was het weer droog) om te vragen of er plastic standby lag. “Jàààh, Mariëtte” (of het ánders had kunnen zijn). Dus dat was een meevaller. De voorspellingen waren dat er verder geen regen mee zou komen.

Toen Eric echter ’s avonds de meiden van school (ze hadden een kunstzinnige avond) ging halen, kwam er een telefoontje: Mar, het regent, ga ff boven bij de druiven kijken. Haastig in de klompen gesprongen en met zaklantaarn naar boven geklommen, intussen bedenkend hoe dit nu weer op te lossen. Hoefde niet; we hebben gelukkig een voorman met een vooruitziende blik, die blijkbaar meer vertrouwt op zijn gevoel dan op de weersvoorspelling. Alles lag keurig afgedekt. Érg fijn, want dat scheelde een hoop gedoe in het starnakel donker. En maar goed ook want er is toch nog 3 mm gevallen. Wel lekker voor het land.

Door de regen zijn er ook flink wat avocado’s uit onze boom gevallen. We laten ze altijd hangen tot ze spontaan los komen. Dat kan goed, want onder de boom ligt een lekker dikke humus- en blad laag. Onze avo’s worden bruin van buiten als ze rijp zijn en als je ze dan opensnijdt zijn ze prachtig lichtgroen en sappig. We hebben er al een kunnen eten; baie lekker!

Maandag gaan we voor het eerst strowijn maken op onze farm. De handpers en destemmer zijn geleent, onze nieuw frans eiken “baby barrel” (55 liter) is in huis. Zondagochtend het vaatje vullen met water en 24 uur laten staan en dan de volgende dag: het grote experiment. Spannend !
Maandag ook weer lavendel oogsten om deze dinsdag ochtend weer aan te leveren.

Geen opmerkingen: