woensdag, december 12, 2007

Hedonistisch genieten

Gisteravond waren we met het proefpanel van Perswijn te gast bij Ronald en zoon Sjoerd. Iedereen neemt wat lekkere flessen mee en zij zorgen voor de gerechten. Een jaarlijkse traditie die mij zeer aanspreekt.
Wat kregen we: Aperitief
1997 Bollinger La Grande Année

Mooi diepe champagne, met citrus en ook subtiel zoetje. Pastte goed bij een zalm-hapje.

Kerpen Riesling 1990 Auslese **
Zind Humbrecht Clos Jebsal Pinot Gris SGN 95

De riesling kwam nog jong over, de SGN was zeer dik en rijk, prachtig bij de foie gras.

Gosset Blanc de Blancs Extra Brut
Roederer Cristal 94

Waanzinnige ‘tussenwijntjes’, De Gosset was een unieke fles, niet of nauwelijks te koop. Zeer elegant en strakdroog. Cristal was fraai gerijpt en dik en combineerde buitengewoon goed met een coquille op een plakje pancetta..

Batard 83 Lequin Rousseau
Meursault-Genevrieres 2002, Comtes Lafon

De Batard was overleden en rook naar oloroso. De Meursault was erg jong, maar de combi met verse foie gras klikte meteen.

1997 Almaviva
Quinta do Crasto, Maria Teresia 1996

Indrinkers voor rood, met een elegante Almaviva (ook cassis en eucalyptus) en de Douro die dik, zwoel en warm was, voor mij een beetje té.

Cornas Vielles Vignes 1989, Auguste Clape
1981 Grange

YESSSSS ! Een wijn van mijn ooit te drinken wijnlijst : 1981 Grange! Niets genoteerd, alleen van genoten: prachtig. De Cornas moest een bijrol spelen, maar was toch erg aardig. De duif ging goed bij beide wijnen.

Monthelie 76 Lalou Bize Leroy
Clos des Lambrays 1998

Wat kan oude Bourgogne mooi zijn! En dan nog wel van Lalou J De Lambrays is natuurlijk een ‘hogere’ wijn en toonde zich jong en veelbelovend.

1995 Ornellaia
1982 Tignanello

Beide wijnen blind als Bordeaux weggezet, maar nee dus. De Ornellaia was jong en strak, de Tignanello gerijpt en wulps. Een verrassend gerecht erbij: roti van hert.

Ducru-Beaucaillou 1986
Mouton-Rothschild 1986
Grand-Puy-Ducasse 1947

De wijnen vergelijken heeft geen zin, maar de Mouton stak er met kop en schouder bovenuit. Parker gaf er 100 puntjes aan en wie ben ik om dat tegen te spreken? De ervaring om een wijn 1947 te drinken was minstens zo bijzonder, kruidig en vuursteen, nog uitermate levend!

Mouton-Rothschild 1969
Mouton-Rothschild 1968
Mouton-Rothschild 1967

Wat een demasqué! De gokjes op het juiste oogstjaar liep uiteen van 1982 tot dertiger jaren. Buitengewoon blij werd ik van de 1969, mijn geboortejaar! De 1968 viel er kwalitatief tussenuit, maar de 1967 was weer top.

Rieussec 86
Kracher TBA Grande Cuvée Novelle Vague Nr. 10 98
Klein Constantia Vin de Constance 2001

Klabeng ! Dat was het effect van de Kracher, mijn hemel wat een concentraat. WS gaf er 98 punten aan en terecht. De Rieussec werd om mij heen ook de hemel in geprezen, voor mij was de boenwasgeur wat te sterk. De Vin de Constance kan je niet vergelijken, maar was voor mij heel aangenaam, fris en zoet tegelijk. Het begeleidende gerechtje was stoofpeer met een sabayon op basis van TBA: hemels! De Vin de Constance én de Kracher combineerde zeer goed.

Shafer Hillside Select, Cabernet-sauvignon 1997
Osborne 94
Noval 94

Eind van een onvergetelijke avond. Eerst een rode (op laatst besloten die toch maar te openen) die makkelijk overeind bleef na het zoete geweld (99 Parker). De Osborne viel weg (erg alcoholisch) en de Noval was een waardig afluiter en prima begeleider van een oude Reypenaar.

Vandaag geen wijn en een stamppotje om bij te komen...

Geen opmerkingen: