zondag, oktober 04, 2009

Hubrecht Duijker

Geplukt van www.hubrechtduijker.com/actueel_maandbericht.htm

Na een gouden handdruk te hebben gekregen bij de Belgische tabaksdivisie van Sara Lee besloten Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte om ergens op het zuidelijk halfrond wijn te gaan maken. Ze keken overal, maar kozen uiteindelijk de Kaap. Dicht bij Paarl, aan de voet van het luxueuze hotelcomplex Grande Roche, werd Groot Parys Estate hun eigendom, een historisch rijk domein met maar liefst 80 hectare wijngaarden en 3000 vierkante meter aan voornamelijk oude gebouwen. ‘Ruimte, rust en licht’, we werden er verliefd op.’

De vorige eigenaar had alle druiven naar de plaatselijke Boland coöperatie gebracht, en ook de nieuwe uitbaters bleven dat doen – zij het in mindere mate. Want van ongeveer zeven hectare stenige grond (‘die volgens onderzoekers van Stellenbosch behoort bij de beste 5 procent van Zuid-Afrika’) besloten ze zelf wijn te produceren, uitsluitend witte. Mede dankzij contacten met andere wijnbouwers leerden Eric en Mariëtte al gauw het belang van ‘balans in de wijngaard’, de optimale verhouding tussen wortelgroei, bladontwikkeling, trosgrootte en andere aspecten. ‘En waar haalt de plant zijn balans vandaan? Uit de grond.’ Vandaar dat de Verhaaks samen met hun lokale team van werknemers niet alleen heel veel tijd in hun akker doorbrengen, maar ook stapsgewijs overgingen op een milieuvriendelijke, biodynamische manier van telen.

Veruit de belangrijkste variëteit van Groot Parys is een Kaapse klassieker, chenin blanc. Geen andere druif groeit zo lang (ruim 350 jaar) op zo’n groot oppervlak (een kleine twintig procent) in Zuid-Afrika. Van stokken die doorgaans geen irrigatie kregen, wat in Paarl bepaald uitzonderlijk is, worden op Groot Parys verbijsterend goede wijnen vervaardigd. Die Tweede Droom 2009, een in langzaam in tanks vergiste Chenin Blanc, smaakt enerzijds levendig en bijna tintelfris, anderzijds naar grapefruit en frisse groene vruchten, met tegelijk een vleugje anijs. Prijs €7,45 Er bestaat eveneens een op vat vergiste en gelagerde versie van, jaargang 2008, die vooral getypeerd wordt door milde roosteraroma’s. Deze kost €8,95.

Een ander Kaaps domein is nieuw op de Nederlandse markt, Ridgeback (niet te verwarren met het gelijknamige Australische wijngoed in Yarra Valley). De naar een hondenras genoemde bezitting ligt net als Groot Parys bij Paarl, maar in een koeler deel, en bestrijkt 65 hectare. Daarvan werd ruim de helft beplant met druivenstokken. Het schitterende ogende kelder- en ontvangstcomplex ligt aan een vijver en heeft behalve een restaurant ook een gastenhuis met zwembad.

Een van de aantrekkelijkste rode wijnen heet His Master’s Choice. Deze werd in Rhône-stijl gecomponeerd uit shiraz, mourvèdre en een beetje witte viognier. De houtaroma’s blijven op de achtergrond, zodat je goed het fruit van bessen en bramen kunt proeven, samen met een hint van citrusvruchten, terwijl kruiden en specerijen niet ontbreken. En gelukkig, gelukkig heeft deze wijn niet die vermoeiende dosis alcohol die veel Zuid-Afrikaanse wijnen tegenwoordig kenmerkt, maar slechts 12 procent. Prima bij herfstige vleesgerechten. Prijs €15.

Iets meer concentratie, met ook wat meer donkere tonen (laurier e.d.) plus bessen en rijp zwart fruit smaakt de rode Journey 2005. Samengesteld uit merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Ideaal bij jachtschotel, hazenpeper of ander wild. Deze parel uit Paarl kost €13,95.

Ook de witte Vasha 2009 verdient een aanbeveling, vooral bij kalfsvlees, kip en kalkoen en stevige vissen, zoals zeewolf. Zijn structuur is vrij stevig, zijn sappige smaak enerzijds fris en heel licht plantaardig, anderzijds getypeerd door milde citrus en een specerijtje. Reken op €7,50.

Net als Groot Parys zijn deze wijnen te bestellen bij www.winematters.nl, eventueel in een assortimentsdoos met drie andere wijnen van Ridgeback.

Geen opmerkingen: