vrijdag, april 06, 2007

De eerste straw wine

Groot Parys bericht:

Nadat wij een jaar of 3 terug voor het eerst de straw wine van De Trafford dronken dachten we direct wauw, dat zou mooi zijn als wij dat ooit ook eens konden maken. En jawel nu was het dan zo ver.

We hebben de chenin druiven in twee slots geoogst. De eerste slot heeft een week of vier op netten gelegen en was goed op weg om te verschrompelen naar rozijntjes en de andere slot heeft een week of 2 liggen drogen. De druiven van de tweede oogstronde hadden nog mooi sap en waren al spontaan aan het gisten. De netten hadden we voor de oogst al opgesteld onder onze eeuwenoude eiken en hier hebben de druiven dus lekker liggen te rijpen in de schaduw. De tweede batch ook ónder netten, want bij de eerste ronde waren er van een tafel nogal wat druiven door de vogels geconsumeerd.


Via een bevriende garagiste hebben we een destemmer en handpers geregeld. Het houten vaatje was al een tijdje geleden besteld en had 24 uur staan wachten gevuld met water. Verder hebben we her en der nog wat toebehoren zoals bakken, vergieten en trechters vergaard. Alles keurig in volgorde klaar gezet, nog even gecheckt door onze garagiste of het allemaal wel klopte! En jawel we mochten los. Een paar van onze mensen hadden in de tussentijd de druiven voorzichtig van de netten gehaald en daar gingen we dan.

Twee uur werken met destemmer, overschudden in de pers, flink persen op traditionele manier “à la famille” (geen idee waarom het een handpers heet) en dan overgieten in het vat. In een glazen mandfles wat extra liters sap voor het bijvullen van het vat in een later stadium.
Het vat achter op onze pick-up geladen en netjes afgeleverd bij Boland Kelder waar zij het voor ons in de gaten gaan houden. Dat wil zeggen het fermentatie proces (door zijn natuurlijke gist) en het af en toe racken. Over 18 maanden weten we meer, want voor ons blijft het een mysterie dat hier mogelijkerwijs iets moois uit zou kunnen groeien!

Geen opmerkingen: