donderdag, december 28, 2006

WBW ten einde


Het eindoordeel over Groot Parys Chenin blanc is geschreven op web-log.nl.

Dit was een van de leukste wijnen die ik dit jaar gedronken heb !

***

Vrij zurig, niet mijn soort wijn !

***

De ‘wooded’ gaan we vast nog vaker drinken !

***

Ons gingen allerlei storende dingen opvallen, een geur van bordkarton of een wat bittere nasmaak !

***

Voor het eerst twee WBW-wijnen, die naar véél meer smaken !


Als ergens het gezegde “zoveel zinnen, zoveel smaken” op van toepassing is, dan is het wel de WBW-wijnselectie van deze maand: 2005 Die Tweede Droom van Winery “Groot Parys” uit Paarl, Zuid-Afrika. Twee soorten wijn gemaakt uit de Chenin-Blancdruif, met dit verschil, dat de eerste versie negen maanden houtrijping achter de rug heeft en de tweede enkel roestvrij staal heeft gezien. De deelnemers hebben gewikt en gewogen. De meningen waren verdeeld en heel divers. Voor sommigen was het ‘eens, maar nooit weer’, andere proevers waren euforisch en bestelden gelijk bij, in de hoop dat het pakketje nog voor de Kerst zou worden bezorgd.


Tsja, overwegend positief. Leuk om mee te maken. Wat zou de volgende maand ons brengen?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En toch blijf ik dat "bordkarton" maar vreemd vinden.

Ik kan dat toch echt niet ontdekken!

Maar goed, zoveel mensen zoveel meningen. En daar is de WBW eigenlijk toch ook voor bedoeld.

Udo zei

Reactie van Eric & Mariëtte:

Hallo allemaal,

Hartelijk dank voor de tijd, die jullie hebben genomen om de wijnen van Groot Parys te "keuren".

Binnenkort halen we onze vijfde oogst binnen en gelijk al de jaren hiervoor proberen we stapje voor stapje onze droom waar te maken; het maken van een elegante Chenin die ingehouden, subtiel en doordrinkbaar is.Dit mede vanwege een relatief lage alcohol percentage.
Wij geloven dat de Chenin druif ondergewaardeerd wordt. De Chenin druif is namelijk in staat om op smaakvlak een prachtige balans te vinden tussen de kracht van de Chardonnay en de frisheid van de Sauvignon Blanc. Wij zien dus een grote toekomst voor Chenin Blanc! Zeker als je weet dat er in Zuid Afrika pas de laatste paar jaar serieus met deze druivensoort wordt gewerkt.

Niet gehindert door enige kennis zijn we aldus begin 2002 gestart met wijnboeren.
Het eerste jaar hebben we heel veel gepraat met experts uit Zuid Afrika. Uit het grond- onderzoek dat we hebben laten uitvoeren op ons estate bleek dat wij in de top 5 % box zit voor het verbouwen van druiven in Zuid Afrika. Het tweede en derde jaar hebben we ons met name geconcentreerd op het in balans brengen van onze 25 jarige oude Chenin Blanc stokken. In een seizoen gaan we tot 6 keer door onze wijngaard om deze in balans te krijgen en houden. Heel arbeidsintensief! In jaar 4 zijn we gestart met de overschakeling naar een organische manier van wijnbouw en ook zijn we gaan experimenteren met houten vaten (second fill, frans eiken).Bij de selectie van de vaten hebben we vooral gekeken naar het verkrijgen van complexiteit zonder door te "zakken" naar te veel hout. Te veel past niet bij onze droom, zie tweede alinea. In dit zoekproces hebben we heel veel gehad aan de kennis van Jean Daneel. In onze ogen een meester in het maken van Chenin in Zuid Afrika.

In 2006 hebben zijn we ook een aantal experimentele vaatjes gemaakt zonder enige toevoeging. En dan bedoelen we ook niets!
Deze zogenaamde "Wild Yeast" Chenin Blanc hebben we vorige week gebotteld en staat nu bij een laboratorium op de campus van de universiteit van Stellenbosch. Hij is namelijk "hazy" en dan moet er voor de certificering als Chenin Blanc een officieel laboratorium rapport worden gemaakt, waarin verklaart wordt dat het gebrek aan helderheid niet het gevolg is van een fout in de wijn zelf. Interessant om te zien dat een wijn van een (bijna) organisch blok wijngaard waar daarnaast ook in het wijnmaak proces geen kunstmatige toevoegingen zijn gebruikt moet bewijzen dat deze niet "slecht" is!

In 2007 gaan we voor het eerst ook een "straw wine" maken van onze Chenin druiven. Daarnaast zijn we ook bezig met het maken van een speciale wijn die "een first" zal worden uit Zuid Afrika. Dit houden we natuurlijk nog even geheim, want we weten zelfs niet eens of het wel gaat lukken.

Nogmaals hardstikke bedank!

Eric en Mariette en het hele team van Groot Parys.