vrijdag, juli 28, 2006

Frysk Hynder

Golden Spirit of Frisia. Whisky uit Friesland. Even de afsluitdijk over, de grens over en je bent zo in Bolsward. Denken aan een Elfstedentocht met deze hitte. In een van buiten onooglijk vierkant gebouw is een distilleerderij gevestigd. Het blijkt de oude school geweest te zijn van Aart van der Linde. Nu brouwmeester en stoker van Hollandse, pardon Friese whisky. Per jaar 10.000 flessen en dat is veels te weinig om aan de vraag te voldoen. Ik heb even mogen ruiken aan een rijpingsvat, het was er een waar eerst La Tour Carnet ingezeten heeft. Bjusterbaarlik.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hollandse (sorry, Friese) Whisky?

Het moet niet gekker worden...

Straks komen de bitterballen nog uit Schotland.

Anoniem zei

Hey Udo, wist niet dat je ook whisky dronk. 10.000 flessen? Sinds wanneer zijn ze op de markt gegaan, want in 2002 zijn de eerste op vat gelagerd. Nog even wachen op 10-12 jaar rijping. Beetje te drinken of bjusterbaaarlik?

Anoniem zei

Nou een Schots ei ziet er aan de buitenkant best een beetje als een (grote) bitterbal uit...

Udo zei

de eerste whisky kwam in oktober op de markt. Drie jaar rijping is het minimum. Er liggen geen vaten langer te rijpen, dus je hoeft niet te wachten op een 8, 10 of 12 jaar oude...