zaterdag, december 11, 2010

Hubrecht Duijker over Mullineux

Vandaag te lezen in het FD:

Verleidelijke wijnen uit zonnig Swartland

Een kilometer of vijftig benoorden Kaapstad begint Swartland. Het is een zonnig, droog gebied dat enerzijds dient als de graanschuur van Zuid-Afrika en waar anderzijds Mediterrane gewassen groeien, voornamelijk olijven en druiven. Wijncoöperaties zijn er dominant aanwezig, maar daarnaast floreren individuele domeinen. Een van de kleinste, begonnen in 2007, is Mullineux Family Wines. De stichters zijn Chris Mullineux en diens Amerikaanse vrouw Andrea. Wijntechnisch werden beiden universitair geschoold en ze ontmoetten elkaar tijdens een stage in Frankrijk, waar Chris (1976) bij vier producenten heeft meegewerkt.

Omdat binnen Swartland uiteenlopende terreinen voorkomen, wilde het jonge wijnbouwerspaar dan ook druiven van diverse locaties betrekken. Dat lukte, door van verschillende telers ruim twintig percelen te leasen, samen goed voor acht hectare. Sommige bestaan uit leisteen, andere zijn graniethoudend en daarnaast komt klei voor. In de akkertjes wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt; hetzelfde geldt voor de kelder. Gecultiveerde gisten blijven buiten dus de deur. Voorts laten Chris en Andrea hun wijnen vrijwel alleen rijpen in gebruikte fusten. ‘Ons doel is om echt goede drinkwijnen te maken, wijnen niet gedood door het hout’ stelt Chris.

De rode Kloof Street 2008, vervaardigd van de Mediterrane mourvèdre, syrah en carignan, verleidt met zijn sappige zwarte fruit – bramen, cassis, vijgen – terwijl in de vlezige smaak het hout alleen een extra accent geeft (€10,95). Zijn maker beveelt hem graag aan bij lamsvlees. Veel drinkplezier wordt eveneens geboden door de witte Mullineux 2009, rijk en fris tegelijk, met schakeringen van boter, zuidvruchten en wat kruidig hout (€16,95). Prachtig bij fazant met zuurkool of gevulde kalkoen. En dan is er nog de lichte, fris zoete, van gedroogde chenindruiven vervaardige Mullineux Straw Wine 2009 die vanwege de stoofappeltjes in zijn aroma een perfecte partner vormt voor tarte tatin (halfje €18,95). Drinkwijnen? Jazeker.

www.hubrechtduijker.com

En dit weekend schreef Jancis Robinson ook al positief over Mullineux in Financial Times:
Mullineux, White 2009 Swartland
Stunningly subtle, complex full-bodied white from some of South Africa's older vines in a thoroughly recuperated region. 13.5%

Geen opmerkingen: