maandag, juni 29, 2009

Prix Pommery dag twee

Uitgeslapen begonnen aan dag twee, lopend door de wijngaard naar de vele gebouwen van Pommery bedacht ik me dat ik een geluksvogel ben.
Een Frans ontbijtje (kop koffie en verse croissant) naar binnen en dan zijn we klaar voor de dag. Eerste gedachte "niet wéér een rondleiding door de kelders", tweede gedachte "er is een nieuwe kunsttentoonstelling, dus gewoon doen". Elk jaar wordt er een nieuwe kunsttentoonstelling ingericht in de kelders, moderne kunst wel te verstaan. Meestal niet mijn ding maar enkele werken spraken me wel aan.

In het zonnetje gewacht op de Chef de Cave, Thierry Gasco. Hij is de belangrijkste man van Pommery, want hij is het smaakgeweten. Ondanks zijn overvolle agenda (nieuwe contracten afsluiten met de druivenboeren) maakte hij ruimschoots tijd voor ons. Het hele proces zijn we minitieus doorgelopen om te eindigen bij het proeflokaal. Kennelijk voor hem ook een uitgelezen moment enkele zeldzame flessen te openen en te vergelijken. Wat een serie Champagne's! Ik zal jullie hier niet vervelen met proefnotities, wel met de proeflijst:
Pommery Vintage 2000 Grand Cru
Pommery Vintage 1998 Grand Cru
Pommery Vintage 1995 Grand Cru
Pommery Cuvée Louise 1995 Grand Cru
Pommery Vintage 1992 Grand Cru
Pommery Cuvée Louise 1987 Grand Cru
Pommery Vintage 1985 Grand Cru

De Cuvée Louise is de prestige cuvée van het huis en werkelijk bijzonder lekker. De Vintage 2000 beviel mij ook uitzonderlijk goed.

Proeven maakt hongerig dus een 4-gangen lunch volgde. Met wat Champagne uiteraard:
Pommery Cuvée Louise 1998
Pommery Apanage rosé
Pommery Cuvée Louise 1990 uit magnum
Pommery Dry Elixer

Die 1990 was een voorrecht, buitengewoon zeldzaam. Het jaar was zo goed dat er geen suiker is toegevoegd, dus een brut de brut.
Hun Champagne's zijn zo elegant dat de alcohol nauwelijks voelbaar is (of dat dachten we?) en bij de kaas schonk onze privé-ober nog een extra glaasje in: Rozès +40yrs old tawny port.

En dan is het 16:30 en tijd om te stoppen met eten want over een paar uur is het diner! Snel terug lopen voor de bekende middagslaap en dan op naar Le Jardins les Crayères, de nieuwe brasserie van Les Crayères (3 sterren Michelin). Daar staat al een fles Pommery summertime op ons te wachten en gelukkig kunnen we zelf de gangen bestellen. Twee lichte gerechtjes dan maar en vooruit doe er een glaasje Bourgogne bij. Samen het toetje delen met een glas Jurancon, een koffie en hop naar bed. Met een tevreden glimlach in slaap gevallen :-)

Geen opmerkingen: