maandag, februari 07, 2011

Swartland

Zondag was Swartland dag. Rollende heuvels in okerkleur met hier en daar een plukje groen. Leeg en landelijk dat is de sfeer.
Chris en Andrea Mullineux zitten in het kleine plaatsje Riebeek Kasteel aan de voet van de Kasteelberg. De oogst is al halverwege, over twee weken zijn ze klaar met druiven binnen halen.
Door uit veel vaten te proeven merk je weer wat een moeilijk beroep het is. Al die losse componenten moeten uiteindelijk leiden tot een geweldige wijn. Chris is hier een meester in. Syrah van graniet geeft geur en fruitigheid aan de wijn. Leisteen stevigheid en structuur. Mix van rood zand (veel ijzer in de grond) en beetje klei de basis. De syrah uit een nieuw foeder smaakt totaal verschillend dan exact dezelfde wijn opgevoed in een oud barrique.

Bijzondere vaten waren de cinsaut en een vat roussanne. De nieuwe oogst Mullineux white 2010 en de syrah 2009 proefden we uit een twee weken geleden gebottelde fles, maar de belofte van grootste wijnen is nu al daar.

Een half uur later hebben we 6 kilometer dirtroad overleeft en staan we in de kelder van Lammershoek. De nieuwe wijnmaker Craig is bezig aan zijn tweede oogst als verantwoordelijke wijnmaker. Wat een andere visie dan iedereen! Hij oogst op basis van zuren in de druif, kijkt niet naar suiker en doet alles op gevoel en tast. Een standaard recept bestaat er niet om wijn te maken.

Zijn stijl is veel puurder en natuurlijker dan de vorige wijnmaker. Duidelijk anders dus de stijl van Lammershoek gaat echt veranderen. Ook hier veel uit vaten geproefd van de 2010 oogst en de wijnen is iets om naar uit te kijken.
We begonnen met een Harslevelu 2010 en hopelijk gaat dat apart gebotteld worden, zeer bijzonder. Verder prachtige syrah's geproefd en een waanzinnige mourvedre. Alles zal uiteindelijk geblend worden.

Daarna op de stoep onze vragen doorgenomen met een glaasje van de nieuwe wijnen Lam WHITE 2010 en Syrah rose 2010, licht en elegant. Speciaal voor mij opende hij ook nog een Testalonga El Bandito chenin blanc 2008, dat is zijn eigen wijn.

De meest bizarre wijn die ik in jaren heb geproefd was zijn Testalonga chenin 2010, geloof het of niet maar dit is een chenin blanc die nu 1 jaar en 4 dagen op vat ligt met alle schillen er nog in! Dus ' skin-contact' voor meer dan een jaar! Veel dikte en kracht en duidelijk proefbare tannine's. Weet niet zeker of dit nou echt lekker gaat worden maar bijzonder is het zeker.

Lunch was goed bij Bar Bar Black Sheep en diner was matig bij Diemersfontein. Gelukkig maakte het gezelschap en de wijn veel goed:-)
De dag werd afgesloten met Cederberg CWG Teen die Hoogte shiraz, wat een krachtpatser. Toen was het alweer 01:00 en tijd om te gaan slapen.

4 opmerkingen:

Ruud Göebel zei

Magnifieke verslagen Udo! Ik ken de omgeving en het is alsof ik erbij ben. Ik kijk met veel belangstelling uit naar de komende verslagen!
Beste groet aan allen!
Ruud.

Anoniem zei

Hoi Udo , bedankt voor je mooie verslag ik lees het met veel plezier! Swartland is booming zo te lezen. Groeten, Ronald Heijden

Ruud zei

Tja Udo, het is nu al bijna 10 januari, we begrijpen het wel: druk! druk!! druk!!! Maar we willen verslagen!
Ruud.

Udo zei

ja ja veel te druk misschien morgen?