vrijdag, april 01, 2011

Hubrecht Duijker over Mullineux

Gelezen op www.hubrechtduijker.com/:

Een kilometer of vijftig benoorden Kaapstad begint Swartland. Het is een zonnig, droog gebied dat enerzijds dient als de graanschuur van Zuid-Afrika en waar anderzijds Mediterrane gewassen groeien, waaronder olijven en druiven. Wijncoöperaties zijn er dominant aanwezig, maar daarnaast floreren individuele domeinen. Een van de jongste, begonnen in 2007, is Mullineux Family Wines. De stichters zijn Chris Mullineux (zie foto) en diens Amerikaanse vrouw Andrea.

Wijntechnisch werden beiden universitair geschoold (Chris na aanvankelijk te zijn afgestudeerd als accountant) en ze ontmoetten elkaar tijdens een stage in Frankrijk, waar Chris op vier verschillende bezittingen meehielp met de oogst. Dat was in o.a. de Provence en de Rhône-vallei ‘want ik wilde werken met druiven die ook in Zuid-Afrika groeien’. Omdat binnen Swartland uiteenlopend terreinen voorkomen, wilden Chris en Andrea ook druiven van diverse locaties betrekken. Dat lukte, door van zeven verschillende telers ruim twintig percelen te leasen. Sommige bestaan uit leisteen, andere zijn graniethoudend en daarnaast komt klei voor. De jongste stokken zijn zo’n tien jaar oud, de oudste ongeveer veertig jaar.

In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt (‘we zijn grotendeels in de overgang naar organisch’) en hetzelfde geldt voor de kelder. Gecultiveerde gisten en enzymen blijven buiten de deur en zelfs het sturen van de ontzurende, zogeheten appel-melkzure gisting bij de witte wijnen blijft achterwege. Voorts houden Chris en Andrea de houtinvloed bewust beperkt door hun wijnen vrijwel alleen te laten rijpen in gebruikte fusten. ‘Mijn doel is om werkelijk goede drink-wijnen te maken, wijnen niet gedood door het hout’ stelt Chris (1976).

De rode Kloof Street 2008, vervaardigd van de Mediterrane mourvèdre, syrah en carignan, verleidt onmiddellijk met zijn sappige zwarte fruit – we proeven bramen, cassis, vijgen – terwijl in de vlezige smaak het hout alleen maar dient als klein extra accent. Zijn maker beveelt hem zeer aan bij lamsvlees. Prijs €10,95 bij www.winematters.nl.

Veel drinkplezier wordt eveneens geboden door de witte Mullineux 2009, rijk en fris tegelijk, met schakeringen van boter, zuidvruchten, kuiden en wat hout. Een fles kost €16,95. Prachtig bij stevige vis of kalkoen.

Jong nog – decanteer ‘m dus een uur van tevoren – smaakt de rode Mullineux Syrah 2008, steviger dan alle andere, intens fruitig ook (zwarte vruchtjes) en voorzien van roostertonen, kruidigheid en hits van zowel leer als laurier. Een ware wildwijn eigenlijk, à €18,95.

En dan is er nog de lichte, fris zoete, van gedroogde chenindruiven vervaardige Mullineux Straw Wine 2009 die per halfje €18,95 kost en vanwege de gedroogde appeltjes in zijn aroma een perfecte partner vormt voor tarte tatin. Drinkwijnen? Jazeker!

Geen opmerkingen: