maandag, september 01, 2008

Het experiment: de uitslag

Na maanden voorbereiding was het gisteren zover, de wijnen van het bewaarexperiment zijn geproefd. Een deskundig panel heeft de wijnen 'blind' geproefd, ze wisten wel dat het ging om een chenin blanc uit 2007 (Groot Parys) en een Bordeaux blend uit 2003 (Ingwe Amehlo) maar niet welke wijn hoe bewaard was. Twee flessen zoals het hoort (koel en donker), twee op een heet balkon, twee in het stookhok en twee in de auto.

Bij de witte geen verrassingen, unaniem tot lekkerste verkozen was de normaal bewaarde. De slechtse was de wijn uit de auto, die was flink bitter geworden en oxydatief. Van een stookhok wordt een witte wijn ook wat bitter en gaat het fruit weg (plek 3). Het balkon (plek 2) heeft gek genoeg niet veel slechte invloed gehad op de wijn, ondanks af en toe zeer hoge en lage temperatuursverschillen.
1 Normaal
2 Balkon
3 Stookhok
4 Auto

Bij rood ging het heel anders! De normaal bewaarde wijn eindigde op de laatste plaats en werd dus het minst lekker bevonden. Moet zeggen dat ik dat helemaal niet vond, maar een meerderheid van het panel wel. Wellicht speelde mee dat dit de eerste rode wijn was en dat de serveertemperatuur iets te hoog was. De beste wijn was de wijn uit het stookhok, zeven van de 9 panelleden gaven dat aan.
Op plek 2 eindigde de fles uit de auto, een mooi resultaat na 23.000 kilomter meegereden te hebben. De balkonfles kaapte de derde plek weg, maar over deze fles was veel discussie. Voor mij was deze duidelijk de minste, terwijl twee mensen deze de lekkerste vonden. Smaken verschillen! Geen van de vier rode wijnen was echt over de kop.
1 Stookhok
2 Auto
3 Balkon
4 Normaal

Kan je conclusies verbinden aan dit experiment? In beperkte mate wel, het is natuurlijk maar een test met 1 soort witte wijn en 1 rode. Het type wijn zal van invloed op de uitslag zijn. Niet alle panelleden zijn gewend beoordelend te proeven en de rode wijn werd iets te warm geserveerd.

Je kan denk ik wel zeggen dat rode wijn beter tegen extreme omstandigheden kan dan witte. En dat het niet zo'n vaart loopt met flessen die even verkeerd bewaard worden. Flessen in de achterbak uit Zuid-Frankrijk meenemen of in de koffer uit Zuid-Afrika lijkt me geen enkel bezwaar.

Geen opmerkingen: