zondag, januari 31, 2010

Sabina kookt!

Wel erg grappig eigenlijk, op de recepten van Sabina kookt! wordt meer geklikt dan op de aanbieding in mijn nieuwsbrief. Gelukkig heb ik al wel wat bestellingen binnen en morgen lezen de meeste mensen pas de email.

zaterdag, januari 30, 2010

Goede start

Met nog een dagje te gaan ziet de omzet van januari er goed uit, iets hoger dan januari 2009. Zeker ook door een mooie order van kasteel Engelenburg begin van de maand, maar ook ruim voldoende orders van de particuliere klanten.

vrijdag, januari 29, 2010

Chris en Andrea Mullineux

Chris en Andrea hebben hun nieuwe maturation-cellar geopend in Riebeek Kasteel, kijk ze eens trots staan:

donderdag, januari 28, 2010

Magister Vini examen

Een lange dag geweest. Vanmorgen vroeg op weg naar Den Haag en net op tijd binnen voor het proeven. De acht glazen wit en drie rosé zijn volgens mij behoorlijk goed geproefd. Zeker acht of negen druivenrassen of herkomst zijn goed geproefd of omschreven. Twee keer vrijwel vol erop: chardonnay uit South East Australia had ik als South Australia. Puligny Montrachet had ik als Santenay van hoge kwaliteit, dat scheelt maar 7 kilometer.
De theorie is wat lastiger in te schatten, maar ook daar heb ik een goed gevoel over. Op 11 maart komt de uitslag, nog even geduld.

dinsdag, januari 26, 2010

Riedels

Over 1 1/2 uur gaan we de laatste oefensessie doen voor het proefexamen van donderdagmorgen. Speciaal hiervoor hebben met drie man 24 Riedelglazen aangeschaft, exact dezelfde die voor het examen gebruikt worden. Zo laten we niets aan het toeval over!

maandag, januari 25, 2010

Laatste lootjes

Sabina is heel streng tegen me. Elke keer als ik even wat anders doe dan leren kijkt ze me streng aan en binnen notime moet ik weer verder leren. Vandaag is de laatste dag dat ik nog echt tijd heb voor de boeken. Morgen nog een oefensessie voor het proeven en overmorgen lesgeven in Utrecht.

Wat kan ik donderdag verwachten?
Nou voor het proeven een vraag als deze:

De wijnen 4, 5 en 6 zijn mono-cépages van hetzelfde druivenras. Beantwoord de volgende vragen.

A. Noem het druivenras en geef argumenten. Betrek alle wijnen in uw argumentatie.
- 15 punten

B. Noem per wijn de streek van herkomst. Geef argumenten voor uw keus.
- 30 punten (10 punten per wijn)

C. Beschrijf kwaliteit, ontwikkelingsstadium en bewaarpotentieel voor elke wijn.
- 30 punten (10 punten per wijn)


Voor de theorie een vraag als deze:

Casus 1
De kwaliteit van wijndruiven op het moment van de oogst wordt traditioneel uitgedrukt in het suikergehalte. Voor blauwe druiven kan men naast dit basisgegeven ook andere rijpingsindicatoren aangeven. Voor een goede beoordeling van de kwaliteit van de blauwe druivenoogst kan een moderne wijnmaker hier rekening mee houden. Beantwoord op beknopte wijze de volgende vragen:

a. Geef de rijpingsindicatoren weer en omschrijf hun bestanddelen
b. Beschrijf de kwaliteitsinschatting per rijpingsindicator.


Ik wens mezelf veel succes...

zondag, januari 24, 2010

Wat een baan

Proeverij in Utrecht: 1/2 8 van huis en 01:40 weer thuis. Op de heenweg er twee uur over gedaan, terugweg 1 1/2 uur. Ik ben wel een keer klaar met die sneeuw!

zaterdag, januari 23, 2010

Examenkriebels

Nog vijf dagen te gaan en dan is het zover: mijn eerste Magister Vini examen! Over wijnbouw, en daar weet ik (te) weinig van. Dus de laatste week zit ik elke dag met mijn neus in de boeken. Of het genoeg is? Betwijfel het want ik had nog veel meer tijd eraaan moeten besteden in de voorbije maanden. Het proeftechnisch gedeelte gaat denk ik wel lukken.
Het examen duurt zo'n beetje de hele dag, 09.00 moet ik in Den Haag zijn en pas rond 17.00 is het klaar. Duim voor me!

vrijdag, januari 22, 2010

Nog een keer: help!

De adviezen voor de computer hebben me erg geholpen en ik zit met nog een probleem, dus wie helpt me bij deze?
De huidige bedrijfsauto (SEAT Inca) valt bijna uit elkaar na meer dan 100.000 km trouwe dienst, dus ik moet wat anders. En dan gelijk wat groter om de groeiende orderstroom aan te kunnen. Absolute voorwaarde: een (of liefst twee) schuifdeuren.
Mijn oog valt op de Mercedes-Benz Vito 109 CDI L. Type heb ik van autotrader, dat schijnt de meest voorkomende te zijn. Wie heeft ervaring of wie tipt een andere auto?

donderdag, januari 21, 2010

Allerlekkerste

Om te vieren dat we vandaag voor het allereerst een bod hebben gekregen op ons huis (na een maand of 8), heb ik de aller, aller allerlekkerste wijn opengemaakt die ik in huis heb. Het zal ook een van de laatste flessen zijn die nog gedronken kan worden: Groot Parys wild yeast chenin blanc 2006. Indertijd slechts een vaatje van gemaakt, volledig ongefilterd en waanzinnig lekker.
Morgen reageren op het bod want het is belachelijk laag en er zal flink wat bijmoeten willen we het serieus in overweging nemen. Maar het is een begin!

woensdag, januari 20, 2010

Brouwsels

Er staan vier brouwsels klaar voor de eerste lesdag op de TIO in Utrecht. Mijn derde jaar dat ik daar Vinologie-les ga geven aan jonge studenten. Deze keer twee groepen, 39 man/vrouw bij elkaar. We beginnen straks met watertjes met alcohol, zuur, zoet en tannine. Dan vier overduidelijke wijnen en misschien nog twee extra.
Ben heel benieuwd naar de nieuwe groep en zal mijn uiterste best doen hun namen te onthouden, daar ben ik slecht in.

dinsdag, januari 19, 2010

Help

Niets met wijn te maken, maar wie geeft mij advies. Na zes jaar trouwe dienst is mijn huidige desktop wel een beetje klaar. Een nieuwe computer is al aangeschaft, een simpele Acer Aspire met Windows Vista. Maar nu de email. Moet ik Outlook 2007 aanschaffen voor € 134,99 of een gratis programma zoals mozilla/thunderbird downloaden?

maandag, januari 18, 2010

Koopje

Iemand in voor een koopje? Krijg net dit aanbod via de mail:

Sangria Tetra Sangria “Campera” 2008 La Mancha
1 Litro 0.55 €

White Tetra Packs Dry White Altas Cumbres Table Wine 2008 La Mancha
1 Litro 0.50 €

Red Tetra Packs Red Altas Cumbres Table Wine 2008 La Mancha
1 Litro 0.50 €


Het is toch niet te geloven? Let wel, dit is inkoop excl. BTW en excl. transport. Dat is bij elkaar flink meer dan de wijn zelf kost. Maar mocht je over een tijdje een aanbieding zien bij wijnvoordeel.nl of je supermarkt dan weet je wat het zo ongeveer kost. Wat ik me afcraag: wat heeft de boer voor zijn druiven gekregen? Vast niet genoeg om van te leven.

vrijdag, januari 15, 2010

Vakantiebeurs

Op naar Utrecht, naar de Vakantiebeurs. Twee dagen achter de balie van Club@frica om alles uit te leggen over de wijnreizen. Ik verwacht ongeveer 20 klanten van mezelf en je weet maar nooit wie er nog meer langskomt. Als het goed is zit de mei-reis na dit weekend vol en de maart-reis? Tsja, dat zal blijken.

woensdag, januari 13, 2010

Deze week

Het is een tussendag. Maandag was gevuld met een bezoek aan de Wine Professional, een wijnbeurs naast de Horecava. Twee proeverijen gedaan (Vouvray en Beaucastel) en vooral veel handen geschud. Dinsdag stond in het teken van de MV opleiding, geproefd en gediscussieerd met ons kleine studiegroepje. In de avond naar de Perswijn nieuwjaarsborrel en daarna nog het normale panelproeven. Was blij dat ik ging want het thema was... Zuid-Afrikaanse shiraz! Van de 24 blind geproefde wijnen waren er drie van mij en die kwamen er alledrie goed uit. Mullineux 4 sterren, Newton Johnson 4,5 en Luddite ook 4,5, die laatste wellicht zelfs 5. Dat is soms afhankelijk van naproeven om te kijken hoe de wijn zich ontwikkeld.
Morgen ga ik wellicht naar de Vakantiebeurs en in ieder geval naar een proeverij met oud-collega's van G&G. Vrijdag en zaterdag zeker naar de Vakantiebeurs om wijnen te laten proeven en over de wijnreizen te vertellen.
Vandaag dus een tussendag, wat bestellingen wegbrengen en studeren.

zondag, januari 10, 2010

Leveranciers

Nu ik alle cijfers van 2009 heb ingevoerd is het ook mogelijk allerlei cijfers eruit te halen. Zo keek ik even naar de volgorde van leveranciers, wie levert me veel en wie weinig? In geld dan, in flessen is het lastiger en anders. De top 5 van 2009 is als volgt:

1 Groot Parys
2 Newton Johnson (heel dicht bij elkaar)
3 Ridgeback (met stip in de top drie)
4 Lammershoek
5 Simonsig (verrassend!)

Nou is dit gebaseerd op facturen, zegt nog niet alles over verkoop. Het kan zijn dat ik veel heb ingekocht en weinig verkocht.

Dat zie ik aan de lijst van 2008:
1 Lammershoek
2 Groot Parys
3 Newton Johnson
4 Simonsig
5 Culraithin

Van Lammershoek heb ik eind 2008 veel ingekocht en pas verkocht in 2009.

zaterdag, januari 09, 2010

Flabbergasted

Tsjonge, ik kan het nauwelijks geloven. Na een dag ploeteren met cijfers en facturen heb ik eindelijk zicht op de omzet in 2009. En wat denk je? In december heb ik niet minder gedraaid zoals ik dacht maar juist 21% meer! En over het hele jaar daarmee ook in de plus, 3,25% om precies te zijn. Niet te geloven!
Als de openstaande facturen ook nog even vlot betaald worden ben ik helemaal tevreden, want dat is een kleine veertienduizend bij elkaar. Heb iedereen een reminder gestuurd, de oudste openstaande post is van begin oktober. Volgend jaar toch wat sneller aanmanen.

De omzet van 2009 geeft vertrouwen voor de toekomst, met een aantrekkende economie en een steeds beter wordend assortiment kan het alleen maar beter gaan, toch?

Sneeuw en admin

De sneeuwstormen zijn er nog niet, van het KNMI zou ik binnen moeten blijven, maar voorlopig valt het mee. Maar het is een goed excuus om de hele dag achter de compu te zitten en de administratie in te halen. Sinds half november had ik niks gedaan. Ben al een heel eind en over een paar uur weet ik hoe de omzet en resultaat in 2009 was.

donderdag, januari 07, 2010

Fileleed

Had nog nooit gehoord van een verkeers-infarct. Nu weet ik wat het is! De hele ring van Amsterdam stond muurvast en ik moest er langs. Gelukkig kon ik bij vrienden terecht zodat ik om 23:20 kon rijden en ben net thuis. Had geen zin in 26 kilometer file zoals je begrijpt.

woensdag, januari 06, 2010

Nieuwsbrief

De eerste nieuwsbrief van 2010 is net verstuurd, naar 1739 ontvangers. Laat de orders maar binnenkomen!
Straks ga ik op pad voor de eerste grote orders van dit jaar, een rondje Huizen, Eerbeek en Brummen. Vorig jaar was januari een goede maand qua omzet, dus er moet ook wel e.e.a. gebeuren...

dinsdag, januari 05, 2010

Wijnreizen

Het is niet te geloven, gisteren is op een dag de gehele wijnreis in september compleet volgeboekt! Sterker nog, er is meer belangstelling dan plekken. Dat is mooi want dan kunnen we ons concentreren op de maart reis, daar is nog voldoende plek. En dat is een leuke reis omdat we allemaal nieuwe en spannende plekken gaan bezoeken!

maandag, januari 04, 2010

Thuiswerken

Een groot voordeel van thuiswerken op de eerste officiële werkdag na de feestdagen is dat je niet iedereen hoeft te kussen cq handje te geven met de beste wensen erbij. Wat had ik daar een hekel aan! Nou ja, misschien die ene beeldschone collega als uitzondering (ja Sabina was ooit collega van me bij Ahold).
Nog een voordeel: je hoeft niet in ellenlange file's te staan of met pech langs de weg (1.200 pechgevallen vanmorgen).

En het uitzicht uit mijn 'kantoor' is wonderschoon, oftewel een goed begin van 2010.

zondag, januari 03, 2010

Winter in Hoorn


Waanzinnig mooi buiten vandaag! Strakblauwe hemel, overal hagelwitte sneeuw. Warme chocomel met slagroom met uitzicht over IJsselmeer. Hier past een mooie wijn bij, nu in het glas Alion 2002. Echte winterwijn, die verwarmt. Pruimen en chocolade, zoet kersje en herfstbladeren. Klein zoetje en flink vanille. Past helemaal bij vandaag.

zaterdag, januari 02, 2010

Balansen

Vandaag staat balansen op het programma. Dat moet minimaal een keer per jaar en ik doe het zelf ongeveer drie keer. Pas dan kan je bepalen hoe het resultaat is geweest, de voorraad kan immers groter of kleiner zijn geworden. Minder voorraad is meer geld op de bank, maar dat wil niet zeggen dat het resultaat beter is. Ik heb het vermoeden dat de voorraad groter is, omdat ik op het laatste moment nog veel wijn heb besteld om geen nee-verkoop te krijgen. We zullen het einde vandaag weten.

Update 16:00: balans is klaar! Er staan nu 220 flessen meer in voorraad in vergelijking met de vorige balans eind juni. In waarde is dat iets meer dan € 6.000,-, dus dure flessen. Het zullen vooral de CWG wijnen en Luddite 2005 zijn die erin hakken.

vrijdag, januari 01, 2010

Luxe dagje

Oudjaar was gezellig, met veel lekkere hapjes, oliebollen, appelflappen etc. Mijn meegenomen wijnen gingen er ook goed in, maar het lekkerste was toch wel de Simonsig brut 2005 uit magnum, zo net voor twaalven. Ik weet dat het na die vette hap niet lekker zou moeten zijn, maar het is het toch wel. En na het vuurwerk nog een paar glaasjes, daar ga je prima van slapen.
Voor straks heb ik een fles Ruinart Champagne koud gezet, vorig jaar (oh nee eind 2008) gekregen en er is een belangrijke les: laat Champagne niet te lang liggen. Dus zometeen ga ik met Sabina proosten op het nieuwe jaar en wordt er vandaag niet gewerkt: wat een luxe. Het jaar 2010 gaat goed beginnen!