vrijdag, oktober 30, 2009

Wijnproeverij thuis II

En alweer zo'n leuke reactie nav de proeverij die mijn vader gisteren gegeven heeft:

Wij hebben gisteren een erg leuke avond gehad!
Ruud heeft het weer erg goed gedaan.
De wijnen waren top (en voor mij erg leuk dat het weer andere wijnen waren).
Ruud had waanzinnige stokbroden meegenomen.
Ik had kazen gekocht, die Ruud mij geadviseerd had.
De wijn-kaas combinatie was heerlijk.
Heb erg leuke reacties gekregen.

Dank jullie!
Misschien tot in Zuid-Afrika.

donderdag, oktober 29, 2009

Wijnproeverij thuis

Het gaat heel goed met de 'wijnproeverij thuis', oftewel een wijnproeverij die wij verzorgen bij een klant thuis. Wij komen langs met de flessen en verhalen, de klant zorgt voor de deelnemers. Mijn vader geeft alle proeverijen in Zuid-Holland en doet dat erg goed, getuige deze spontane bedankmail:
Beste Ruud,

Namens alle aanwezigen wilde ik je nogmaals bedanken voor de ontzettend leuke, informatieve en bovenal gezellige wijnproeverij.
Het heeft ons een goed beeld opgeleverd van de rijkdom die Zuid Afrika op wijngebied te bieden heeft.


Dat is een leuk compliment. Vanavond heeft hij de volgende en zaterdag hebben we er allebei een!

maandag, oktober 26, 2009

Een normale werkweek

Het normale leven is weer begonnen na een krankzinnige week met zes avonden op een rij dat ik van huis was. Belangrijkste is de BTW aangifte van het derde kwartaal, die moet echt af. Dan moet de website ge-update worden want er zijn net vier nieuwe wijnen binnengekomen. Van Newton Johnson de nieuwe serie Felicité wijnen: no oak chardonnay, dry rosé en de pinot noir. Betaalbare wijnen die vooral erg lekker zijn en waar ik hoge verwachtingen van heb qua verkoop. En van Cape Rock is de SGMV 2008 binnen, een intrigerende blend van Shiraz Grenache Mourvèdre Viognier. Een nieuwe mailing moet ook gemaakt worden. Verder het gewone werk: mails beantwoorden, offertes maken, proeverijen voorbereiden (drie deze week), wijn uitleveren etc. etc.

zaterdag, oktober 24, 2009

Wining & Dining

De wining&dining avond op Kasteel Engelenburg is perfect verlopen. Op weg ernaar toe heb ik samen met Carla een paar bestellingen afgeleverd. Keurig op tijd op het kasteel en om 19.00 de eerste glazen Vonkelwyn gedronken. Met een select gezelschap van acht gasten daarna genoten van vier exquise gangen met elke keer twee Lammershoek wijnen erbij.
Nu zijn we klaar om naar Rijswijk te vertrekken, van 13.00 tot 17.00 zijn we bij Bramasole in de winkel om Lammershoek te promoten.

vrijdag, oktober 23, 2009

25 flessen

Afgelopen nacht heb ik weinig geslapen, de twee koppen sterke koffie die ik na het diner heb genomen hielden me wakker. Ik moest Carla nog wegbrengen naar de B&B en kon dus weinig wijn drinken. De gasten hebben dat meer dan goedgemaakt van onderstaande wijnen zijn er 25 flessen doorheen gegaan:

Simonsig Kaapse Vonkel magnum W.O. Stellenbosch 2005
Lammershoek Roulette white W.O. Swartland 2007
Lammershoek Chenin Blanc W.O. Swartland 2008
Aprilskloof Red Red W.O. Swartland 2005
Lammershoek Roulette rouge W.O. Swartland 2005
Lammershoek Pinodoux 37,5cl W.O. Swartland 2005
Lammershoek Straw Wine 37,5cl W.O. Swartland 2008

Gelukt

We hebben het gered! Van Schiphol vertrokken om 17:45, in Hoorn 18:30. De avond verliep perfect en iedereen heeft genoten van de gerechten van Yvonne Pater en de wijnen van Lammershoek. Voor herhaling vatbaar. Nu slapen en morgen op pad naar Kasteel Engelenburg voor het volgende diner. Onderweg ga ik nog vijf bestellingen wegbrengen...

donderdag, oktober 22, 2009

London calling

Het is 09.00 uur en de telefoon gaat over. London calling, Carla Kretzel aan de lijn. Ze heeft haar vliegtuig gemist! Vanavond is er een wijndiner met 25 gasten met Carla als hoofdgast. Nu komt ze als het goed is om 17.00 aan op Schiphol en om 18:30 start het diner in Hoorn. Moet kunnen...

dinsdag, oktober 20, 2009

Het gaat goed

Eindelijk ben ik weer een beetje bij met emails beantwoorden en de administratie. Met hulp van mijn vader en de koerier zijn er ook veel orders weg, zo'n 100 dozen hebben het magazijn verlaten. Vandaag nog naar Het Gooi, morgen naar Warmond/Noordwijk/Haarlem en vrijdag naar Brummen. Zaterdag een proeverij bij Bramasole in Rijswijk. Dan zijn er weer zo'n 50 dozen weg. Genoeg ruimte om de volgende zending uit Zuid-Afrika te ontvangen.

De omzet in september was weer ouderwets goed, zo'n 10% hoger dan vorig jaar. Oktober ziet er ook goed uit. En dat ondanks omvallende banken en oplopende werkeloosheid. Ik blijf dan ook geloven dat als je kwaliteit levert voor een scherpe prijs en daarnaast een goede service, de handel door blijft gaan.

De wining & dining avond komende donderdag bij Charlies zit propvol, we hebben zelfs meer mensen zitten dan we tevoren als maximum hadden gesteld. Ik zie de toekomst vrolijk tegemoet.

zaterdag, oktober 17, 2009

Engelenburg

Op vrijdag 23 oktober is er een winemakersdiner bij Kasteel Engelenburg in Brummen met Carla Kretzel van Lammershoek uit Swartland. Je kan alleen komen dineren of ook blijven slapen, gaat super-de-luxe worden. Er zijn nog plekken beschikbaar, zie http://www.winematters.nl/Engelenburg

vrijdag, oktober 16, 2009

Twijfel

Twijfel. Heb ik er goed aan gedaan om de wining & dining avond van gisteren te sponsoren? Vorige week had ik slechts drie boekingen en sloeg de paniek en beetje toe. Als er twee mensen speciaal uit Londen komen overvliegen voor zo'n avond kan het niet zo zijn dat er maar drie mensen aanwezig zijn. Dus alles uit de kast gehaald om het vol te krijgen.
De prijs verlaagd naar € 40,-, extra wijn laten proeven en drie hapjes extra toegevoegd. Dat had effect want er waren 29 man/vrouw aanwezig. Per persoon moest ik zo'n € 20,- euro bijleggen en uiteraard ook nog betalen voor mezelf en de wijnmakers. Aan het eind van de avond heeft het me dus zo'n € 750,- gekost.
Daar staat tegenover enkele bestellingen en een leuke avond met een paar goede klanten. Was dit een investering in de toekomst of gewoon een dure avond?

donderdag, oktober 15, 2009

Mmmm

Kijk nu al uit naar 22 oktober, dan ga ik weer wat nieuws proberen. Samen met Yvonne Pater en Café Charlies organiseren we een wining & dining avond. Dit staat voorlopig op het menu:

gang 1
Lammershoek Roulette white W.O. Swartland 2007
-salade van feta met basilicum en parmezaanse kaas

gang 2
Lammershoek Chenin Blanc W.O. Swartland 2008
-pompoen-appel soep

gang 3
Aprilskloof Red Red W.O. Swartland 2005
-pasta met paddestoelenragout en salie

gang 4
Lammershoek Roulette rouge W.O. Swartland 2005
-potjiekos met rijst

gang 5
Lammershoek Straw Wine 37,5cl W.O. Swartland 2008
-blauwe kaasmousse met appelchips en notenbrood

-amarullatruffels voor bij de koffie

Nog maar vijf plekken over, dus als je honger krijgt van de gerechten, snel boeken op http://www.winematters.nl/Hoorn

Pechdag

Zou het komen van twee dagen op een wijnbeurs? Of hangt er iets in de lucht?
- Papier loopt voortdurend vast in de printer
- Tosti's veranderen in pulp in de tostibout
- Computer gaat zijn eigen gang
- Wasmachine vergeet te centrifugeren
- Telefoon rinkelt maar is onvindbaar

En dat op een dag als vandaag, als ik honderd dingen wil regelen voor het bezoek van Paul en Nicky van Elgin Vintners, waar we vanavond een wijnmakersdiner mee hebben in restaurant Aagje Deken!

dinsdag, oktober 13, 2009

Gevloerd

Megatasting doet zijn naam eer aan: 130 Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven die allemaal een stuk of tien wijnen presenteren in de grote Earl's Court in London. Tafels met flessen, glazen en crackers en veel wijnmakers die vol passie vertellen over hun wijn. En maar slenteren, kletsen, proeven. Het kon niet uitblijven: ik ben gevloerd. Nu even een uurtje slapen zodat ik fris en fruitig kan verschijnen bij het diner met journalisten, wijnmakers en de mensen van WOSA.

zondag, oktober 11, 2009

Vijf sterren proeven

De eerste proeverij met Gordon is succsvol verlopen, veel proevers en redelijk wat bestellingen. Na afloop was ik kapot dus het is niet laat geworden. We dronken nog een paar wijnen, een Rully 1e cru 2005 en twee wijnen die we van een collega wijnhandelaar kregen: Gigondas 2006 en een Vacqueras 2007. De Banyuls 2003 had helaas kurk.

Vanmiddag gaan we naar wijnbar Boelen in Amsterdam, vanaf 16.00, als je nog even wat wilt proeven kan je gewoon binnenlopen. Het is de eerste en laatste gelegenheid om de nog niet vrijgegeven Newton Johnson Domaine pinot noir 2008 te proeven, die heeft vijf sterren gekregen in de Platter's 2010.

zaterdag, oktober 10, 2009

Gordy is hier

Gordon Newton Johnson is gearriveerd en de eerste avond hebben we rustig thuis doorgebracht. Sabina had wat lekkere dingen gekookt en ik speelde sommelier. Als indrinker een half flesje Griekse malagousia 2008, uiteraard niet herkend door Gordon. Gelijk doorgeschakeld naar een serieuze wijn, Le Sec de Juchepie Cuvée "Les Monts" 2004 Domaine de Juchepie, Anjou. Een bizarre wijn met veel kleur, erg rijpe tonen en een kenmerkend bittertje. Associaties met Vin Jaune. We hebben de fles niet leeggedronken.

Bij de bietentaart met marmelade van rode ui dronken wij een Côte de Nuits Villages 2002 van Maison Joulié. De verwachtingen waren laag maar de wijn was eigenlijk heel goed en smaakte er prima bij. We dronken hem door bij kabeljauw uit de oven dus de fles ging leeg.

Volgende gang was een experimenteel chocoladetaartje met kardemom. Het recept behoeft nog wat verfijning, de combinatie met Lammershoek pinodoux 2005 was perfect.
In de naborrel moest er een fles rood aan geloven, een Vacqueyras 2000 van Montirius. Schitterend op dronk en lekker kruidig.
Het blindproeven ging Gordy niet zo goed af, dat zal gelegen hebben aan de vlucht Kaapstad - Johannesburg - Frankfurt en aansluitende treinreis naar Hoorn. Alles bij elkaar was hij zo'n 24 uur onderweg dus da's een mooi excuus.
Wat zal ik vanavond eens schenken?

dinsdag, oktober 06, 2009

Finland

De wijn vliegt de opslag uit! Na een geweldige september maand gaat het in oktober ook zeer voorspoedig. Het aantal horeca zaken die mij ontdekt hebben neemt toe en dat gaat lekker hard qua aantallen.

En een van de leukste orders van oktober is er een naar Finland! De plaatselijke Ridgeback vereniging heeft 100 flessen Ridgeback besteld. Gelukkig betalen ze ook de verzendkosten, want het is duur om een doos naar Finland te sturen...

maandag, oktober 05, 2009

Magister Vini dag drie

Over een kwartier ga ik op weg naar Maarn, dag drie van de Magister Vini opleiding staat op het programma. 's Morgens proeven met frank Jacobs en en in de middag les van Karel de Graaf. Het huiswerk is zo goed als gedaan, dat was een casus met 7 vragen. Voor het eerst ga ik met de auto, er zijn na de les nog bestellingen af te geven. Nu maar hopen dat de file's een beetje meevallen.

zondag, oktober 04, 2009

Hubrecht Duijker

Geplukt van www.hubrechtduijker.com/actueel_maandbericht.htm

Na een gouden handdruk te hebben gekregen bij de Belgische tabaksdivisie van Sara Lee besloten Eric Verhaak en diens vrouw Mariëtte om ergens op het zuidelijk halfrond wijn te gaan maken. Ze keken overal, maar kozen uiteindelijk de Kaap. Dicht bij Paarl, aan de voet van het luxueuze hotelcomplex Grande Roche, werd Groot Parys Estate hun eigendom, een historisch rijk domein met maar liefst 80 hectare wijngaarden en 3000 vierkante meter aan voornamelijk oude gebouwen. ‘Ruimte, rust en licht’, we werden er verliefd op.’

De vorige eigenaar had alle druiven naar de plaatselijke Boland coöperatie gebracht, en ook de nieuwe uitbaters bleven dat doen – zij het in mindere mate. Want van ongeveer zeven hectare stenige grond (‘die volgens onderzoekers van Stellenbosch behoort bij de beste 5 procent van Zuid-Afrika’) besloten ze zelf wijn te produceren, uitsluitend witte. Mede dankzij contacten met andere wijnbouwers leerden Eric en Mariëtte al gauw het belang van ‘balans in de wijngaard’, de optimale verhouding tussen wortelgroei, bladontwikkeling, trosgrootte en andere aspecten. ‘En waar haalt de plant zijn balans vandaan? Uit de grond.’ Vandaar dat de Verhaaks samen met hun lokale team van werknemers niet alleen heel veel tijd in hun akker doorbrengen, maar ook stapsgewijs overgingen op een milieuvriendelijke, biodynamische manier van telen.

Veruit de belangrijkste variëteit van Groot Parys is een Kaapse klassieker, chenin blanc. Geen andere druif groeit zo lang (ruim 350 jaar) op zo’n groot oppervlak (een kleine twintig procent) in Zuid-Afrika. Van stokken die doorgaans geen irrigatie kregen, wat in Paarl bepaald uitzonderlijk is, worden op Groot Parys verbijsterend goede wijnen vervaardigd. Die Tweede Droom 2009, een in langzaam in tanks vergiste Chenin Blanc, smaakt enerzijds levendig en bijna tintelfris, anderzijds naar grapefruit en frisse groene vruchten, met tegelijk een vleugje anijs. Prijs €7,45 Er bestaat eveneens een op vat vergiste en gelagerde versie van, jaargang 2008, die vooral getypeerd wordt door milde roosteraroma’s. Deze kost €8,95.

Een ander Kaaps domein is nieuw op de Nederlandse markt, Ridgeback (niet te verwarren met het gelijknamige Australische wijngoed in Yarra Valley). De naar een hondenras genoemde bezitting ligt net als Groot Parys bij Paarl, maar in een koeler deel, en bestrijkt 65 hectare. Daarvan werd ruim de helft beplant met druivenstokken. Het schitterende ogende kelder- en ontvangstcomplex ligt aan een vijver en heeft behalve een restaurant ook een gastenhuis met zwembad.

Een van de aantrekkelijkste rode wijnen heet His Master’s Choice. Deze werd in Rhône-stijl gecomponeerd uit shiraz, mourvèdre en een beetje witte viognier. De houtaroma’s blijven op de achtergrond, zodat je goed het fruit van bessen en bramen kunt proeven, samen met een hint van citrusvruchten, terwijl kruiden en specerijen niet ontbreken. En gelukkig, gelukkig heeft deze wijn niet die vermoeiende dosis alcohol die veel Zuid-Afrikaanse wijnen tegenwoordig kenmerkt, maar slechts 12 procent. Prima bij herfstige vleesgerechten. Prijs €15.

Iets meer concentratie, met ook wat meer donkere tonen (laurier e.d.) plus bessen en rijp zwart fruit smaakt de rode Journey 2005. Samengesteld uit merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Ideaal bij jachtschotel, hazenpeper of ander wild. Deze parel uit Paarl kost €13,95.

Ook de witte Vasha 2009 verdient een aanbeveling, vooral bij kalfsvlees, kip en kalkoen en stevige vissen, zoals zeewolf. Zijn structuur is vrij stevig, zijn sappige smaak enerzijds fris en heel licht plantaardig, anderzijds getypeerd door milde citrus en een specerijtje. Reken op €7,50.

Net als Groot Parys zijn deze wijnen te bestellen bij www.winematters.nl, eventueel in een assortimentsdoos met drie andere wijnen van Ridgeback.

zaterdag, oktober 03, 2009

Spannende CWG veiling

Spannend! Exact op dit tijdstip begint de Cape Winemakers Guild veiling in Stellenbosch. Ik heb zes wijnen op het oog waar ik op wil bieden. Op de momenten dat een van 'mijn' lots voorbij komt word ik gebeld door een telefoniste in de veilingzaal en kan ik meebieden. De lijn werkt, dat is al getest. Nu wachten op lot nummer 10, ik weet niet hoe snel het gaat. Dat lot is gelijk de wijn die ik het liefst wil binnenhalen: Cederberg Teen Die Hoog Shiraz 2007.
Later een update.

10:15: Cederberg is binnen! Prijzen veel hoger dan vorig jaar, maar toch gekocht. Gelijk voor een kapitaal, 12 dozen van 6 flessen voor € 50,- per fles.

11:15: Stomme fout gemaakt, ben de BTW vergeten erbij te tellen, flessen worden eerder € 59,-

11:19: Luddite heb ik laten gaan, ook veel duurder dan vorig jaar.

11:54: Jordan Chardonnay Auction Reserve 2008 is ook van mij. Die komt ongeveer op € 38,50 per fles. Het is een lot van zes dozen.

12:50: Neil Ellis Rodanos 2007 ging voor krankzinnige prijzen weg, ongeveer € 64,- per fles, niet gekocht.

Laatste lot waar ik op ga bieden is Badenhorst Family Wines Kalmoesfontein Noble Late Harvest (6 x 375ml) 2008

13:33 ha ha ha, now way dat ik die Badenhorst ging krijgen. De wijn is van gelijke kwaliteit van Mullineux maar deze flesjes gingen tussen de € 50,- en € 60,- per half flesje weg! Gelukkig krijg ik nog 90 flessen Mullineux...

vrijdag, oktober 02, 2009

Kom je proeven?

Er is geen gebrek aan proeverijen en diners in oktober:

Zondag 11 oktober: www.winematters.nl/Boelen

Donderdag 15 oktober: www.winematters.nl/Aagje

Vrijdag 23 oktober: www.winematters.nl/Engelenburg