woensdag, september 30, 2009

Stem op mij!

Win Wijn Prijzen

Ik heb nog een paar stemmen nodig om bij de laatste tien te komen, dus stem nog even op mij!

dinsdag, september 29, 2009

Ridgeback in Arts & Auto

Deze week staat er alwéér een wijn van mij in een tijdschrift, deze keer Arts & Auto pagina 68-69.

Het is de Ridgeback Natural Sweet Viognier 2009, een unieke dessertwijn in een prachtig flesje. Menno Simon zegt o.a.: "Hij biedt veel voor wat hij kost", en daar ben ik het van harte mee eens.

maandag, september 28, 2009

Winnaar

Samen met acht andere wijnliefhebbers hebben we meegedaan aan de Nationale Wijntest. De eerste fase was het beantwoorden van 100 moeilijk theorie vragen. Die zijn we goed doorgekomen met een score van 96 punten.

Gisteren tijdens de finale bleek dat er een team was dat het beter had gedaan met 97 punten. De finale bestond uit drie rondes blindproeven. Samen met Wim de Leeuw heb ik geproefd en bleken wij het beste uit onszelf gehaald te hebben. Elke ronde werd door ons gewonnen zodat we uiteindelijk de winnaar zijn geworden. De hoofdprijs is een etentje voor twee (???) bij het restaurant van het jaar van Gault Millau, en welke dat is wordt pas volgende maand bekend. Wellicht gaan we er met het hele team eten?

donderdag, september 24, 2009

Jarig: drie jaar geworden!

Eerlijk gezegd was ik het glad vergeten tot er net een felicitatie-mail in de inbox viel. Vandaag op de kop af bestaat WineMatters drie jaar! Lees deze posting nog maar eens. Wat een spannende tijd was dat. Nu loopt alles goed en komen er steeds meer klanten bij. Voor nieuwe proeverijen op aparte locaties maak ik me niet druk. Gisteravond een proeverijtje voor 32 mensen van AXA en Reaal in Kasteel Amerongen. Vanavond voor 32 mensen van de PV van Reaal in Alkmaar. Morgen zo'n 260 flessen brengen naar twee Horeca-zaken: Engelenburg en Wijnbar Boelen. Straks breng ik 150 flessen weg voor verschillende privé-klanten. Samengevat: het gaat heel goed, de zomerdip is volledig voorbij en ik heb alle vertrouwen in het najaar. Op naar mijn vierde verjaardag!

maandag, september 21, 2009

Magister Vini dag twee

Tringgggggggg. Zeven uur gaat de wekker. Voor mij best vroeg op een maandagmorgen. Vandaag staat de tweede dag van het Magister Vini traject op het programma. Met twaalf andere wijngekken over wijn praten. De casus die we moesten voorbereiden kregen we pas een week geleden en ik heb ook niet alle vragen kunnen beantwoorden. Gedeeltelijk uit tijdgebrek en een deel omdat ik de antwoorden niet kon vinden. We zullen het zien, over een half uur gaat de trein richting Maarn.

zondag, september 20, 2009

Gratis reclame

Nog meer reclame, vorige week stond er een stukje van Cees van Casteren in de Gelderlander en dat begon zo:

We leven in een wereld waar grenzen vervagen, waarin supermarkten verzekeringen verkopen, voetbalclubs hun eigen creditcards hebben en de paus zijn eigen blog. En ook in de wijn is de tijd definitief achter ons dat slijters konden volstaan met Franse wijn.

Je moet tegenwoordig op zijn minst Marokko en Uruguay kunnen aanbieden om erbij te horen (de grens ligt - heel verstandig - ergens bij Georgië en Zimbabwe). Er zijn echter nog altijd een paar importeurs in ons land die ‘etnisch’ durven te zijn, en hun gehele assortiment betrekken uit één land of gebied.

Denk aan Winematters (www.winematters.nl) van Udo Goebbel die gespecialiseerd is in kwaliteitswijn uit Zuid-Afrika, van de frisse sauvignon blancs en syrahs van Black Oystercatcher tot aan de elegante wijnen van Grangehurst en de fullbodied Rhône Rangers van Scali.


Dat is leuk om te lezen, maar nog leuker was dit spontane mailtje van een klant:
"Een heel prettig gesprek gehad over jou en je levensloop van jou en je vader in wijnland en over de leuke dingen die jullie met wijn en spijs organiseren door het hele land. Je vader heeft me lekker gemaakt. Een betere ambassadeur kun je je niet wensen."

zaterdag, september 19, 2009

Wijnmakersdiner Elgin Vintners

Een primeurtje voor de weblog lezers: samen met Paul en Nicky van Elgin Vintners organiseer ik een wijnmakersdiner. Weer eens bij Aagje Deken en op donderdag 15 oktober. Als het goed is nemen ze wat extra wijnen mee en in ieder geval proeven (drinken) we de drie wijnen die ik in mijn assortiment heb. Informatie en aanmelden via www.winematters.nl/Aagje.

Vansha in de Volkskrant

Het is weer eens gelukt, een van mijn wijnen staat als tip in een landelijke krant. Deze keer bij het bijpassende recept in het Volkskrant magazine.
De Vansha red 2008 staat hier beschreven door Onno Kleyn. En het recept voor wilde eend met gember en sesampuree haal je van de site van de Volkskrant.

donderdag, september 17, 2009

CWG wijnen

Op zondag 27 september bij het proefschrift Wijnconcours zijn vrijwel alle CWG wijnen te proeven die op 3 oktober geveild worden. Die ga ik allemaal proeven en dan bepalen waar ik op ga bieden. Dit zijn de wijnen:

Ataraxia Chardonnay 2008
Beyerskloof Cape Blend 2007
Beyerskloof Pinotage 2007
Boekenhoutskloof Syrah Auction Reserve 2007
Boschkloof Auction Reserve Shiraz 2006
Bouchard Finlayson Unfiltered Pinot Noir 2007
Cape Point Vineyards Auction Reserve Semillon 2008
Cape Point Vineyards Sauvignon Blanc 2008
Cederberg Private Cellar Semillon 2009
Cederberg Teen Die Hoog Shiraz 2007
De Grendel Die Koetshuis 2008
Engelbrecht Els CWG 2007
Flagstone The Secret Handshake 2005
Flagstone Weather Girl 2006
Grangehurst Cabernet Sauvignon Reserve 2005
Jordan Chardonnay Auction Reserve 2008
Jordan Sophia 2007
Kaapzicht Cape Blend Auction Reserve 2006
Louis Nel Neighbour's Wrath Cabernet Sauvignon 2007
Luddite FIGJAM Shiraz Cabernet Sauvignon 2007
Neil Ellis Rodanos 2007
Neil Ellis The Graduate 2006
Nidita Decorous Sauvignon Blanc 2009
Overgaauw D.C. Classic 2007
Saronsberg Dewaldt Heyns Shiraz / Viognier 2006
Saronsberg Die Erf Viognier 2007
Simonsig Auction Reserve Pinotage 2007
Solo The Guildsman 2006
Villiera Shooting Star Chardonnay Brut 2005
Villiera Terre Rouge 2005

zondag, september 13, 2009

Dag drie

Dag drie met de Mullineux's zit erop. Het blijft allemaal voorspoedig verlopen en het is ook nog eens gezellig. Gisteren zijn we eerst naar Ronald de Groot van Perswijn gegaan om het verhaal uit te leggen en om op de kiek te gaan. Hier zijn foto:
copyright Ronald de Groot
Volgende stop was de museummolen van Schermerhorn. Mooi gelegen en echt Hollands weer met wolken en zon. Het aantal proevers was veel hoger dan gedacht en de verkoop was prima. De strawwine is nu al bijna uitverkocht, van de 120 flessen (laatste deel van mijn allocatie) die 25 september binnenkomen zijn er al 93 verkocht!

Het diner hebben we lekker thuis genoten met een paar fraaie wijnen. Dat verslag staat op het prikbord.

Vandaag naar Kasteel Engelenburg voor de Grande Finale.

zaterdag, september 12, 2009

Dag twee

We zijn halverwege het bezoek van Chris en Andrea Mullineux en het gaat lekker. Volle bak met de masterclass in Haarlem. Ging perfect, alles liep gesmeerd en we proefden mooie wijnen.

Vanmiddag in A’dam begonnen, wat wijn ophalen en daarna twee uur door centrum gelopen. Dan Haarlem, ook wat gelopen en van de septemberzon genoten. Hapje gegeten bij Specktakel, lekker.

Morgen 11:30 richting Ronald de Groot van Perswijn en dan naar de molen. Weinig aanmeldingen gehad dus als je vandaag zin hebt?

woensdag, september 09, 2009

Beroemd!

Tijdens de wijnkeuring liep er een fotografe en zij was veel plaatjes aan het schieten. En nu sta ik dus in de krant! In de Metro op pagina 4 om precies te zijn. Dat weet ik omdat tenminste één persoon mij herkend heeft. En dat terwijl de fotografe een kleine vergissing heeft begaan om scherp te stellen op Charlotte van Zummeren achter mij. Hier is het nieuwsbericht:

dinsdag, september 08, 2009

Nationale Wijnkeuring

Over vijf minuten stap ik in de auto om in Den Haag als jurylid aan de gang te gaan voor de Nationale Wijnkeuring. We gaan 166 Nederlandse wijnen beoordelen. Gelukkig in drie groepen dus iedere groep zo'n 55 wijnen. De jury bestaat uit een bonte verzameling bekende en minder bekende leden onder leiding van Frank Jacobs. Later vandaag verslag.

zondag, september 06, 2009

Jarig

Jarig. Ik ben jarig! Hieperdepiep hoera! Een mooi rond getal gehaald: 40 jaar. En dat ga ik vanavond met Sabina vieren met een luxe etentje. Alle welgemeende felicitaties mogen als comment onder deze heuglijke posting. En dat is ook nog eens de 900ste!!

donderdag, september 03, 2009

De bodem van Groot Parys

Afgelopen maandag was er weer een Vinologenexamen, het proefgedeelte. Een van de te proeven wijnen was de Groot Parys chenin blanc spontane gisting 2008! Dat wist ik al een tijdje, heb tenslotte de wijn mogen leveren. Ben blij dat er een mooie Zuid-Afrikaanse chenin blanc geproefd is door alle kandidaten. En de wijn is zeer herkenbaar dus ik verwacht dat er goed mee gescoord is. De proevers moesten ook nog beoordelen of de wijn "een mineralige ondertoon" heeft. Lijkt me wel, kijk maar eens even naar de bodem van de wijngaard:


En naar deze muur die van stenen uit de wijngaard is gemaakt:

dinsdag, september 01, 2009

Tomaten

Op de foto is onze complete tomatenoogst van dit jaar te zien. Wat gaan we daar eens van maken en welke wijn drinken we daarbij?