dinsdag, maart 31, 2009

Op de boot

De opslag is behoorlijk leeg en dat komt goed uit want er is een flinke lading onderweg. De voorraad Buck's Ridge is tot min 36 flessen gezakt, enkele klanten hebben nog wijn tegoed. De privé-voorraad van mijn vader is ook geplunderd en die moet nog vervangen worden. Gelukkig is er vanmorgen een boot (Dal Kalahari) vertrokken uit Kaapstad met daarin 1200 flessen Buck's Ridge, 300 Scali en 300 Cape Rock. Die komt 11 april in Rotterdam aan en dan hoop ik het 16 april in de opslag te hebben. Grote kans dat ik dan de 5 + 1 aanbieding herhaal, die was zeer succesvol.

maandag, maart 30, 2009

De restjes

Wat blijft er over na een open dag? Spierpijn van het sjouwen, een berg afwas, een relatief lege (lees opgeruimde) opslagruimte én 30 flessen met een restje wijn. De helft is meegegeven en de andere helft staat bij ons op het aanrecht. Een halve fles bubbels is gisteren opgedronken en de rest van de week gaan we gestaag werken aan de overige 14 flessen!
Oh ja, de dag zelf was zeer succesvol en er is voor € 3.200,- aan wijn verkocht.

vrijdag, maart 27, 2009

Open dag

Twee keer per jaar organiseer ik een open dag. Klanten kunnen de opslag eens bekijken en het is een makkelijke (en goedkope!) manier om een wijnproeverij te organiseren. Ik verwacht tussen de 20 en 25 mensen, heel veel meer zou ook niet passen. De hapjes zijn besteld, de flessen staan klaar en vandaag ga ik de boel schoonmaken en opruimen. Nu hopen op een zonnige zondag!

maandag, maart 23, 2009

zondag, maart 22, 2009

Kampioen

Ben ik beroemd? Ik ben in ieder geval genoemd als 'kampioen wijnproeven' in Life & Cooking vandaag! Scroll maar even door naar 21:45 en dan komt Filemon Wesselink in beeld en dan blijven opletten, want het is voorbij voor je het weet!

Prettige verjaardag

De ene proeverij is de andere niet. Gisteravond had ik een zogenaamde 'verjaardagsproeverij' als verrassing voor de jarige. Totaal zo'n 18 gasten en ik met mijn flesjes. Nou zijn dit meestal vermoeiende proeverijen waar de helft van de gasten denkt: "wanneer kan ik aan het bier?". Dat werd door een aantal soepel opgelost door een bierflesje in de linkerhand en een wijnglas in het rechterhand te houden. De spitons bleven ook akelig leeg, behalve die van twee zwangere vrouwen...
Nu klinkt dit niet zo gezellig maar toch was het een leuke proeverij. De helft had namelijk echt interesse en vroegen van alles. En belangrijk, er werd voor € 1.500,- aan wijn besteld! Wel weer jammer dat ik op de terugweg in de file bij Muiden terechtkwam en zodoende pas om 02.00 uur thuis was.

vrijdag, maart 20, 2009

Lente

Elke twee weken maak ik een aanbieding. Soms is het makkelijk, dan is er een nieuwe wijn binnen en dan gaat die in de spotlights. Voor de komende week zou ik twee nieuwe dessertwijnen van De Krans kunnen kiezen, een muscat en een rosé 'port'.Maar het is lente dus een frisse witte wijn is logischer. De teksten ga ik dit weekend maken en dan lezen jullie maandag de keuze wel.

maandag, maart 16, 2009

Een dag als vandaag

Die begint goed, want Sabina is weer terug van de persreis naar Chili en Argentinië! Verder ga ik zo afspraken maken voor de wijnreizen in april/mei, facturen printen voor een paar bestellingen, facturen betalen van leveranciers, de lesdag van woensdag voor TIO voorbereiden, een bestelling van kasteel Engelenburg uit de opslag halen en bezorgen in Brummen en daarna ga ik naar een voorlichtingsdag van de Magister Vini opleiding. Dan ben ik vanavond rond 23.00 weer thuis. Ondertussen geeft mijn vader een belangrijke proeverij in De Meern voor een proefclub en hoop ik dat daar ook wat bestellingen uit komen.

zondag, maart 15, 2009

Swartland

LammershoekIk roep het al drie jaar en nu staat er een groot artikel in Perswijn over het potentieel van Swartland. Er worden drie belangrijke personen opgevoerd: Charles Back van Fairview, Eben Sadie van Sadie Family en ... Paul Kretzel + Albert Ahrens van Lammershoek!
Dit soort achtergrond verhalen zijn goed voor de erkenning van de kwaliteit van de wijnen. De score's van de Lammershoek wijnen zijn bijzonder hoog met vier keer 15,5, een 16 en een 16,5. Ben benieuwd of ik daar spontaan bestellingen op krijg?

zaterdag, maart 14, 2009

Duur dagje

Als je bijna 40.000 kilometer per jaar rijd, dan weet je dat je af en toe kosten krijgt. De voorbanden leken onderhand meer op slicks dan regenbanden, dus daar moesten twee nieuwe exemplaren voor komen. Kassa: €214,-.
Dan was er donderdag nog een steentje tegen de ruit gekomen met een barstje tot gevolg. Die was vrijdag gegroeid tot een barst en dus naar de autoruitboer. Blijk ik een eigen risico te hebben van €180,- die niet te voorkomen is. Maar ja, zo doorrijden kan ook niet, dus nog een keer kassa.
Hoeveel flessen moet ik verkopen om € 402,- te verdienen?

vrijdag, maart 13, 2009

Tjing Tjing

Restaurant Tjing Tjing in Amsterdam is een van de weinige Zuid-Afrikaanse restaurants in Nederland. Een knus interieur en een binnentuin, geen poespas en gewoon lekker, authentiek eten. Gisteren sprak ik met de kok/eigenaar en het zal niet lang duren voordat ik daar wijnen ga leveren. Het bleek dat er al wat wijnen van mij verkocht werden, die waren geleverd door iemand die ze weer van mij had gekocht. Dus ik stond raar te kijken toen ik mijn wijnen daar al zag!

donderdag, maart 12, 2009

Is dat werken?


Elke ochtend op om een uur of zeven, zodat je om acht uur op tijd bent bij de eerste wijnproeverij. Proeven, proeven, proeven. Volgende afspraak. Rondje door de wijngaard, proeven, proeven, proeven. Lunchen met een glas wijn, of twee, of drie - alleen proeven, dat begrijp je. Dan naar de laatste afspraak van de dag, voor een rondleiding door de kelder en de wijnmakerij en natuurlijk wat wijn proeven, proeven, proeven. Is dat werken? Kijk naar de foto en oordeel zelf...

maandag, maart 09, 2009

Proefdoos

Ik stap zo meteen in de auto op weg naar Rotterdam voor het interview met Filemon. Gisteravond heb ik een doos vol met proefzaken verzameld. Waterjes met zuur, zoet, bitter en alcohol. Een zwart glas, een fles met 'kurkwijn'en dat soort zaken. Gaan we wat proefjes doen om het geheel een beetje op te leuken.

zondag, maart 08, 2009

Andes

Sabina is nu alweer vier dagen op persreis naar Argentinië en Chili.
Een onverwachte kans die zich een kleine twee weken geleden aandiende. Snel besluiten, vrij vragen en het te schrijven artikel plaatsen: en zo zit je onverwacht in Zuid-Amerika. Geen snoepreisje maar gewoon hard werken hoor, elke dag staan drie wijnhuizen op het programma, ook dit weekeinde. Toch ben ik een beetje jaloers, zou die landen heel graag een keer bekijken!

vrijdag, maart 06, 2009

Filemon

Zit net DWDD te kijken met daarin Filemon Wesselink. Hij gaat mij aanstaande maandag interviewen over wijnproeven. Niet voor TV maar voor een boek wat hij gaat schrijven over wijn. Bestemd voor de jonge generatie, ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen.

donderdag, maart 05, 2009

Académie des Cinquante

Komende zaterdag gaaf ik een proeverij bij Kasteel Engelenburg voor de Académie des Cinquante. Dit is een klein genootschap van wijnliefhebbers dat werd opgericht op 15 december 1955 en telt maximaal 50 leden. Eerst gaan we 16 Zuid-Afrikaanse topwijnen proeven en aansluitend een lunch:

* In olijfolie gegaarde zeeduivel met een ravioli van spinkrab, peterseliewortel en crustacé

* Gegrilde Ierse ossenhaas met geglaceerde kalfszwezerik en linzen, wilde spinazie, bospeen, groene asperges en saus van "Allesverloren"

* Bavaroise van boeren yoghurt met pistache, siroop van verviène en krokant suikerbrood

Ik heb er zin in!

maandag, maart 02, 2009

Proeverijen

Deze week staan er vier proeverijen op het programma en de eerste is gisteren goed verlopen. In de plaatselijke kroeg Charlie's kwamen 25 luidruchtige wijnliefhebbers bij elkaar. Bij binnenkomst was het al gezellig en na een glas of zeven, acht was het geluidsniveau tot ongekende proporties gestegen. Maar gelukkig werden er wel goede vragen gesteld en kreeg ik na afloop een paar leuke bestellingen.

Vanavond een proeverij in Blaricum voor een serieuze proefgroep, dat zal een andere sfeer zijn. En zaterdag twee proeverijen, ik geef er een in Kasteel Engelenburg en mijn vader een in Den Haag. Gaat lekker!