vrijdag, oktober 31, 2008

Het is hier fantastisch

Een paar dagen geleden verscheen dit draadje op het wijnprikbord. Tijd voor een terug- en vooruitblik.

Ik ben in september 2006 gestart, een spannende tijd. Van loondienst en zekerheid naar zelfstandig ondernemer en onzekerheid. Nooit heb ik getwijfeld, want wat ik deed en doe is veel leuker dan als loonslaaf werken met vrijwel dagelijkse stress. Vanaf het eerste moment heb ik wat winst gemaakt, maar omdat cash-flow de eerste tijd het grootste probleem is heb ik nooit veel 'inkomen' uit de zaak gehaald. En ach, omdat er veel bekend is via deze weblog kan ik dat bedrag ook wel verklappen: €1.000,- per maand.

Het blijkt dat je daar prima van kan leven, veel kosten worden natuurlijk door 'de zaak' betaald. Volgend jaar verwacht ik een meer normaal salaris aan mezelf te kunnen uitbetalen omdat WineMatters sinds 1 oktober 2008 schuldenvrij is. En ik moet wellicht ook gaan denken aan pensioenopbouw.

Oh ja, over de omzet van 2007 was ik al zeer tevreden en de eerste drie kwartalen van 2008 heb ik een omzetstijging weten te boeken van 51%. In het laatste kwartaal zal dat percentage niet lukken, maar een flinke stijging staat vast.

Stilstaan is achteruitgang en daarom ben ik nu aan het nadenken over een volgende stap. Wat in ieder geval blijft is dat ik klein wens te blijven (dus geen personeel) en dat ik ZA specialist blijf. Wel ben ik bezig met samenwerkingen, wil ik meer freelance klussen erbij doen en ik wil een poging doen om wat Horeca klanten te krijgen. Daar neem ik een half jaar de tijd voor en ik start met zo'n 10 tot 12 'targets'. Mocht het niets worden of ik vind er geen klap aan dan stop ik met het Horeca avontuur. Komende woensdag staat de eerste afspraak in de agenda bij een restaurant in Amsterdam.

Samenvattend: ik vind mijn werk zeer leuk om te doen en het gaat financieel snel de goede kant op. Laat maar horen wat jullie er van denken.

maandag, oktober 27, 2008

0

Hebben advertenties en publiciteit zin? Mijn ervaringen met advertenties zijn ronduit slecht. Publicaties hebben een wisselend resultaat. Het grote artikel in het Zondagsblad gisteren (68.000 exemplaren) en een kleine advertentie op pagina 5 hebben helemaal niets opgeleverd. Geen enkele reactie, geen extra bezoeker op de website en geen enkele order. Ongetwijfeld helpen dit soort verhalen wel voor de naamsbekendheid, maar vooralsnog is het teleurstellend!

zondag, oktober 26, 2008

Zondag

Een leuk moment, de zondagskrant valt in de bus. Daar sta ik dan, pontificaal op de voorpagina! Hier de volledige tekst, en ja ik heb enige waarheden wat versimpeld :-)

'Wijn is lekker en spannend'
Udo Göebel voor derde keer Vinoloog van het Jaar
HOORN - Udo Göebel uit Hoorn heeft het weer voor elkaar gekregen: 5 oktober veroverde hij voor de derde keer de titel Vinoloog van het Jaar. De 39-jarige wijnliefhebber nam deel aan de proefwedstrijd 'Prix Pommery', die door de Vereniging Vinologen Nederland georganiseerd werd. Udo moest twaalf wijnen proeven en diverse vragen beantwoorden. De felbegeerde titel won hij ook al in 2002 en 2005. Nooit eerder won iemand deze wedstrijd drie keer. Een unieke prestatie van de Hoornaar.

Als tiener had Udo al een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn. "Hoe dat eigenlijk precies komt, kan ik niet verklaren. Wel maakte mijn moeder haar eigen wijn van de vruchten uit haar moestuin. Ik herinner me dat onze badkuip vaak helemaal gevuld was met appels", lacht Udo. "Ik volgde de Middelbare Detailhandel School en kreeg ook het vak 'wijn'. Toen raakte ik echt enthousiast. Onze leraar nam de klas mee naar Frankrijk. Ik vond het schitterend om daar tussen de wijnranken te lopen. Vanaf toen wist ik zeker dat ik meer met wijn wilde doen."

Eureka

Udo volgde de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie en was op z'n negentiende al bedrijfsleider in een slijterij. "Toen ik twintig was, behaalde ik m'n diploma. Daarmee was ik de jongste vinoloog van Nederland. Daarna bleef ik wijnproeven en -cursussen volgen. Dat moet je als wijnkenner blijven doen, omdat ieder jaar weer nieuwe wijnen op de markt komen." Eind 2005 nam Udo een rigoureus besluit: een sabbatical. Hoewel hij een leuke baan bij een grote slijterij had, ging Udo een jaar met onbetaald verlof. "Ik wilde heel graag een keer zelf wijn maken. Al eerder was ik voor een wijnreis naar Zuid-Afrika geweest en dat land heeft me helemaal betoverd. Bovendien worden er mooie wijnen gemaakt." Udo vond in Zuid-Afrika een baan voor drie maanden als assistent-wijnmaker bij een winery in Paarl. Daar kwam hij erachter wat wijn maken écht inhoudt. "Het was ontzettend hard werken. Het verwerken van de oogst is een hectische tijd in de wijnmakerij. We werkten van 's ochtends zeven tot 's avonds elf uur, en dat weken achter elkaar. Per dag had ik slechts een halfuurtje pauze. Gelukkig had ik in de weekenden wel tijd om de omgeving te verkennen. Ik heb veel winery's bezocht en vooral veel wijnen geproefd! Vele soorten waren hartstikke lekker, maar kon je in Nederland niet kopen. Ik kreeg een soort eureka-moment: ik moest voor mezelf gaan beginnen! Vanaf toen ben ik nog meer wijnen gaan proeven. Ik reed van de ene winery naar de andere."

Proefgeheugen

Intussen heeft Udo nu in Nederland zijn eigen wijnhandel 'WineMatters' met alleen Zuid-Afrikaanse exemplaren. Hij verkoopt ze rechtstreeks aan de liefhebber. "Wijn is een geweldig product. Het is lekker, spannend en afwisselend. Spannend, omdat er elk jaar weer nieuwe wijnen op de markt komen. Er gebeurt ontzettend veel op wijngebied." Zo worden er ook veel wedstrijden gehouden, waar Udo graag aan meedoet. Voor de tiende keer deed hij dit jaar mee aan de grootste proefwedstrijd van Nederland, waar alleen gediplomeerde vinologen aan mogen deelnemen. Zo'n zeventig mensen schreven zich voor de wedstrijd in. Voor de derde keer ging Udo er met de hoofdprijs vandoor: een dubbele magnum champagne, een cheque, een oorkonde én een weekend naar het Franse Champagne. "Hele leuke prijzen. Er zijn drie voorrondes en de beste tien staan in de finale. Elke ronde moet je twaalf soorten wijn proeven en vervolgens wordt je gevraagd om welk oogstjaar het gaat en waar de wijn vandaan komt, inclusief de streeknaam. Best lastig hoor! Er zijn wereldwijd namelijk honderdduizenden soorten wijn. Dat betekent dat je na elke slok een beroep moet doen op je zogenaamde 'proefgeheugen'. Elk jaar proef ik namelijk zo'n vijftienhonderd wijnen en die sla ik allemaal op. Het probleem is alleen dat veel wijnen op elkaar lijken. Dan moet je extra goed in dat geheugen graven", lacht Udo. Leuk om te weten is dat tijdens de wedstrijd geen enkele Zuid-Afrikaanse wijn op de proeftafel stond.

Misverstand

Tot slot wil Udo graag een groot misverstand uit de wereld helpen. "Vaak hoor je: hoe ouder de wijn, hoe beter. Dat is absoluut niet waar. Een fles rode wijn kan je tot ongeveer twee jaar na aankoop bewaren, witte wijn zelfs maar één jaar. Daarna wordt de smaak gewoon minder, met uitzondering van de echt dure exemplaren. Mijn advies is dus: wacht met een mooie fles wijn niet tot een speciaal moment, maar drink 'm meteen op. Dan is-ie echt het lekkerst. Zelf drink ik elke dag drie glazen. Ik moet wel heel ziek zijn, wil ik 's avonds geen wijntje nemen!"

donderdag, oktober 23, 2008

Mijn geheugen

Wat wou ik ook alweer schrijven? Oh ja:
Maak je je ook wel eens zorgen om je geheugen? Dat het consumeren van de nodige wijntjes (dus alcohol) de grijze hersencelletjes laat verdwijnen? Ik wel, maar gisteravond deed ik mee met de De Nationale Geheugentest en wat blijkt? Niets aan de hand, een score van 8,9! Alleen jammer dat vriendinlief een 9,2 haalde...

maandag, oktober 20, 2008

Op de foto

Wat trek ik aan vandaag? Normaal werk ik thuis en volstaat een oude spijkerbroek en shirt. Bij bestelrondes een iets nieuwere spijkerbroek en blouse. Maar vandaag ga ik op de foto. Voor het plaatselijke zondagsblad en de gelegenheid is natuurlijk het winnen van de Prix Pommery, Vinoloog van het Jaar. Komende zondag staat er een groot interview in de krant, begin op de voorpagina (met foto) en de rest in het blad. Ik twijfel of ik ook een advertentie ga zetten, ligt aan de kosten. Ben benieuwd of dit nog omzet gaat opleveren...

zaterdag, oktober 18, 2008

Zeldzaam flesje

Op een van de laatste dagen van de wijnreis bezocht ik een van de leukste wijnwinkels van Zuid-Afrika: Wine Village in Hermanus. Ik zocht wat speciaals om mee te nemen naar Bevan Newton Johnson, bij wie ik 's avonds ging eten. Achter in de winkel zag ik een kistje met nog één fles er in. De ogen werden groot, de creditcard brandde in de kontzak. De zeldzaamste en meest besproken witte wijn van Zuid-Afrika lag me aan te lachen: Mrs Kirsten 2006 van de befaamde wijnmaker Eben Sadie.

Chenin van een 100 jaar oude wijngaard, opbrengst 6 hl/ha, slechts 800 flessen. En niet onbelangrijk: de duurste witte wijn ooit in Zuid-Afrika gemaakt met een prijskaartje van R870 (€75,-) per fles. Die ging dus mee en werd blind ingeschonken voor Bevan. Reducerend en deducerend kwam hij tot chenin van een topwijnmaker: Eben Sadie, Chris Mullineux of Adi Badenhorst. Bij onthulling kon hij maar niet geloven dat ik deze fles had meegenomen, een fles waar hij de week ervoor nog vol ontzag over had gesproken, maar (uiteraard) nog nooit geproefd. En was het bijzonder? Absoluut, wat een kracht en wat een complexe smaak. Wellicht nog het meest te vergelijken met Scali Blanc, maar dan nog net wat bijzonderder. Wel een factor 5 duurder, maar dat heb je met zeldzame flesjes!

donderdag, oktober 16, 2008

Felicitaties

Nadat gisteren een persbericht aan wijnprofessionals is verstuurd over het winnen van de Prix Pommery stromen de felicitaties weer de mailbox binnen. Mensen die ik al lange tijd niet meer gezien of gesproken had mailen nu, dat is leuk.
Van de VVN kreeg ik vanmorgen ook een persbericht en wat foto's, kan je zien hoe serieus ik aan het proeven was. Nu is het wachten op een bericht over het weekend naar Champagne...

dinsdag, oktober 14, 2008

Vinoo

In korte tijd hoor ik drie keer over Vinoo, maar het is mij nog steeds wat onduidelijk wat het is. Hun eigen verklaring maakt het iets duidelijker, maar nog niet helemaal:
VINOO is een Social Community voor en door wijnliefhebbers waar het vastleggen en delen van ervaringen rondom wijn centraal staat.
Als ik op de homepage kom van een website wil ik graag weten wat het is en wie er achter zit, dat is nu nog niet duidelijk. Maar kennelijk komt er binnenkort een lancering van de vernieuwde website. We wachten het even af.

donderdag, oktober 09, 2008

Bijna op

Een bijzonder moment, vanavond heb ik de laatste voorraad Groot Parys opgehaald uit de 'centrale voorraad'. De ongehoute en gehoute 2007 zijn vrijwel op en dat is nog nooit zo snel gegaan. Ik heb nu nog 10 respectievelijk 20 doosjes staan en als die ook op zijn is het echt op. Gelukkig komt de ongehoute 2008 er snel aan en wel in twee varianten: 'spontane gisting' en 'gewoon'. De gehoute zal een tijdje uitverkocht zijn, het duurt nog een paar maanden voor de 2008 klaar voor verscheping is.
Goed nieuws: vanaf de oogst 2008 is de wijn officieel gecertificeerd biologisch!

dinsdag, oktober 07, 2008

Oude wijnen

Na de afgelopen wijnreis werd ik door Jeremy Walker van Grangehurst uitgenodigd voor een speciale proeverij. Drie series van drie wijnen naast elkaar: 1993, 1995 en 2001. Nu is de 2001 'gewoon' zijn huidige oogstjaar, maar de gelegenheid om wijnen uit 1993 en 1995 te proeven was uniek.

De pinotage 1993 was iets muffig en bosgrond-achtig, geen goed begin. De cabernet-merlot 1993 was ver ontwikkeld, nog net aan ok. De cabernet 1993 was zeer fraai, klassieke neus en verfijnd. En toen de 1995'ers!
Pinotage 1995 kwam nog jong over, een echte intrigerende Noord-Rhône neus en krachtige smaak: prachtig! Het absolute hoogtepunt was de cabernet-merlot 1995, indertijd al met vijf Platter-sterren beoordeeld en nu nog steeds een waanzinnige wijn. Misschien wel de beste Zuid-Afrikaanse wijn ooit geproefd! Kan net als de cabernet 1995 nog zeker 10 jaar mee en het is het ultieme bewijs dat sommige Zuid-Afrikaanse wijnen heel goed kunnen ouderen.

maandag, oktober 06, 2008

Meer over de veiling

Leuk artikel van Neil Pendock over de CWG veiling: http://blogs.thetimes.co.za/pendock/2008/09/27/live-from-the-cape-winemakers-guild-auction.

Leuk om te lezen: Among the half dozen serious Shirazes (or should that be Syrahs), David Nieuwoudt’s Cederberg Teen Die Hoog has wonderful phenolic ripeness but Niels Verburg’s Wild Hoar takes the koek. A follow up on last year’s “two four listening” (his son was graded “two out of five for listening” at school) the name comes from the laatjie mishearing “wild boar” as “wild whore” reproduced as “hoar” for sensitive souls.

zondag, oktober 05, 2008

Gewonnen!


Vandaag voor de derde keer Vinoloog van het Jaar geworden, elke drie jaar lijkt het wel. Eerder gelukt in 2002 en 2005, maar vandaag had ik het niet verwacht. Vanmorgen twijfelde ik nog of ik wel zou gaan, voelde me beroerd en had koorts. Maar een paar paracetamolletjes doen wonderen en een flinke dosis geluk doet de rest. Twaalf wijnen moesten geproefd worden, waaronder drie dessertwijnen die ik gelukkig allemaal goed kon plaatsen.
De tien finalisten hadden het allemaal zwaar en er bleek een barrage nodig omdat we met twee op de eerste plaats stonden. Een blind ingeschonken rode wijn moest beoordeeld worden om de beslissing te brengen en dat bracht ik er goed vanaf (ik zei merlot gedomineerde Bordeaux 2005 en het bleek een Médoc 2004 met 36% merlot).

Wat de hoofdprijs precies is weet ik niet, een weekend naar Champagne is wat er verteld werd. Een dubbele magnum Pommery en een bos bloemen staan al thuis.

Hieperdepiep: HOERA!

vrijdag, oktober 03, 2008

Finale

Wedstrijden over wijn in alle vormen en maten zijn leuk, vooral als je zo af en toe wint. Met mijn vader en Ton Möllers heb ik wel eens de Grand Prix St Hubert gewonnen, met een groep van 10 zeer regelmatig de Nationale Wijnprijsvraag. Individueel de Graham's Trophy en twee keer Vinoloog van het Jaar. Alleen Cees van Casteren heeft het ook twee keer gewonnen. Nu heb ik het voordeel dat hij tegenwoordig de wedstrijd zelf organiseert en kan ik hem as zondag voorbij streven. De finaleproeverij van de wedstrijd Vinoloog van het Jaar vindt plaats op
zondag 5 oktober in het NH Barbizon Palace Hotel in Amsterdam. Duim voor mij!

donderdag, oktober 02, 2008

De Veiling

Nadat de groep afgelopen vrijdag naar huis vloog ben ik nog een paar dagen gebleven. Het eerste op het program was het bijwonen van de Cape Winemakers Guild Auction. Dit is een veiling van exceptionele wijnen van de beste wijnmakers van het land. De aangeboden wijnen zijn nooit te koop op een andere manier dus ik wou dat wel eens meemaken. Met zo'n 100 andere bieders in de zaal en zo'n 100 wijnmakers met familie extra was het een drukte van belang. Een paar wijnen die ik wou hebben gingen voor recordprijzen weg, zoals Boekenhoutskloof syrah. Denk dan aan zo'n 100 euro per fles! De totale opbrengst (excl. BTW) was vijf miljoen rand, niet slecht voor een dagje veilen.
Uiteindelijk heb ik zelf drie 'lots' gekocht, allemaal wijnen die bijzonder goed zijn, maar ook nog enigzins betaalbaar (tussen €25,- en €38,- per fles):

Cederberg Private Cellar Semillon 2007 (6 doosjes)
Kaapzicht Cape Blend Auction Reserve 2006 (6 doosjes)
Luddite Wild Hoar Shiraz / Cabernet Sauvignon (8 doosjes)

Over een paar maandjes is alles in Nederland, van alles hou ik twee doosjes voor mezelf, de rest gaat in de verkoop.