maandag, juli 28, 2008

Weer een

Ja, ja, misschien lezen andere producenten ook mijn weblog en denken: "ik stuur die Udo ook een mailtje, misschien neemt hij mijn wijnen ook op". Maar voorlopig is het genoeg, ik heb al acht nieuwe wijnen op de rol staan, die komen de komende maanden binnen. Wel een leuk compliment van de betreffende winery:

Let me start off by saying fantastic website and wine offers from South Africa!! Ive come across your website and would like to introduce our winery to you from Wellington South Africa called xxx.

A Boutique family owned winery which produce exceptional Reds , whites and interesting potstill brandy.


Een beetje slordig geschreven, ik zal een aardig mailtje terugsturen.

donderdag, juli 24, 2008

Cape Rock V

De wijnen zijn dus goed, erg goed zelfs. Voor de zekerheid liet ik de wijnen nog proeven aan de deelnemers van de wijnreis die inmiddels gearriveerd waren. Nou smaakt om 11.00 's avonds na een lange vliegreis alles goed, maar de reacties waren erg positief. De volgende dag de restjes nog een keer geproefd en het oordeel bleef goed.

Het was trouwens nog een hele toer om op tijd terug te zijn in Kaapstad. Het plan was om een uurtje op de winery te blijven en dan langzaam aan terug te rijden. Maar omdat het leuk en interessant was zijn we wel drie uur gebleven. Daardoor werd het weer een dollemansrit terug, een andere 'snelweg' langs de kust. Van halfduister naar donker en dan gemiddeld 140 rijden is niet altijd een pretje. Bekaf rijden we het vliegveld op en even later verwelkomen we zogenaamd fris en fruitig de deelnemers...

Gavin heeft nooit eerder geëxporteerd en bleek zijn prijzen inclusief VAT (=BTW) gegeven te hebben. Kijk, dat scheelt alweer 14%. Vervolgens kon er nog wat meer af, sterker nog: ik mocht een voorstel doen. Maar moest hem dan wel helpen met het exporteren: hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig hielp Carla van Lammershoek hem, zodat vorige week de verlossende mail kwam: "I am finally ready with all the certificates and paperwork for the wine.".

Zo is het gekomen, een kijkje achter de schermen. Zo rond 9 augustus gaat het schip weg uit de haven van Kaapstad met o.a. 600 flessen Cape Rock aan boord.
En voor de nieuwsgierigen, wat gaat het dan kosten?

Cape Rock Shiraz Viognier Mourvèdre W.O. Olifantsrivier 2007 € 14,95
Cape Rock Cabernet Sauvignon W.O. Olifantsrivier 2007 € 13,45
Cape Rock Red Shoe Shiraz W.O. Olifantsrivier 2006 € 9,95

Ongetwijfels begin ik t.z.t. met een leuke aanbieding, jullie lezen het wel in de digitale nieuwsbrief van september.

woensdag, juli 23, 2008

Cape Rock IIII

De wijnen werden geproefd door mij en Sabina, Gavin zat gespannen naast ons en hield mij goed in de gaten. Dat had ik niet zo door, want als ik aan het proeven ben bij een leverancier geef ik niet zo veel commentaar. Als je te enthousiast bent zie ik de prijs een beetje omhoog gaan! Moeder hield ons alledrie in de gaten en stuurde af en toe bij. Een fles van een oudere jaargang smaakte niet heel goed en Gavin wou geen nieuwe fles openmaken omdat er nog maar drie over waren. Maar voor mij wel belangrijk om te proeven of de wijn goed kan ouderen dus moeder had gelijk om toch die kostbare extra fles te openen.

En wat heeft hij gemaakt? Een Rhône style blend met Shiraz(91%), Viognier(7%) en Mourvedre (2%), co-fermented en 12 maanden gerijpt in Franse barriques (nieuw tot 3 jaar oud). En een 100% Cabernet Sauvignon, 12 maanden gerijpt in nieuwe Franse barriques (70%) en 2e jaars Amerikaans hout (30%).
Alle wijnen zijn van zo goed als biologisch verbouwde druiven. De viognier en mourvedre komen van een andere farm die biologisch gecertificeerd is, hun eigen druiven zijn niet officieel biologisch. Dat komt omdat de druiven voor de coöp wel bespoten worden.

En van de 2006 oogst was nog wat over van een 100% shiraz: Red Shoe shiraz 2006.Een kruidige, vrij krachtige wijn met een bijzonder label. Misschien is dat de reden dat het lastig verkopen is, zeker in het gebied waar hij zit. Boeren en buitenlui kiezen niet voor zo'n gedesigned label.

Morgen verder.

dinsdag, juli 22, 2008

Cape Rock III

Gavin bleek een aardige vent te zijn, belangrijk want al mijn leveranciers zijn aardig. Vaders was weggestuurd en moeder mocht blijven. Later bleek waarom, de vader is het niet eens met de aanpak van zijn zoon. Hij wil liever aan de coöp blijven leveren zoals al generaties voor hem deden. De plannen om zelf wijn te maken waren een paar jaar geleden wel met moeder besproken en niet met vader!

In de paar uur dat we onderweg waren hadden ze zich zenuwachtig voorbereid, een importeur komt langs! De enige 6 mooie glazen waren opgepoetst en uitgestald. Crackers en flessenwater in het dorp gekocht. Huis en winery aan kant. Bloempotten als spuugbakje op tafel gezet.

Het ijs was al snel gebroken toen ik in korte broek binnenkwam, dat kan best, het is tenslotte Afrika.
De rondleiding in de wijnmakerij was snel klaar want het is klein. Een verbouwde garage, niets meer dan dat. Inderdaad een echte garagiste. Nu stonden de gebottelde flessen op elke beschikbare plekje, inclusief in het grote houten gistingsvat.
De wijnen zijn gemaakt van de beste percelen en oude stokken, het bekende verhaal. Maar de kwaliteit van de wijn bewijst dat het echt zo is.

Morgen verder.

maandag, juli 21, 2008

Cape Rock II

Het verhaal van Cape Rock begon op 9 april dit jaar, met een aansprekende mail van Gavin Brand. Zo krijg je mijn aandacht:
"My family produce small amounts of red wine in the Olifants River region about 300km north from Cape Town. I very much like the exclusivity and the selection of wines presented on your website."

Verzoeken om wijnen op te nemen krijg ik zeer regelmatig en normaal wimpel ik die snel af. Maar dit is een winery uit een gebied waar je geen topkwaliteit verwacht dus dan ben ik wakker. Het oorspronkelijke plan was dat de wijnmaker proefflessen ging brengen naar een hotel in de buurt van Tulbagh en dan zou ik ze proeven met deelnemers aan de wijnreis. Maar op de dag dat de groep aan zou komen besloot ik 's morgens, samen met Sabina, naar de winery toe te rijden. Een woeste rit van 300 kilometer door de Cederbergen volgde, de laatste 15 kilometer over een dirtroad.

Prachtige vergezichten in the middle of nowhere, wijngaarden langs de Olifantsrivier en veel zand. En dan ergens, zo half tegen/onder een rots ligt de boerderij waar Gavin zijn wijnmakerijtje heeft gebouwd. Hij is eigenlijk landschaps-architect, maar heeft besloten zijn vader te helpen met het bedrijf. Hij heeft dus de etiketten ontworpen en de flesvorm uitgekozen, met een architecten oog.

Morgen verder.

zondag, juli 20, 2008

Spannend


Zo vaak gebeurt het niet dat ik een nieuwe wijn 'ontdek', laat staan dat ik hem ga importeren. Maar vandaag heb ik de officiële order geplaatst en komt het naar Nederland.
Een wijn uit een gebied waar de Kaapse Prut en andere goedkope rotzooi vandaan komt: Olifantsrivier. Halverwege Kaapstad en Namibië, zo'n 300 kilometer boven Stellenbosch. Hoe ik daar terechtkwam en waarom de etiketten zo waanzinnig mooi zijn zal ik morgen bloggen.
Ze maken maar een paar duizend flesjes per jaar, dus de wijn zal voorlopig niet echt ontdekt worden door wijnschrijvers of magazines. Laat ik dat maar zo houden, want de wijnen zijn echt geweldig!
Oh ja, de naam is Cape Rock.

vrijdag, juli 18, 2008

Nieuwe wijnreis

Over twee maanden gaat de nieuwe wijnreis naar Zuid-Afrika van start. Nu is het in september elke keer moeizamer om genoeg deelnemers te vinden dan mei. Jammer, want in september heb je een zee vol walvissen en velden vol wilde bloemen tot je beschikking. En lekker voorjaarsweer! Heb je interesse mee te gaan of weet je mensen die altijd al een keer naar Zuid-Afrika wilden? Schroom niet en laat het weten. Op mijn website staat meer informatie.

maandag, juli 14, 2008

woensdag, juli 02, 2008

Er is er een jarig!

Hoera, hoera dat is Sabina!
Vanavond gaan dit heuglijke feit vieren met een etentje bij restaurant Spijckers waar ze hopelijk ook lekkere wijn hebben.
Gefeliciteerd en een dikke:

dinsdag, juli 01, 2008

Houten kistjes


Er staat een giga stapel kistjes te wachten om gevuld te worden: 700 stuks. De wijn is binnen, de deksels bedrukt, nu nog brieven die erin moeten en wat houtwol. Dan komen mijn ouders vrijdag en gaan we proberen alles in één dagje te doen. Gelukkig zijn het schuifdeksels, anders duurt het veel langer met nietjes.
Veel werk, maar wel een mooie opdracht!