dinsdag, mei 27, 2008

Druk wijnweekje

Ben je net 26 dagen op wijnreis geweest, wat staat er dan te wachten als je thuiskomt? Juist: meer wijn...

Zondag: de wijnbeurs Ontdek de Nieuwe Wereld
Maandag: laatste voorronde Vinoloog van het Jaar (redelijk gemaakt, ik denk dat ik in de halve finale zit)
Dinsdag: panelproeven bij Perswijn
Woensdag: twee leveringen ontvangen en veel bestellingen uitleveren
Donderdag: wijn afleveren bij journalist, wijnreis september 2008 bespreken en 's avonds oefenen voor GPStH
Vrijdag: wijn uitleveren en 's avonds zelf een wijntje opentrekken
Zaterdag: proeverij geven bij een klant
Zondag: jaarlijkse blindproefwedstrijd Grand Prix St Hubert

Het bewijs

maandag, mei 26, 2008

Mooie foto's

Eigenlijk moet ik nu orders afhandelen, emails beantwoorden, telefoontjes plegen. Maar wat foto's bekijken van de afgelopen reis is leuker... Deze foto's zijn gemaakt tijdens de wijnliefhebbersreis:




zondag, mei 25, 2008

Tweede droom is tweede


Het nieuws kreeg ik in Zuid-Afrika: Groot Parys Die Tweede Droom­ 2006 chardonnay was uitverkozen tot een van de tien beste chardonnays uit de Nieuwe Wereld. Vandaag toog ik naar Amsterdam om de bekendmaking bij te wonen en ondertussen tientallen handen te schudden van bekenden en collega's. Het ultieme moment van de bekendmaking maakte ik niet mee, omdat de geluidsinstallatie niet werkte en ik niet wist dat de bekendmaking was... Maar toch, een geweldige prestatie van Eric en Mariëtte, ze kunnen terecht trots zijn!

zaterdag, mei 24, 2008

Geflopt...

Resultaat van experiment 'flessen onder barre omstandigheden': op het balkon is de kurk van de Amehlo uit zichzelf half door het folie gekomen. Die wijn is zo op dronk dat hij er kennelijk zelf om vraagt ontkurkt te worden.
Andere mensen ervaring mee?

(Update van Zuid-Afrikaanse avonturen volgt snel)

donderdag, mei 08, 2008

Lekker in de zon

Een citaat van wijn.org: "Om van de rijke complexiteit van goede en/of dure, oudere wijnen te genieten hebben de flessen rust nodig: donker, stabiele temperatuur, niet te droog, niet te nat, frisse lucht, geen tocht."

Hoe warm is het op het balkon? Of in de tuin? Ons balkon ligt op het zuid-westen, de zon schijnt er nu volop. Schutting links en muurtje rechts, dus er waait geen verkoelend zuchtje wind, helemaal niks. Ik schat dat het er best 25 tot 30 graden kan worden vandaag. En tussen de geraniums en de tuinstoelen staan ze nog steeds, pal in de zon: een fles Groot-Parys en een fles Amehlo rood. Ze maken deel uit van ons wijnexperiment, waarin we willen zien (en proeven!) wat de invloed van zon en warmte op een fles wijn is. Controleflessen hobbelen mee in de bestelauto, staan naast bij de stofzuiger in de benauwde stokhok en liggen bij hun vrienden in het wijnrek.

In januari gaan ze open, wie proeft mee?

dinsdag, mei 06, 2008

Geproefd & beoordeeld

Mail in de WineMatters-box: heb je Perswijn al gezien? Je wijnen staan erin. Dus snel Perswijn Nieuwe Stijl uit het plastic gescheurd en gebladerd. En jahoor, daar staan ze:
Geproefd & beoordeeld:
Grangehurst 2001, Stellenbosch ****
sap en frisheid, kersen en cassis, goede levendigheid, mint, goede tannines
Lammershoek, Syrah 2006, Swartland *****
peperigheid, tijm en rozemarijn, diep, sap en fruit, zuren en frisheid, verleidelijk
Culraithin, Syrah 2004, Paarl ****(*)
zwarte peper en zwarte olijven, bosvruchten, krentjes, pruimen, stevige tannines
Grangehurst (shiraz, cabernet sauvignon) **** (*)
kersen en pruimen, rijp, zoethout, laurier, drop, lengte, zacht en fris tegelijk, klassiek
Scali 2003 - Voor-Paardenberg ****(*)
krentjes, kersen, stevigheid, chocola, dichte en intense smaak, dik en machtig
Scali 2004, Syrah , Voor-Paardenberg ****
elegante stijl met zoet fruit, kersen en bessen, room, smaakvol, zachte tannines
Grangehurst 2001 Pinotage ****
krachtige en brede stijl met zwoel hout, sap en fruit, bessen en bramen, stevigheid
Grangehurst Nikela 2001 ****(*)
krachtig, koffie, kruiden, stevigheid, mint en sap, klassiek, zachte tannines
Fire Engine Red ****
intens, zwoel, zwarte peper en kruiden, bessen, stevige tannines, zelfs frisheid
Lammershoek, Aprilskloof 2005 ****
zwoel en kruidig, intens, peperigheid, kersen, goed gemaakt, sappig, lekker

En in de rubriek 'Geselecteerd' onder het kopje 'Betaalbare klasse':
Culraithin, Syrah 2004 uit Paarl
"Het geeft deze Syrah een ongekende intensiteit, met zwarte peper en zwarte olijven, bosvruchten, krentjes, pruimen en wat stevige tannines na."

Met een Perswijn onder mijn arm ga ik vrijdag het vliegtuig in, want dit vinden de wijnmakers vast leuk om te lezen!

Geschreven door Sabina

zondag, mei 04, 2008

Gamba's uit de oven

... met een fles Côtes du Rhone



Meezingen:
als je nou ‘s rustig aan
begint met de gamba’s uit de oven
dan trek ik daar alvast
een flesje rooie wijn bij open
zeg nou niet ‘dit is vis
en bij vis drink je altijd witte
met wijn is zoveel mogelijk
het gaat nameliik om de druif
en helemaal niet om de pitte

Dus vanvond eens geen witte
okee

zaterdag, mei 03, 2008

De lekkerste Bordeaux komt uit...

In tijdschrift Elegance deze maand een lijstje met de vijf lekkerste Bordeaux-blends. Voor de leek: dat zijn rode wijnen gemaakt van dezelfde druiven als in de Bordeaux worden gebruikt, dus Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec en Petit Verdot (ja de rijtjes zijn er op de wijncursus stevig ingestampt). En welke wijn staat op nummer één? De rode Amehlo van Ingwe. Laat dat nou een wijn van WineMatters zijn. Fijn!
(Zie hier het lijstje op www.wijntop5.nl - met recept)
Geschreven door Sabina

vrijdag, mei 02, 2008

Chardonnay in de finale

Die arme Udo heeft zijn hielen nog niet gelicht, of de mailbox stroomt vol met aanvragen voor proeverijen, verzoeken om proeflijstjes voor wijnwedstrijden en bestellingen. En spam, maar ja, dat is niks nieuws. Vanochtend bliepte het blije bericht binnen dat de Chardonnay 2006 van Groot Parys is doorgedrongen tot de finale van de Chardonnay-proefwedstrijd op het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld. Feest! Maar dan wel in mijn eentje...
Geschreven door Sabina