zondag, maart 30, 2008

Liever geen wijn

De avond na de dag ervoor:
"Wil je een glas wijn?"
"Nee, dank je wel. Doe maar thee."

Als een wijnliefhebber DAT zegt, weet je dat de kater nog niet helemaal is weggetrokken.

Dit bericht is ook van zuster Sabina.

Dure kater

Van dure wijn krijg je geen kater, zeggen ze. Is dat waar? Voor Udo gaat het in ieder geval niet op. Hij heeft met een groep wijnliefhebbers maar liefst 26 flessen peperdure wijn soldaat gemaakt en dat betekent een kater van historische proporties. Beetje rare maag, hoofdpijn en ogen die maar een paar milimeter open staan. Lekker slapen, dan maar. En een gebakken ei met een glas melk als je wakker wordt.
Dit bericht is geschreven door zuster Sabina.

woensdag, maart 26, 2008

dinsdag, maart 25, 2008

Kasteel Engelenburg

Wat kan werk toch leuk zijn! Proeven, dineren en drinken in een Kasteel is niet iets wat je dagelijks doet. Een groep van 32 wijnliefhebbers deed dat gisteren wel in Kasteel Engelenburg. In de kelder proefden we 6 wijnen, omgeven door bijzondere flessen. Na een (tweede) aperitief schoven we aan in de VIP-kamer. Iedereen was lekker aan het kletsen en de wijn vloeide rijkelijk. Dat ik na afloop 10 bestellingen kreeg was mooi meegenomen en daar kwamen nog 4 bij na het ontbijt met... ja hoor alweer Vonkelwyn.
Bij het opstaan werden we verrast met een wit landschap en helderblauwe hemel, geweldig!

maandag, maart 24, 2008

zondag, maart 16, 2008

Anders en toch gelijk

Wat kunnen proeverijen toch verschillend zijn. Donderdag liet ik drie wijnen 'proeven' na een concert van het Rotterdams Kamer Orkest. Nou ja proeven, het was meer drinken. Ongeveer 350 mensen storten zich op de ingeschonken glaasjes. Die stonden klaar in het bejaardentehuis tegenover de kerk, waar het concert was, omdat de organisatie vergeten was dat er een ontheffing nodig is als je alcohol schenkt in een niet HoReCa gelegenheid.
Vanmiddag een mini-proeverij voor vijf mensen in Bloemendaal, gezellig en geïnterresseerde mannen.
De omzet voor beide proeverijen lag op eenzelfde niveau!

zaterdag, maart 15, 2008

Op vakantie?

Het heeft echt niets met wijn te maken, maar dit is gewoon ordinaire reclame. Zoek je een leuk vakantiehuisje in Bergen, de Egmonden of Schoorl kijk dan op http://www.vakantiehuizenaandekust.nl/

donderdag, maart 13, 2008

Gebottelde zonneschijn

Nieuws van twee wijnfronten: de Groot Parys Vin de Paille is klaar voor verscheping en onze 'eigen' wijn van Buck's Ridge gaat een dezer dagen geperst worden. De schilletjes en pitten worden elke dag nog ondergedompeld om het nat te houden, maar de gisting is klaar en de kleur is goed.

woensdag, maart 12, 2008

Geen idee

Zou het erg zijn dat ik geen idee heb waar dit mailtje van het TIO over gaat?

In de studiewijzer van VIX zijn de eindtermen toegevoegd. De eindtermen omvatten de belangrijkste lesstof voor VIX. Tevens heb ik een T4-toegevoegd. Voorheen bestond het theoretisch T2-tentamen uit 2 delen: een schriftelijk tentamen en het organoleptisch tentamen dat in de laatste les plaatsvindt.
Voor de duidelijkheid is het T2-tentamen nu alleen het schriftelijk tentamen en het T4-cijfer is het cijfer voor het organoleptisch tentamen. De student hoeft dus niet ineens meer/minder te doen, alleen de cijferinvoer moet apart gebeuren.

dinsdag, maart 11, 2008

Wijn op de buis

Wijn achterover slaan terwijl de televisie je simpel vermaakt: heerlijk toch? American Next Top Models, Idols, Boer zoekt Vrouw... ik kijk het allemaal, terwijl ik loom achterover lig met kat op schoot, kaarsjes aan, glazen vol. Slecht? Neehoor! Op Canvas kun je kijken naar 'Oz and James's big wine adventure'. Gisteren was deel drie op televisie, komende maandag is het deel over de Rhône aan de beurt.

Meer info staat op de website van Canvas - bekijk de trailer.

(Om Udo's intellectuele imago te redden: dit is een berichtje van Sabina)

Vrijkaartjes

Wie houd er van klassieke muziek en isin staat te komen naar een concert waar ik sta met wat wijnen?
http://www.rotterdamskamerorkest.com/?p=Serie-Klassiek-en-Wijn
do 13 maart 2008 20.15 uur
Een avond waarbij u kennis maakt met het veelzijdige kleurenpalet van het strijkorkest. De typerende klankkleur van de Engelse composities, de impressionistische kleuren van Ravel’s strijkkwartet....Een concert dat u zult beleven als een schilderij in klanken.
Elgar - Serenade voor strijkers Op. 20
Barber - Adagio voor strijkers
Vaughan-Williams - Hoboconcert Solist: Bart Schneemann, hobo
Astrid Kruisselbrink - Nieuwe compositie. Wereldpremière!

Ravel - Strijkkwartet in F bew. voor strijkorkest

Wijn van de avond:
Wit: Groot Parys Chenin Blanc
Rood: New World Cabernet Sauvignon/Merlot
Rosé: Newton Johnson “Felicité”

Kan je gratis naar binnen loodsen! Nog vier kaartjes beschikbaar.

Stapjes

Mijn studenten van het TIO leren met de week bij. Heb nu drie lessen gegeven, in totaal 8 lesuren. Gisteren kregen ze 12 wijnen te proeven en dat vonden ze nogal veel. Toen ik vertelde dat ik er normaal 24 proef in 1 1/2 uur gaf dat verwonderde blikken. Om de boel wat te verlevendigen sloot ik af met een Options Game, dat vonden ze leuk om te doen en ben nu van plan dat elke week te gaan doen. Met elke keer een klein hoofdprijsje, gisteren was dat een koeltas. Studenten begeleiden bij hun eerste stapjes op wijngebied, wie had ooit gedacht dat ik dat zou gaan doen!

zaterdag, maart 08, 2008

Luchten

De oogst verloopt voorspoedig bij Buck's Ridge. De cabernet sauvignon is afgelopen donderdag geoogst en begin komende week is het de beurt aan de laatste druifjes: petit verdot en mourvèdre. De grote tank met shiraz (de eerste druiven die wij hadden ontvangen) is uitgegist en zal een dezer dagen worden geperst. Het plaatje is van enkele dagen geleden en laat zien hoe het overpompen in zijn werk gaat. Het sap loopt aan de onderkant uit de tank in een grote bak, krijgt daar lekker wat lucht en wordt gelijk opgepompt om boven in de tank over de hoed uitgestort te worden. Zo krijg je kleur en smaak en worden de gistcellen voorzien van voldoende zuurstof.

vrijdag, maart 07, 2008

Als een razende

Tsjonge, wat heeft onze wijn lekker gegist afgelopen week. In zo'n 10 dagen is vrijwel alle suiker vergist, er is nog slechts 0,5 Balling over. De temperatuur is ook constant laag gebleven, nu op 25 graden. Brendon adviseert om de wijn nog wat tijd met de schillen in contact te laten voor extra kleur en smaak. Over een paar dagen wordt het geperst en gaat het rijpen in een 'second fill' barrique van Frans eiken. Het spannendste deel is voorbij en belangrijker: er is niets misgegaan. Met natuurlijke gist weet je het maar nooit!

woensdag, maart 05, 2008

Salade met gerookte kip

Het is altijd goed als mijn wijnen in de krant worden genoemd, het levert meestal niet direct bestellingen op, maar wel naamsbekendheid.
Sonja van de Rhoer mailde me één van haar columns in dagblad Trouw, waarin Winematters en Spingfield genoemd worden.

dinsdag, maart 04, 2008

Wild Yeast

Meer nieuws van Buck's Ridge:
UB (Udo's Baby) Fermentation down to 7 degrees balling at 25 degrees C and looking very good!

The suikers gaan lekker hard naar beneden, dus de wilde gistcellen doen erg hun best.

Blub

Het gaat goed met onze 'baby' in Afrika, hij groeit als kool en blubt levendig. Oftewel de gisting is voortvarend van start gegaan en het suikergehalte was gisteren al omlaag naar 15 graden Balling. De temperatuur is 26 graden Celsius, lekker koel zodat alle fruitaroma's bewaard blijven. Drie keer per dag wordt de 'hoed' door de most geroerd (punch-downs) en de kleur begint er al lekker in te komen.

maandag, maart 03, 2008

Terugblik

Wat een avontuur, zelf wijnmaken aan de andere kant van de wereld. Wat een voorrecht om zoveel mensen te kennen die je gastvrij onthalen en helpen. Ophalen van vliegveld, blijven slapen, accomodatie, de was doen, adviezen: niets is te gek. Dat maakte onze week in Zuid-Afrika tot een aangenaam avontuur.

Tevoren had ik niet gedacht dat de druiven zo laat binnen zouden komen, achteraf is de timing perfect geweest. Zo konden we het hele proces meemaken: van plukken tot vergisten. Plukken (eigenlijk knippen) had ik nooit eerder gedaan, wel eens een uurtje voor de show, maar niet in het echt. Zwaar werk!

Het hoogtepunt was/is natuurlijk onze eigen vat wijn. Een plan dat ter plekke verzonnen is en waar we van Brendon alle medewerking voor kregen. De toevoeging van een kissie viognier is een gok, meestal geeft dat een aangename smaak aan een shiraz, maar zeker weten doen we het niet. Gelukkig gaan we in mei terug om de wijn te proeven en zal Brendon regelmatig update's geven over de ontwikkeling.

zaterdag, maart 01, 2008

Punch down the baby

Bericht van Buck's Ridge:
"I punched down your 'baby' yesterday a couple of times and twice today. I'm confident that by tomorrow fermentation will start so I will check the sugars and let you know. Fermentation is now well under way on our first Shiraz tank but not on the 2nd tank we harvested while you guys were here."

Die baby is dus onze eigen wijn en ik hoop maar dat de gisting spontaan gaat starten en dat er geen gist hoeft worden toegevoegd.

Op de bon

Vorige week hebben we bij Buck's Ridge zelf druiven voor straw wine geplukt. Een lastig karwei, de druiven zijn plakkerig en zien er bruin uit. We hebben de trosjes niet uitgezocht en als ik dan het verhaal van Groot Parys lees op hun weblog vraag ik me af of het wel gaat lukken.
De 2007 straw wine (vin de paille) van Groot Parys is in ieder geval gelukt en waanzinnig lekker. Van 500 kilo druiven is slechts 55 liter wijn gemaakt. Ter plekke hebben we de eerste fles geproefd en ik kan niet wachten tot ze in Nederland zijn. Minder dan 100 flesjes, ik ga ze op de bon verkopen.