woensdag, januari 31, 2007

Mineralen

Met al die oogstberichten zou ik nog vergeten dat ik zelf ook af en toe wat proef. Zoals afgelopen dinsdag met het Perswijn panel: 24 Puligny Montrachets. Daar zaten een paar pracht exemplaren bij, wel duur, tot euro 70,- aan toe. Zeer interressant was een serie van vier 1e cru wijnen van Sauzet naast elkaar:
Sauzet Les Folatières 2003: rijpe neus, honing (botritys?), boterbabbelaars, veel smaak 17/20

Sauzet Les Perrières 2003: rokerig, vuursteen, mineralig, volle aanzet, mooi verweven hout, citrus, zeer getypeerd. 17,5/20

Sauzet Champ Canet 2003: rokerig, rijpe banaan, complex, volle,dikke wijn, heftig, veel smaak, lengte en complexiteit. 18/20

Sauzet Les Garenne 2002: nog gesloten, iets rokerig en honing, mineralig, fraai zuur, lengte. 17/20

Rondje van 22.1

We hebben vandaag onze eerste grote parsdag achter de rug. Dat betekent meer dan 30 ton druiven met een mannetje of 65. Iedereen heeft zich echt te blubber gewerkt. We moesten door een aantal “swak kolle” zoals dat hier heet. Dat zijn wat zanderige gronden waar de druiven eerder rijp zijn als in andere blokken. Maar je krijgt ook eerder “brand”; de druiven verbranden dan letterlijk door de hitte van de zon. De bladerstructuur is op deze “swak kolle” namelijk minder ontwikkelt. Dat betekent dus dat direct zonlicht makkelijker bij de trossen kan komen, met als gevolg als het een paar dagen boven de 40 graden is... brand!!! Dus is het zaak om het ideale moment te vinden tussen het klimmen van de suikers en de weersverwachting voor de komende dagen. Morgen weer tegen de 40, dus vandaag was het tijd om zoveel mogelijk van de “brand” gevoelige druiven te oogsten, omdat ze vorige week al op hun donder hadden gehad door de hittegolf.

Omdat we de mensen tevreden willen houden, staan we met minimaal 5 personen op de lorrie om die verbrande druiven handmatig uit te nemen, zodat de knippers hun kratjes gewoon rücksichtlos vol kunnen gooien, zonder te hoeven letten op kwaliteit.

De suikers die bij de kelder bij elke vrachtauto worden gemeten leken vandaag trouwens verdomd veel op een vlak tijd schema van Rintje Ritsma, namelijk 22.6; 22.7, 22.4, 22.9, 22.5, 22.6, 22.3 en een afsluitend rondje van 22.1.

Morgenvroeg om 06.00 uur eerst ons “organisch” blokkie oogsten voor onze eerste Groot Parys straw wine. Hopen we. Want het is een experiment.

dinsdag, januari 30, 2007

Babbelas en andere dwelms

De haan kraaide maandagochtend en wederom was er een nieuwe dag geboren. Een aantal van onze medewerkers hadden de haan helaas niet gehoord en dus stonden wij vandaag niet met 70 mensen te parsen maar met... 35. De andere helft had er dus spontaan een lang weekend van gemaakt.

Er wordt hier in het weekend enorm gezopen en gerookt (dwelms). Op zich gebeurt dat ook in andere landen, maar hier is het 48 uur lang. Men start vrijdagavond, gaat dan 48 uur door, slaapt her en der op volledig willekeurige plekken, heeft een vechtpartijtje, en slaapt dan maandag of de roes uit of men is babbelas (shaky) op het werk. Dinsdag moet er dan wel weer gewerkt worden, want het geld is op. Woensdag is het dan klein saterdag. En vrijdag is het alweer amper naweek (bijna weekend). Waarom dit zo is, weet niemand zeker. Cultuur, het afhankelijk zijn gemaakt van alcohol door de VOC entrepeneurs en de boeren tijdens de apartheid, maar ook de genen schijnen mee te kunnen spelen.

Desalnietemin is er vandaag geparst (en dat is écht werken) en gelukkig is nu alle chardonnay op premium niveau binnen. Goed voor het moreel. Ook het eerste bakje steen (chenin blanc) is geoogst. Daar gaan we morgen mee verder. Donovan, onze voorman, heeft vanmiddag een rondje gemaakt in de diverse townships en daar is hem plechtig beloofd, dat morgen iedereen weer vars en vrolyk da sal wees.

maandag, januari 29, 2007

“I don’t like Mondays”

Vrijdagavond samen met Mar op de stoep nazinderen van de eerste week... alle chardonnaydruiven bij de kelder binnen op premium niveau. Dat is nog nooit gebeurd. Dus dat geeft (mede) een heerlijk relaxt gevoel... Zondagavond op dezelfde stoep, wederom met een glas wijn, maar nu veel zakelijker, beetje gespannen. Kunnen we onze druiven er dit jaar op tijd afhalen? Het is namelijk zo dat als je de druiven niet binnen een bepaald suiker, zuur en PH gehalte bij Boland Kelder binnen brengt, je slechts 25 tot 50 % van de normale prijs per ton druiven krijgt. Alle kosten zijn dan echter al gemaakt, dus als je dan maar 50 % krijgt is dat niet leuk. Het is al geen vetpot, mede door de overproduktie van wijn op wereldschaal!

Ieder jaar heeft dus zo zijn specifieke ding. Dit jaar is dit het feit dat eigenlijk al onze druivenrassen (chardonnay, chenin blanc, colombar en cabernet franc) ongeveer gelijk rijp zullen zijn. Dat kun je eigenlijk niet zien aankomen. Achteraf kun je het wel verklaren. We hebben namelijk een mooi najaar gehad waardoor de wijnstokken reserves hebben kunnen opbouwen. De winter was koud (voor ZA begrippen uiteraard), met veel regen. In het voorjaar en begin zomer was het koel met regelmatig voldoende regen. Gevolg: de plant is in optimale conditie om suikers te bouwen. En dan als klap op de vuurpijl de hitte van vorige week. Zoals vrijdag bleek toen we suikers namen, heeft dit een soort turbo gezet op de suikerontwikkeling. Het zou dus kunnen zijn dat onze oogst dit jaar maar 4 weken duurt, in plaats van de 'normale' 6.

We proberen dus nu zo veel mogelijk mensen te krijgen om te parsen. Alleen dat gaat niet een, twee, drie. Niet alleen andere wijnboeren oogsten nu natuurlijk ook, maar bijvoorbeeld ook fruit telers. Dit betekent dat het altijd zo'n week tot 10 dagen duurt voordat je een vast team hebt, waar je de hele periode mee werkt. Zelfs als je veel meer betaalt, blijf je met dit probleem zitten. Dit jaar is het dus de vraag of we wel de tijd hebben om dit team te vormen. Klimmen de suikers niet te snel? Daarom dit weekend nog met een aantal mensen gesproken om op een of andere manier extra mensen te krijgen. We hopen morgen met een mannetje of 70 aan de slag te gaan. Maandag is echter altijd moeilijk omdat voor velen een zwaar weekend is geweest met veel drank en te weinig eten. “I don’t like Mondays” kun je hier dan ook heel letterlijk opvatten!

Record!

Meet sinds ...
4 januari 2006

Totaal aantal pageviews tot nu toe: 15187

Drukste dag tot nu toe: 28 januari 2007

Pageviews: 128

Door de nieuwsbrief van gisteren een nieuw record!

zondag, januari 28, 2007

Oogstberichten Groot Parys

De eerste druiven zijn binnen, Eric en Mariëtte doen verslag:
Deel een
Deel twee
Deel drie
Deel vier

Champagne uit de glasbak

Het sterke verhaal van mijn vader blijkt toch waar te zijn, drie flessen Champagne uit een glasbak gehaald. Gisteravond dronken wij de R&L Legras brut blanc de blancs grand cru Chouilly en die was heerlijk verfijnd en elegant. De kurk wees uit dat het geen oude fles was, waarom gooit iemand dat in een glasbak?
Verder op tafel: Groot Parys wooded chenin blanc 2006, een overgevlogen proeffles. Hij is heel anders dan de 2005, veel subtieler, fruitiger en verfijnder. Minder vol en krachtig, dus er zullen liefhebbers zijn voor beide stijlen. Bij de appelcrumble een Cranswick botrytis semillon 1998, geweldige combinatie!

zaterdag, januari 27, 2007

En dan de foto's nog




“Ik voel my vandaag gelukkig meneer”, deel 4.

Het is nu bijna 8 uur vrijdag avond. De eerste 3 dagen pars (oogst) zijn voorbij. Ik ben net terug van de “uitwerkers” wegbrengen met onze pick-up naar de verschillende townships. Vóór het wegbrengen hebben Mar en ik eerst een lekker koud biertje gedronken, want wat is er lekkerder na een dag lang zweten!! En tegelijkertijd zaten daar ook nog eens een mannetje of 50 van hetzelfde vocht te genieten. Er is heel wat stress geweest de laatste dagen, maar je ziet dat dan zo weer weg zakken. Relaxt, easy, onder een boom, onder mekaar. Als je zo dicht, al weer een tijdje, met mensen van hier werkt, dan kijken we nu door de uiterlijkheden heen. Dat uiterlijk is rauw, getekend, bijna afgeleefd, dierlijk maar daarachter... zijn het mooie intense gevoels mensen: “Ik voel my vandaag gelukkig meneer
En dat voel je dus ook als je de mensen terug brengt naar de townships. Het is niet mooi om te zien hoe de mensen leven, maar... ze léven wel! Nu zitten we op onze stoep met een glas “Die Tweede Droom” van Groot Parys en het enige wat er door ons beider hoofd gaat is: overweldigend. Al die indrukken van de laatste dagen. De komende tijd zullen we er daar eens een paar van die indrukken proberen te beschrijven, maar vanavond blijven we nog even lekker in dat heerlijke gevoel zitten. Nu snel weer naar de stoep!

Eric en Mariëtte.

PS: En onze chardonnay ligt sinds gisteravond al te rijpen in de houten vaten. Freeflow van tank naar het vat.

vrijdag, januari 26, 2007

Wijnreis

De wijnreis naar Zuid-Afrika begint vaste vormen aan te nemen, volgende week hoop ik alles rond te hebben. Hoe en wat dus nog even niet, maar ik ben zeer benieuwd naar de reacties.
Verder weinig vermeldenswaardig nieuws, de nieuwe e-mailing is bijna klaar en ik dronk een glaasje matige viognier. Vanavond wordt het beter, dan gaan we enkele Priorat wijnen proeven.

woensdag, januari 24, 2007

Eerste dag van de pars

06.00 uur. Iedereen present. De eerste dag van de pars (oogst) is altijd bijzonder. Er hangt een sfeer van verlangen in de lucht! De zon is net op en daar gaan we met zijn allen. Een vrolijke optocht van een vrachtauto, bakkies, tractors, potten, oogstscharen en mensen uitgedost in de meest beeldige kleding en petjes. Zelfs een petje met “50 cent” ontbrak niet. Want ook deze is hier razend populair. Het blok waar we gingen oogsten was al bepaald door middel van de suikermonsters en het proeven met de wijnmaker, dus met gezwinde spoed aan de slag.
Grootste zorgen voor vandaag waren:

1. Brengen we de chardonnay binnen op klasse 1 niveau, want deze vracht wordt gebruikt voor onze eigen wijn en
2. Houden onze mensen het uit vandaag, want het is hier 40 graden.

Beiden gelukt. De chardonnay is als klasse 1 binnengebracht. Dat wil zeggen optimaal in suiker, zuur en PH. We zeiden al tegen onze wijnmaker Naudé toen we vanochtend bij de kelder aankwamen; de druifjes zijn OK, dus nu is het aan jou om er iets moois in de fles van te maken. We geven ze dit jaar iets meer dopcontact dan in andere jaren omdat dáár in 2007 nu juist de smaak zit. En dat willen we terug zien in de fles!
Na dit dopcontact gaan ze geperst en wel de houten vaten in. De ene helft nieuw Frans eiken en de andere second fill.
En de mensen. Ook die zijn dag een gelukkig goed doorgekomen. Tegen een uur of drie zaten ze er wel helemaal doorheen, maar met ijskoude Cola kregen ze net genoeg energie om de dag af te maken. De kop is er dus af. Lekker gevoel. Morgen verder met een grotere club mensen. Want door de warmte klimmen de suikers snel en dalen de zuren in de chardonnay. Vandaag een kleine 25 mensen, morgen 45.
Weersvoorspelling: 41 graden. Grrrrrrr.

Restjes

De afgelopen twee dagen heb ik de restjes opgedronken van de magnum proeverij afgelopen weekend. De Grangehurst 1997 en Bouscassé 1995 smaakten steeds beter!
Wat gebeurt er nog meer? Een aantal mogelijke proeverijen afspreken, een nieuw wijnhuis opnemen, deelname Ontdek de Nieuwe Wereld beslissen, en vooral: administratie. Daar ga ik nu mee verder.

Hoe zou de eerste oogstdag zijn verlopen?

dinsdag, januari 23, 2007

We gaan ervoor

Gisteren aan het begin van de avond de suikers terug gekregen van de kelder. En jawel onze chardonnay kan geoogst worden.

Suikers zijn tussen de 21.5 en 22.7 balling. Suiker/zuur okay, PH okay, fysiologische rijpheid okay. Gekoppeld aan de weersvoorspelling (35˚ plus voor de komende dagen) maakt de keuze gemakkelijk om te starten met oogsten. Normaal wacht je nog een dag of 2 om zeker te zijn van je suikers, maar gezien de weersvoorspelling gaan we voor woensdag. Waarom dan niet wachten vragen jullie je misschien af? Het zit namelijk zo, dat Boland Kelder (de coöperatie) alleen goed betaalt als de suikers van de chardonnay minimaal 21 balling is. Als je hier onder zit krijg je haast niets en zijn al de inspanningen van een heel jaar voor niets geweest!


Woensdag 24 januari wordt dus DE dag.
Wat apart zal zijn, is dat we direct op de eerste dag gaan oogsten voor onze eigen wijn. Het grootste deel (95%) van onze druiven gaat namelijk naar Boland en de beste 5 % gebruiken we voor onze eigen wijn. De laatste jaren was het zo dat we reeds een aantal dagen hadden geoogst voordat we aan onze wijn begonnen, maar nu dus als eerste.


De oogst, ze zeggen hier pars, -bakken zijn vanochtend reeds op de vrachtauto gezet en Donovan, onze voorman is nu de townships in om extra mensen te gaan werven.
Morgenvroeg, 06.00 uur sharp, gaan we ervoor.........................!

maandag, januari 22, 2007

Groot Parys oogst 2007, deel 1.

Regelmatig zullen de eigenaren van Groot Parys (Paarl, Zuid-Afrika) verslag doen van de oogst 2007.

Oogsten lijkt een beetje op zwanger zijn! Je bent elke keer weer zenuwachtig, je probeert je zo goed als mogelijk voor te bereiden, bent hardstikke blij als het (wederom) goed verloopt, trots op het resultaat, waar je ook nog eens jaren van kunt genieten!

Deze week veel rond gelopen in onze wijngaard (81 hectare). De ene keer met Jurie, dit is onze viticulturist, de andere keer alleen en de volgende dag met Donevine, onze voorman. Veel kijken, proeven en voelen. Wordt het een vroeg jaar? Zijn de trossen mooi gelijk? Welke geuren voeren dit jaar de boventoon in de druiven. Met name dat laatste blijft uniek. Hetzelfde blok met druiven geeft elk jaar weer net een ander smaak af. Vanaf vorige week zijn we ook bezig met het tellen van de oogstscharen en potten. De vrachtwagen heeft een een service beurt gekregen en de bakkken waar de druiven in worden gelegd zijn geschilderd. De fiches, die de mensen krijgen als ze een pot (18 kg) hebben geplukt zijn weer uit de kast gehaald. Ook werden gesprekken gevoerd met contractors die voor ons extra mensen gaan werven. Soms oogsten we namelijk 50 ton druiven per dag en werken we met bijna 100 mensen. En natuurlijk liggen onze houten vaten in de kelder schoongemaakt te wachten op de komst van de nieuwe lichting druiven.

Morgen gaan we voor de eerste keer suikers in de druiven meten. Op het eind van de dag weten we dan meer over of we deze week al los kunnen, of dat we nog een weekje moeten wachten. Spannend!

zondag, januari 21, 2007

Grote flessen

Di magnumproeverij was een groot succes, 38 wijnen geproefd/gedronken tussen 12:00 en 21:00. Een aantal tegenvallers (zoals Mouton Rothschild en Alion) en onbekendere namen die juist meevielen. De ontwikkeling gaat langzamer in een magnum fles, maar bewaar je wijnen toch ook weer niet té lang, een aantal waren iets te oud: zonde!

zaterdag, januari 20, 2007

Zelfstandig ondernemer

Als beginnend zelfstandig ondernemer ben je makkelijk uit te buiten. Zo ga ik vanavond om 21:00 een proeverij geven voor 12 mensen. Ben ik om 23:30 klaar, opruimen en het is middernacht. En dat voor een geringe vergoeding.
Ha, om eerlijk te zijn, is dat helemaal niet erg. Sterker nog, ik vind het wel leuk!

vrijdag, januari 19, 2007

Ontdek

Ontdekken of niet ontdekken, dat is de vraag. Meedoen aan Ontdek De Nieuwe Wereld of niet. Dat is een beurs van Perswijn, een paar honderd bezoekers en iets van 50 stands. Verzuip je dan in de massa of kan je opvallen? Komen mensen om wat te kopen of alleen te proeven. Wegen de kosten op tegen de baten? Met alles erop en eraan ben je zomaar duizend euro kwijt.

Doen of niet doen?

donderdag, januari 18, 2007

Geen nieuws

Op wijngebied is er gisteren weinig tot niets gebeurd. Een laatste slokje Buck's Ridge gedronken en een slokje Lammershoek Roulette rouge. Die laatste blijft me intrigeren, het is heel zwoel en zacht maar heeft toch ook voldoende kracht en zelfs wat frisheid (van de 2% toegevoegde viognier?). De komende dagen mag ik 70 flessen in kartonnen geschenkdoos gaan verpakken, lekker vouwen en prutten.
Vandaag, met toepasselijke storm en regen, wordt Sabina's oma begraven. Zou er na afloop een glaasje wijn te krijgen zijn?

woensdag, januari 17, 2007

Gaja proeverij

Een gewone dinsdagavond verandert in een hele speciale als je 20 Gaja wijnen te proeven krijgt.

Piemonte
2005 Rossj Bas: lichtgeel, kruidig, heide, honing. Vol, rijp, mild, mineralig, fraai bittertje. 14,5/20
2004 Sito Moresco: kersen, iets bloemig, vanille, pruimen. Frisse aanzet, nog jong, stevig zuur, elegant, tabak. 15/20

Barbaresco
2003 Barbaresco: open, zwoel, rijpe kersen, pruim, vanille, drop. Dik, volle aanzet, erg jong, drop, mooie zuren. 17-/20
1990 Barbaresco Sori Tildin San Lorenzo: kruidig, boers, truffel, krentjes, tabak. Stevig, mineralig, laurierdrop, potlood, tannine iets streng, licht medicinaal. 16,5/20

Barolo
2001 Langhe Sperrs: zwoel, zoete maraska kersen, rozijnen. Dik, stevig, veel smaak, mooi zuur, veel fruit, mineralig, erg jong, verleidelijk en ondanks alle smaken toch elegant. 18+/20

2001 Conteisa: zwoel, rijpe kersen, brandewijn, pruimen. Stevige aanzet, mineralig, ijzer, mooi zuur, nog veel te jong. 16/20
2000 Conteisa: halfopen, potlood, kruidig, duurt even voordat het mooi wordt. Zwoel, rijp, niet zoveel zuur, kruidig, drop, laurier. 16,5/20
1999 Conteisa: open, elegant, lekker rijp fruit, verleidelijk. Vol, dik, stenig, drop, kreupelhout, complex, zeer fraai. 18-/20
1998 Conteisa: kruidig, bosgeuren, laurier en drop. Vol, veel zuren, relatief licht van structuur, toch krachtig, veel power, zuur iets storend. 16/20
1997 Conteisa: opvallend vrijwel geen verbruining in kleur. Bosgeuren, truffel, chocolade, rijp fruit, complex. Vol, stevig, mineralig, rijp fruit, toch elegant, lange afdronk. Waanzinnig lekker. 18,5/20
1996 Conteisa: mooie ontwikkeling, laurier, drop, bordeaux neus, lekker rijp. Zeer krachtig, veel smaak, veel tannine, veel zuur, beetje grof, laurierdrop. 16,5/20

Toscane Bolgheri Ca´Marcanda
Promis 2004: cassis, kersen, bessen, iets scherp. Fris, volle aanzet, rond, fruitig (rood en zwart), veel extractie. 14,5/20
Magari 2003: halfopen, cassis, kersen, zwoel, chocolade. Frisse aanzet, cassis, opvallende zuurgraad, lekker vol, afdronk glad en rijp. 15+/20
Camarcanda 2003: open, zwoel, kruidig, verleidelik, krenten, chocolade. Sappig, kruiden, mooie zuren, veel smaak, veel fruit, redelijk klassiek. 16,5/20

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta
1999 Rennina: al iets ontwikkeld, bosgeuren, paddestoelen, krenten. Wat droge aanzet, vol, veel tannine en zuur, anijs, rustiek. 14,5/20
1998 Rennina: bosgeuren, thee, kruidig,peper, drop, leer. Vol, zeer krachtig, tabak, beetje moeilijk. 14/20
1996 Rennina: open, droppig, laurier, pruimen, donkere tonen. Vol, zeer veel smaak, tannine en zuur, anijs, fraai. 16/20
1995 Rennina: boers, truffel, potlood, leer. Vlurk? Licht muffig, boers, teer, lastig. 14/20?
1993 Rennina: elegant, mooi ontwikkeld, ler, teer, tabak, zeer intrigerende neus. Pittig, veel van alles, anijs, complex, misschien iets grof. 16-/20
1991 Rennina: zeer ontwikkeld, zadel, teer, laurierdrop, anijs. Donkere tonen, bos, leer, wat hard. 14,5/20

De l'Amuse kaasjes gingen er na afllop grif in, samen met een Taylor's Vintage Port 1995 :-)

dinsdag, januari 16, 2007

Ik moest naar Soest

Weer een ervaring rijker. Ik gaf drie workshops in een StayOk hostel in Soest voor leerlingen en ouders van een toeristische opleiding. Een uur per workshop, maar er was geen rekening gehouden met opruimen, schoonmaken en klaarzetten. Dus de hele tijd achter de feiten aanlopen. Maar wel leuk dat er behoorlijk wat jonge mensen (tussen 17 en 20?) aandachtig hebben geluisterd en geproefd. Ik probeerde nog een extra graantje mee te pikken door voor iedereen bestelformulieren neer te leggen, maar de oogst na een middag was 8 verkochte flessen.

maandag, januari 15, 2007

Proeven bij Poot


De jaarlijkse overzichtsproeverij van Poot Agenturen was in Voorschoten. Ongeveer 400 wijnen stonden open om geproefd te worden, maar ik kwam meer om Sara even te zien en ik had een afspraak met een Duitser, om te kijken of ik misschien wijn aan hem kon leveren. Volgens hem zijn Nederlanders betere onderhandelaars en de prijzen in Nederland lager dan in Duitsland. Nu zit ik in een andere categorie wijnen, dus ik kan niets met hem doen.

Wat heb ik geproefd? Om met het beste te beginnen een zevental witte Oostenrijkse wijnen van Pfaffl (alleen voor de naam al), specialist in Grüner Veltliner. Dan 3 Cava's van Raventós i Blanc (de gewone is de beste) en 5 stille wijnen. Uit Zuid-Afrika 5 wijnen van Lutville (mmwah) en 3 van Meerlust (de Red 2002 is smullen!). Van Mouton Rothschild proefde ik de Baron d' Argues Limoux 2003 en 2004 (aardig), Almaviva 2004 (Jennifer Lopez wijn) en Opus One 2003 (Michelle Pfeiffer wijn). Afgesloten met zeven LBV en Vintage Ports van Quinta da Romaneira (2004 is heerlijk).

zondag, januari 14, 2007

Gesmokkelde Rhône

Gister in het glas: Cairanne Côtes du Rhône Villages 2003 La Réserve "Camille Cayran". Een voor het jaar 2003 lichte Rhône, veel cassisfruit en een klein pepertje. Zal niet lang in mijn herinnering blijven. De fles is 'meegesmokkeld' door Sabina na een persreis naar de Rhône. Totaal 8 flesjes in een overvolle rugzak ;-)

Nu snel naar een overzichtsproeverij bij Poot agenturen.

zaterdag, januari 13, 2007

Triest of toch niet?

Een rare dag, eerst had ik een aantal bestellingen weggebracht (zonder navigatie-systeem, wat mis ik dat gelijk), en daarna een aantal uren op de Vakantie beurs gestaan. Op de stand van Club Africa liet ik twee wijnen en de olijfolie proeven. Het was niet heel druk en ik heb er maar drie bestellingen aan overgehouden.

Dan slecht nieuws, de oma van Sabina is overleden. Niet onverwacht, ze was 87 en lag al een weekje in het ziekenhuis. Zonder pijn en met haar man en de directe familie om haar heen, als je doodgaat lijkt dit mij nog het beste. Bestaat er zoiets als fijn doodgaan? Op mijn leeftijd is dat moeilijk voor te stellen, maar als ik 80, 90 of 100 jaar heb mogen leven, tsja dan heb ik mijn tijd gehad en kan ik er waarschijnlijk vrede mee hebben. Ik hoop dat dat voor oma ook zo was. Als er leven na de dood is: drink een lekker glaasje, wij doen dat ook en zullen aan je denken.

vrijdag, januari 12, 2007

Wat doe je op een stormachtige dag? Binnen zitten en achter de pc werken. Mailen, bellen, offertes uitbrengen. Een order voor 70 flessen Lammershoek in geschenkverpakking is vrijwel zeker binnen en zo speelt er nog wel wat meer.
En wat zat er in het glas? Een restje Felicité rosé, lag al meer dan twee weken in de koelkast, maar dat is het voordeel van een schroefdop, de wijn was nog steeds lekker. De avond afgesloten met een glas Père Magloire Calvados X.O., tegen de verkoudheid uiteraard.

donderdag, januari 11, 2007

Protectionisme

Ik krijg vandaag weer wat factuurtjes binnen: of ik wat invoerrechten en landbouwheffing wil betalen. Eigenlijk niet, want het is toch niet meer van deze tijd dat de EG zijn landbouw beschermt en landen buiten de EG achterstelt? Voor een fles wijn uit Zuid Afrika betaal je als importeur tussen de 11,5 en 14 cent per fles aan invoerrechten. Vandaag ben ik erachter gekomen dat op olijfolie landbouwheffing wordt geheven, 62 eurocent voor een halve liter.
Onterecht protectionisme wat mij betreft.

Business en Beurs

Gisteren een leuk dagje: naar een business lunch in het Hilton hotel en daarna naar Wine Professional in de RAI. De lunch was bedoeld om te 'netwerken', bah wat heb ik daar een hekel aan, maar het kan wel nuttig zijn. Ik heb er twee contacten aan overgehouden en ik weet nu alles van de stand van zaken rondom het WK voetbal in ZA van 2010.
Op de WP heb ik een paar wijnen geproefd, maar niets genoteerd. Frank Jacobs liet me een paar shiraz's uit ZA proeven, Alain Jacobs wat Duitse wijnen, Lars Daniels wat Italiaanse, bij Kwast en Vinites van alles wat. De aangehaalde contacten waren ook hier belangrijker.
Vandaag blijf ik binnen, buiten stormt het :-(

woensdag, januari 10, 2007

Cadeautje

Zo af en toe geef ik wat weg bij een bestelling. Deze keer is dat Grootspraak, een nieuwe restaurantgids. De zoveelste dat wel, maar met een invalshoek die mij wel aanspreekt: de wijnkaart. Of het extra bestellingen oplevert is natuurlijk lastig te meten, maar feit is dat ik al best veel bestellingen heb binnen een dag.

dinsdag, januari 09, 2007

Snif, snif

Je doet er niets aan, een flinke verkoudheid heeft me getroffen. De hele dag snotteren en sniffen. Van de wijn van gisteravond is weinig bijgebleven: Capel Vale Pinot Noir 2003 Western Australia. Dat ligt niet aan de wijn, maar aan mij neus. Wat een geluk dat ik afgelopen weekend niet verkouden was! Vanavond ga ik niet proeven bij Perswijn en morgen staat een bezoek aan de Wine Professional en een business lunch in het Hilton. Tenminste als het iets beter gaat.

maandag, januari 08, 2007

Tweede serie

Vervolg van de line up van afgelopen zaterdag, met dank aan John voor de namen van de wijnen:
Condrieu Andre Perret Chery 2004 (17/20)
Puligny-Montrachet Louis Carillon 1983 (geen score gegeven, naar mijn idee was de wijn niet goed of anders niet mijn wijn...)

Yquem 1990 (19/20)
Rieussec 1990 (18,5/20)

Domaine Pegau 2000 Reserve (geen score gegeven, lekker opgedronken bij het eten)
Domaine Pegau da Capo 2000 (geen score gegeven, lekker opgedronken bij het eten)

Vin Santo 1987 Avignonesi (16,5/20)
Tirecul cuvee Madame 1999 (17/20)

L'apparita 1988 castello di Ama (16/20)
L'apparita 1989 castello di Ama (15,5/20)

Darmagi 1988 Gaja (14,5/20)
Cepparello 1997 Isole e Olena (17/20)

Castello dei Rampolla d'alceo 2000 (18/20)
Percarlo 1997 (18,5/20)

Scavino Barolo Bric del Fiasc 1997 (17/20)

Haciendo Monasterio 2001 (15/20)

El Pison 2001 Artadi (18,5/20)
Roda Cirsion 2001 (17/20)

Closa Batllet 2001 (17/20)
Vega Sicilia Unico 1994 (19/20)

Pintia 2001 (16,5/20)
Thermanthia 2001 (16/20)

Vall-Llach 2001 (18,5/20)
Rottlan Torra Tirant 2001 (18,5/20)

Clos Erasmus 2001 (19/20)
L'ermita 2001 Alvaro Palacios (18/20)

Pingus 2001 (18,5/20)
Aalto ps 2001 (19/20)

Dat was het, na 12 uur proeven en drinken kan ik niet garanderen dat mijn score´s objectief en goed zijn. Dit was een proeverij die ik waarschijnlijk nooit meer meemaak, met drie wijnen die de perfecte score (100-100) van Parker hebben gekregen: Petrus 1989, Haut Brion 1989 en Domaine Pegau da Capo 2000. Die laatste zat ik weg te drinken bij een bonenschotel...
De totale waarde van wat we weggeboekt hebben zal hoog zijn, heel hoog. De duurste is de Petrus met een huidige marktwaarde van zo'n 2500,-!

zondag, januari 07, 2007

Een heerlijk avondje

Wat een feest, wat een proeverij. Allemaal toppers, de een nog topper dan de andere. In de 20 jaar dat ik met wijn bezig ben had ik nog nooit Petrus gedronken, dat is vanavond goed gekomen met de 1989. Naar het schijnt een der mooiste ooit gemaakt, van mij de hoogste score haalbaar: 20 uit 20 dus perfect. Dat er ook nog Le Pin naast stond maakte het nog bijzonderder, die is nog duurder en exclusiever. Mijn scores van de Bordeaux:
18/20 Bollinger RD 1990
15/20 Malescot St Exupery 1989
15/20 Giscours 1989

14/20 Branaire Ducru 1989
kurk Talbot 1989

18/20 Mouton Rothschild 1985
16/20 Cos d'Estournel 1985

17/20 Leoville Barton 1989
16/20 Leoville Las Cases 1988

16,5/20 (door vlurk heengeproefd) Palmer 1988 (?)
18/20 Lafite Rothschild 1988

18,5/20 Montrose 1989
16/20 Chasse Spleen 1990

16/20 Ducru Beaucaillou 1989
17,5/20 Leoville Las Cases 1989

17,5/20 Gruaud Larose 1986
18,5/20 Pavie 1989

14,5/20 Fieuzal 1989
13,5/20 L'Ermita Alvario Palacios 1995

18/20 Lynch Bages 1989
18,5/20 Pichon Baron 1989

16,5/20 Pape Clement 1989
19,5/20 Haut Brion 1989

19/20 Latour 1989
18/20 Lafite 1989
17,5/20 Le Pin 1993
20/20 Petrus 1989

De avond werd afgesloten met een serie Italië en Spanje, morgen verslag.

Bij deze wil ik Peter en Kitty bedanken voor de gastvrijheid en gulheid van schenken. Uiteraard ook de andere deelnemers die mede deze waanzinnige serie wijnen bij elkaar heeft gekregen.

Vol aandacht


zaterdag, januari 06, 2007

Boemsie

Stel je voor: een drukke dag voor de boeg. Naar de opslag om wijn in te laden en dan naar de garage in Zaandam om je uitlaat te laten repareren. Duurt een uurtje volgens planning en dan twee adressen in Amsterdam, een in Rijswijk, een in Den Haag en dan naar Lisserbroek. Kan allemaal prima op een dag. Bij de garage gaat het wat langer duren, dus krijg je een leenauto mee. Alle dozen overladen en op weg. Ik rij keurig in de rechterbaan om de A8 op te draaien en.... Boem! Voor ik het weet wordt ik met auto en al voortgeduwd door een vrachtwagen. Ik kijk uit mijn linkerraampje en zie niets anders dan een giga grill, terwijl ik voel dat de auto in rare bochten over de weg wordt geduwd. Na een meter of 75 sta ik stil, een beetje verdwaasd. De vrachtwagen wou ook naar rechts en had me niet gezien. Gelukkig kom ik met de schrik vrij, wat pijn in mijn rug is alles. De auto blijkt total loss te zijn.

vrijdag, januari 05, 2007

Wederverkoper

Nieuws van het WineMatters front: Jeroen de Zeeuw van Bramasole gaat een winkel openen en enkele van mijn wijnen opnemen! Ik zie het als experiment hoe dat zal gaan, vooral de logistiek heb ik nog niet in orde. Maar zijn eerste bestelling ga ik persoonlijk, vandaag, langsbrengen. Volgende week gaat zijn winkel open, een spannende tijd zal voor hem aanbreken. Ik wens hem veel succes en veel goede zaken!
En dan in de rubriek 'gisteren in het glas': La Palma Gran Resrva merlot 2002 Rapel Valley. Een beetje gesloten, de uitbundige fruitgeuren die ik ken van de wijn zijn een beetje weg, maar de smaak is nog steeds heerlijk vol en krachtig. Alweer een lekkere winterwijn en het is nog geeneens winter.

donderdag, januari 04, 2007

Stevig wijntje

Op de Perswijn site stond een mooi stukje over een wijn van Tulbagh Mountain Vineyards. Een mooie aanleiding zelf een flesje open te trekken, de syrah-cabernet 2004 dan. Die is stevig, krachtig, ruikt naar pruimen en brandewijn en is perfect voor een koude, regenachtige woensdagavond.
Hier de tekst van Rene van Heusden over de Tulbagh Syrah Mourvèdre 2004:
Zuid-Afrika produceert, zoals bekend, grote hoeveelheden treurige bulkwijn die funest zijn voor het imago van het land. Maar er zijn gelukkig ook boutique wineries die het liever houden op small is beautiful en die terroir serieus nemen. Een goed voorbeeld daarvan is Tulbagh Mountain Vineyards, inderdaad te vinden op de hellingen van de Tulbagh Vallei. Dat gebied is pas de afgelopen jaren ontdekt. Evenals het aangrenzende Swartland blijkt het een perfecte omgeving voor syrah. Wat toch heel iets anders is dan shiraz. Meer Rhôneachtig dus, en waarvan je ondanks de krachtige structuur wel met plezier een fles leegdrinkt. Nieuwkomer Tulbagh Mountain Vineyards, met als wijnmaker de Frans geïnspireerde Chris Mullineux, is daar een exponent van. Zie de Syrah Mourvèdre, een kanjer met 85% syrah, Frans hout en vooral heel veel smaak. Goede hoop voor de Kaap dus.
Jammer dat ik er niet als importeur bij sta.

woensdag, januari 03, 2007

Onuitspreekbaar

Wat zat er gisteren in het glas? Yianakohori vin de pays de Imathia van Ktima Kir-Yianni 1997. Tsja dan weet je het wel. Of niet? Het is een Griekse wijn, uit de Naoussa regio, gemaakt van Xinomavro en Merlot. Een wijn die jaren geleden bij G&G verkocht werd en waar de complete firma jarenlang een trauma aan overhield tégen Griekse wijn. Er was nogal ruim ingekocht en de verkoop viel tegen. Deze was dacht ik 19,95, in guldens dan. Ik heb er vast minder voor betaald. De wijn was hard en zeer krachtig en is nu, na al die jaren wat milder geworden, in de tannines dan. Verder donkere tonen, laurier, drop, zwart fruit, leer en cacao. Volgens mij heb ik nu nog een fles en die zal ik over een jaartje proberen.

dinsdag, januari 02, 2007

Rare Fransen

Gisteren in het glas: De Swanenplaats Huxelrebe 2005 (leuke wijn uit Westfriesland) en L. Bernard Côtes du Rhône 2004. Als ik die fles zo eens bekijk snap je wel waarom Franse wijn het steeds moeilijker krijgt. De wijn zelf was lekker, behoorlijk zwoel en flinke houtrijping. Maar hoe kan ik dat weten voordat ik de fles opentrek? Het etiket staat vol informatie waar ik (of de gemiddelde consument) niets aan heeft. Zoals "Chartreuse de Bonpas", wat is dat? Achteretiket is in het Frans, wat ik nauwelijks begrijp laat staan lees. Er staat op dat het aanbevolen is bij: "viandes rouges, volailles et fromages". Lekker bij alles dus?

maandag, januari 01, 2007

Goede voornemens

Gelukkig nieuwjaar!
Ik wens iedereen een voorspoedig en gezond jaar, waarbij het genieten van mooie wijnen een belangrijke rol zal spelen. Een van mijn goede voornemens: deze weblog bijhouden. Wat minder over het reilen en zeilen van WineMatters en wat meer over de wijnen die in een jaar voorbij komen. Laat ik meteen beginnen. Gisteren geproefd/gedronken:
Duitse Riesling van Kees Kieren, Simonsig rosé Vonkelwyn, Cava Raventos i Blanc Gran Reserva Brut Nature, een andere Cava reserva (naam ontschoten), Taitinger champagne brut en Henriot champagne brut. Niet zo goed van me, ik waarschuw altijd en iedereen voor de combinatie oliebollen, appelbeignets, Franse roomkaas etc met champagne, maar gisteren de hele avond toch gedaan. En dat past mooi bij een ander goed voornemen, niet teveel aantrekken van 'zo hoort het' regels en gewoon doen waar je zin in hebt.
Proost op 2007!