donderdag, november 30, 2006

Bubbels en bubbels en zoet

Vanavond had ik een klus bij mijn oude werkgever: proeven en beschrijven van vrijwel het gehele mousserend assortiment en alle sherry's. Die bubbels varieerden van appelcider tot Laurent Perrier rosé champagne. Sherry van manzanilla tot PX. Wap opviel was dat kwaliteit lang niet altijd iets met verkoopprijs samenhangt en dat demi-sec best wel zoet is. En belangrijker: sherry is lekker! Grootste meevaller: medium sherry, daar heb ik een aangeschoten huisvrouwen idee bij, maar het viel reuze mee. En vrijwel droge en iets zoete oloroso is gewoon erg lekker. We sloten af met drie portjes, waaronder een Crusted van Dow's (nooit eerder gezien of gedronken) en Qta do Bomfim Vintage 1996: jammie.

woensdag, november 29, 2006

Nieuw label Mouton is bekend


Belletjes

De auto is volgeladen en is een paar centimeter gezakt. Goed om te weten dat er meer dan 250 flessen bubbeltjeswijn passen in een Inca. Nu is de Simonsig Vonkelwyn ook erg lekker (o.a. winnaar Proefschrift Wijnconcours categorie mousserend), het is wel de grootste order tot nu toe.

dinsdag, november 28, 2006

Chat.9

Elke dinsdagavond proef ik in het panel van het wijntijdschrift Perswijn. Vanavond stonden er 24 heftige Chateauneuf-du-Pape's op tafel. Er wordt wel eens geklaagd over het alcoholpercentage van Nieuwe Wereld wijnen, maar in de zuidelijke Rhône kunnen ze er ook wat van. Het laagste was 14%, gemiddeld 14,5 en een enkele zelfs 15%. Soms geeft dat een branderig brandewijn gevoel, jammer. De absolute winnaar was een voor mij onbekende wijn: Saint Cosme 2003 van importeur Colaris (euro 32,50), die de hoogste score van 5 sterren kreeg. Als ik die prijs vergelijk met mijn eigen Zuid Afrikaanse Rhône blends dan is dat wel erg duur, maar ik moet het toegeven, de wijn was zeer fraai.

maandag, november 27, 2006

Succesvol

De proeverij was dus prima gisteren. De opkomst viel wat tegen (8 ipv 12), maar de mensen die er waren, waren ware liefhebbers en konden mijn waren waarderen. Met iets meer dan 1000,- euro aan bestellingen reed ik tevreden terug.

zondag, november 26, 2006

Op weg

Hup poes, wakker worden en er uit. De doos moet gevuld worden met koele flesjes wijn. Op naar een proeverij in Utrecht. Het is bij iemand thuis, een vriendin van mijn zus. Op die manier heb ik nog niet eerder en proeverij gegeven, spannend en ik ben benieuwd naar de reacties en bestellingen.

zaterdag, november 25, 2006

vrijdag, november 24, 2006

PV WFG

Naar aanleiding van het krantenartikel in het Noord Hollnds Dagblad nam iemand van de Personeels Vereniging van het West Fries Gasthuis contact op of ik een proeverij wou doen. Natuurlijk wil ik dat en gisteren gaf ik een proeverij voor 30 man/vrouw. Zonder microfoon moest ik een beetje schreeuwen om mijn verhaal te vertellen, maar de wijnen werden goed ontvangen. Weer 14 bestellingen erbij :-)

donderdag, november 23, 2006

Sterren

Gisteren is de nieuwe John Platter gids 2007 uitgegeven in Zuid Afrika. Dit is de belangrijkste wijngids, waar alle (!) Zuid-Afrikaanse wijnen instaan, inclusief beschrijving en beoordeling. Die ratings lopen van een halve (*) tot vijf sterren. Mijn correspondent in Zuid-Afrika heeft gisteravond de score's van mijn wijnen nagekeken en ik ben zeer tevreden met de uitslag! Geen vijf sterren, maar 70% van mijn assortiment heeft vier (excellent) of 4 1/2 ster (outstanding) en daar ben ik best wel een beetje trots op.

woensdag, november 22, 2006

Eten en drinken

Vandaag twee nieuwe proeverijen online gezet: wijnproeven, workshop, wijn-spijsreis en wijn-spijs diner in een dag. Het vergt allemaal veel voorbereiding, maar ik ben er wel blij mee en verwacht een uitverkochte zaal. We kunnen 2 x 30 mensen ontvangen en ik ben erg benieuwd naar de reacties.

dinsdag, november 21, 2006

WBW november

De tijd vliegt, een paar weken geleden kreeg ik twee flessen thuisgestuurd om te proeven voor Wine Blogging Wednesday. Hierbij dan eindelijk mijn bevindingen.

Bodegas Callia Shiraz/Bonarda 2005 Tulum Valley Argentinië
mooie fles, mooi etiket
goedkoop plastic kurkje, wat een domper.

Kleur: paarsrood, niet intens
Geur: rood fruit, rozebottel, licht, iets groenig
Smaak: soepele, zoete aanzet, rijp rood fruit, sappig, weinig zuur, tannine zacht, prikje van alcohol, welk erg zoet in de afdronk

Dit is een glas dat snel zal gaan vervelen door de zoetheid, maar daardoor zal het wel een breed publiek aanspreken, mij niet.

Bodegas Callia Shiraz 2005 Tulum Valley Argentinië
mooie fles, mooi etiket
plastic Nomacorc, iets beter dan de eerste maar past niet de uitstraling van de fles.
Kleur: paarsrood, iets intenser
Geur: zoet, rijp fruit, kersen en pruimen, anijs, iets kruidig, wel intrigerend
Smaak: zachte aanzet, snel zoet, milde tannine, iets kruidig, donkere tonen (met name drop), redelijke lengte
Dit glas heeft meer karakter, maar die zoetheid gaat me storen na een glas.

De wijnen heb ik nu zonder eten erbij geproefd, straks eens kijken wat het doet bij iets met notenrijst en pindasaus.

De website is fraai. De uitmonstering van de flessen ook. De wijnen zullen goed verkopen, maar aan mij is het niet besteed.

Wedstrijd

Gisteravond heb ik na een jaar afwezigheid deelgenomen aan de eerste voorronde van de wedstrijd Vinoloog van het Jaar. De regels bleken nogal veranderd te zijn en niet ten goede. Vragen als uit welk land komt deze wijn of wat kost deze wijn kunnen wat mij betreft niet. Een sauvignon uit een koel klimaat in Zuid-Afrika is niet te onderscheiden van een Franse Loire of een Spaanse tempranillo uit La Mancha kan qua smaakprofiel ook uit Chili komen. En de prijs van een wijn is van zoveel factoren afhankelijk, dat is nauwelijks te proeven. Een grote teleurstelling dus, gelukkig viel de score nog mee (9 van de 15 punten). Maar er zitten zoveel gokvragen bij dat de score niets zegt.

maandag, november 20, 2006

Jong geleerd...



Mijn kleine neefje van 14 maanden ging zijn neus achterna en wou dolgraag zo vroeg mogelijk beginnen met proeven. Met het puntje van zijn tong dan, voor een echt slokje is hij misschien nog iets te klein?

zaterdag, november 18, 2006

vrijdag, november 17, 2006

Oogstjaar

Een emailtje in de inbox van Groot Parys: "Hier tot nu toe (touch wood) een goed jaar. Niet te warm. De regen op de juiste tijd. En met de mensen gaat het ook goed. Dus met de boerderij alles op schema. Van de week ook onze eerste boontjes en wortels geoogst! En dan in december de butternut en de skorsjies. En natuurlijk vergeten we de druiven niet; deze zijn gewoon weer in februari aan de beurt."
Dan krijg ik toch wel een beetje heimwee naar Zuid Afrika, daar is het voorjaar, bijna zomer. Zonnig, temperaturen van 25 graden en meer, buiten braaien. Wat zou het lekker zijn de regen en kou gedag te zeggen en een weekje, wat zeg ik een maandje vitamine Z op te slurpen.

En wat zouden nou toch skorsjies zijn?

donderdag, november 16, 2006

Champagne

Wat een feest, tien topchampagnes op een rijtje en dan proeven, terug proeven en voor de zekerheid... nog een keer proeven. Bekende en wat minder bekende namen als Pol Roger, Bollinger, Roederer, Charles Heidsieck, Gosset, de Sousa en Philipponat stonden op de proeftafel. De winnaar mag ik nog niet verklappen, maar dit was voor het panel en ook voor mij persoonlijk de lekkerste. Bij de niet-champagnes waren er een aantal verrassend goede cava's. Hik, proest, burp ;-)

woensdag, november 15, 2006

Bubbels

Straks ga ik naar Amsterdam om de finale Champagne's te proeven voor Champagne aan Zee. Dat zijn de lastigste proeverijen, aan het eind van de eind zit je proestend en hikkend achter de proeftafel.

Gisteravond hebben we gegeten bij Pygma-Lyon in Amsterdam: kudo, krokodil en water blommetjies, geen alledaags eten. Het is niet goedkoop, maar het is dan ook een restaurant in de grachtengordel. En de gedronken wijn was ook voortreffelijk: Vergelegen chardonnay 2004.

dinsdag, november 14, 2006

Vanavond gaan we naar een Zuid Afrikaans restaurant in Amsterdam. Om een hapje te eten en de plannen bespreken om een proeverij en een wijn-spijs diner te organiseren. We hebben een heel programma bedacht met workshops en al. Maar eerst even testen hoe het er uitziet en wat de kwaliteit van het eten is ;-)

maandag, november 13, 2006

Ongeluk

Hoor en zie net op het journaal over een treinramp nabij Kaapstad. Een vrachtwagen vol met contractwerkers is geschept door een trein. De vrachtwagen was op weg naar een winery. Volgens het journaal waren er 27 doden, volgens een plaatselijke krant 19.
Ik weet goed hoe vol die open wagens kunnen zijn en wat voor verschrikkelijke gevolgen het heeft als er zo'n ongeluk gebeurt, wat een narigheid.

Hulptroepen

Ik heb net een korte evaluatie gemaakt van de proeverijen en workshops. De hele korte conclusie is dat ik erg tevreden ben. Met de opkomst en de hulpkrachten. Bij elke proeverij had ik 4 tot 6 man/vrouw die me geholpen hebben. Dat voelt goed en wie weet kan ik in de toekomst weer een beroep op ze doen :-)

zondag, november 12, 2006

Nieuw idee

Samen met een kleine reisorganisatie ben ik bezig twee proeverijen/workshops/wijn-spijsdiners te organiseren. Wat is het idee? Door samen te werken sterker worden. Zij hebben klanten die misschien een lekkere wijn willen proeven, ik klanten die misschien een fantastische reis naar Zuid Afrika willen maken. Dus we zijn nu bezig dat te organiseren, een in Haarlem en een in Amsterdam. Gisteravond (!) had ik om 22:00 een goed gesprek met een enthousiaste eigenaar van een restaurant in Haarlem, dinsdag gaan we naar Amsterdam. Als er zekerheid is zal ik het een en ander op de WineMatters site zetten.

zaterdag, november 11, 2006

Verslag

Op de weblog van Erik Bimmel staat een verslagje van de laatste proeverij in Bergen. Op de foto´s lijkt het rustig, er waren toch 56 deelnemers!
Quote: De vriendelijke man achter de tafel vertelde honderd uit over de wijnhuizen, de wijnen en hun makers. Allerlei interessante wetenswaardigheden, anekdotes en trivialiteiten begeleiden de wijnen. Vooral de 'Groot Parys - Chardonnay', met daarin een bos hout waar je u tegen zegt, maakte indruk op mij! Maar ook de eerste wijn: 'New World - Chardonnay' een unwooded chardonnay, was direct een voltreffer.
De vriendelijke man is dus mijn vader, die zo enthousiast over de wijnen kan vertellen dat iedereen met een paar flesjes de deur uitgaat!

vrijdag, november 10, 2006

Foodrank

Een rare naam voor een site waar ook een opsomming van wijnblogs staat. Maar er kan nog steeds (of weer) gestemd worden. Klik op het plaatje rechts en geef een paar tienen voor mijn schitterende weblog. Niet dat er iemand van wakker ligt, laat staan ik zelf, of ik op de vijfde, vierde of zelfs eerste plaats sta :-)

donderdag, november 09, 2006

Gladjes

Eergisteren is de volgende boot uit Zuid Afrika vertrokken. Een boot met wijn voor WineMatters bedoel ik dan. Maar deze keer niet alleen wijn, ook olijfolie! Ik had een heerlijke olie ontdekt bij een van de guesthouses en die komt nu in het assortiment. Extra virgin natuurlijk en waanzinnig lekker.
Het bestelproces verliep deze keer een stuk sneller dan de eerste keer, ervaring?

woensdag, november 08, 2006

Geen tijd

Afelopen dagen een redelijk gekkenhuis geweest. Zaterdag een reunie van oude werk, ik heb lekker veel visitekaartjes uitgedeeld. Zondag de laatste inloopproeverij, heerlijk druk met 55 deelnemers. Maandag bestellingen klaarzetten, facturen maken en in de middag vertrokken naar Oud Beijerland voor een proeverij bij een bekend prikborder. Om 1/2 2 's nachts lag ik uitgeteld in mijn bed, maar wel een leuke omzet gescoord. Dinsdag de bestellingen uitgereden van afgelopen zondag en vandaag alle facturen van maandag gemaakt en de achterstand in email een beetje weggewerkt. Dat is echt een flinke klus...

vrijdag, november 03, 2006

Volendam

Twee weken geleden was Joseph, een bevriende wijnmaker uit Zuid-Afrika, op bezoek en gisteren had ik even tijd om wat digitale foto's uit de camera te halen. Deze wou ik jullie niet onthouden! Gelukkig hield ik zelf de camera vast, want ook ik ben in Volendam's kostuum op de foto gegaan...

donderdag, november 02, 2006

Nieuwsbrief

Een spannend moment: weet u zeker dat u deze nieuwsbrief aan meer dan 300 adressen wilt versturen? Uh ja, laten we het maar doen. We zijn wel een weekje bezig met voorbereiden: de nieuwsbrief schrijven, de homepage moet veranderen, andere nieuwsberichten, nieuwe proefpakketten in de winkel zetten en niet te vergeten de boeken regelen die ik gratis weggeef bij het bestellen van een pakket. Samen met de aanbiedingsprijs en gratis bezorgen is het een zeer forse aanbieding waar we veel van verwachten.

woensdag, november 01, 2006

Rompslomp

Ik heb wel eens gelezen dat onze overheid de administratieve rompslomp wil verminderen. Ik heb nog een tip: waarom moet ik de door mij in de handel gebrachte wijn aan het Productschap opgeven als je dat ook al doet aan de douane voor de accijnsopgave? En ja, er moet ook betaald worden: 114 eurocent per hectoliter en daarvan wordt 61 cent in rekening gebracht. Moet ik nog meer zeggen?