vrijdag, maart 31, 2006

Balen

Gezien de omstandigheden hier bij Boland en het niet kunnen vinden van een volgende baan heb ik besloten z.s.m. naar huis te gaan. Ik heb gelukkig een vlucht kunnen boeken die vannacht vertrekt, om 01:00 en ik zal morgen om 16:00 op Schiphol landen (lange tussenstop in Frankfurt).

donderdag, maart 30, 2006

Een lekker dagje

Maar liefst vier wineries bezocht: Lanzerac, Lourensford, Johan Reyneke en Boschkloof. Lourensford is waanzinnig, op een landgoed van 4.000 hectare zal uiteindelijk 500 hectare wijngaard staan. Verder fruitbomen, bossen en fynbos. De winery is nieuw en op zwaartekracht gebaseerd. Alles super, de wijnen komen nog wat tekort, kan ook niet anders want het zijn jonge stokken van 2000. Buurman Vergelegen hoeft zich nu nog geen zorgen te maken, later misschien wel.
Reyneke is de buurman van De Toren en hij werkt volledig biologisch dynamisch. Een zeer gedreven wijnmaker die zeer goed bezig is. De winery is een oude schuur en de garage, maar de wijnen smaken geweldig.

woensdag, maart 29, 2006

Op de foto

Rond de middag komt de fotograaf voor de reportage in Taste! Nu ben ik nog in mijn vieze, oude, bekliederde, gescheurde en besmeurde kelderkleertjes, maar straks in een nieuwe korte broek en mijn favoriete nieuwe blauwe t-shirt. Zorgen dat mijn handen uit beeld blijven. Waren die ooit nog schoon en 'kantoorzacht', nu rode nagelriemen, wondjes en eelt. Op deze foto bij Jordan in Stellenbosch zijn mijn handen al fijn verborgen ;-)

dinsdag, maart 28, 2006

Concentratie

Boland verwerkt 21 miljoen kilo druiven en maakt miljoenen liters wijn, maar voor het bottelen van de eerste 600 flessen wooded chenin blanc voor Groot Parys wordt alles uit de kast getrokken, mooi om te zien!

Een lekker dagje

Een heerlijk zonnetje en de hele dag op stap met een journalist. Nu ben ik gek op journalisten, met name van de vrouwelijke kant en met name één bijzondere. Maar dit was een mannelijke. Ik heb hem rondgeleid om een verhaal voor het Gall & Gall magazine te maken over Boland: van de boer tot de wijnmaker. Weer eens wat anders dan suikers en temperaturen meten.

maandag, maart 27, 2006

Oh la la

Voor de derde keer naar Kaapzicht geweest. Waarom? De sfeer is prima, heel ongedwongen en gastvrij. Lekker braaien, maar vooral elke keer een ongelooflijke blindproeverij. Deze keer was het thema Flagship Bordeaux-blends. Veertien topwijnen op een rijtje, het beste wat Zuid Afrika te bieden heeft. De wijnen en korte impressie staan op het prikbord. Ik was deze keer met Job de Swart en die had geen spijt om er te zijn tot wat later op de avond, ook al moest hij vanmorgen om 06:00 weer beginnen. De avond werd waardig afgesloten met een 1969 KWV Boberg Vintage Port en een klein slokje 1929 KWV Boberg tawny port.

zondag, maart 26, 2006

Pinotage

Gisteravond een mini-proeverij van de beste pinotages uit de Platter gids gedaan bij Eric en Mariëtte Verhaak van Groot Parys. Alle vier wijnen hadden 4,5 ster, maar het viel wat tegen. De Morkel's 2003 was ronduit vies, ik denk een flesfout, de wijn was heel groen en gronderig. Simonsig 2003 elegant en prima, geen topper wat mij betreft, Steytler (van Kaapzicht) 2002 stevig en rijk, iets teveel gedroogd fruit en de beste was Kanonkop 2003.
Vanmiddag een overzichtsproeverij van Bottelary winery's (een subroute van de Stellenbosch Wine Route) op Hazendal en dan een blindproeverij van Bordeaux-blends bij Kaapzicht.
Of ik met wijn bezig ben in de weekends?

zaterdag, maart 25, 2006

The fog

Dat lezen 's avonds wordt je ook wel eens zat, dus gisteravond besloot ik eens naar de film te gaan. Ik wist dat er een cinema was, maar waar? Na twee rondjes door het centrum in een achterafstraatje gevonden. Geen duidelijke aankondiging welke films wanneer spelen, wel twee zalen. In beide zalen begint tegelijkertijd een film , dus als je net te laat bent zoals ik is het wachten op de volgende ronde die om 22:15 zou zijn. Maar zei de onvriendelijke jongeman, alleen als er mensen zijn die de film willen zien. OK, ik wil hem wel zien, maar dat was niet genoeg. Kom terug om 22:00 en dan zien we wel. Gelukkig was er één andere gek die de hoofdfilm wou zien. Na 20 minuten trailers gekeken te hebben van films die waarschijnlijk pas in 2008 in Paarl te zien zullen zijn heb ik mogen genieten van The Fog. Iets met mist, geesten en zeelui. Nou ja, een ervaring rijker zal ik maar zeggen.

vrijdag, maart 24, 2006

Snelheidsgrens

Ik heb de snelheidsgrens oorskry, ek het 72 km/uur gery een overtreding van de Nasionale Padverkeersregulasies.
En dat kost mij R 150,- te betalen voor 26/05/2006

En ik ben bang dat ik er nog één tegoed heb voor een rood licht dat ik wat laat zag...

Update: de ratten hebben het al van mijn loon afgehouden!

donderdag, maart 23, 2006

Oes af

Nu is het eindelijk officieel: de oes is af. Dat hebben we gevierd met een...
ja jullie raden het al...
inderdaad een braai.
De werkuren gaan weer terug naar 'normaal', wat in deze periode voor mij ongeveer 11 uur inhoudt, voor de wijnmakers nog steeds eerder 13 of 14 per dag. Volgende week reken ik op 9 uur per dag, wat een luxe!

dinsdag, maart 21, 2006

Penguin Island


Voor het eerst naar Kaapstad geweest! Na een korte autotour en wandeling door de stad naar Waterfront gereden voor een hapje en drankje en dan hop op de Ferry naar Robben Island. Het gevangenis-eiland waar o.a. Nelson Mandela heeft vastgezeten. Nu is het hele eiland een museum en wonen er 200 gezinnen op. De gevangenis en cel van de man hemzelf zijn indrukwekkend om te zien, hoewel het allemaal een beetje shabby is en je met een bus over het eiland gereden wordt en je geen tijd hebt om zelf eens rond te wandelen. Het laatste kwartiertje hebben we besteed aan de pinguins, er zouden er 138.000 zijn! Trouwens geen rob gezien. Op de terugweg een magnifiek, waanzinnig, adembenemend uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg.

maandag, maart 20, 2006

Oud nieuws

Zuid-Afrikaanse wijnboeren niet optimistisch
PAARL, 20 maart - Na een decennium van onstuimige groei gaat de Zuid-Afrikaanse wijnbouw mogelijk enkele zware jaren tegemoet als gevolg van een dalende winstgevendheid van de bedrijven. In 2005 daalde de gemiddelde opbrengst per hectare druiven van 31.236 tot 26.420 rand, wat neerkomt op 15,4% minder dan in 2004. Dit is vooral het gevolg van dalende prijzen voor rode wijnen. Tegelijkertijd zitten veel nieuwe bedrijven diep in de schulden. Hoewel de export van Zuid-Afrikaanse wijnen de afgelopen jaren mooie groeicijfers te zien heeft gegeven, kunnen zich ook hier problemen gaan voordoen vanwege het wereldwijde overschot aan wijn. Zuid-Afrika zelf gaat na het vrij kleine volume van vorig jaar in 2006 weer een behoorlijke grote oogst produceren. Export is essentieel voor het overleven van de wijnsector, want de binnenlandse markt groeit maar heel traag. In 2005 was dat met slechts 0,2%. Voor dit jaar hoopt men op 1,3%. De uitvoer van Zuid-Afrikaanse wijnen groeide in 2005 met 13%, terwijl de raming voor 2006 11,4% bedraagt. Minder gunstig is alleen de aanhoudend sterke rand (1 rand = 0,1369 euro) waardoor tegelijkertijd de wijn voor het buitenland duurder wordt en de winstgevendheid voor producenten daalt.
(nieuwsberichtje van het Slijtersvakblad)

zondag, maart 19, 2006

Uitzicht vanuit de Jordan wijngaard


De zondag

Lekker uitslapen, wat lezen, wat compjoeteren veel meer ga ik niet doen. Het geeft wel een lekker gevoel dat de oogst vrijwel is afgelopen, terug naar normale werkuren. En aanstaande dinsdag is Human Rights Day, oftewel een dag vrij!

zaterdag, maart 18, 2006

Wijn, wijn en wijn

Maar liefst drie winerys bezocht vandaag: Jordan, De Toren en Meerlust. Job, die bij De Toren werkt, had me uitgenodigd voor deze trip samen met twee van zijn huisgenoten en Rachel Erasmus, die bij Jordan werkt. Dus een rondleiding en een proeverij, waarbij de Jordan shiraz en de Cobbler's Hill veel indruk maakte. En dan De Toren, erg leuk om daar te kijken, totaal andere manier van werken dan Boland of Jordan. Veel kleiner en alles tot in de puntjes uitgewerkt. Van elke meter grond is bekend wat de eigenschappen zijn, de juiste kloon van elk ras staat op de juiste plek. Twaalf dames zoeken elke trosje na op eventuele foutjes, open fermenters en alles wordt geperst in een kleine basketpress. En eindelijk snap ik waarom De Toren De Toren heet. Er wordt geen pomp in de winery gebruikt, alles gaat met zwaartekracht. Dus het sap wat uit de pers loopt, gaat in een tank die met een lift onder de grond is gezakt en als ze klaar zijn met persen gaat de lift omhoog. Om de lift te huisvesten is een toren gebouwd. Proefnotitie staat op het prikbord. Meerlust was een beetje teleurstellend, dezelfde wijnen geproefd als vorige week (de pinot noir is nog steeds een aanfluiting, de Meerlust Red 2002 top) en de wijnmaker had geen tijd voor ons. En dan te bedenken dat zijn vriendin met ons mee was! 's Avonds een flesje Springfield Wild Yeast Chardonnay gedronken bij wat verse pasta, yummie. Een kleine duizend rand lichter en enkele topwijntjes zwaarder kijk ik terug op een mooie dag.

vrijdag, maart 17, 2006

Tokara


Nadat ik zomaar een vrije ochtend heb gekregen ben ik naar Stellenbosch gereden en wel naar de Helshoogtepas. Precies op de top zit Tokara, een kleine 10 jaar geleden (met miljoenen Rands) uit de grond gestampte winery. Alles is tiptop in orde, fraaie architectuur en roestvrijstaal. Een oude eikenboom op het terrein is gespaard, daarvoor is een 'plantenbak' van 25 meter doorsnede en 10 meter diep gemaakt. Alles werkt met zwaartekracht, pompen zijn vrijwel niet nodig. Wat een contrast met Boland!

donderdag, maart 16, 2006

Oes af

Wat een vreemde gewaarwording, geen druiven meer op 'mijn' winery. Het is stil en de machines werken niet meer. Daarom ben ik in de loop van de dag maar naar de andere winery (Daljosafat) gegaan, want daar komt nog wel wat rood binnen. Vandaag hebben we bijvoorbeeld 90.000 liter rosé gemaakt. We denken dat volgende week woensdag echt alles binnen is. Wat moet ik dan de hele dag doen?

woensdag, maart 15, 2006

Mijlpaal

Ik heb net de 100e posting geplaatst, ik sta versteld van mezelf dat ik vrijwel elke dag wat weet te verzinnen en het nog upload ook.

Wil de echte wijnmaker opstaan?


Vandaag was het zover, de vijf 'bins' met topshiraz (om No.1 reserve van te maken) waren droog en klaar om geperst te worden. Dat ging met emmers vanuit de bins naar een ouderwets, houten handpersje. Onwijs gaaf om te doen. Iedereen liep als blije eitjes om de pers heen. Het verschil tussen het eerste afloopsap en de smaak als je flink geperst hebt is enorm. Zo gauw als er groene, bittere tonen meekomen zijn we gestopt. Nu twee jaar wachten tot de wijn uitgerijpt is.

De postbode

Wat kreeg ik vandaag in mijn handen gedrukt? Een pakketje uit Nederland! En wat kon daar anders inzitten dan vijf zakken oerhollandse drop, mmmmm.

dinsdag, maart 14, 2006

Proeverij

En wat staat er voor vanmiddag op het programma? Een bezoekje van Ronald de Groot (Perswijn), ik heb een fraaie proeverij voorbereid en zal een kleine rondleiding geven.

3000+

3 februari 1000+
23 februari: 2000+
14 maart: 3000+
hoi, hoi, hoi en ergens deze week komt er nog een mijlpaaltje aan...

maandag, maart 13, 2006

We zijn er bijna, we zijn er bijna,

maar nog niet helemaal, nog 2500 ton te gaan. In de afgelopen weken (sinds 25 januari) hebben we al 18.500 ton verwerkt. Dat laatste beetje gaan we de komende week doen. In de Noorder Paarl winery stoppen we al aanstaande woensdag, de laatste restjes gaat naar Daljosafat. Er zit dan iets van 15 miljoen liter '2006-wijn' in de tanks.

zondag, maart 12, 2006

Ruitersvlei

Zaterdag was Ruitersvlei aan de beurt voor een bezoekje. Belinda Faure heeft me op sleeptouw genomen. Niet naar de eigen winery maar naar Stellenbosch, ze komt er zelf eigenlijk nauwelijks aan toe om de eigen omgeving te bezoeken, dus dit was een mooie gelegenheid. We hebben nog een Nederlandse 'seizoenskracht' opgepikt (het blijkt dat ik zeker niet de enige ben die hier voor een paar maanden vertoeft) en hebben twee winery's bezocht: Eikendal en Jordan. Eikendal heeft vooral mooie etiketten en Jordan maakt zeer fraaie rode wijnen. Ik heb een fles the naked truth gekocht, flessen zonder etiket, van een 'vergeten' vat cabernet sauvignon 2001.

zaterdag, maart 11, 2006

Stone drunk

Donderdag 15:00. Waar is Buhnte? Nou ja misschien naar huis. Donderdag 21:00. Hey Buhnte, we dachten dat je naar huis was? "Nee, ik heb bij de rode wijn sectie gewerkt." Vrijdag 13:00. Waar is Buhnte? Geen idee, eens aan de rode wijn jongens vragen. "Buhnte? Nooit van gehoord, wie is dat?" Vrijdag 14:30. Ah, daar is Buhnte, naast tank 21, hij ligt op de grond. Gevallen? Beetje moe? Nee, Buhnte heeft uitgevogeld hoe je de tank kan openmaken om te proeven. De chardonnay van T21 beviel erg goed. Naar schatting 3 liter is verdwenen in 2 dagen. Buhnte heeft er erg van genoten. Nu is Buhnte thuis, zonder een baan...

vrijdag, maart 10, 2006

Concentratie

Osmose kennen we maar al te goed in de wijnmakerij, je ontrekt water aan de most voor meer concentratie (uiteindelijk ook van alcohol). Maar er is een heftige discussie gaande over de hoge alcohol percentages de laatste jaren. Met een nieuwe machine van Vaslin-Bucher kan je de wijn alle kanten op manipuleren.
- most concentratie
- wijn concentratie
- alcohol reductie van wijn
- zuur reductie van wijn
Hun 'Redux' machine reduceert het suiker gehalte van de most en schijnt geen invloed te hebben op de smaak.
Bij Boland gebruiken we een 'gewone' osmose machine om te concentreren, en zeer spaarzaam om enkele van de betere wijnen wat meer body te geven.

Lief voor wyn

Nieuw bladkomt uit: Fynproe.
Voor lesers die hou van die lekker lewe, uiteet, reis, die natuur, kuns en vermaak. Hulle is lief voor wyn.

donderdag, maart 09, 2006

07:15

Vanmorgen heb ik een van de werkers laten staan bij het oppikken. Elke dag komen ze een beetje later en ze weten dat ik om 07:15 wegrij. Nu wil ik best wel een of twee minuutjes extra wachten, maar zij komen ook elke dag een beetje later. Na twee waarschuwingen was het zover, er moest nog iemand aankomen, maar die had nog een paar minuutjes lopen te gaan. Eigen schuld, dikke bult, ik weet niet hoe hij hier gekomen is maar om 09:00 was tie der. Zou hij morgen wel op tijd zijn?

Nieuw, nieuw, nieuw!

Ik zou het bijna vergeten, afgelopen maandag is de eerste 2006 gebotteld: Boland Kelder chenin blanc 2006. De eerste echte Udo wijn, nou ja een beetje.

Godnondesju

Ben ik even een paar maandjes weg en wat doet mijn vriendin? Het ene wijnreisje en proeverij na het andere. Duitsland, Frankrijk, binnenkort Zuid Afrika. En wat voor wijntjes worden er dan geproefd? Nou bijvoorbeeld die ene wijn waar ik alleen maar van kan dromen om hem ooit eens te proeven: Romanée-Conti en nog wel een speciale botteling waar er maar 500 flesjes van zijn. Bocuse heeft er 100 van gekocht (en dat soort zaken hoort ze dan van hem persoonlijk). Je zal zien, straks gaat ze ook nog in de wijnwereld werken...

woensdag, maart 08, 2006

Slim

In een vaktijdschrift gelezen, er is een nieuwe kunststof kurk (Smartcorq) op de markt met een chip in de kurk waar alle informatie over de wijn staat. Oogstjaar, herkomst, tips, suggestie's etc. Allemaal uit te lezen met een mobieltje. Ook handig tegen vervalsingen lijkt me.

Shiraz-Viognier

Slechts 0,3% van de aanplant is viognier (ik ken iemand die dat vééls te weinig vind) maar het zal flink groeien komende jaren. Helemaal hip en modern is het blenden van een beetje viognier met shiraz. Aangeraden wordt tussen de 3 en 8%, maar de kunst is om niet de wijn te mengen maar de druifjes voor de gisting. Dat schijnt verplicht te zijn voor Côte Rôtie, maar niet hier. Voor het merk "Matuba" hebben we vandaag een blend gemaakt van 97% shiraz en 3% viognier, van de wijn wel te verstaan niet de druiven, de geur is nu meer open en heeft meer fruit.

En weer een erbij

Een nieuwe Zuid Afrikaanse wijn: Constantia Glen. Er zijn niet veel winery's in Constantia, ik geloof zes, maar er komt er een bij: Glen Alpine. De druiven komen al van de eigen wijngaard, de winery wordt dit jaar gebouwd. Tot die tijd maakt de buurman, Steenberg Estate, hun wijn. Constantia Glen Sauvignon Blanc 2005 is dus de eerste, zal kijken of ik hem kan proeven.

dinsdag, maart 07, 2006

Micro

In Dal Winery zijn we bezig met een soort experiment. We hebben 5 open bakken gevuld met goede shiraz druifjes (300 kilo per bak) en de natuur doet zijn werk. In het weekend is de gisting begonnen en twee keer per dag breken we de hoed en mixen we de boel een beetje. De suikers dalen als een gek en de temperatuur stijgt aanzienlijk. Als alles goed blijft gaan wordt dit een toppertje.

maandag, maart 06, 2006

Wauw!


Wat een uitzicht vanaf de hoogste wijngaard van Kaapzicht. Gisteren was een hete dag met temperaturen rond de 40 graden en normaal is het zicht dan beperkt. Maar lucky me, het was helder en ik zag de zon zakken achter de Tafelberg, misschien wel de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien. Op de achtergrond de Atlantische Oceaan met wat oceaan-stomers, op de voorgrond de lichtjes van Kaapstad en in het midden de imponerende Tafelberg. Wat baal ik dat de camera kapot is.
Goed daarna een prettig vervolg met een rondleiding, proeverij (Bin 3 en Steytler Vision sprongen eruit) en de onvermijdelijke braai. Maar die werd overspoeld met een wijn of 20, o.a. wat goede Duitse rieslings (hun twee meewerkende studenten komen uit Duitsland, een van Jacob Jung in Rheingau) en als afsluiting twee fraaie Italiaanse Barolo's. Oh nee, we sloten af met een Jerepigo 1953 van K.W.V. en een klein slokje Kaapzicht Brandy.

zondag, maart 05, 2006

Het weekend

Gisteren en vandaag zijn weer ouderwets heet, ik schat tussen de 38 en 40 graden. Afgelopen week was het wat kouder en zelfs af en toe een buitje. Dat, samen met de stroomstoringen, hebben voor wat vertraging gezorgd, de verwachting is dat de oogst nu nog drie weken zal duren. Mijn rug hoopt dat het nog twee weken zal zijn, maar het zal in ieder geval iets rustiger worden. De weekends zijn om uit te rusten, dus ik lees eens een boek (ben op pagina 657 van It), doe wat boodschappen en internet veel. Afgelopen vrijdag de zoveelste braai gehad bij Joseph, maar nu kwm ik voorbereid. Namelijk met wat te eten in mijn maag. Als je om 19:00 begint met braaien mag je blij zijn als er om 23:00 wat te eten is. Bier en wijn zijn er genoeg!
Vanmiddag naar Kaapzicht, op het programma staat een rondleiding, proeverij en een ....braai.

Even een wijnweetje

Pinotage is een typische Zuid Afrikaanse druif. In 1925 kruisde professor Abraham Izak Perold van de Universiteit van Stellenbosch de pinot noir en de cinsaut (terplaatse hermitage genoemd) tot pinotage. Het doel was het edele karakter van de pinot te combineren met de makkelijke groeicapaciteit van de cinsaut. Het resultaat kwam pas in 1947: een geheel nieuwe druif met zijn eigen karakter. Als de druif op de juiste grond staat, er niet teveel druiven per hectare geoogst wordt en vooral op het juiste moment geoogst wordt dan krijgt de wijn geuren en smaken van banaan, pruim, kersen en cassis.

zaterdag, maart 04, 2006

Viognier

Vrijdag is de viognier binnen gekomen. Vier boeren hebben hem staan, maar twee brengen niet meer dan 300 resp. 500 kilo. De andere twee hebben iets van 25.000 kilo gebracht. En weer wat geleerd, uit een viognier-druifje komt maar weinig sap. Van de 26 ton hebben we 'slechts' 11.000 liter sap gemaakt. Maar dat is nog altijd 5 x zoveel als vorig jaar. In 2010 zal er ongeveer 150 ton opbrengst zijn als de wijngaarden van die twee boeren die nu zo weinig gebracht hebben in productie komen.

vrijdag, maart 03, 2006

ANC en DA

De verkiezingsuitslag is nog niet helemaal bekend, maar de ANC heeft flink terrein verloren. In de meeste gemeenteraden hebben ze geen absolute meerderheid meer. De partij die het meeste gewonnen heeft is de DA: Democratic Alliance oftewel de liberalen. Dit is een overwegend 'blanke' partij!

donderdag, maart 02, 2006

Sokkerboewe

Er stond een berichtje in de krant dat er 'sokkerboewe' zijn opgepakt in Amsterdam. Wat hebben de boefjes gedaan?

woensdag, maart 01, 2006

Verkiezingen

Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in het hele land en dat is een nationale vrije dag. We hoeven maar een paar uurtjes te werken om het druivensap van gisteren te verwerken. Nu is het echt jammer dat mijn camera het niet meer doet, anders had ik wat foto's van de aanplakbiljetten gemaakt. Op elke lantaarnpaal hangen er twee of drie en de meeste hebben een foto van de lokale kandidaat. Die hebben kennelijk geen geld voor een goede fotograaf, want de meeste foto's lijken eerder op een "wanted dead or alive" foto dan een vertrouwingwekkend, gerustellende foto.

Wie o Wie?

Ik heb zo'n 40 bezoekers per dag op deze blog, veel meer dan ik ooit dacht (dat was 4 of 5). Maar ik ben zo benieuwd wie het leest. Een paar weet ik uiteraard en zeker ook mensen die wel eens een comment geven, maar wil iedereen die dit berichtje leest eens zijn naam als comment geven?

Kanonkop

Leukste wijn om te proeven afgelopen maandag was de Kanonkop C.S. 1991. Ik ken de wijnen goed, omdat we ze verkopen bij G&G. En ik heb ook altijd geweten dat ze goed kunnen ouderen, maar dat de cabernet sauvignon na 15 jaar nog zo lekker zou zijn wist ik niet. De proefnotitie staat op het prikbord.