dinsdag, februari 28, 2006

Eindelijk

Gisteravond heb ik mijn eerste wijnproeverij in Zuid Afrika gehad. Iedereen neemt twee wijnen mee en wat kaasjes. De wijnen worden.... niet geproefd maar weggezet voor de volgende keer. We proefden dus de wijnen die vorige keer zijn meegenomen, een grappig systeem. Ik zal morgen wat proefnotities op het Prikbord zetten.

Power failure

Vandaag was het weer raak, geen stroom vanaf 12:30 tot 19:30. En deze keer vrijwel onaangekondigd en veel langer dan andere keren. Er lopen (zitten) dan een man of 50-60 niets te doen en er stonden 22 trucks en tractors met tientallen tonnen druiven te wachten. De komende dagen schijnt het niet beter te worden ;-(

maandag, februari 27, 2006

Zoet sapje

Inmiddels hebben we al 180.000 liter Jeripiko gemaakt. Dat is rosé sap laten vergisten tot ongeveer 16 graden Balling en dan wijnalcohol toevoegen tot ongeveer 17 graden alcohol en de gisting stopt. Later kunnen we dan nog de zoetheid aanpassen door meer onvergist sap toe te voegen of juist vergist sap. Heerlijk voor al die zoetekauwen hier.

zondag, februari 26, 2006

Joeri


Mijn kleine (8,5 kilo en 73 centimeter) neefje Joeri heeft honger.

Strand's strand

Vandaag ben ik naar het strand van Strand geweest. Gelukkig was het een beetje bewolkt en niet te heet. Maar het is géén gouden tip, Strand lijkt een beetje op een blend van een verlopen Spaans Costa'tje, een buitenwijk van Leningrad en Zandvoort. Veel dikke Duitsers, achterlijke Amerikanen en erge Engelsen. Ga niet naar Strand tenzij je een fan bent van grijs beton.
Nou ja misschien was het weer niet zo erg, er is wel een breed zandstrand (heel fijn zand) en het water is nu net te doen qua watertemperatuur.

Tring, tring

Dankzij een gouden tip (dan Sara) kan ik nu goedkoop gebeld worden vanuit Nederland. Mijn vriendin en mijn ouders hebben al gebeld. En dat voor 1/42e voor de prijs die ik betaal vanuit Zuid Afrika!

Bezoek




Een week of vier geleden had ik bezoek uit Nederland, twee franchisers van de beste G&G winkel (Bloemendaal). Tot nu toe de enige Nederlandse bezoekers, maar je weet maar nooit de komende weken. Met dank aan hun deze twee foto's.

ARBO II

Morgenochtend duik ik weer de kelders in. De eerste 2 1/2 uur spendeer ik aan graden Balling en temperatuur opnemen. Maar als ik de '600-kelder' inkom haal ik eerst eens diep adem, want daar is 1,5 miljoen liter wijn aan het vergisten en voor de leken: als wijn vergist komt er koolzuurgas vrij. En weet je hoe weinig zuurstof er overblijft als er zoveel koolzuurgas in de lucht hangt? Uh, urgh, uhuh, ah, argh, huuuhhh,hiiehhh, HELP ik wil hier uit!

Hoffelijk

Wat afgelopen week nog eens extra op valt, is dat vrijwel iedereen heel beleefd en aardig is bij kruisingen. Er zijn veel stopborden en iedereen stopt. Er zijn veel stoplichten en niemand rijd door rood. En als de stroom is uitgevallen verwacht je een chaos, maar nee, iedereen stopt bij de stopstreep en laat één iemand voorgaan en trekt dan zelf rustig op. Tsja, dat wil niet zeggen dat er geen ongelukken gebeuren, ik heb er al vele gezien, dat komt meer door het omkopen van rij-instructeurs...

Stomme Europeanen

Wat doen we toch moeilijk in Europa, als je lichtzoete wijn wilt hebben genruik je toch gewoon druivensapconcentraat?
Zo'n 125 liter toevoegen aan 5.000 liter wijn en je hebt semi-sweet, 20 liter en je hebt dry.

zaterdag, februari 25, 2006

De grote stad

Vandaag ben ik de hele ochtend op pad geweest om de digitale camera te laten repareren, de lens zit vast. Maar niemand kan of wil het, de bediende in de enige fotowinkel die digitale camera's verkocht begon hartelijk te lachen toen ik hem vroeg over reparatie. In Paarl? No sir, maybe in the big city, Capetown.
Dus bij een juwelier een ienieminie schroevendraaier geleend, maar ik kan niets vinden. Voorlopig geen foto's dus.

Nouvelle

Vrijdag zijn er twee nieuwe Franse eiken fusten gevuld met Nouvelle 2006, de wijn blijft een maand of misschien iets langer in het vat en wordt dan toegevoegd aan de rest en dat is 14.000 liter. Ben benieuwd of dat enig effect heeft, het is een experiment.

Aan en wat nu uit?

Gisteren de hele dag weer stroom, geen probleem. Maar wat nu weer? Telkom SA doet wat onderhoud aan de lijnen en er is de hele middag geen Internet mogelijk ;-(

Wat zoet is, is lekker

Lopend door de supermarkt valt op wat een zoetekauwen de Zuid-Afrikanen zijn. Eindeloze rijen snoep, koekjes, zoete broodjes en héél veel gezoete yoghurt. Met een vergrootglas door 3 meter zoete vruchtenyoghurts heb ik Bulgaarse, ongezoete, yoghurt gevonden!

donderdag, februari 23, 2006

2000+

Ha, meer dan 1000 views op de weblog!
OK, een paar van mezelf maar toch.

Dat schreef ik op 3 februari, nu kan ik schrijven: 2000+

Dipstick

Dip de dipstick in het aftreksap.
Zo dat is nog eens een opdracht. De laatste dagen loop ik met een meetlint en een stuk ijzer daaronder door de kelder en meet zo de inhoud van de tanks. T609 is 5.50 meter, dus 65.000 liter enzovoort.

woensdag, februari 22, 2006

Auw

Sinds 2 weken heb ik nogal last van mijn rug, nu heb ik dat altijd al, maar het is nu wel een stuk verslechterd. Na wat speurwerk heb ik een chiropractor gevonden. Ik besteed nu 40% van mijn weeksalaris bij hun. Nicola is van de zachte aanpak, beetje masseren en oprekken, maar gisteren had ik collega Ron, en die doet niet aan gentle approach. Gewoon stevig met de duimen erin en een naald van een paar centimeter verdween in mijn rugspier (als die bestaat). Met enige moeite trok hij de naald er weer uit na een minuutje en ik hoorde: huh? Tsja, de spastische spier had de naald volledig krom getrokken...

dinsdag, februari 21, 2006

Af en aan, af en aan

De elektriciteit blijft een probleem. Het zit zo: een kerncentrale heeft wat onderhoud nodig en levert dus een kleine week gewoon geen elektriciteit. Het is de enige centrale voor Western Cape, inclusief Kaapstad. Wat nodig is moet van Gauteng komen, zo'n 1000 kilometer verderop en is lange niet genoeg. Dus wordt het gewoon om de twee uur afgesloten, dan weer 2 uur aan etc. Morgen alleen af tussen 18:30 en 22:00, maar je weet maar nooit.

maandag, februari 20, 2006

Power

De afgelopen dagen is er regelmatig een 'powerfailure' en gaan alle lichten uit, de pompen zijn stil en kunnen we niets meer doen. Vandaag is dat niet zo erg, er zijn toch geen druiven. Maar morgen wordt hetzelfde voorspeld. En de komende weken nog meer ellende. Het komt allemaal door het tijdelijk sluiten van een kerncentrale en onderhoud van een gewone centrale, tegelijk, lekker slim.

Het regent, het regent, de druifjes worden nat

Spetter, spatter, spater, de druifjes komen later.
Vanmorgen voor het eerst een echte regen bui en het duurde tot 16:00 uur! Daardoor geen oogst vandaag.

zondag, februari 19, 2006

Een werkdag

Op de site van Perswijn heb ik eens een 'gewone' werkdag beschreven.

Grote hompen vlees


lagen wederom op de braai vandaag. Nadat ik gisteravond weer met Joseph aan de boemel was geweest, belt hij me om 8:35 wakker om me uit te nodigen voor een lunch. Ok, grom ik en slaap verder. Om 12:00 vertrekken we, om 12:10 is het eerste biertje alweer open. Zuid Afrikanen houden van vlees, veel vlees. Deze lunch bestond uit een kilo of 4 vlees voor 7 personen en war rijst en aardappelsalade. Nu eet ik vrijwel nooit vlees, dus ruime hoeveelheden rijst en salade op het bord en twee kleine stukjes vlees. Vol verbazing kijken ze naar me en scheppen zelf nog een flinke karbonade op. Nou ja, het is in ieder geval gezellig. Op de foto Joseph, je ziet wel aan hem dat hij van eten en drinken houdt.

zaterdag, februari 18, 2006

Groot Constantia


Vanmorgen ben ik naar Groot Constantia geweest. Een rondleiding en tasting gekregen. Jammer genoeg geen lunch aangeboden gekregen... En nog jammerder ze hebben toch geen werk voor me, had ik op gehoopt. Wat wel leuk is om te doen is picknicken of lunchen op het terrein, heel groot en genoeg gras en een koel briesje. Daar geproefd: Groot Constantia Grand Constance 2003 en dat is puur goed in het glas. Alleen te koop op het landgoed tegen de lieve som van 150 Rand voor 375ml.

vrijdag, februari 17, 2006

Druifjes, allemaal druifjes

Ik heb eens in de boeken gekeken en deze druiven zijn allemaal al binnengekomen en komen nog steeds binnen:

chardonay
chenin blanc
colombar
nouvelle
(cape) riesling
sauvignon blanc
semillon
hanepoot
wit muscadel

cabernet sauvignon
cabernet franc
merlot
shiraz
pinotage
cinsaut
tinta barocca
ruby cabernet

En dat is behoorlijk ingewikkeld in de winery. Alles moet apart gehouden worden. En daar komt bij dat we sommige streken apart houden, sommige goede kwaliteiten en uiteraard de free run juice en perssap. En vergeet dat maken van wit en rosé niet van rode druifjes...

Aan de andere kant

Vanmorgen ben ik met Jurie via de Franschhoekpas naar Caledon geweest. Alhoewel het 100 kilometer van Paarl ligt, is er toch een wijngaardje die aan Boland levert. In de verre omtrek is er alleen graan te vinden maar iemand dacht laat ik eens een wijngaard aanplanten. Er staat alleen cabernet sauvignon en het zijn maar vijf hectare, maar toch. Het is een B.E.E. project (Black Economy Empowerment) en de eigenaar kent de chairman van Boland, zo gaat dat. De kwaliteit is goed, nog niet super, omdat de wijngaard nog jong is, ongeveer vijf jaar. Afgelopen winter is er een nieuwe wijngaard aangeplant, alleen was het zo droog dat een deel het niet heeft gehaald. Nu is er een dam (meertje) gebouwd en volgend jaar zal alles goedkomen.

donderdag, februari 16, 2006

Brrrr

Sinds maandag werk in de andere winery "Noorder Paarl". Het is veel drukker hier, en de uren zijn tsja, wat zal ik zeggen: lang. Van 07:00 tot 23:00 is normaal. Buiten blijft het warm, en bij 35 graden denk ik dat het vandaag wel meevalt. In sommige delen van de kelder is het fris, in één 15 graden. Dat komt omdat de tanks daar met glycol worden gekoeld, ijskragen erop en al. De wijn start de gisting op een graad of 6 en loopt dan langzaam op naar 12. Vooral de sauvignon blanc en nouvelle woren zo gemaakt en blijven hun frisheid behouden.

zondag, februari 12, 2006

De collega's

Mag ik u even voorstellen:

Joseph Lombardt assistent wijnmaker van Dal Josafat winery, hij leert mij de kneepjes van het vak witte wijnmaken. Hij lust graag een biertje en vooral dikke steaks van minimaal 300 gram. Dat weerhoudt hem er niet van in een tank te klimmen om 'doppe' eruit te scheppen.

Ernie, master van de sakpers. Leert mij alles over skeiers, leidingen, pompen, hoppers, press in mode 1, free run juice, pressjuice, final press en dat soort dingen. Hij is relaxed en geduldig met deze Hollander die van niks weet.

zaterdag, februari 11, 2006

Cricket


Vandaag naar een cricket game geweest, samen met rugby sporten nummer een en twee in Zuid Afrika. Nu heb ik nooit begrepen wat er leuk is aan cricket maar nu weet ik het wel. Je zit aan de rand van het veld in de schaduw, je hebt eten en drinken bij je en je kletst wat, je kijkt wat en de tijd verstrijkt vanzelf. Een wedstrijd duurt uren en uren, dus zorg wel dat je genoeg bier bij de hand hebt. De regels snap ik nog steeds niet, opeens was de wedstrijd afgelopen en bleken 'we' van Paarl verloren te hebben.

vrijdag, februari 10, 2006

Merlot enzo

Vandaag zijn de eerste merlot druifjes binnengekomen en tot rode most vermalen. Geen rosé, die maken we nu vooral van pinotage. Verder bracht Eric zijn beste chenin blanc druiven binnen en daar kwam 7300 liter puik sap uit. Morgen gaan we 5 gebruikte vaten van Ch. Lafitte ermee vullen en 2 gebruikte vaten van vorig jaar. De rest wordt verwerkt tot zijn 'gewone' wijn. De temperaturen in de kelder zijn iets omlaag gegaan, gelukkig maar.

Vaten vullen


Vandaag zijn de twee vaten chardonnay van Eric Verhaak's Groot Parys gevuld met een mooie kwaliteit sap. Het zijn 300 liter vaten van Quintessence, Frans eiken, toast Medium. De rest van het sap, afkomstig van een goed perceel, wordt ook apart gehouden voor de unwooded Die Tweede Droom.

donderdag, februari 09, 2006

Oud nieuws

Op http://www.wosa.co.za/news.aspx?NEWSID=7909
Bernard Smuts reports that Boland Kelder started harvesting their first 200 tons in Paarl on January 25. With 21,000 tons to go, he's upbeat. 'We started with Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinotage. It's from the Perdeberg and from Drakenstein on the Wellington side of Paarl,' he shouts over the cellar din, while tasting juices from grapes received. 'At the moment, it looks good. Acids are high and Ph is low - what we want. Something different this year is that berries are smaller, which provides a better skin/juice ratio for the reds.' Smuts predicts a slow ripening period for whites and reds, noting that cool evenings could be contributing to their 2006 harvest dates being 10 days later.

Cijfertjes

Vandaag een berichtje in de plaatselijke krant over de exportcijfers. De export stijgt, maar toch gaat het niet zo goed. Was de stijging in het jaar '04-'05 nog 12%, afgelopen jaar was het slechts 5%, veel minder dan verwacht. Nederland is de tweede exportmarkt en daar gaat het ronduit slecht, twee jaar geleden een plus van 18%, vorig jaar een min van 5% (en dat maakt 2,4 miljard liter). Nog slechter nieuws: de export van bottelwyn is met 1% gedaald, de bulkwijn met 22% gestegen. En wat vangen 'we' hiervoor? Gemiddeld 13,69 Rand per liter (euro 1,43 per fles). Het verschil tussen bottelwyn en bulkwyn is enorm: euro 1,86 t.o. 0,51 per fles. Als dat een gemiddelde is weten jullie wel hoe het kan dat er ZA wijnen in Nederland te koop zijn voor minder dan 2 euro per fles!

woensdag, februari 08, 2006

Wild of langzaam

Dagelijks meet ik 's morgens de volgende gegevens in alle tanks: Balling en temperatuur. Nu zijn er enorme verschillen tussen de ene tank en de andere, ik geef twee voorbeelden.

chardonnay
datum Balling temperatuur
28/1 24,6 13
29/1 24,6 13
30/1 24 10
31/1 23,6 11
01/2 22,6 12
02/2 22,2 12
03/2 21 12
04/2 19 12
05/2 16,6 11
06/2 14,4 11
07/2 11,8 13
08/2 9,9 12

droë wit
datum Balling temperatuur
04/2 22,1 18
05/2 21,7 19
06/2 14,4 19
07/2 3,4 24
08/2 0,5 23

Zie wat de temperatuur met de snelheid van gisting doet. We hebben grote moeite om de temperatuur in de kelder en de tanks laag te houden. Alle koeling draait op volle capaciteit, maar we kunnen niet alles laag genoeg houden.

Cabernet Franc II

Al eerder geschreven over de C.F., en ook al over witte wijn van rood sap maken. Nu weet ik ook hoe dat gebeurd. Men neme 'free run juice' maximaal één uur drainen. Dan als de gisting start gemalen charcoal toevoegen, 60 gram per hectoliter. Na de gisting is de wijn wit geworden. Ik heb het reeds geproefd (tijdens de gisting) maar kan nog niet bepalen of het lekker wordt. Als je wat minder charcoal gebruikt krijg je rosé!

dinsdag, februari 07, 2006

Cabernet Franc

De laatste paar dagen komen er enorme hoeveelheden cabernet franc binnen, ik wist niet dat die zoveel was aangeplant. Kennelijk doet hij het goed in omgeving Paarl. Van de eerste druiven is rosé gemaakt, nu gaan we er rode wijn van maken. Normaal worden de druiven gekneusd en lekken ze uit in 'skeiers', vandaag worden de druiven rechtstreeks in de 'sakpers' gepompt en daar lekt het eerst uit en dan wordt het gelijk geperst. Uiteraard wordt het apart gehouden en later beoordeeld wat ermee moet gebeuren.

maandag, februari 06, 2006

Raadsel

Wellicht is de posting van afgelopen zaterdag verdwenen door het woord , wat ik nu tussen ** ga zetten. De vraag was wat de juiste vertaling van de volgende Afrikaanse zin is:
Cabernet Sauvignon kan sewe draers kry indien stokke baie *geil* is.

Experimenteren met hout


Afgelopen zaterdag zijn er 11 fusten gevuld met chardonnay. Allemaal hetzelfde sap maar met twee gistsoorten (EC1118 en D47), vier soorten toasting (M, M+, MP en MT) en van zes kuipers: Mistral, Loureiro, Quintessence, Francois Freres, Cadus en Heinrich. Zo krijg je variatie en complexiteit! De gisting zal een week of drie, vier duren (in het fust) en ik hoop dat ik regelmatig een drupje in het glas krijg om het verschil te proeven.

zondag, februari 05, 2006

Die Hollander


Gisteren een zeer genoeglijke avond gehad bij Eric Verhaak en zijn vrouw Mariëtte, eigenaars van Groot Parys. Alle details over dit landgoed zullen te lezen zijn op mijn tweede column voor Perswijn. We hebben een flink gat geslagen in de wijnvoorraad en tot 01:30 buiten bij een lekker vuurtje gezeten. Het leven is goed!

Weblog doet vreemd

Krijg ik opeens berichten dat de weblog vreemd doet, helemaal geen toegang, foutmeldingen bij de comments, een stuk die er nog wel opstaat, maar die ik niet meer kan bewerken en mijn stuk van zaterdag is helemaal verdwenen. Die ging over Afrikaans en Babylonische spraakverwarringen en ben ik nu kwijt. Tsja, eerst maar eens kijken of het nu beter gaat.

vrijdag, februari 03, 2006

1000+

Ha, meer dan 1000 views op de weblog!
OK, een paar van mezelf maar toch.

Hout, hout, hout en hout

Vandaag zijn er 75 nieuwe vaten aangekomen, allemaal 300 liter inhoud. Sommige zijn Amerikaans en andere Frans, sommige medium toasted en sommige heavy toasted. Dat is een flinke investering want een vat kost bijna 5.000 Rand. En dat brengst me bij wat inside information: de kosten van het een en ander.
Als je een echt vat gebruikt (nieuw) kost dat 15.45 R. per liter.
Staven kosten 0.33 R. per liter.
Chips kosten 0.03 R. per liter.
Oakmor (fynchips) kosten 0.015 R. per liter.
Wat zou je dan kiezen als wijnmaker in economisch moeilijke tijden?
Nog wat info, één staaf is genoeg om 65 liter wijn te 'behandelen'. De totale investering dit jaar zal dit jaar meer dan 750.000 Rand in hout, hout, hout en hout zijn.

donderdag, februari 02, 2006

Klaar


De allereerste rode wijn van pinotage is uitgegist. Dat duurde slechts een week! Dat komt omdat er weinig sap was, dat was al weggelopen voor de rosé. Dan voegen ze wat gist toe en het gaat loos. De gisting werd gestart op 18 graden en eindigde op 24 met 2 Balling aan suiker over. Na het aflopen van de wijn blijft er een enorme hoeveelheid schillen en pitten over die handmatig uit de tank wordt geschept. Dat wordt nog een keer geperst in de sakpers en wat dan overblijft gaat naar de final press, om stookwyn van te maken.

woensdag, februari 01, 2006

ARBO

Vandaag de eerste echte zomerdag, dat wil zeggen 41 graden buiten in de schaduw. De hele dag heb ik gewerkt bij de sakpers, dat is een ballonpers en die is wat hoger in de winery gesitueerd. De temperatuur aldaar: 37 graden. Het is geen pretje om 10 uur achter elkaar in 37 graden te verkeren. Sterker nog, het zuigt alle energie uit je. Maar ja, ik ben hier vrijwillig heen gegaan dus morgen ben ik weer op de post.